PARHAAT PASTAT

Rakastan pastaa ja pastaruokia, mutta valitettavasti en voi sanoa rakastavani oloa, mikä tulee perinteisen vehnäpastan syömisestä. Tavanomaiset pastat valmistetaan siis vehnästä ja täysjyväversiot täysjyvävehnästä, ruispastoihin on taas nimensä mukaisesti lisätty jokunen prosentti ruista. Täysjyvä-sanalla on ainakin täällä Suomessa todella hyvä maine, mutta tästäkin aiheesta voidaan sitten olla montaa eri mieltä.

Itse en suosi viljapastoja omassa ruokavaliossani. Kannattaa myös huomioida, että esimerkiksi proteiinipastan proteiini tulee lisätystä gluteiinista. Siitä voi lähteä miettimään, että onko tuo ihan paras tapa lisätä omaa proteiinin saantia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olen onneksi löytänyt hyviä, oikeastaan parempia vaihtoehtoja korvata edellä mainitut vehnämössöt! Yksi lempparini, etenkin treenin jälkeisissä palautusaterioissa on Mamyn riisifusilli, eli riisistä valmistettu fusillipasta. Tätä on monesti kysytty ja tähän vastattu, mutta kertauksena mainittakoon, että ostan fusillipastan ihan ruokakaupasta. Tuotteen tekee hyväksi helppo saatavuus, kohtuullinen hinta, nopea valmistus sekä hyvä maku ja koostumus. Käytän sitä myös makaronilaatikossa.

makaronilaatikon reseptiremontti täällä

makaronilaatikon reseptiremontti täällä.

Helsingissä ollessamme kävimme Ruohonjuuressa ja sieltä lähti mukaan uusia linsseistä ja herneistä valmistettuja spaghetteja ja lasagnelevyjä. Olen etsinyt jo pitkään gluteenittomia lasagnelevyjä, joiden ravintosisältö miellyttäisi ja nyt vihdoin niitä löysin. Nämä lasagnelevyt on valmistettu vihreästä linssijauhosta, vihreästä hernejauhosta sekä ruskeasta riisijauhosta, kaikki luomua. Mukaan lähti myös kikherneistä sekä punaisista linsseistä valmistettua spaghettia.

P4270026 P4270027

Levyt odottavat vielä testausta, mutta noita spaghetteja olen jo ehtinyt testailla. Tykkäsin molemmista todella paljon, vaikkakin pastan maku on mielestäni aina aika neutraali. Spaghetit keittyivät 8 minuutissa ja koostumus oli hyvin normaalin kaltainen. Joskus nämä erilaiset linssi- ja papupastat menevät sellaiseksi inhottavaksi klöntiksi, mutta näiden kanssa ei ollut samaa ongelmaa.

P4250016 P4250015

Näissä on tosiaan noin puolet enemmän proteiinia (20g/100g) ja kuitua (8g/100g) kuin tavallisessa pastassa. Hiilareita taas hieman vähemmän, muuten kalorimäärä on suunnilleen sama. Huono puoli näissä erikoispastoissa on tietysti hinta, joka on moninkertainen vehnäpastaan verrattuna. Mamyn riisipasta on vielä ok hintaluokkaa, mutta usein näissä muissa mennään 3-5 euron hintaluokkaan per pakkaus.  Lisäksi pakkauskoko on usein melko pieni.

P4250017

Rehellinen annoskuva – kikhernespaghettia, kastiketta ja tietysti ketsuppia :D

Koen, että nykyään on niin paljon hyviä gluteenittomia ja ravintorikkaampia vaihtoehtoja pastalle, jolloin ei ole mikään ongelma elää vehnättömästi tai gluteenittomasti. Harmittavaa on tietysti näiden tuotteiden korkeampi hinta, mutta toivotaan että jossain vaiheessa valikoimat kasvavat lisää ja hinnatkin tulevat hieman alaspäin. Itse tosiaan pidän niin paljon pastaruuista, että näitä kuluu melko paljon. Myös Palmuston Kikhernenuudelit ovat suosikkien joukossa edelleen, niistä olen kirjoittanut täällä.

Saan usein kommenttia tutuilta ja tuntemattomilta, että olisi kiva että kerron, mistä kaikki ostamani tuotteet ovat. Jotenkin nämä ovat itselleni itseestäänselvyyksiä, jonka vuoksi en aina muista mainita noita juttuja. Terveyskaupoissa, kuten Ruohonjuuressa tai Vaasan Ekosopissa on hyvät valikoimat näitä erikoispastoja. Esimerkiksi Palmuston nuudeleita ja spaghetteja saa myös Ekosopista. Tässä postauksessa olevat tuotteet on Ruohonjuuresta, josta voi myös tilata netin kautta tuotteita kotiin. Mamyn fusillia löytyy ainakin S-marketeista ja Prismoista sieltä missä on muutkin pastatuotteet.


13 Responses to “PARHAAT PASTAT”

 1. Avatar minttu sanoo:

  Kodial grönsaker Singsbyssä myy vihannesten lisäksi gluteenittomia pastoja ym. Aina ei jaksa ajaa niin ”kauas”, mutta silloin tällöin siellä on kiva poiketa :)

 2. Avatar Essi sanoo:

  Mamyn riisifusilli ehdottomasti munkin suosikki! Ollut vähän kriisi tämän kevään, kun kyseistä tuotetta en ole Ruotsista löytänyt. Muut riisipastat vaan ei vedä vertoja Mamylle koostumuksen puolesta.

 3. Avatar Salla sanoo:

  Yliopiston luennella täysjyvävehnän ja rukiin terveysvaikutuksista kuunnelleena ei enää niin täysin lyttää vehnääkään, kunhan se on täysjyvää. Ne lisäävät mm. betaiinin määrää elimistössä, joka taas on tärkeä metyyliryhmien saannissa, joita elimistö ei itse voi syntetisoida.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Jos puhutaan samasta betaiinista, niin sitähän saa myös esim. kaurasta, punajuuresta ja pinaatista jotka kuuluvat ainakin mun ruokavalioon melko suurissakin määrin. =) Itselleni tulee gluteeinista pöhöttynyt ja tukkoinen olo, jonka vuoksi en sitä mielellään kovin usein syö.

 4. Avatar Anna sanoo:

  Kannattaa tsekata myös ruokakauppojen gluteenittomien tuotteiden hyllyt, monesti niistäkin löytyy riisipastaa (niiden kaikkien maissijauho-yms-pastojen lisäksi!) Oma suosikkini on Semperin luomuriisipasta, se on niin hyvää että monesti olen sanonut että tän on pakko olla oikeesti vehnäpastaa kun se maistuu niin hyvältä. :D Mutta ei kai se ole kun vatsa on ainakin ollut ihan tyytyväinen. :)

 5. Avatar Lea sanoo:

  ”edellä mainitut vehnämössöt!” Älä Aino viiti. Ei kaikki kärsi gluteiinista!!! itse olen kilpajuoksija ja täysjyvävehnästä tehty pasta on minulle todella tärkeä energialähde. Hyvin oon terveenä pysyny ja upeita tuloksia juossu. Kehtaatkin mennä mukaan tähän gluteiinivouhotukseen ja sairastuttaa terveitä, energisiä ihmisiä. Anteeksi vaan, mutta epäilempä ettei sinullakasn todellisuudessa mitään gluteiiniherkkyytä ole kun et sairasta keliakiaakaan. Hiilareissa määrä ratkaisee. Kyllä varmasti suolessa soi jos liikaa syö, mutta kohtuudella kun vetää niin se on eri asia.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Oho, no nyt meni näköjään herne nenuun ja tiukasti :D Kerroin postauksessa omia mielipiteitäni ja kuinka vehnätuotteet eivät sovi mulle. Eihän se ole sulta pois jos mä en niitä syö? Samoin kuin mulle on yks hailee jos ne on sulle hyvä energianlähde. Oot kyllä melkoinen velho jos pystyt blogitekstin perusteella tietämään mikä mulle sopii ja ei. En ymmärä miksi näistä ruoka asioista tehdään aina niin big deal. Kukin tyylillään! :)

 6. Avatar Suvi sanoo:

  Itse ostin just Lidlistä proteiinipastaa, missä proteiini tuli herneproteiinista :) ainekset kannattaa siis tsekata pastoja valitessa.

 7. Avatar VMV sanoo:

  Usiesta nettikaupoista ja ainakin ruohonjuuresta saa Explore Asian Mungpapu-edamame-fettucinea, joka maistuu vähän enemmän kun punanenlinssi/riisi-pastat, mutta juuri sen oman makunsa ja rakenteensa vuoksi on koukuttavaa. Varsinkin cashew-oluthiiva-pohjaisen ”juusto”kastikkeen kanssa :P
  Ite en oo ennen sietäny näitä mössö-gluteiinittomia mauttomuuden vuoksi, mut tää oli :D Usein höylään sekaan kesäkurpitsaa ihan virkisteeksi. Ehsottomasti lohtujumiruoka.

 8. Avatar Anne sanoo:

  Tää on ollut jännä seurata miten nämä ”pasta” trendit on heitellyt parin vuoden sisällä (miten muuten pasta on aina in?). Muutama vuosi sitten ne hh:ttomat ja kalorittomat pastat oli in, sen jälkeen vihanneksista taastetut ”pastat” ja nyt enemmän ja enemmän näitä erilaisista jauhoista valmistetut papupastat tms. Nämä luont. gluttomat pasta on sinällään tosi mielenkiintoinen trendi ja tuoteryhmä. Ongelmana vain on varsin korkea hinta(errityisesti kilohintaa vertaillessa, hintahan on yleensä noin kymmenkertainen ellei jopa enemmän verrattaessa ”perinteisiin” vehnäpastoihin). Toki ei hinta aina ole kaikki kaikessa, eikä tällaisten tarvitse olla päivittäin kenenkään käytössä.
  Jännä muuten, että lasagnelevyjä ei ole löytynyt oikeastaan muilta kuin semperiltä! Onkohan niiden tuotekehitys perusspaghettia haastavampaa. Kiva kuulla että niitäkin nykyään löytyy, vielä vaan kun yleistyisivät marketeissa vielä enemmän niin saataisiin hinnat alemmas ;)

Kommentoi