INHOTTAVA STERSSIHERÄILY

Huomenta pöytään! Olin ajatellut pitäväni vapaapäivän blogista tänään, sillä lähden kohta Helsinkiin ja oon menossa koko päivän, jolloin ei ole edes aikaa päivitellä mitään. Kone saa siis kerrankin jäädä kotiin! Heräsin kuitenkin kaksi tuntia ennen kuin kellon olisi pitänyt soida, joten mulla on aikaa raapustella hieman unesta ja uniongelmista. Kerroin aikaisemmin, että oon aina silloin tällöin kärsinyt inhottavasti yöheräilystä, joka tapahtuu tarkkaan ottaen aina 4 aikoihin yöllä. Tällä hetkellä nuo ongelmat on luojan kiitos selätetty, mutta koska moni teistä yhtyi tähän samaan ja toivoi postausta tästä, ajattelin käydä aihetta läpi hieman syvemmin.

_MG_3961

Tuohon aikaan herääminen johtuu hormonitasapainon mukaan psyykkisestä tai fyysisestä stressistä, jonka seurauksena elimistöön syntyy hapetussressiä. Kyseessä voi siis olla treenin aiheuttama ongelma, eli keho käy ikäänkuin ylikierroksilla, tai sitten psyykkiset jutut ja mieltä painavat asiat aiheuttavat niin kovan stressin, ettei keho pääse lepotilaan. 

Huomaan ainakin itse, että jos edessä on vaikka jännittävä päivä tai joku stressaava kokemus, tulee helposti herättyä yöllä, tietysti juuri silloin kun pitäisi levätä. Jos takana on super rankka päivä, voi olla niin väsy että kroppa menee niin ylikierroksilla että ei saa nukuttua väsymyksestä huolimatta.

Mä olen kokeillut monia eri juttuja ja ajattelin jakaa hieman kokemuksia toimivista tavoista. Ajattelin keskittyä nyt juurikin tähän 3-5 välillä tapahtuvaan stressiheräilyyn ja miten siitä voi mahdollisesti päästä yli. Nämä vinkit perustuvat siis täysin omakohtaisiin kokemuksiin.

_MG_3865

Ihan ensimmäisenä kannattaa tarkistaa riittävä magnesiumin saanti ja se, että syöty magnesium tulee hyvin imeytyvästä lähteestä ja että sitä saa riittävästi. Mulla on tällä hetkellä bisglysinaatti- ja sitraattimuodossa olevaa magnesiumia. Sitraatti aiheuttaa helposti löysää vatsaa, etenkin runsaammissa määrissä, joten kannattaa kokeilla myös muita muotoja, mutta ei kuitenkaan magnesiumoksidia. Otan itse jopa 2000 mg magnesiumia päivässä, enkä edelleenkään ole saanut yliannostusoireita. Jos vaje on ollut pitkään päällä, ei välttämättä minimisuosituksien määrä auta nostamaan magnesiumtasoja ylös. Kannattaa lukea –> Jos saisin antaa vain yhden neuvon

Joka päivä kannattaa nauttia vihersmoothie, joka vähentää mm. hapetusstressiä. Hyvä viherjauhe on todella kätevä lisä smoothieiden joukkoon, tai ihan vaan sellaisenaan. Yksi annos viherjauhetta vastaa melko suurta annosta vihreitä vihanneksia. 

Inositoli on B-vitamiinien kaltainen sokeriyhdiste, joka syventää unta ja parantaa hermovälittäjäaineiden tasapainoa. Se sopii huonounisille, stressaantuneille, alakuloisille, makeanhimon riivaamille ja PMS-oireista kärsiville. Tämän avulla sain syvennettyä   kevyttä unta. Olen itse käyttänyt Solgarin inositol valmistetta.

Uudempi juttu, minkä otin käyttööni on L-teaniini, joka on GABA:n esiaste. GABA:n sanotaan vaikuttavan rentoutumiseen ja syvään uneen. Esim. alkoholi nostaa myös GABA:n erittymistä aivoissa, jolloin jännitys häviää ja olo on vapautunut. Tällä hetkellä tuntuu, että olen saanut tästä suuren avun. Otan 200 mg L-teaniinia joka ilta, välillä yhdessä melatoniinin kanssa.

Serotoniinin alhaiset tasot taas aiheuttavaa epävarmuutta, huolestunutta ja ahdistunutta oloa, jolloin nukahtaminen on hankalaa ja myös yöllä herätessä alkaa ajatukset pyöriä kaikenmaailman asioissa, joita ei kuuluisi silloin miettiä. Mä ihmettelinkin, että miten musta oli tullut yhtäkkiä sellainen murehtija ja stressaaja, kunnes yhdessä testissä tuloksena oli, että juuri serotoniinitasot olivat hieman alhaiset. Tähän ”vaivaan” olen ottanut käyttööni Ashwagandhan, eli rohtokoison, joka on siis yksi ayurvedan kulmakivistä. Ashwagandhan ainesosat sisältävät mielihyvähormonia serotoniinia. Ashwagandhan lisään aamulla smoothieen.

Viimeisenä mutta ei todellakaan vähäisimpänä, olisi hyvä  opetella stressinhallintaa ja toki poistaa stressaavat tekijät elämästäsi niin hyvin kuin mahdollista. Olen huomannut, että tähän auttaa parhaiten se, että käsittelee kaikki harmittavat asiat jo ennen nukkumaan menoa. Pyrin myös hoitamaan kaikki ”to do” – asiat, jotta ne eivät jää vaivaamaan. Mulle ainakin käy niin, että jos jätän jonkun asian roikkumaan, niin alan ihan varmasti pyöritellä sitä mielessä yöllä herätessä. 😀 Kun käy asiat mielessä läpi ja antaa itselle luvan jättää tietyt asiat seuraavaan päivään, auttaa sekin jo rentoutumaan. 


24 Responses to “INHOTTAVA STERSSIHERÄILY”

  1. Minni sanoo:

    Mietin vaan, että miksi L-teaniini eikä suoraan vain GABA-lisäravinne?:)

    • ainorouhiainen sanoo:

      Hyvä kysymys! Onko olemassa GABA-lisäravinne? Mulle suositeltiin testien pohjalta L-teaniinia! 😀

      • Minni sanoo:

        On joo, en tiiä miten helppo Suomesta on löytää mutta netistä ainakin. Pitäs olla lisäravinteena apuna moneen, mm. Rasvanpolttoon ja unen rauhottamiseen/syventämiseen. Ottaminen saattaa aiheuttaa joillekin ”tarvetta” haukkoa henkeä pari kertaa mutta se ei oo mitenkään haitallista. Ite käytin ”kuurina” yhen purkin (4 kapselia ennen nukkumaanmenoa) ja uni tuli kyllä aina tosi nopeesti eikä mulla ollu mitään tuntemuksia 🙂

      • JukkaX sanoo:

        GABAa ei myydä Suomessa. Sitä ei saa tilata Suomeen ja tärkeimpänä: se ei mitä todennäköisimmin läpäise veriaivoestettä.

  2. Susku sanoo:

    Hei! Mitenköhän se vaikuttaa hormonitasapainoon, kun herätys on arkisin aina klo 4.00 töiden takia?

    • ainorouhiainen sanoo:

      Huh onpa aikainen herätys. Ainakin tuota pystyy kompensoida menemällä nukkumaan aikaisin, jotta saisi tarvittavan määrän unta alle. Sitä sanotaan että hormonitasapainin kannala ne tärkeimmät unitunnit ovat välillä 22-02, eli siinä mielessä tuo ei pitäisi vaikuttaa mikäli tosiaan menee aikaisin nukkumaan.

  3. Kia sanoo:

    Mielenkiintosta, mulla on ollu just 4-5 aikoihin heräilyä lähiaikoina! Mietin et mul ei oo ennen ollu, et mistähän nää puutostilat johtuu? Suurin osa noista oli semmosia mistä en ollu koskaan kuullukkaan!

    • ainorouhiainen sanoo:

      Vaikea sanoa näin tietämättä sinusta enempää. Usein elämässä tapahtuneet muutokset tai stressaavat ajankohdat voi aiheuttaa tällaista 🙂

  4. Katariina sanoo:

    Hei! Mitä mieltä olet näistä magnesiumsuihkeista? Ainakin BetterYou:lla on paljon eri tarkoituksiin olevia magnesiumsuihkeita… Itselläni kyseisiä tuotteita on ollut ja yhäkin kaapeissa pyörii, mutta en ole oikeastaan niistä mitään mielipidettä kehitellyt. Onko sulla kokemusta? Olisiko parempi vain täydentää sitä magnesiumin saantia ruokien ja tablettien avulla?

    • ainorouhiainen sanoo:

      Itse en ole testaillut suihkeita, vain voidetta, jote en siinä mielessä osaa sanoa mitään. =) Itse täydentäisin myös sisäisesti otettavalla valmisteella suihkeen lisäksi.

  5. Salla sanoo:

    Hei! Kysymys aika paljon asian vierestä, mutta ehkä silti vastaisit 🙂
    Reilun kuukauden päässä odottaa yo-juhlat ja vähän litteämpi vatsa ja pienempi vaa`an numero olisivat hakusessa. Olen normaalipainoinen nytkin. Olen käynyt lähiaikoina joka päivä tunnin reippaan kävelylenkin (6km) ja syönyt kolme kertaa päivässä (aamupala, lounas, päivällinen). Onko tällä tavalla mahdollista saavuttaa mitään?
    Ruokarytmi tuntuu omasta mielestä hyvältä, ruokaa ei tule syötyä liikaa ja herkkujakaan ei tee mieli. Syömäni ruoka on terveellistä. Nälkä tulee aterioiden välillä, mutta se ei haittaa.
    Luin kuitenkin jostain että jos syö liian harvoin niin keho pitää entistä tiukemmin kiinni rasvasta ja aineenvaihdunta hidastuu eikä harvoin syömisestä olisi siis kuin haittaa.
    Mitä siis kannattaisi tehdä syömisen kanssa? Aamupala, lounas ja päivällinen olisivat joka tapauksessa saman suuruisia, joten välipalat tuntuvat turhalta lisältä.
    Miten laihdutuksen yleisohje ”syö vähemmän kuin kulutat” sopii tähän tilanteeseen?

    • ainorouhiainen sanoo:

      Suurimassa osassa on se, miten paljon energiaa tulee päivän aikana, eli ruokarytmillä ei sinänsä ole siihen nähden kovin suurta vaikutusta, etenkään jos oma rytmisi tuntuu hyvältä. =)

  6. Anna sanoo:

    Olet monesti maininnut että syöt paljon viherjauheita, tummaa salaattia yms., mutta oletko ikinä huomioinut että niiden suuren nitraattipitoisuuden vuoksi evira suosittelee rajoittamaan niiden käyttöä? Raja on aika matala, jo 50 grammasta rucolaa 60 kg aikuisella voi ylittää ADI-arvon. Toki kasviksilla on myös paljon hyviä vaikutuksia, mutta suuriin nitraattimääriin on silti hyvä kiinnittää huomiota.

    • ainorouhiainen sanoo:

      Olen tietoinen asiasta kyllä, pyrin käyttämään luomua ja esimerkiksi käytän lähes aina baby-pinaattia jota voi syödä myös ”raakana”. On tutkimuksia, joiden mukaan luomutuotteissa olisi vähemmän nitraattia, mutta varmasti myös päinvastaisiakin tuloksia löytyy. Nää on näitä, jotenkin koen että saan kuitenkin suuremman hyödyn syömällä paljon vihreää kuin siinä että pelkäisin nitraatin vaikutuksia.

  7. Anne sanoo:

    Yks mikä on kanssa toimiva, on L-tryptofaani joka osallistuu aivojen välittäjäaineiden serotoniinin, noradrenaliinin ja melatoniinin muodostumiseen. Toki nämä nyt on vähän tällaisia hifistely -juttuja, mutta jos kaikki muut palikat on kuosissa niin kyllähän näistä voi olla apua 🙂

    • ainorouhiainen sanoo:

      Juurikin näin, eli kun perusasiat on kunnossa, voi pikkujutuilla saada vielä lisä apua =)

  8. Jenpa sanoo:

    Hei, nyt oli mielenkiintoinen juttu! 🙂 Etenkin inositoli ja L-teaniini kuulostivat sellaisilta, jotka voisivat sopia omaan elämään. Olen erittäin ahkera stressaaja, mikä näkyy sitten levottomana unena ja erilaisia paniikkimaisia ”oireina”. Tein jonkin verran googlailua, mutta halusin kysyä: Miten paljon/mihin aikaan otat inositolia? Mitä mieltä olet, voisiko L-teaniini jännittäjälle/pienestä paniikista kärsivälle? Esim. jos on jonkinlainen jännittävä tilaisuus edessä tai muuten vaan fyysisiä paniikkioireita.

    • ainorouhiainen sanoo:

      L-teaniinia suositellaankin juuri jännittäjälle, joten se voisi sopia sulle hyvin. Inositolia olen ottanut iltaisin ja otin yhden tabletin (Solgarin tuote).. se on tällä hetkellä loppu, joten en muista tarkalleen sitä määrää. 🙂

    • JukkaX sanoo:

      Suomessa myydään ainostaan Solgarin inositolia (ellei ole jo lopetettu), sen tilaaminen ulkomailta on kiellettyä.
      Solgarin tuotteessa on vain 500mg/kps ja siten se on todella kallis, sillä annos on minimaallinen.
      Itse olen kokeillut 7:n gramman annoksia ilmam mitään vaikutuksia.
      En sano etteikö muille vaikuttaisi.

  9. Leila sanoo:

    Yksi iso tekijä yöheräilyyn voi olla liian vähäinen energian saanti. En nyt tarkoita, että tämä olisi Aino sinun kohdallasi tekijänä, mutta vinkkinä muille. etenkin kun iso osa ihmisistä syö aivan liian vähän tai on ikuisilla dieeteillä. Itse heräilin ennen aina 3-4 aikaan yöllä ja minun oli vaikea nukahtaa uudestaan. Lääkärini neuvoi syömään enemmän iltapalaa. Kun verensokeri yöllä laskee liian alas, alkaa keho erittää adrenaliinia, joka saa heräämään kesken unien. Kun aloin syömään isomman iltapalan, katosi yöheräily samantien.

  10. Reetta sanoo:

    Olipas mielenkiintoista! Rupesin miettimään, että miten paljon ja mitä kaikkia lisäravinteita yms syöt päivän aikana? Tuntuu että teksteissäsi näkyy usein vaikka minkälaisia, vaikka syöt varmasti monipuolisesti muutenkin 🙂 Mistä tietää, mitä kaikkia itselleen kannattaisi hankkia ja mistä tietää, mitkä kaikki vaikuttaa esim toistensa imeytymiseen eli olisi suositeltavaa ottaa eri aikaan?

    • ainorouhiainen sanoo:

      Syön aika paljon vitamiineja ja mineraaleja, kuten magnesiumia, omegaa, monivitamiinia ja sitten nyt näitä mitä mainitsin. Tosin melatoniinia en käytä säännöllisesti, enemmänkin kausissa. Omalla kohdalla kulutus ja treenimäärät ovat sen verran suuria, että on vaikee saada esim sitä magnesiumia riittävästi muuten vaikka syönkin terveellisesti. Se, mitä kannattaa itselleen hankkia riippuu aika paljon elämäntavoista, eli paljonko urheilee ja miten syö muuten. Kaikki vitamiinit ja mineraalit tulisi olla hyvin imeytyvässä muodossa, sillä joskus halvat ja huonot tuotteet eivät tuo sitä toivottua tulosta. Ajoituksista ja muista olen kirjoitellut täällä –> http://a-rou.indiedays.com/2015/07/27/vitamiinit-mineraalit-mita-milloin-ja-miksi/

  11. Aineita sanoo:

    Jätä kofeiini kokonaan pois.

    Suhtaudu L-theaniinin ja melatoniini kuin
    mihin tahansa rauhoittaviin aineisiin, joihin
    kehittyy toleranssi.

    Melatoniinin määrää aivoissa voi säädellä ihan
    valon määrää muuttamalla.

  12. Ulla sanoo:

    Tässä lue yöllä blogeja,kun heräsin taas…täytyy mennä hankkimaan kokeiluun tuotteita,ei saanut mistään la klo 16,kun luin postauksen ekaa kertaa.Magnesium suihke toimii päänsärkyyn ym,mutta käytän kyllä tabletteja muuten.Melatoniini ei auta,kun nukahdan kyllä,mutta herään parin tunnin päästä…ugh!!!

Kommentoi