SYVÄÄ UNTA ILMAN HERÄILYÄ

Tänään ajattelin puhua pitkästä aikaa meidän terveyden ja hyvinvoinnin peruspilarista, eli unesta. Nukkuminen on ollut mulle aina hyvin tärkeää, jo silloin kun en niin tiennyt tai ajatellut miten se vaikuttaa terveyteen, palutumiseen, aineenvaihduntaan jne. Olin kuulemma jo pienenä lapsena hyvä nukkuja ja menin aina itse aikaisin sänkyyn. Treeni on tietysti myös ollut se juttu, mikä on korostanut unen tarvetta ja koska olen urheillut ikäni, olen myös aina halunnut nukkua paljon.

Olen kärsinyt myös ajoittain uniongelmista, hyvin vähän onneksi. Stressaavat ajanjaksot ovat saattaneet aiheuttaa yöheräilyä tai liian kevyen unen. Sen nimittäin kyllä tuntee kun on nukkunut oikeasti levollista ja syvää unta. Yöunien lisäksi, päiväunet ovat kuuluneet mun ohjelmaan aika tiiviisti. Varsinkin silloin kun treenaa aamulla ja illalla, pystyy päiväunilla ikään kuin nollata tilanteen ja lähteä iltatreeneihin palautuneena ja energisenä. Päiväunien avain juttu on piikkimatto, jota käytän lähes poikkeuksetta päivittäin.

P4020482

Tuo aikaisemmin mainittu yöheräily, eli omalla kohdalla usein 4-5 aikaan tapahtuva herääminen on jotain niin rasittavaa. Yleensä aamuyöstä heräämisen syynä on joko psyykkinen tai fyysinen stressi. Fyysinen stressi voi siis tarkoittaa kehon ylikuormitustilaa tai näiden kahden yhteistä summaa. Mulla oli tätä heräilyä taas kuukausi taaksepäin ja samoihin aikoihin kävin koko kehon skannauksessa, jonka mukaan serotoniin ja gaba:n tasot olivat hieman alhaiset.

Molemmat ovat ns. rauhoittavia välittäjäaineita ja etenkin GABA:n sanotaan vaikuttavan rentoutumiseen ja syvään uneen. Esim. alkoholi nostaa myös GABA:n erittymistä aivoissa, jolloin jännitys häviää ja olo on vapautunut. GABA:n muodostamista edistäviä ruokia ovat mm. banaani, sitrushedelmät, parsakaali, tumma riisi, mantelit yms. GABA:n esiastetta eli L-teaniinia on Antistress strong nimisessä valmisteessa, jonka otinkin käyttööni tuolloin. Serotoniinin alhaiset tasot taas aiheuttavaa epävarmuutta, huolestunutta ja ahdistunutta oloa, jolloin nukahtaminen on hankalaa. Serotoniinin muodostumista edistäviä ruokia ovat mm. punajuuri, kaurapuuro, avocado, siipikarjan liha, peruna yms. Myös tryptofaani auttaa serotoniinin muodostumista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kaisa Jaakkolan mukaan vihersmoothien päivittäinen käyttö vähentää stressistä johtuvaa yöheräilyä selkeästi

Nämä ovat taas näitä juttuja, miten ihmiset kokevat asioita eri tavoin, mutta valmisteen käyttöönoton jälkeen olen nukkunut todella sikeästi ja hyvin. Rankkojen päivien päätteeksi otin illalla yhdeksän aikaan melatoniini + antistress strong ja olin kymmenen aikaan valmista kauraa untenmaille. :) Otan iltaisin myös magnesiumia sisäisesti ja voitelen sitä myös koko kehoon. Omalla kohdalla sain apua näinkin helpolla jutulla ja joskushan ongelmat voivat olla pienestä korjauksesta kiinni.

Onko teillä uniongelmia? Jos on, niin minkämoisia?

kuva 1: Riikka


11 Responses to “SYVÄÄ UNTA ILMAN HERÄILYÄ”

 1. Avatar Essi sanoo:

  Vuorotyöläisenä tuo melatoniini on kyllä ollut kovassa käytössä, nyt yrittänyt kyllä jättää vähän vähemmälle ja otan vaan silloin kun on pakko. Vessassa saa ravata joskus kaksi kertaakin yössä ja itse herkkä unisena, kun herää ensin ite kaks kertaa vessaan ja herää myös molemmilla kerroilla kun mies herää vessaan niin sitä heräilyä on jo vähän liikaa. Yksin nukutut yöt on luksusta <3 Vaikka ei vettä tulisi illalla edes älyttömästi juotua tuo vessa heräilly on kyllä lähes jokaöistä, rasittavaa.

 2. Avatar Jeilou sanoo:

  Unen tärkeyden tajuaa tosiaan vasta kun on ongelmia nukkumisessa!Kuten monen muunkin asian tärkeyden tajuaa vasta sen menetettyään…Meillä 1-ja 3- vuotiaat tytöt, jotka nukkuu pääsääntöisesti hyvin mutta nyt on taas joku ”vaihe” et herätään monta kertaa yössä ja sen kyllä tuntee päivällä olossaan eikä treenikään sillon oikein meinaa sujua varsinkin kun niitä öitä monta peräkkäin…

 3. Avatar Pia Mari sanoo:

  Ennen lapsia nukahdin aina nanosekunneissa ja nukuin kuin tukki 8 tuntia putkeen, ilman ongelmaa. Nyt kun on lapset niin yöheräilyjä tulee välillä jopa 5-10, yleensä kuitenkin noin 3. Jotenkin sitä kummasti jaksaa kunhan saa yhden välin nukuttua joka on vähintään 3 tuntia! :D

 4. Avatar Frida sanoo:

  Asiasta ihan toiseen, mun mielestä on vähän hassua kun käy tuolla Fitnetin sivuilla niin äsken kun avasin ton ikkunan missä on heidän suosituimmat bloggarit niin joka bloggarin kuvan kohdalla oli sun kuva :D se tapahtuu tosi usein vaikka et oo pitkään aikaan enää siellä blogannut :D

 5. Avatar Idaee_ sanoo:

  Jostain joskus luin että maitohappobakteerit muuttuu aivoissa osittain serotoniiniksi:)

 6. Avatar Laura sanoo:

  Olen itsekin käyttänyt melatoniinia jo aika kauan ja jotenkin tuntuu etten enää uskalla edes olla ilman sitä. :D Voikohan sitä käyttää ihan turvallisesti jos sen avulla kerran saa unta? Kauanko itse olet käyttänyt sitä? :)

 7. Avatar Reetta sanoo:

  Mä en koskaan nuku yötä niin, etten heräisi kertaakaan. Nekin yöt on harvassa jolloin heräisi vaan yhden kerran :( Sit yleensä on myös nukahtamisvaikeuksia illalla, ei vaan meinaa uni tulla millään vaikka olisi edellisenä yönä nukkunut liian vähän. Päivällä usein väsyttää joskus noin kuuden aikaan…

 8. Avatar Hani sanoo:

  Itselläni ongelmana on nukahtaminen. Sitten kun uneen pääsen, nukun kyllä sikeästi enkä heräile. Mutta voi jestas että välillä tympii tuo sängyssä pyöriminen! Useimmiten sitä kestää puolesta tunnista tuntiin, joskus ylikin. Melatoniinia olen miettinyt, mutta en ole vielä uskaltanut kokeilla.. Toistaiseksi olen vaivani kanssa pärjännyt ja kovan treenin jälkeinen fyysinen väsy auttaa onneksi nukahtamaan muutamina päivinä viikossa :)

 9. Avatar Jaana sanoo:

  Usein öisin heräilen kerran käymään vessassa. Kaisa Jaakkolan kirjan unesta kertovassa osuudessa mainittiin, että jos aina herää samaan aikaan yöllä, johtuu se seikasta X ja siihen auttaa homma X. Kokeilin niitä kaikkia riippuen miten tuli aina heräiltyä, ja kyllä ne ainakin hetkellisesti auttoivat, kunnes en sitten enää jaksanutkaan vetää vihermehuja. Ja kunnes monivitamiinipurkin pohja tuli vastaan.

  Pitkään otin myös aina kaikki lisäravinteet iltaisin ennen nukkumaanmenoa, eli siis sinkki, omega, D, maitohappobakteerit ja magnesium. Nyt olen ottanut muutaman viikon verran sinkin, omegan ja D:n aamulla aamupalan yhteydessä ja yöheräilyt ovat ainakin taas hetken olleet historiaa – tai sitten on oikeesti todella kova vessahätä, jos herää :D

  Elämä muuttui aamuvuoropainotteiseksi jokin aika sitten ja sen myötä olen tehnyt paljon syvän ja palauttavan unen eteen, sillä aamutyö vetää musta kaikki mehut. Paljon on tekemistä vieläkin, että saisi arjen ja treenin rullaamaan, kun elämänrytmi vedettiin ilta-yötyöstä aamutyöhön (aamutreenaajasta ilta-iltapäivätreenaajaksi.. huoh, eieiei). Vedin yhden purkillisen inositoliakin stressaavimpaan aikaan ja koin sen kyllä todella auttavan rentoutumaan ja palautumaan, kun muuten kiukutti ja stressasi 24/7. L-teaniini ja valeriaana -kombotabletti saa mut _seuraavana päivänä_ ihan kuolleeksi; illalla sen sijaan ei minkäännäköistä vaikutusta tabletin ottamisen jälkeen. Eli vaikutus tuntuu alkavan silleen 20 h tabletin ottamisen jälkeen :D Outoa :D

  (Nopeaan) nukahtamiseen parhaita lääkkeitä ovat magnesium, kännykkä pois tuntia aikaisemmin ja sängyssä kirjan lukeminen. Takuuvarma nukahtaminen :D

 10. Avatar Myy sanoo:

  Saan unta ihan milloin vaan ja missä vaan. Ongelma ei ole siis nukahtaminen vaan heräilemiset pitkin yötä ja unien näkeminen, jotka ei useinkaan ole mitenkään kivoja ja palautumista edistäviä. Sen kyllä huomaa väsymyksestä, lihasten heikosta palautumisesta ja tummista silmänalusista. Tätä on jatkunut nyt yli 15 vuotta eli alkaa tuntumaan & näkymään. :/

 11. Avatar *Suvi* sanoo:

  Onhan noita, ollut viitisentoista vuotta. Lähinnä nukahtamisvaikeuksia mutta myös unen laadussa on puutteita. Sama määrä luomuna ei virkistä yhtä hyvin kuin pillereillä. ”Parhaimmillaan” en luomuna nuku ollenkaan vaikka olisin kuinka väsynyt. Mikä tietysti tuo fyysisesti äärimmäisen huonon olon pahoinvointeineen ja sydänoireineen, vaikeuttaen fyysistä työtä ja muuta elämää. Pari kertaa olen joutunut jäämään useamman viikon saikulle, kun kroppa (ja mieli) ei vaan jaksa toimia ilman riittävää määrää lepoa.
  Onneksi on löytynyt lääke, joka toimii satunnaisesti otettuna. Ei poista ongelman syytä, mutta antaa kropalle mahdollisuuden vetää henkeä välillä.

  Hieman olen kade sulle Aino, kun olet löytänyt avun tällaisista pehmeämmistä keinoista. Vaikka tietysti käytän niitä itsekin. Mm. LM-tunneista olen löytänyt itselleni hyvinvoinnin (ja sitä kautta unen) ylläpitäjän. Taitaapi olla 9v. jumppahistoriaa takana :D Ja edelleen koukussa.

Kommentoi