HIIVASYNDROOMA – SYY OUTOIHIN ONGELMIIN KEHOSSA?

Ihan ensimmäisenä haluan mainita, että kirjoitan tässä jutussa paljon omia ajatuksia, eikä mulla ole välttämättä mitään tieteellistä pohjaa sanomisilleni. Tiedän, ettei lääketiede tunnista hiivasyndroomaa sairaudeksi, mutta uskon että moni voi saada tästä vastauksen ihmeellisiin ongelmiin. Otan mielellään tietoa myös teiltä, jos kokemusta aiheesta löytyy! :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lukijan kommentti: ”Olen joutunut syömään lähivuosina useita antibioottikuureja virtsatietulehdusten vuoksi. Pahimmillaan söin kuureja muutaman viikon välein ja tästä kehittyikin paha tulehdusten kierre, joka lopulta saatiin lopulta loppumaan estolääkityksellä. Muutaman kerran olen myös syönyt kahta kuuria päällekkäin, kun tulehdus on ollut ärhäkkä. Tiedän antibioottien negatiivisen vaikutuksen suolistoon ja nyt huolettaakin kuinka huonoon kuntoon kehoni on mennyt näistä kymmenistä kuureista. Nyt haluaisinkin vinkkejä miten tukea kehon palautumista antibioottikuurista ja kuinka tukea suoliston hyvinvointia. Ruokavalioni on ihan perusterveellinen ja syön päivittäin maitohappobakteereja. Varmasti paljon enemmänkin olisi tehtävissä ja ilmeisesti esimerkiksi maitohappobakteerien laadulla on väliä, mutta huonosti on saatavilla tietoa aiheesta. Mietinkin, että jos osaat kysymykseen vastata, niin aiheesta saisi hyvän postauksen. Antibioottien haittavaikutukset tuntuu muutenkin olevan aiheena pinnalla.”

Ajattelin ottaa tämän aiheen käsittelyyn hiivasyndrooman näkökulmasta, sillä itsekin olen joutunut syödä muutaman antibioottikuurin viime vuoden aikana. Mulla tulehtui polven limapussi kahdesti viime vuonna ja molemmilla kerroilla söin antibioottikuurin. Ensimmäisellä kerralla ei tästä aiheutunut ongelmia, mutta toisen kerran jälkeen lähtikin sitten kierre päälle. Nyt olen alkanut miettiä, että onkohan kaikki mun ongelmat johtuneet tästä?! On nimittäin sen verran paljon mätsääviä ongelmia ollut, että piti oikein alkaa tutkia aihetta laajemmin! Antibioottikuurit poistavat helposti ja nopeasti tulehduksien ongelman, mutta huono juttu on että ne tappavat myös hyvät bakteerit suolistosta ja korjausurakkaan voi mennä hetki. Tämän vuoksi usein suositellaan syömään maitohappobakteereja antibioottikuurin aikana. Ja kannattaa tosiaan miettiä onko antibioottikuuri todella tarpeellinen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Useimmat yhdistävät hiivatulehdukset alapään ongelmiin, mutta liika hiiva voi aiheuttaa myös paljon muitakin oireita. Yleisin ongelmanaiheuttaja on Candida albicans. Vähemmän tunnetut oireet ovat suoliston epäsäännöllinen käyttäytyminen (ummetus/ripuli), ikenet ­tulehtuvat, iho kutisee ihottuman vuoksi, makeanhimo, krooninen väsymys, aloitekyvyttömyys, suuret mielialanvaihtelut, jatkuva alakulo, ärtyneisyys, uniongelmat, jatkuva nuha, toistuvia hengitystie ja poskiontelotulehduksia. Joskus myös niveliä särkee tai mieli on maassa. Suolisto on kehon aivot ja mikäli siellä on ongelmia, heijastuu se välittömästi kehon muissa alueissa. Joillakin suoliston huono kunto puhkaisee aknen, toisilla masennuksen, krooniset hiivatulehdukset tai kilpirauhasongelmat. 

Hiiva kuuluu normaaliin suoleen. Ongelma siitä tulee vasta silloin jos se alkaa lisääntyä niin, että mikrobi­tasapaino suolistossa järkkyy. Antibioottikuurit ja suoliston bakteeri- ja virusinfektiot muuttavat suolistossa vallitsevaa tasapainoa, sillä kuten aiemmin jo kirjoitin, ne tappavat osan hyödyllisistä mikrobeista. Tällöin hiivasienet ja haitalliset mikrobit pääsevät niskan päälle ja ongelmia alkaa syntyä. Ruokavaliolla ja elämäntavoilla voi onneksi vaikuttaa tähänkin ongelmaan. Ensimmäisenä kannattaa panostaa laadukkaaseen probiottivalmisteeseen, jotta hyvien bakteerien kanta saadaan nousuun. Itselläni on käytössä Polquinin ProFlora valmiste. Hyviä kokemuksia on myös mm. Puhdistamon valmisteesta. Vinkkailkaa mielellään kommenttiboksiin, jos teillä on hyviä kokemuksia jostain tuotteesta!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ruokavaliosta tulisi karsia:

 • sokeri ja siirappi
 • valkoiset jauhot
 • alkoholi
 • hiiva
 • homejuusto
 • kuivatut hedelmät
 • säilykkeet, purkkiruuat ja muut einekset
 • sienet
 • makeiset
 • tyydytetyt rasvat
 • alussa: maitotuotteet (paitsi sokeroimaton jugurtti, viili ja asidophiluspiimä).

Monilla vähähiilihydraattinen ruokavalio on toiminut parhaiten. Ruokavalioon tulisi lisätä mm. vihanneksia, marjoja, kuitupitoisia ruokia ja lisäkuitua (esim. psyllium/chiansiemenet), siemeniä, pähkinöitä, kookosta (kookosöljy). Luonnonlääkkeet, kuten vihreä tee, valkosipuli, piihappogeeli, greipinsiemenuute ja kurkumiini toimivat myös. Paljon hyvää tietoa hiivasyndroomasta voi lukea täältä.

Mietin tässä, että omalla kohdalla tuo vhh-ruokavalio on melkeimpä mahdotonta toteuttaa, enkä edes syö juuri mitään tuolta kieltolistalta, joten täytyy vähän miettiä mihin tässä lähtee satsaamaan, vai olenko sittenkin vaan kuvitellut koko ongelman :D. Olisi kiva jos saataisiin aiheesta keskustelua aikaiseksi! Kertokaa kokemuksia, keinoja ja ihan mitä vaan, kommenttiboksi on auki.

Mun ruoka- ja treenipainotteisia touhuja voi seurata myös instagramista: ainorouhiainen sekä snapchatista: ainopaino.

Jos haluat tiedon uusista postauksista nopeasti, käy tykkäämässä blogin FB-sivusta TÄÄLLÄ.


29 Responses to “HIIVASYNDROOMA – SYY OUTOIHIN ONGELMIIN KEHOSSA?”

 1. Avatar Mirja sanoo:

  Minä olen nyt noin kuukauden ajan käyttänyt vivomixx-jauhetta jonka väitetään olevan erittäin tehokas valmiste. Minulla ainakin vatsantoiminta on rauhoittunut selvästi, enkä ainakaan toistaiseksi suostu ko. Valmisteista luopumaan vaikka vähän hintava onkin
  Suosittelen kyllä muitakin ehdottomasti kokeilemaan.
  Tiedätkö muuten onko sillä merkitystä ottaako kapselit /jauheen tyhjään mahaan vai ei? Kuulin neuvon että pitäisi ottaa tyhjään mahaan, mutta mahtaakohan siis pitää paikkansa?

 2. Avatar M sanoo:

  Moikka!
  Mielenkiinnolla lähdin lukemaan tekstiä, sillä itselläni antibiootteja on takana viimeisten 10-vuoden aikana monia kymmeniä ja yllä mainitut oireet ovat todella yleisiä omalla kohdallani. Varsinkin ihon kutina, väsymys, mielialanvaihtelut, ärtyneisyys sekä jatkuva tukkoisuus ovat itselle välillä jopa liiankin arkisia ”oireita” ja myöskin raskaita. (kukapa nyt nauttii mielialanvaihtelusta ja ärtyneisyydestä kun mitään järkevää syytä ei edes ole) Toki nämä ovat oireita jotka voivat johtua ihan vaan stressistä, jota tiedän myös itselläni olevan, ja aika paljon.. :D

  Mutta niin kuin sinäkin totesit, niin itsellänikään ei hirveästi ruokavaliossa noita kiellettyjä aineita löydy, kun vaan satunnaisesti, joten hieman ristiriitaiset fiilikset asian suhteen. Toki voisinhan tuon käydä testauttamassa ja tehdä tarvittavia muutoksia ruokavalioon sitten sen tiimoilta.

  Hyvä aihe joka tapauksessa, sillä koskettaa varmasti monia :)

 3. Avatar Ems sanoo:

  Hiivasyndrooma on (tai oli) juurikin oma ongelmani! Tai ainakin osa sitä. Olen aina ollut kaikkiruokainen ja esimerkiksi leipä ja herkut ovat maistuneet. Täysi-ikäisyyden myötä aloitin alkoholin käytön ja totesin nopeasti, että oluet ja siiderit eivät sovi itselleni, vaan vatsa turpoaa kivuliaasti. En kuitenkaan kiinnittänyt asiaan sen enempää huomiota vaan jätin vain kyseiset juomaat pois.

  Opiskelun aloitettuani, parisuhdeen päätyttyä ja muutettuani useamman sadan kilometrin päähän pois kotoa, alkoivat muut ongelmat. Näin jälkikäteen olen ajatellut olleeni lievästi masentunut. Elämänhallinta oli hukassa, tunsin olevani surullinen, tavallinen ruokavalioni sai ahmimispiirteitä, vatsani turposi oikeastaan kaikista ruuista ja kärsin emättimen ph-epätasapainosta ja hiivatulehduksista. Kävin juttelemassa terveydenhoitajan luona jo ongelmavyyhdin alkuvaiheissa, jolloin hän ehdotti ärtyvän vatsani syyksi hiivasyndroomaa. En ollut koskaan kuullutkaan moisesta, enkä kauheasti kiinnittänyt asiaan huomiota. Kuitenkin noin vuosi myöhemmin, kun tunsin, että nyt on pakko ottaa itseäni niskasta kiinni ja laittaa elämä, syöminen ja sitä kautta toivottavasti oma kroppa järjestykseen, muistin terveydenhoitajan sanat.

  Aloitin myös gynekologini suositteleman ruokavalion, jossa en syönyt lainkaan leipää tai muita hiivaa sisältäviä tuotteita, jätin valkoisen sokerin kokonaan pois (ja välttelin myös ”luonnollisia” runsaasti sokeria sisältäviä tuotteita, kuten hedelmiä) ja söin päivittäin hapanmaitotuotteita (maustamatonta rahkaa ja viiliä). 1-2 kk taisin tätä ”rajoittunutta” ruokavaliota noudattaa. Rajoittunutta on lainausmerkeissä, koska monien mielestä ruokavalioni kuulostaa varmaankin aivan tavalliselta (eihän se ollut edes VHH), mutta koska itse olin tottunut aina syömään kaikkea, tuntuivat nämäkin rajoitukset isoilta jutuilta.

  Nyt tuosta ensimmäisestä ”totaalikieltäytymisjaksosta” on pari vuotta ja olen niin onnellinen, että sen tein. Tuossa parin kuukauden ajassa vatsani ehti rauhoittua, pääsin irti ahmimiskierteestä ja aloin käyttämään energiaani taas muuhun kuin murehtimiseen. En osaa sanoa, mikä ongelmissani alun perin oli syy tai seuraus, mutta suoliston hyvinvointi on niin iso asia, että se vaikuttaa kyllä varmasti ihmiseen kokonaisvaltaisesti.

  Nykyäänkin pyrin välttämään leipää ja ylimääräisiä sokereita ja rahka on jäänyt pysyvästi ruokavalioon. Kuitenkaan enää en tahdo kieltäytyä kokonaan mistään ruoka-aineesta. Uskon siihen, että meidän kuuluu syödä kaikenlaisia ruokia ja kehomme kyllä sietää kaikkea kohtuudella (allergiat ovat asia erikseen). Siksi saatan nykyään joskus ostaa kotiin ihanan tuoreen leivän, syön juhlissa kakkua ja yritän muutenkin olla stressaamatta ruuasta. Tämä on itselläni toiminut hyvin. Huomaan kyllä kehostani, jos olen syönyt vähän enemmän hiivaa tai sokeria sisältäviä juttuja ja silloin pidän taas pienen ”totaalikieltätymisjakson”.

  Hiivasyndroomasta kärsiville: Ongelma on mielestäni oikea, vaikka lääketiede ei sitä tunnistakaan. Sitä voi kuitenkin helpottaa huomattavasti eli jos uunituore leipä on herkkuasi, voit sitä varmasti joskus vielä syödä, kunhan saaat kehon muuten tasapainoon. Itselläni ainakin stressi pahentaa ongelmaa, kun taas tasapainoisen hyvinvoivana pystyn syömään oikeastaan mitä vain. Toivottavasti tästä oli apua jollekin vaivasta kärsivälle. :)

  • Avatar Karoliina sanoo:

   Heippa! Kiitos Aino postauksesta ja Ems vastauksesta! Kuulostaa tutulta ja tiedostettu ongelma, mutta tämän kautta voisi taas laittaa mm. leivan pannaan! Olo on ollut muutaman päivän ihan kamala juuri lisääntyneen leivän ja sokerin syömisestä. Mukavaa kevättä teille!

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kiitos että jaoit tarinan. Kuulostaa tutulta monet oireet.. Täytyy varmaan kokeilla jättää nuo viimeisimmätkin jutut (hedelmät, makeutusaineet) pois.. Byhyyy :D

 4. Avatar Hannele sanoo:

  Tunnistan myös hiivasyndrooman ihan aitona ilmiönä, vaikka länsimaalainen lääketiede ei sitä tunnistakaan. Eräs läheiseni kärsi siitä pitkään ja olo helpottui vasta kunnon ruokavalioremontin ja säännöllisen maitohappobakteerien naukkailun myötä. Voi tietysti olla, että varsinainen hiivasyndrooma on liian kova diagnoosi sille ja olotila oli vain suora seuraus huonoista ruokailutottumuksista + liiasta alkoholinkäytöstä, mutta tosiaan ihan vain näillä elämäntapamuutoksilla ongelma helpotti ja ilmoittelee nykyään vain silloin tällöin olemassaolostaan (esimerkiksi iho voi oireilla viinin juonnin jälkeen tm.)

 5. Avatar Satu sanoo:

  Kokemusta on! Ajattelin pitkään että jatkuva kierre hiivalle johtui antibioottikuureista. Karsin kaiken mahdollisen pois ruokavaliosta, ja se lopulta alkoi helpottaa oireita, mutta ei poistanut niitä kokonaan. Lopulta löytyi syy: endometrioosi. Jatkoin ruokavaliota endometrioosipesäkkeiden poiston jälkeen, ja tänä päivänä (vuosi leikkauksesta) voin syödä normaalisti. Oletan kyllä että antibioottikuuri villitsee hiivan jälleen, mutta nykyään pyydän lääkäriltä estolääkkeen jonka otan kuurin alussa, ja toisen lääkkeen kun antibiottikuuri loppuu. Antibioottien syömisen aikana yritän välttää sokereita ym. ja syödä enemmän hapanmaitotuotteita. Endometrioosi ei parane koskaan, mutta tämänkin vaivan oireita helpottaa vhh-ruokavalio. Hienoa että asiaa nostetaan esiin, sillä nimenomaan ruokavalio on hiivasyndrooman hoidon a ja o. Saattaa kulua kuukausia ennen kuin oireet helpottaa, joten malttia se vaatii. Ja heti kun syö pari-kolme tuoretta pullaa, alkaa alakerrassa semmoset kemut että… xD xD

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Piti heti googlailla endometrioosin oireet, mutta ei (onneksi) kuulostaneen mun kohdalla tutulta. :) Täytyy laittaa muistiin tuo estolääke mikäli vielä tarvii antibiootteja syödä.

 6. Avatar Anitta sanoo:

  Minä sain kovan antibioottikuurin suoneen 2012.
  Suolistoni ei ole vieläkään tullut kuntoon.

 7. Avatar _paivijohanna_ sanoo:

  Tutulta kuulostaa, itsekin olin joskus ruokavaliohoidolla kun vatsa temppuili. Vehnä, ruis, sokeri, hiiva pois. DDS+ taisi silloin olla tehokkaimpia maitohappobakteereja. Yhtenä ”tukituotteena” oli Metagenicsin UltrainflamX – niminen tuote. Nämä ohjeet siis yhdeltä ravitsemusterapeutilta, joka vuosia sitten kävi Saksassa saakka hoidattamassa hiivasyndroomansa kun lähempää ei apua löytynyt.

 8. Avatar Heidih sanoo:

  Kyllä nyt osui… tai siis tämän kirjoituksen avulla tulin ajatelleeksi, että ehkä mulla on edelleen hiiva ongelmana. Mulla oli muutamia vuosia sitten varsinainen hiivatulehdyskierre. En osaa ajatella, mikä sen silloin aiheutti. Kärsin toistuvista tulehduksista, ja sai asian lopulta kuntoon todella tiukalla ruokavaliolla. Kaikki makea, vehnä ja hiiva oli kielletty ja söin mm. sitruunaa. Myös marjat ja kasvikset lisääntyivät ruokavaliossa. Nyt muutamaan vuoteen ei ole alapäässä ollut hiivatulehdusta ja voin aika ajoin jopa syödä makeaa, mutta viime aikoina (ei siis ole ollut hiivatulehdusta niin että tietäisin) mulla on ollut monenlaisia ongelmia, joita luettelit kirjoituksessasi. On ollut voimakasta ihokutinaa kaulassa, välillä syvää alakuloa, tulehduksia kropassa (ensin it-jännetulehdus, nuhaa, flunssaa ja just toivuin keuhkoputkentulehduksesta). Olenkin ihmetellyt, mikä mulla on vikana! Söin viimeisimpään tulehdukseen antibioottia, mutta muuten välttelen niitä niin pitkään kuin vain voin, koska mun suolisto menee niistä ihan sekaisin. Esim. It-jänteen tulehduksen hoidin paineilmahoidoilla. Nyt tuli valaistus: mun on pakko taas kiristää ruokavaliotani! Kertokaa hyväksi havaitut vinkkinne Kiitos Aino!

 9. Avatar Mersu sanoo:

  Useiden antibioottikuurien jälkeen mullakin todettiin että suolisto ihan retuperällä. Ravintoterapeutti epäili eräänlaista hiivaa ja sain melkoiset ravinto-ohjeet noudatettavakseni. Juurikin nuo mainitsemasi ruoka-aineet, mutta niiden lisäksi myös punainen liha ja kaikenlaiset makeutusaineet kieltolistalle. Ja se mikä tuotti eniten ”päänvaivaa” oli ohjeistus, että eläinperäistä proteiinia ja tärkkelystä ei tule nauttia samalla aterialla.

  Käyttöön laadukkaat maitohappobakteerit sekä Saccharomyces boulardii (http://www.life.fi/epages/life.mobile/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/HLT/Products/11740002/SubProducts/11740002-0001&nosto=nosto-vilkasMobile-product). Muutaman kuukauden kuluttua oireet olivat helpottaneet huomattavasti! Nykyisin olen gluteeniton vegaani (sekä FODMAP) eikä vatsani ole voinut ikinä näin hyvin. Toki jotkut sosiaaliset tilanteet ovat haastavia omien ruokarajoitteiden näkökulmasta, mutta paskat siitä jos vatsa ja mieli voi hyvin :D

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Itsekin olen lukenut näitä ruokavalio-ohjeita ja saa kyllä olla tosi tarkka, tosi moni juttu kielletty ja just noi ruoka-aineiden yhdistelyt… Kiitos kommentista!

 10. Avatar Pipsa sanoo:

  Psyllium ja candida forte valmisteilla sain suolistohiivan kuriin. Tietysti tiukan ruokavalion ohella.

 11. Avatar M sanoo:

  http://mission6nutrition.com/product/adrenoshield/

  Moi! Eihän sulla sattuisi olemaan minkäänlaista kokemusta näistä/samantyyppisistä? Onko ihan huuhaata, eli onkohan hyötyä. Itsellä reenimäärät aika suuret ajoittain ja välillä tuntuu että levon ja runsaan ravinnon lisäksi haluaisi ”suojata” kehoa vieläkin enemmän.
  Sivuilta kopioitu :
  ”AdrenoShield was designed to combat stress while replenishing crucial neurotransmitters that support adrenal health. Excessive stress hormones can deplete serotonin and dopamine. This in turn can leave you feeling lethargic and in the dumps. Crucial ingredients were designed to offset the effects of stress to help keep these crucial neurotransmitters in balance.”

  Ja pahoittelut, ei liity postaukseen, mutta jos sulla sattuisi olemaan mielipidettä/kokemusta?

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Moi! Ei valitettavasti ole kokemusta mutta nopealla tsekkauksella vaikutti ihan mielenkiintoiselta tuotteelta. En kyllä osaa sanoa onko huuhaata vai ei =)

 12. Avatar Jemina sanoo:

  Mielenkiintoinen postaus! Muutenkin aino sun postaukset on aina niin kiinnostavaa luettavaa! <3

  ps. Mun blogissa juttua mun snapchatistä! Mikäli mm. mun koristellut kokkailut, aamupala, smoothiebowlit ja sun muut askareet kiinnostelee niin saa käydä addailemässä mut nimellä: jeminaneaa :) <3

  http://woundedlaughh.blogspot.fi/2017/01/food-snapchat-shots.html

 13. Avatar Helena sanoo:

  Hei!

  Mielenkiintoinen kirjoitus:) Saako uteliaisuudesta kysyä, että otettiinko sulta tuosta tulehtuneesta polven limapussista nestenäyte?

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Mulla oli siis kahdesti tuo sama vaiva viime vuoden aikana ja en nyt tarkkaan muista otettiinko näyte. Kyllä se taisi jonkun piikin sinne tunkea. :D

 14. Avatar Am sanoo:

  Hei! Oletko saanut tuon virtsatie tulehdus kierteen jotenkin loppumaan? Itselläni 2012 kesän aikana tuli kaksi kertaa munuaisaltaan tulehdus ja sen jälkeen olen nykyisen kumppanin kanssa eläessä saanut kärsiä monta kertaa vuodessa virtsatietulehduksista. Vaikka muuten syön fiksusti ja olen koittanut lisätä noita karpalovalmisteita lisänä. Ihan mielenkiintoinen tuo hiivasyndrooma, pitää ottaa selvää tuosta..itselläni joskus nuorena oli kova masennuskin mutta ruokavalio ja treenaaminen kyllä auttoivat siitä pois. Suoliston toiminta tasoittui, mieliala parani ja ei ollut verensokerin heittelyä.

 15. Avatar Leena sanoo:

  Moi. Tein sylkitestin, mutta se ei nöyttänyt mitään. Osaatko sanoa voiko mulla silti olla hiivasyndrooma?
  -Jelena

 16. Avatar Hiivaa? sanoo:

  Mulla ollut virtsavaivoja, endometrioosi sekä colitis ulcerosa. Tänä keväänä alkoi myös hurja kutina ympäri kehoa ja kutina hoidettiin syyhylääkkeillä. Viimeisen lääkeannoksen jälkeen kutina palasi samanlaiseksi kuin ennen lääkitystä. Olen syönyt paljon riisiä, perunaa, suklaata, herkkuja ja itse puristettuja hedelmämehuja. Nyt aloitin Candidase-kuurin ruokavalion kera, jotta näkisin paraneeko oireilu hiivan pois hoitamisella. Kuinka pian teillä oireet alkoivat parantua?

Kommentoi