NÄIN PIDÄN AINEENVAIHDUNTANI KÄYNNISSÄ (JA PYSYN TERVEENÄ)

Kuten tiedätte, olen kunnon vitamiini- ja mineraalinörtti. Uskon vahvasti ravinnon parantavaan vaikutukseen, mutta uskon myös että paljon urheilevana ja kuluttavana, on haastavaa saada riittävästi ravinteita ravinnosta. Luettuani Kaisa Jaakkolan Hormonitasapainosta kertovan kirjan ja käytyäni useammassa BioSignature-mittauksessa, ymmärsin vasta ravinteiden tärkeyden. Noin puolitoista vuotta sitten aloin käyttämään laadukkaampia ravintolisiä ja lisäsin myös esim. magnesiumin sekä kalaöljyn määriä. Olen kokenut muutoksen ainoastaan positiivisena ja mm. aineenvaihduntani lähti rullaamaan hurjasti kovempaa vauhtia noiden parantelujen jälkeen. Lisäksi rasvaprosentti humpsahti alas kun aloin syödä riittävästi kalaöljyä (omega-3). Olen kirjoittanut aikaisemminkin, mitä vitamiineja käytän ja milloin, mutta koska mukaan on tullut muutamia uusia juttuja, ajattelin kertoa mitä käytössäni on tällä hetkellä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nykyään ravintolisiä, vitamiineja ja mineraaleja on joka lähtöön. Niitä myydään marketeissa, apteekeissa ja terveyskaupoissa. Usein halvat valmisteet ovat laadultaan heikompia, jolloin nekin vähät rahat menevät vain hukkaan. Kannattaa aina paneutua hieman asiaan ja tarkistaa, että ostettu valmiste on laadukas ja sen sisältävät vitamiinit tai mineraalit ovat hyvin imeytyvässä muodossa. Jos valmiste ei imeydy, ei siitä ole mitään hyötyä. Multa voi myös kysyä apua, sillä olen testannut paljon erilaisia valmisteita ja tiedän niistä aika paljon! :D

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olen käyttänyt pitkään Poliquinin tuotteita, joita saa vain BioSignature valmentajilta tai tilaamalla Poliquinin omasta verkkokaupasta. Sain kuitenkin kuukausi takaperin kokeiluun Terranovan ravintolisiä, joiden luvataan olevan laadukasta tavaraa. Kaikki valmisteet ovat 100% lisäaineettomia, eivätkä sisällä täyteaineita (peukku tälle!) . Tuotteet ovat myös ekologisia ja niiden imeytyvyyden luvataan olevan huippuluokkaa.

”Terranova ravintolisissä avainasemassa ovat tuoreet, käsittelemättömät ja luonnolliset ainesosat. Niiden ansiosta vitamiinit, hivenaineet ja muut ravintoaineet säilyttävät tehonsa.
Tuotteissa on huomioitu ihmisen ja ravinteiden keskinäinen biokemia – synergia. Synergian tarkoituksena on ihanteellisen ympäristön luominen elimistöön, jolloin ravinteet todella imeytyvät ja kehon solut toimivat parhaalla mahdollisella tavalla.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ubikinoni, viherjauhe, monivitamiini

Mun päivän setti näyttää tällä hetkellä tältä:

 • aamulla aamiaisen jälkeen: 2 kpl monivitamiini (joko terranova tai poliquinin multi intense), 2 kpl kalaöljykapseleita, 2 kpl magnesiumia, 1 kpl D-vitamiinia 50 µg, 1-2 kpl ubikinonia + viherjauhe
 • päivällä lounaan jälkeen: 2 kpl monivitamiinia, 2 kpl magnesiumia, 2 kpl kalaöljyä/Terranovan omega oilia
 • illalla iltapalan jälkeen: 2 kpl monivitamiinia, 2 kpl magnesiumia, 2 kpl kalaöljyä, 1 kpl probiootti ja kausittain 200 mg L-teaniinia

Tällä hetkellä olen jättänyt sinkin hetkeksi aikaa pois, koska saan sitä myös monivitamiinin kautta ja sinkkiä otetaessa tulisi muistaa sinkin ja kuparin tärkeä tasapaino. Sinkin ottaminen ravintolisänä voi vaikuttaa alentavasti elimistön kuparitasoihin. Olen käyttänyt sinkkiä niin pitkään, että otin nyt kauden kun jätän sen vähemmälle.

Magnesiumia otan kolmesta eri magnesiumlaadusta, lisäksi tuossa Terranovan magnesiumissa (sitraatti) on mukana kalsium. Otan sitä kerran päivässä ja kahdesti otan Poliquinin ubermagia, jossa magnesium on bisglysinaatin sekä glycerophosphaatin muodossa. Hormonitasapainon mukaan magnesiumvarastot täyttyvät tehokkaammin, kun ottaa magnesiumia useasta eri laadusta.

Kalaöljyn laadulla on aina suuri merkitys, kannattaa suosia puhtaita vaihtoehtoja, esimerkiksi Ecolomega merkkisen kalaöljyn valmistus tapahtuu kahden tunnin sisällä kalastuksesta, se on ainoa näin tuore kalaöljy koko maailmassa. Itse tarkistan myös aina kalaöljyn määrän niin, että yhdessä kapselissa olisi vähintään 1000 mg kalaöljyä. Nyt olen käyttänyt kalaöljyjen rinnalla Terranovan Omega Oilia, joka sisältää Omega-3, 6 ja 9 rasvahappoja. Omega Oil sisältää mm. hamppuöljyä, oliiviöljyä sekä tyrniöljyä. Tuote on myös 100% luomua! 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uusin juttu on tuo yhdessä kuvassakin näkyvä Terranovan CoQ10, eli ubikinoni. Sain tämän vinkin samalta kinesiologilta joka vinkkasi mulle tuon L-teaniinin käytön (auttaa syvempään yöuneen, voit lukea enemmän täältä). Ubikinonia tarvitaan soluenergian tuotantoon jokaisessa solussa ja erityisesti sydämessä, jossa sen tuottama energia on elintärkeä. Esimerkiksi liiallinen rasitus ja stressi vähentää sen tuotantoa ja tämä oli käynyt meikäläisellä, kun kärsin pienestä ylirasitustilasta tuossa alkuvuodesta. 

Suoliston hyvinvointi on todella suuressa roolissa kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta. Probiootit eli maitohappobakteerit lisäävät hyviä pöpöjä suolistossa. Suoliston kunnosta riippuu, mitkä ravinteet imeytyvät verenkiertoon ja mitkä haitta-aineet poistuvat vaikuttaen myös immunipuolustukseen. Esimerkiksi toistuvat flunssat, voivat siis johtua suoliston huonosta kunnosta. Hyvinvoivan suoliston avulla myös rasvanpoltto tehostuu, aineenvaihdunta paranee ja vastustuskyky kehittyy! 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Hieman harvemmassa käytössä on vielä ruuansulatusentsyymit, joista olen ennenkin kirjoitellut. Tästä asiasta ollaan montaa eri mieltä, mutta itse koen ne hyödylliseksi esimerkiksi silloin, kun syön jotain normaalista ruokavaliosta poikkeavaa ja tarvitsen hieman apua ruuansulatukseen.

Sellaista settiä tänään! Heräsikö kysymyksiä?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Terranovan tuotteet saatu


41 Responses to “NÄIN PIDÄN AINEENVAIHDUNTANI KÄYNNISSÄ (JA PYSYN TERVEENÄ)”

 1. Avatar Erika sanoo:

  Onko monivitamiinin suositeltu annos tosiaan 6 kpl päivässä? Kuulostaa paljolta.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Tuossa Multi Intensessä suositus on 6 kpl päivässä :) –> http://main.poliquinstore.com/multi-intense

   Jos miettii loogisesti, niin olisi aika hullua että yhteen pieneen tablettiin mahtuisi koko päivän vitamiinitarpeet?

   • Avatar Tanja sanoo:

    Mutta tarvitseeko tosiaan koko päivän vitamiinitarpeet ottaa pillereistä? Kyllähän vitamiineja saa ruuastakin, jos syö edes suhteellisen säännöllisesti, monipuolisesti ja terveellisesti. Olen ymmärtänyt, että ravintolisien on tarkoitus tukea ruokavaliota, eikä suinkaan olla se pääasiallinen vitamiinien lähde.

    • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

     Ei tarvitse! Kuten mainitsin ravinto on ensisijaisen tärkeää. Itsekin tietysti pyrin syömään mahdollisimman monipuolisesti. Olen joskus tehnyt laskelman (oli aika kova homma :D) jolloin laskin tavanomaisen päiväni aikana tulleet vitamiinit ja mineraalit ruuan kautta ja sen mukaan sitten käytän näitä lisävitamiineja. Itse treenaan vielä sen verran paljon että tarvitsenkin niitä hieman enemmän. :)

 2. Avatar Myy sanoo:

  Mitä viherjauhetta käytät tällä hetkellä? Tuota Terranovan vai jotain muuta?

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Mulla vaihtelee viherjauheet kausittain. Nyt kaapista löytyy tuo Terranova ja sitten Feelvividin viherjauheita. Foodinin viherjauhe on myös tosi kelpo tavaraa ja suht edullinenkin!

 3. Avatar Miuku sanoo:

  Terranovan vitamiinit vaikuttaa tosi hyviltä, kiinnostaisikin tietää jatkossa että miltä tuntuvat pidempiaikaisessa käytössä, ovatko yhtä tehokkaita kuin Poliquin (vai jopa parempia).

  Itse olen Poliquinin vitamiineja syönyt, ja syön yhä, mutta tosi mielellään jonkin edullisemman vaihtoehdon ottaisin käyttöön (laadusta tinkimättä kuitenkaan).

  Kiitokset hyvästä blogista, en ole kommentoinut varmaan ikinä ennen, vaikka innokas ja pitkäaikainen lukija olenkin!

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kiitos kommentista :)

   Terranova vaikuttaa tähänastisen kokemuksen perusteella varsin hyvältä, vaikka käyttöä on tosiaan vasta se kuukausi alla. Täytyy tunnustella oloja ja oon itseasiassa menossa BioSignatureen tänään, niin ehkä nekin tulokset kertoo jotain!

   • Avatar Miuku sanoo:

    Jee, jatkoraporttia odotellessa siis :) Huomasin että Terranovan vitskuja myydään ihan meikäläisen ”lähikaupassa” Vantaan Jumbossa. Toivottavasti ovat hyviä, otan varmaan itsekin noita kokeiluun jossain vaiheessa.

 4. Avatar emmi sanoo:

  Onko esim. möllerin omegat ihan ok kamaa?

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Joo ne on laadulta ihan ok kamaa mun tietääkseni, ainoa juttu on kalaöljyn määrä mitä on muistaakseni vähemmän..Möllerillä taitaa olla joku ”vahva” tms. vastaava jossa on sitten kunnolla omegaa!

 5. Avatar Rommi sanoo:

  Mitä probiootteja ja suolistonkunnostus ravinteita suosittelisit 3 vuoden flunssakierteiselle henkilölle? D,C,B12-vitamiinit, sinkki, magnesium ja omega3 ovat jo käytössä.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Poliquinilla on ainakin tosi hyvä valmiste nimeltä Pro Flora. Myös puhdistamolla on hyvä tuote –> Tri Ohhiran OM-X maitohappobakteeri, mutta pro flora tulee hieman edullisemmaksi, koska siinä on määrällisesti enemmän! :)

 6. Avatar Anitta sanoo:

  möllerin omegat!

 7. Avatar Pauliina sanoo:

  Onko totta, että lepopäivänä kaloreita tulisi saada -500 verrattuna esim. päivään, kun käy salilla?

  Entä tulisiko syödä terveellisesti ja vaadittava kalorimäärä, jotta laihtuu vai tulisiko joka päivä olla kalorivaje, esim vain 1400kcal/pv?

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Tapoja on monia, eli ei ole mitään yhtä ainoaa sääntöä, miten asiat pitäisi tehdä. riippuu niin paljon muustakin kuin vaan siitä että treenaako vai ei. En nyt oikein ymmärtänyt kunnolla tuota toista kysymystä??! :D

   • Avatar Pauliina sanoo:

    Muotoilin kysymyksen ehkä hieman huonosti :D tarkoitin, että kannatatko ennemmin laihduttamista, jossa saa syödä noin 2000kcal/pv terveellistä ruokaa ja lisäisi sitten vaikka urheilua, vai että saa syödä vain noin 1400kcal/pv mutta ei lisää liikuntaa?

    • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

     No molemmilla tyyleillä kyllä saa varmasti tuloksia, mutta itse suosittelisin tuota suurempaa energiamäärää + urheilua. :)

 8. Avatar Heidi sanoo:

  Mikä on suosituksesi sinkin kanssa nautittavaksi? Kuparilisä? Vai vielä jotain muuta lisäksi. Tosi mielenkiintoinen juttu!

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Sinkki kannattaa nauttia illalla ja ainakin hyvin imeytyvä muoto on pikolinaatti!Bioteekillä on ainakin olemassa sinkkilisä johon on lisätty myös kuparia. =)

 9. Avatar kiinnostunut sanoo:

  Moikka! Mistä noita Terranovan ravintolisiä saa?

 10. Avatar Mira sanoo:

  Minkä takia kehon rasvaprosentti tippuu, kun alkaa käyttämään kalaöljyä (omega-3) :) ?

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Siis tämä ei ole mikään suora tapahtuma, vaan usein kun lisätään hyviä rasvoja, keho alkaa toimia paremmin ja omat rasvavarastot hupenee. Lisäksi omega-3 poistaa tulehdustilaa kehosta joka voi myös itsessään auttaa prosessissa.

 11. Avatar Meri sanoo:

  Moikka! Mitä mieltä olet Bioteekin tuotteista ja erityisesti maitohappobakteereista ja D vitamiinista? :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Mun mielestä Bioteekillä on ihan hyviä tuoteita, oon käyttäny ite sitä SuperMG:tä ja uskon että nuo mainitsemasikin on ihan kelpo kamaa! :)

 12. Avatar Heidi sanoo:

  Käytätkö itse mitään rasvanpolttajia tai tiedätkö jotain hyviä merkkejä? Onko esimerkiksi cla tai vihreä tee -napeista mitään hyötyä?

 13. Avatar Suvi sanoo:

  Mitä kalaöljyä itse käytät/suosit?

 14. Avatar Nivelrikkoinen sanoo:

  Heippa! Olen syönyt useita purkkeja Terranova Life Drink jauhetta, laitan smoothien sekaan, jossa on mantelimaitoa, pakastemarjoja ja Voimaruoka 360 jauhetta, tykkään erityisesti Vaniljan mausta. Eikös siitä saakin jo aika hyvän ja terveellisen ilta-aterian? Ostan myös välillä Living Wellbeing jauhetta. Syön magnesiumsitraattia ja Opti-MSM -jauhetta. Minulla on krooninen nivelrikko, selkäranka on alkanut rappeutua, alimmat välit ovat ihan madaltuneet. Reilu vuosi sitten tehtiin selkäydinkanavan ahtauman leikkaus, joka ei ihan onnistunut, iskiashermo oli tarttunut lihaskalvoon kiinni. Hermokipuja on edelleen. Ortopedi ehdottaa luudutusleikkausta, mutta en haluaisi vielä mennä. Olen yli 50-vuotias ja tehnyt istumatyötä yli 30 vuotta. Käyn naprapaatilla ja nyt myös hierojalla kokeeksi viikon välein, ajattelin ottaa 5-6 kerran kuurin. Kuulemma kaikki lihakset ovat ihan jumissa, en ole koskaan aiemmin käynyt. Olin kahden ekan kerran jälkeen hirveän kipeä. Liikun joka päivä, aiemmin juoksin, nykyään kävelen tunnin verran, lisäksi myös kauppareissut teen jalan. Kotona joogaan joka päivä puoli tuntia.
  Mikä olisi hyvä kalaöljy- tai muu valmiste, josta saisin omega-3 ja DHA:ta ja EPA:aa tai mikä olisi hyvä nivelrikolle? Kaikissa taitaa olla liivatetta mukana? Entä millainen liikunta olisi hyväksi nivelrikolle?
  Kiitos jos ehdit vastata.

 15. Avatar Jenni sanoo:

  Moikka. Mitä mieltä olet luontaistukun monivitamiinista ja omega 369:stä?

 16. Avatar ninni sanoo:

  Moi!
  Ostin tota terranovan magnesiumia. Oon ottanu illalla vain yhden ja vähän ajan kuluttua tulee huono olo ja vatsakipu.
  Mahtaako olla tottumattomuutta? Suosittelisitko jatkamaan jos kroppa tottuisi?
  Itselläni ongelmia vatsan toiminnan kanssa sillä se ei toimi päivittäin..

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Moikka! Kuulostaapa oudolta. Liika magnesium aiheuttaa sitä että vatsa menee ns. sekaisin ja toimii liiankin hyvin, joten jos on päinvastaisia ongelmia, sopivalla magnesium annosksella pääsee usein tästäkin ongelmasta.

   Ootko käyttänyt aikaisemmin magnesiumia? Kyse voi olla tottumattomuutta jos et ole ennen käyttänyt. Herkkävatsaiset voivat myös kokeilla bislgysinaatti tai tauraatti muotoista magnesiumia jos sitraatti ei sovi. :)

   • Avatar ninni sanoo:

    Oon käyttänyt magnesian puru sitraattia mutta ei silti toimi vatsa säännöllisesti. Tässä tuotteessa on paljon makeutusaineita niin haluaisin vaihtaa luonnollisempaan.

    Ostin myös tuota Super-MG magnesiumia jota mainitsit itse käyttäväsi, ja tuntuu että siitäkin tulee huono olo.. en oikein tietä mitä tulisi käyttää :( oon kyllä kärsinyt toimimattomasta vatsasta ja monta vuotta..

    • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

     Moi! Tutkiskelin hieman asiaa ja kysyin viisaammalta, joka oli sitä mieltä että sulla vois olla todennäköisesti imeytymisongelma. Esimerkiksi monivitamiini tuo saman reaktion,jos sen sisältämät mineraalit eivät imeydy kehoon oikein. Sun kannattais nyt keskittyä pistämään ruokavalio kuntoon ja erityisesti panostaa vatsanhoitoon. En tosin tiedä millaisessa kunnossa ruokavalio jne on tällä hetkellä. :) Jos kyseessä on imeytysmisongelma, kannattaa jättää magnesiumlisät pois sillä niistä ei ole mitään hyöytyä elleivät imeydy ja aiheuttaa vaan huonoa oloa.

     Kannattaa lukea tämä ja siellä on myös testi, miten asian voi testata: http://kaisajaakkola.com/2012/02/vatsahappotesti/

     Olen itsekin tehnyt tuon testin. :)

     • Avatar ninni sanoo:

      Kiitos Aino vastauksesta! :)
      Ruokavalio on kyllä kunnossa. Syön esim. joka aamu kaurapuuroa, syön lounaalla ja päivällisellä lämpimät ateriat. Pyrin syömään gluteenittomasti ja olen vältellyt myös maitotuotteita.
      Syön päivittäin myös hedelmiä ja marjoja. Käyn salilla säännöllisesti 4-5 kertaa viikossa ja käytän palautusjuomana wheytä..

      Nämä vatsakivut ovat alkaneet yhtäkkiä (tämän vuoden maalis- huhtikuun vaihteessa) ja tosiaan aina kun ottaa magnesiumia (oli muoto mikä tahansa) tulee huono olo ja vatsakipu..

 17. Avatar caroliina sanoo:

  Heippa! Olen tosiaan syönyt monivitamiinina näitä suomalaisia valmisteita, joita et niinkään kehunut verrattuna tähän Poliquinin vitamiinivalmisteeseen. Menin jo sivuille tilaamaan tätä, mutta hinta on oikeasti aika kova 58€ toimituskuluineen. Olisiko jotain muuta jota saisi suomesta, tai kenties tilattaessa ei olisi noin kallis ja tulisi noin kaukaa?

  Toisaalta lueskelin tuosta kommenteista että suosittelit heiltä maitohappobakteereja, mikä olisi suomalainen vastaava?

Kommentoi