TEETKÖ NÄMÄ VIRHEET HIIT-TREENISSÄ?

Hiitit on kuumaa kamaa tällä hetkellä ja jos ei ole vielä kokeillut kyseistä treenimuotoa, on varmasti ainakin kuullut siitä joskus. HIIT tulee siis sanoista high intensity interval training. Lyhyesti kuvailtuna, treenissä vuorottelevat työ ja palautus, joista työ-osuudet tehdään kovalla intensiteetillä. Työ-osiot kestävät kymmenestä sekunnista muutamaan minuuttiin. Hiitin rinnalla on myös toinen samantyylinen treenimuoto, eli SMIT (Supramaximal Interval Training), joka eroaa hiitistä oikeastaan vain palautumisen keston kautta. SMITissä työ-osuuksien jälkeen otetaan totaalinen, pidempi (jopa 5 min) pituinen lepo. 

Hiittaamisen hyödyt ovat lyhyt treeniaika ja melko nopea kehittyminen, sekä epoc-efekti, eli jälkipoltto, jolloin energiaa kuluu vielä treenin jälkeenkin. Nämä edellämainitut seikat ovat tehneet tästä treenimuodosta suositun, sillä ajatuksena tehokas, mutta lyhyt treeni kuulostaa aika hyvältä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että mikä tahansa pikatreeni ei todellakaan ole hiit-treeni, vaan nämä ovat oikeasti vaativia suorituksia, joissa täytyy pystyä antaa kaikkensa. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Summailin viisi yleisintä virhettä HIIT-treenaamiseen liittyen:

  1. Suoritustapa ei ole riittävän tehokas. Kova intensiteetti vaatii tekijältä myös kovaa päättäväisyyttä ja periksiantamattomuutta. Sanoisinkin, että suurimmassa roolissa on oma pääkoppa, sillä meillä ihmisillä on luonnollinen suojeluvaisto ja kun alkaa tuntua epämukavalta, alamme automaattisesti himmaamaan tai säästelemään. Lyhyiden pätkien aikana ei voi himmailla, mikäli haluaa saada treenin hyödyt. Kovalla intensiteetillä työskennellessä 30 sekuntia on jo pitkä aika, joten jos pystyy vedellä useita minuutteja helposti, ei tehot ole riittävän korkealla. Jos kyseessä on minuutteja kestävä osio, tulee työskentelyn olla nousujohteista niin, että panokset kovenee mitä pidemmälle mennään ja viimeiset sekunnit ovat tuskaa.
  2. Palautuminen jää liian lyhyeksi. Koska jokaiseen työ-osuuteen täytyy antaa kaikkensa, täytyy muistaa myös palautumisen tärkeys. Palautumisen kesto on yksilöllistä, mutta silloin kun syke ja hengitys on siinä tasolla että puhuminen sujuu ongelmitta alkaa olla valmis seuraavaan vetoon. Mitä pidemmälle treeni menee, sitä vaikeammaksi palautuminen tulee ja se kuuluu asiaan. On myös ihan normaalia, että ensimmäisen tai toisenkaan vedon aikana ei ole vielä täysin loppu, sillä vedot ovat usein niin lyhyitä, että kroppa reagoi hieman jäljessä.
  3. Koska kovan intensiteetin treenillä kehittyy nopeasti, niitä kannattaa tehdä joka päivä? Väärin! Kovien treenien jälkeen tulee muistaa riittävä palautuminen. Vaikka HIIT on tehokas treenimuoto, se tarvitsee myös muita treenitapoja rinnalleen, jotta kehitys pysyy nousujohteisena. Kuntotasosta riippuen 1-3 krt viikossa on riittävä määrä kovatehoisia suorituksia.
  4. Blogeissa ja lehdissä jaetaan kivoja pikatreenejä, joissa tehdään vatsarutistuksia ja punneruksia, nämä ovat varmaankin niitä tehokkaita HIIT-treenejä? Wrooong. Riippuu tietysti tekijän kuntotasosta, mutta jos on treenaillut hiemankin enemmän, pelkkien vatsarutistuksien teko puolen minuutin ajan ei riitä nostamaan intensiteettiä riittävästi. Jos siis haluaa tehdä hiitit esim. tabata-tyylisesti (20 sek työtä, 10 sek lepoa) tulee liikkeiden olla riittävän haastavia. Kehonpainolla tehtynä, liikkeisiin on melkein pakko lisätä hyppyjä ja ponnistuksia, jotta intensiteetti nousee riittävästi. Toki tabatan tai minkä tahansa treenin voi tehdä myös kevyemmin, mutta silloin sitä ei voi laskea HIIT-treeniksi.
  5. Työ-osuuksista tulee liian pitkiä. Jos työ-osuus alkaa olla yli 5 minuutin luokkaa, ei ole mahdollista pitää intensiteettiä riittävän korkealla niin pitkään. Tämä kertoo siitä, että silloin ei ole työskennelty riittävän tehokkaasti ja homma menee enemmänkin intervallin puolelle. Myös intervallit ovat hyvä ja suositeltava treenitapa, mutta nämä ovat kuitenkin kaksi eri asiaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

HIIT ei kuitenkaan ole ainoa tapa nostaa jälkipolttoa, vaan sitä tapahtuu myös esimerkiksi voimaharjoittelun jälkeen, mikäli harjoittelu on riittävän kuormittavaa. Jos haluaa buustata aineenvaihduntaa kehonpainotreenillä, kannattaa suosia plyometrisiä treenejä, kuten esimerkiksi bikini bootcampin tyylisiä treenejä.

Sitten vielä hiittiin liittyen pieni ilmoitusluontoinen asia! Kävin helmikuussa Les Millsin Sprint-koulutuksen. Sprint on HIIT-treeni pyörällä tehtynä. Vaikka kyseinen treeni tehdään spinningpyörällä, eroaa tämä spinningistä sekä tekniikan että tuntirakenteenkin osalta.

Tulenkin ohjaamaan ylimääräisen Sprint-tunnin tulevana sunnuntaina 10.4 WSC Ladies Clubilla kl 14:15. Varsinainen tunti alkaa noin 14.30, mutta sitä ennen haluan käydä hieman tekniikkaa, pyörän säätöjä sekä itse treeniä läpi. Edelleen moni sekoittaa tämän spinningiin, jolloin 30 minuutin rutistuksesta ei saa aivan kaikkea irti. Vaikka olisi käynyt sprintissä aiemmin, suosittelen silti tulemaan paikalle hieman aikaisemmin. Omalla kohdalla esimerkiksi pyörän säädöt ovat melko poikkevat mun spinningin säädöistä.

Kyseessä on siis 30 minuuttia todella tehokasta menoa, jonka jälkeen tulisi olla fiilis, että kaikki on annettu. Sprint-tuntiin kuuluu olennaisena osana myös ”lattia valmennusta”, jossa ohjaajalla on vapaus liikkua salissa korjaamassa, motivoimassa ja hieman myös piiskamassa asiakkaita parhaaseen mahdolliseen suoritukseen.

Tuuttehan mukaan? 🙂

kuvat: Riikka


10 Responses to “TEETKÖ NÄMÄ VIRHEET HIIT-TREENISSÄ?”

  1. Tuija sanoo:

    Ohooo, en olekaan kuullut tuollaisesta sprint tunnista!

  2. Urheiluhullu sanoo:

    Heip Aino! Ei liity postaukseen, mutta vanhoja postauksia lukiessa otin itselleni sieltä Rinta-selkätreenin (liikepareja).

    Siellä pari 2:ssa ”penkkipunnerrus istuen laitteessa”. Miten tämä siis
    tehdään?
    Olen yrittänyt etsiä netistä niin istuen laittesssa en löydä mistään..

    Kiitos!

  3. Birita sanoo:

    Hei, kirjoitit joskus aikomuksestasi viilata ruokavaliotasi toisenlaiseen suuntaan jättämällä heraproteiinin pois ja ottamalla läyttöön kasviproteiinin. Kiinnostaisi tietää oletko jo testaillut eri kasviproteiinivaihtoehtoja ja mitä suosittelisit päivittäiseen käyttöön?

  4. Jenni sanoo:

    Tuun todellakin! oon itse asiassa odottanut sun vetämää sprinttiä jo aivan liian kauan ;D

  5. Idaee_ sanoo:

    Moikka, asiani ei liity postaukseen mutta kysyisin semmosta kun pitkän ajan jälkeen lisäsin vedenjuontia, aika paljonkin mutta maltillisesti silti, niin alan kärsiä aivan järjettömistä päänsäryistä. Voiko päänsärky johtua natriumin heittelystä vai mikä mahtaa olla syynä? Olen nyt kahtena päivänä lisännyt vedenjuontia ja päänsärky on aivan mahdoton… Syönyt olen normaalisti mutta en käytä yleensä lisättyä suolaa ruuissa.

  6. Idaee_ sanoo:

    Ja lisäys edelliseen kommenttiin, eilen illalla oli myös sydämen rytmihäiriöitä. Ja kaikki alkoi pelkästä vedenjuonnista. Osaatko sanoa kaipaako elimistöni suoranaisesti vain suolaa? 😀

    • ainorouhiainen sanoo:

      Hmmm. No nyt on kyllä vaikee sanoo, kuulostaa oudolle että veden juonti aiheuttaisi tuollaista, ellei kyseessä ole tosi runsas veden lisääminen? Joskushan erilaiset puhdistavat elementit voivat saada aikaan kuona-aineiden liikkeelle lähdön joka voi aiheuttaa myös päänsärkyä mutta en sitten tiedä. Toivottavasti menee ohi =)

  7. Sprint sanoo:

    Moi! Kiinnostais tietää enemmän tästä sprintistä kun mun salilla ei ole kyseistä tuntia, kuinka paljon tää eroaa esim spinning hiitistä? Mitä eroja muuten on? Ois kiva jos voisit vaikka jonkun postauksen lomassa kertoa tästä ja vertailla normi spinningeihin:)

Kommentoi