MITEN MINIMOIDA HERKUTTELUN & ALHOKOHOLIN VAIKUTUS KEHONKOOSTUMUKSEEN

Jos haluaa herkutella sokerisilla mätöillä, milloin se kannattaa tehdä, jotta pystyisi minimoida sokerin haitat mahdollisimman hyvin? Onko olemassa aika, jolloin kannattaa herkutella? Entäs miten kannattaa syödä silloin kun lähtee juhlimaan alkon voimalla? Nämä ovat aiheita, joita harvemmin käsitellään hyvinvointiin suunnatuissa blogeissa, mutta koska melkein jokainen meistä kuitenkin harrastaa näitäkin asioita, niin miksei niistä voisi raapustaa ajatuksia. Olen kiinnostunut tällaisista poikkeavista tilanteista sekä myös testaillut erilaisia metodeja ja huomannut, että joillakin jutuilla pystyy vaikuttaa positiivisesti kehon toimintaan, vaikka söisi/joisi epäterveellisesti.unknown

Olen tietysti sitä mieltä, että oli kyseessä bulkkaus, diettaus tai vain terveellinen elämäntyyli, kannattaa ravinto hankkia pääosin hyvistä lähteistä. Ravinto vaikuttaa moneen muuhunkin asiaan kuin ainoastaan kehonkoostumukseen ja ulkomuotoon. Kaikki tietävät, että sokeri saati alkoholi ei ole energianlähde parhaasta päästä, itseasiassa molemmat ovat hyvin huonoja sellaia, koska sisältävät vain paljon tyhjää energiaa (ei ravintoaineita, vain energiaa). Tästä huolimatta, joskus se karkkipussi houkuttaa tai erilaiset sosiaaliset tilanteet vaativat omasta ruokavaliosta poikkeamista. Miten kannattaa suunnitella, jos tällaisia tilanteita tulee eteen?

Ensinnäkin haluan mainita sen, että tiedän ettei kaikkea aina pysty tai halua suunnitella tarkalleen sen mukaan mikä olisi ihanteellista. En itsekään pysty siihen, mutta aina välillä käytän näitä kikkoja, jotta voisin sekä herkutella silloin tällöin ja pysyä kondiksessa. 😀 Yhdessä vaiheessa elin niin, että pidin viikolla hiilarit sen verran matalalla, jotta glykogeenivarastot vetelivät tyhjillään lauantain saapuessa, jonka jälkeen suoritin tankkauksen, eli vetelin mättöä naamaan. Nykyään koen, että tällainen tapa johtaa helposti siihen, että viikolla energiat menee liian alhaalla mikä vaikuttaa olotilaan ja energisyyteen ja sitten ruokahimot pamahtavat päälle ja vedellään huonoon oloon saakka roskaa. En koe, että herkuttelu olisi sen arvoista.

Huomaan, että kun syön riittävästi jatkuvasti, ei ruokahimotkaan vaivaa lainkaan. Jos tekee mieli makeaa päivittäin, kannattaa kokeilla lisätä hyvien hiilarien määrää ruokavalioon ja luultavasti huomaa eron hyvinkin nopeasti. Monilla liikkuvilla naisilla on tapana elää viikot kevyillä salaateillä sekä maitorahkalla ja sitten herkkupäivänä lähtee homma hanskasta.

mg_4103-683x1024

Jos yritetään pysyä jotenkin aiheessa, niin…On siis olemassa tilanne, jollon nopeat hiilarit ovat tärkeitä elimistölle. Tämä tila on pari tuntia treenin jälkeen. Mikä tahansa sunnuntailenkki ei valitettavasti nosta hiilarin tarvetta huomattavasti, vaan tarvitaan tila, jossa lihaksien glykogeenivarastot tyhjenevät ja tarvitsevat täytettä. Tehokas voimatreeni tai vaikka kova intervalliharjoitus sopii loistavasti aiheuttamaan tämän kaltaisen tilan. Valitettavasti kovinkaan treeni ei aiheuta sellaista tilannetta, että tarvittaisiin 500 g:n karkkipussi tasapainottamaan tilanne, mutta kun suuntaa tällaiset herkkuhetket treenien jälkeiseen tilanteeseen, minimoidaan sokerin kerääntyminen vyötärölle.

Anabolinen ikkuna on käsite ajasta treenin jälkeen jolloin palautuminen, eli kehittyminen lähtee käyntiin, jos keho saa tarvittavat ravinto-aineet. Tässä tilassa kova treeni ikäänkuin herkistää lihakset insuliinin vaikutukselle, jolloin siis koholla oleva insuliini kohdentaa ravinteet erittäin hyvin juuri lihaksiin eikä esim. rasvakudokseen. Anabolinen ikkuna on auki noin 1-2 h treenin jälkeen, jolloin olisi tärkeää syödä monipuolisesti etenkin proteiinia ja hiilaria. Energiat menevät suurimmaksi osaksi lihaksien vauroiden korjaamiseen sekä glykogeenivarastojen täyttöön. Eli jos pistelee karamellit poskeen kovan treenin jälkeen, menee niistä energioista osa tähän prosessiin, kun taas jos vetelee sokerisäkin napaan silloin kun aktiviteetti on ollut sohvalla makoilua kokopäivän, on suurempi riski siitä että jenkkakahvat saavat lisää täytettä. Tietysti kokonaisuus ratkaisee aina, mutta hifistelyllä pystyy pelailemaan hieman asian kanssa.

Treenistä riippuen, palautuminen jatkuu toki vielä muutaman päivän treenin jälkeen, jolloin aineenvaihdunta rullaa hieman normaalia vauhdikkaammin. Myös kovat intervall/HIIT treenit ovat oivia keinoja nostaa energiankulutusta pidemmäksi ajaksi treenin jälkeen. Jos siis haluaa nostaa ylipäätään kulutustaan, kovat treenisetit ovat siihen oikea vastaus. Tässä on kuitenkin sellainen mutta, että keho ei kestä päivittäistä ylikuormitustilaa, vaan kovista treeneistä pitää myös palautua. Myös riittävän tehokas voimaharjoittelu nostaa perusaineenvaihduntaa.

bw1

Sain kommentin, jossa kysyttiin alkoholin käytön ympärillä syömisestä ja oman kokemuksen mukaan, paras tapa minimoida ikävät pöhötykset ja rasvan kerääntyminen kehoon on vähentää hiilarien käyttöä alkon käytön aikana. Lisäksi kannattaa valita aina mahdollisimman vähäsokerinen juomavaihtoehto. Kannattaa myös syödä riittävästi & säännöllisesti juhliessa, sillä usein ruokaväli pääsee venähtämään, jolloin jossain vaiheessa iskee jäätävä ruokahimo, jolloin kynnys kääntyä mäkkärin ja pizzerian suuntaan on melko suuri! 😀 Itse tankkailen aina runsaasti viherjauhettta ja vihreitä vihanneksia sekä ennen että jälkeen alkon käytön, sillä ne auttavat maksaa toimimaan hieman tehokkaammin. Mun mielestä urheileminen kannattaa jättää ihan muille päiville kuin tällaisille, etenkin krapulassa treenaaminen on todella huono idea!

Toivottavasti jokainen ymmärtää, että jatkuva mässääminen, oli se sitten treenin jälkeen tai ei, alkaa luultavasti näkyä kropassa ennen pitkää. Kun pitää homman kohtuudessa, voi tällaisilla jutuilla saada pientä hyötyä herkuttelemalla! 🙂


2 Responses to “MITEN MINIMOIDA HERKUTTELUN & ALHOKOHOLIN VAIKUTUS KEHONKOOSTUMUKSEEN”

  1. Enni sanoo:

    Ihana postaus, kiitos ! Tästä oli niin paljon hyötyä 🙂

Kommentoi