MAKEUTUSAINEET MINIMIIN

Täällä entinen makeutusaineiden suurkuluttaja ja nykyinen niin sanottu kohtuukäyttäjä. Kuten tiedätte, valkoisen sokerin käyttö ei kuulu mun tapoihin, joten oon käyttänyt vaihtoehtoisesti sekä luonnollisia makeuttajia, mutta myös niitä keinotekoisia ”myrkkyjä”. Nyt olen kuitenkin ajatellut ottaa seuraavan askeleen ja ainakin kokeilla minimoida kaikki keinotekoiset makeuttajat. Vaikka niitä ei itse ripottelisi ruokiin tai käyttäisi leivonnassa, on moniin tuotteisiin lisätty juurikin aspartamiinia, jota kutsutaan jopa hermomyrkyksi. Olen tiennyt tämän ja silti käyttänyt ainetta, sillä mun metodi on aina ollut se, että muutan asioita parempaan pikkuhiljaa, yksi asia kerrallaan. Nyt olisi sitten aika ottaa next step ja kokeilla elämää ilman näitä aineita, tai sanotaanko että minimoida niiden käyttöä.

P3170373

Makeutusaineita on esimerkiksi kevyt limsoissa ja mehuissa, jugurteissa, rahkoissa, maustetuissa proteiinijauheissa ja patukoissa. Aspartamiinia voi olla myös makeisissa, purukumissa sekä joissakin lääkkeissä (kurrkupastillit yms.) vitamiini- ja hivenainevalmisteissa (maulliset).

Oikeastaan makeutusta on lähes kaikessa makeassa kevyt tai light tekstillä varustetussa tuotteessa. Omalla kohdalla tämä tarkoittaa siis proteiinijauheen ja patukoiden vaihtoon laittamista. Olen käyttänyt heraa lähestulkoon kaikkeen vaihtoehtoiseen leivontaan, joten nyt saankin sitten kokeilla jotain muuta. Aikaisemmin oon pyrkinyt minimoimaan myös fruktoosin, kookosnektarin, hunajan ja agaven käyttöä niiden runsaan sokerimäärän vuoksi, mutta nyt ajattelin sitten kuitenkin kokeilla näitä edellä mainittuja ainakin testimielessä. Voisi olla aika tylsää, jos ei voisi syödä mitään makeaa. :D

P3170371

Muistan lukeneeni joskus agavesiirapin haitoista ja sen jälkeen takaraivoon on jäänyt negatiivinen mielikuvaa siitä, joten nappasinkin mukaani raakahunajaa ja kookosnektariinia. Käytän myös taateleita leivonnassa ja herkuttelussa. Ajattelin leipoa viikonloppuna jonkinlaista raakaherkkua ja nämä pääsevätkin testiin saman tien. Ostin myös erilaisia raakapatukoita ja tuon kuvassakin näkyvän Get Raw merkin lakritsimaku oli todella jees! Myös toffee & hasselpähkinä kuulostaa hyvältä. Käytän patukoita niin sanottuna hätävarana kun pieni nälkä iskee ja ruokapöydän ääreen on vielä matkaa.

Mulla löytyy kaapista myös steviaa, joten sitä tulen käyttämään pienissä määrin tarvittaessa. Stevian laadullakin on merkityksensä ja uskon että tuo mun markettipussi ei ole ehkä ihan puhtaasta päästä, mutta menköön toistaiseksi.

Olisi kiva kuulla teidän ajatuksia etenkin keinotekoisista makeutusaineista ja miten itse makeutatte tarvittaessa?


21 Responses to “MAKEUTUSAINEET MINIMIIN”

 1. Avatar Jaana sanoo:

  Ostin juuri kaksi Getraw-patukkaa pari päivää sitten testiin, tuon toffee-hasselpähkinän, ja jonkun toisen, jota en nyt just muista, mutta olivat todella hyviä! Nam! :) Täytyy ostaa toistekin!

 2. Avatar Salla sanoo:

  Mä olen jo pitkään vältellyt sokereita ja keinomakeutusaineita. Proteiinijauheet ostan naturellina, patukat raakapatukoina ja kevytlimpparien sijaan ostan kookosvesiä tai luomumehuja, tai teen mehuja itse. Makeutukseen käytän hunajaa tai luontaistuotekauppojen puhdasta steviaa. Hedelmistäkin saa kyllä sellaisenaan hyvin makeutusta. Sitä paitsi makuaistin pitäisi ajan myötä tottua vähempään makeaan…

 3. Avatar Anni sanoo:

  Luovutko herasta siis siksi, että se on maidosta vai siksi, että siinä on keinomakeutusta? Itsellä on käytössä maustamaton hera, ja haaveissa olis sun raakasuklaaohjeiden inspiroimana ostaa stevialla makeutettua heraa (Fastilla on ainakin vaniljan makuista). En oo ikinä käyttänyt mitään keinomakeutusaineita, paitsi steviaa aina välillä oon yrittänyt, mutta sen maku vähän tökkii. Eikä sitäkään kai ihan hirveästi kannattaisi käyttää. Tilasin just toffeesteviatippoja ja ootan innolla et pääsen testaan niitä raakasuklaaaseen. Raakasuklaassa oon käyttänyt hunajaa, agavea tai taateleita ja smoothieissa rusinoita ja emerald balancea, joka siaältää steviaa. Toisaalta suhtaudun keinomakeuttajiin niin, että mieluummin otan light-colan kuin sokerilla makeutetun, tai skyrin kuin sokerijugurtin, mutta harvoinhan tällaisia valintoja joutuu tekemään, kun saa pääasiassa itse päättää, mitä kaupasta ostaa.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kokeilen siis nyt olla täysin maidoton, eli myös ilman heraa. Jos otan heran takas niin sitten voisi kokeilla jotain stevialla makeutettua tai maustamatonta. =) Noi raakasuklaat on kyllä olleet niin herkkua että se hieman tässä surettaa mutta eiköhän sitä keksi jotain uuttakin tilalle jos sen joutuu kokonaan jättään!

   • Avatar Leila sanoo:

    Kannattaa testata Onnit Hemp FORCE nimistä proteiinijauhetta. Raakakaakaolla ja stevialla makeutetusta hamppuproteiinista kysymys. Itselläni tulee helposti vatsa kipeäks herasta, mutta tämä Onnitin proteiini ei tuottanut minkäänlaisia ongelmia. Lisäksi voin rehellisesti sanoa, että maku on tuhat kertaa parempi, kuin esim Star Nutritionin äklömakeissa jauheissa. Tää sopii hyvin myös leivontaan ja on esim puuron seassa aivan törkeän hyvää!

   • Avatar Anni sanoo:

    Kylhän raakasuklaa onnistuu ilman heraakin, mutta oon tykästynyt siihen heraan sen takia, että suklaata saa helpolla ja halvalla runsaasti enemmän, kuin jos se ois vaan 100% kaakaovoita ja kaakaojauhetta. Mut ehkä sen heran vois kokeilla korvata ainakin osittain kookosmannalla? Ite oon aiemmin ennen tätä sun heravinkkiä tehnyt niin, että sekoitan raakasuklaaseen tosi paljon rouhittuja pähkknöitä, rusinoita, pakastekuivattuja mansikoita ym, niin siitä tulee ennemminkin sellainen rocky road -tyyppinen kokonaisuus, tykkään siitäkin :)

    • Avatar Jonnaajon sanoo:

     Tää on kiinnostava ja tietyllä tapaa tärkeä aihe etenkin paljon makeutusaineita käyttäville usein makeanhimosta kärsiville.

     Jos luonnollisia makeuttajia käyttää niin paljon parempaa ja aidomman makuista suklaasta saa ilman heraa ainakin mun kokemukseni mukaan. Ei tietenkään mikään proteiinipommi, mutta miksi suklaassa pitäisi edes olla protskua? Mä oon joskus laittanut ja ei sovi mun mielestä kyllä yhtään maustettu hera suklaaseen ja tuo keinotekoisen maun, mutta enpä mä kyllä smoothiessakaan pysty käyttää kuin noita stevialla makeutettua vaniljaa ja mansikkaa. Sitten taas jumpan jälkeen pelkkänään meneen noi Questin protskut niin, että ei kissaa ehdi sanoo ja maistuu niin hyvälle. On tää ihmisen makuaisti kyllä kumma! :D Jos natseja ollaan niin herahan ei ole raakaa, siitä olen saanut kuulla useaan otteeseen, jos on puhunut raakaleivoksista/ruoasta ja heraproteiinista samassa lauseessa, mutta siis mulle henk. koht. semmoset nyt on suht yks ja hailee mitä termiä kukin käyttää, joten älä ota v***iluna! :D

     Mielenkiintoista kuulla miten totaalinen maidottomuus vaikuttaa oloosi, vaikka kuvittelen makeutusaineiden poisjättämisellä olevan ehkä isompi merkitys? Vois itekin taas jossain vaiheessa, mutta nyt en näe mitään järkevää syytä kokeilla mitään :D

     Ilman makeutusaineita on vaan jotenkin ihanan puhdas olo, kaikki maistuu niin aidolle ja mieliteot on niin selkeitä. Joskus (about 2013) siis söin kyllä sokeria, maitoa ja kaikkea muuta suht puhtaan, mutta vapaan (gluteenittoman) ruokavalion ohella ja olin kyllä elämäni kunnossa niin psyykkisesti kuin fyysisesti. En mä tietty joka päivä sokeria vetänyt, mutta silloin tällöin mieliteon sattuessa kyllä ja aika övereitäkin välillä. Silloin en käyttänyt sokerin ja stevian lisäksi mitään muita makeuttajia. Sen olon haluisin joskus vielä kokea. Mitä vähemmän makeutusaineita käyttän, sitä vähemmän ne mulle maistuu tai siis en mä ainakaan niillä pysty tiettyä makeanhimoa korvaamaan.

     Varsinaista makeanhimoa mulla on aika harvoin ollut nyt taas viimeisin reilu kuukauden aikana, kun on syönyt niin hyvin ihan ruokaa, mikä sekin kiinnostavaa ja ruokaan panostamisen seurauksena patukoiden syöntikin on huomaamatta jäänyt tosi vähäiseksi (lähinnä kiirekiirekiire välipalaksi). Makeutusaineisiin taas oon nykyään tottunut (tai siis sukraloosiin) ja menee huomattavasti enemmän mitä jossain elämäni vaiheessa eli siis juon jumpan jälkeen sen Questin shaken tai sitten syön patukan, joskus jopa juonut Pepsi Maxia, mikä ei oo yhtään muntyylistä, enkä oo ikinä siitä ennen ees voinu sietää :O Lisäks maistelen kaikkea uutta ihan mielenkiinnosta, jos bongaan jotain uutuuksia. Silti mun tapauksessa keinomakeutuksen kaipuu on keinomakeutuksen kaipuuta, sokerinhimo sokerinhimoa, suklaanhimo suklaanhimoa jne…

     Kyllähän sitä vatsa ehkä vähän paremmin voi ja on tietyllä tapaa ”erilainen olo”, kun minimoi keinotekosen makeutuksen, mutta toisaalta ei tää tilanne nytkään mikään paha ole ja arki rullaa niin en jaksa rajoittaa mitään vain kokeilunhalusta, plus sosiaalinen syöminen ja ”vapaa elämä” on kivaa nyt kun sen kokee jotenkin kuitenkin osaavansa ja elämän peruspilarit on tullut kokemuksen kautta opittua.

     En mä tiä saiko tästä taas mitään kiinni ja oliko tää jotenkin ärsyttävästi muotoiltu. Koitin vaan jotenkin pukea kokemuksiani sanoiksi :D Haha!

     Eilen tuli oltua kavereiden tupareissa ja yöllä iski järkyttävä hiuko, jonka päälle makeanhimo, etenkin suklaan. Ensin söin paketin kaurarieskaa lohella, munalla, hummuksella ja paprikalla, minkä jälkeen vetelin kaikki makeet mitä löysin ja sit mua alko harmittaa, et ei ollu lisää. Söin jopa Fazerit siniset (jotka ei maistu mun mielestä millekään) ja Geishoja, vaikka oon niille vähän allerginen, koska hasselpähkinä! :D Alotin raakasuklaamulpereilla (on muuten hell a hyviä) ja sit siirryin muihin ja täytyy kyl sanoo, ettei oo hetkeen maistunu karkit yhtä hyviltä ku eilen! Eilinen loppu vähän niinkun kesken ja tänään mulla on semmonen päivä, että tekis mieli vähän kaikkee ja ajattelinkin sitä fiilistä oikein hyödyntää. Vähän on jo turhauttanutkin, kun ei hetkeen oo ollu mitään normaalista poikkeavia mielitekoja, enkä pelkästään tavan takia tykkää asioita tehdä. Ah, KAUPPAAN!!!!

     P. S Mä oon ottanut sulta joskus snapista pari kuvakaappausta jostain jutuista, joista on pitänyt kysyä jotain, mutta näköjään oon poistanut ne kuvat. Jostain yhdestä patukasta ainakin oli joku kysymys, mutta hitto en muista :D Laitan tänne, jos palaa muistiin!

     • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

      Mielenkiintoista tekstiä Jonna! Kiva kuulla sun kokemuksia aiheesta, toivotaan että saan itsekin yhtä positiivisia vaikutuksia. En tiedä voiko olla mahdollista, mutta oon kyllä nukkunut jotenkin syvemmin jo nyt viime aikoina ja mietin että jos hermosto on muutenkin kovilla ja siihen lisää vielä hermomyrkyt päälle niin voisiko se aiheuttaa ns. levottomuutta mitä mulla on ollut… Saa nähdä kun pääsen testissä pidemmälle.

      Heitä vaan kyssäriä kun muistat mitä sun piti kysyy! haha :D

    • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

     No näin on! Monesti on vaan joku tietty tapa jota on muka vaikea muuttaa. Valmisitin tosiaan noita bounty-patukoita ja niihin tein ihan normaalia raakasuklaata ja hyvältä maistui sekin. =) Oon kans lisäillyt sekaan kaikenlaista, mulperimarjatkin muuten sopii tosi hyvin! :)

 4. Avatar Sirpa Satosalmi sanoo:

  Kun on 1-tyypin diabeetikko ni en kyll itte ainakaan käytä tavallista sokerii….
  Ja kohtahan kaupasta on poistettu kaikki sokerittomat tuotteet…..en vaan jaksa käsittää et miksi kun diabetes on kuitenkii koko ajan lisääntyvä sairaus…..ja kun itse olen sairastunut niin sokeri oli ehdottomasti kielletty….ja minä ymmärrän asian näin jos on diabeetikko se tarkottaa et sillon ei käytetä sokerii….vaikka tännään se on ihan toisin….eipä nuo makeutusaineetkaan oo mittään kovin kummosii….

 5. Avatar Henna sanoo:

  Moi! Itse vaihdoin heraproteiinin joskus riisiproteiiniin, jota esim. puhdistamolla ja maustamattomana ja suklaan makuisena.

 6. Avatar Henna sanoo:

  Edellinen viesti jäi kesken. Eli riisiproteiinista olen tykännyt todella paljon ja varsinkin suklaanmakuinen on superhyvää.
  Ainesosat:
  Täysjyväriisiproteiini
  Riisinlesejauhe (Toco)
  Luomukaakaojauhe
  Luonnollinen aromi (kaakaouute)
  Celtic Merisuola
  Stevia

  Siinä ei siis ole käytetty makeutusaineitakaan! Hamppuproteiinia olen myös maistanut puuron joukossa, itse en ole vielä ostanut mutta maha kiittää anyway. Patukoita ostelen vaihtelevasti. Peruspatukoista saan ilmavaivoja ja raakapatukat ovat mielettömän hyviä (ruohonjuuressa isot valikoimat) mutta niissä on aina todella paljon sokeria ja rasvaa. Vaikea arvioida mikä on sitten hyväksi. Varmaan patukoiden minimointi ja vaihtelu raaka- ja peruspatukoiden välillä!

 7. Avatar Myy sanoo:

  Mun suolisto, joka tunnetusti ei tykkää juuri mistään, ei siedä makeutusaineita. Sokerikaan ei ole hyvä, mutta kuitenkin pienempi paha maltillisissa määrin. Syön vähän makeaa, mutta jos syön niin valitsen mahdollisimman vähän, mutta normisokeria sisältävää. Tää on toiminut mulla parhaiten. Oon huomannut, että mitä vähemmän makeaa olen syönyt, sitä ällömmältä tosi makeat jutut tuntuu eikä niitä pysty enää oikein syömäänkään.

 8. Avatar Ellu sanoo:

  Täällä ilmoittautuu myös entinen makeutusaineiden käyttäjä. Olen vältellyt nyt ehkä 4-5 vuotta keinomakeutusaineita ja voin sanoa että ilmankin pärjää. Toki en ole ollut ehdoton mutta ne eivät ole kuuluneet jokapäiväiseen käyttöön. En ole myöskään käyttänyt sokeria,hunajaa tms., joten kaikki luonnollisesti makea maistuu ihan riittävän makealta. Esimerkiksi taatelit(tai muut hedelmät tai kuivahedelmät)tuo ihan riittävästi makeutta raakaleivonnassa. Myös kookosöljy on mielestäni makeaa. Käytän maustamatonta heraa ja siitä saa yhdessä marjojen kanssa ihanan smoothien ilman että täytyy lisätä mitään makeutta.Mielestäni vaniljahera maistuu jotenkin liiankin öklöltä :D Myös lucuma,maca ja toco tuo tarvittaessa pientä makeutta.
  Kiitos vielä inspiroivasta blogista ja aurinkoista kevään jatkoa Aino!

 9. Avatar Nana sanoo:

  Itse oon kanssa pyrkinyt jo pitkään välttämään keinotekoisia makeuttajia ja stevian maku ei oo koskaan iskenyt. Tosin pyrin välttämään myös valkoista sokeria ja hunaja on mun ykkösmakeuttaja jos johonkin tarvii esim leipoessa :). Mitä mieltä oot erytritolista? Itse en ole kokeillut (vielä), mutta oisin kiinnostunut ehkä testaamaan tuotetta.

 10. Avatar Laura Elina sanoo:

  Hei Aino! Oletko tutustunut xylitoliin eli koivusokeriin, joka on suomalainen luonnollinen makeuttaja jolla on myös matala glykeeminen indeksi? Kuulisin mielelläni!

 11. Avatar Jenni sanoo:

  Makeuttajana mulla toimii hunaja ja inkkarisokeri. Joskus valkosta sokeria, joka sit aivosumullaan muistuttaa miks se ei oo kovin hyvä vaihtoehto :D
  Makeutusainekoukusta vuosia aiemmin selvittyäni, aattelen et ei enää noita luonnottomia. Mulle aika iso paha.
  Toi stevia on käsittääkseni aika eri asia, onko se jauhettua lehtä, vai syntteettisesti valmistettua.
  Monia luonnollista jäljitteleviä lisäravinteita on vedetty myynnistä, niiden syöpää aiheuttavien ominaisuuksien ym. vuoks.
  Ookko kokeillu tota Sun Warrior protskujautetta? Ei oo henk.kohtasta kokemusta, mut Se on kuuleman mukaan hyvä laadukas tuote. Hinta vaan on kova.

  Oli muuten supermielenkiintonen se kehon skannaus systeemi :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Oon kuullu tosta Sun Warriorista, mutta en oo sitä itse koeillut koskaan. Nuo laadukkaammat on kyllä aina hieman hintavampia :/

 12. Avatar Satu sanoo:

  Täällä hieman hankala tilanne, sillä sairastan hiivasyndroomaa eikä mitään sokereita voi nyt käyttää. Steviasta jää todella inhottava anikseen viittaava jälkimaku, joten sekään ei sovi. Eli muilla makeutusaineilla mennään sillon kun makeaa tarvii syödä. Pääosin sitä tulee syötyä mm. Valion pehmeissä maustetuissa rankoissa, joita menee yksi-kaksi joka päivä helppoutensa vuoksi. Välillä lasillinen cola zeroa millä saa sen makeanhimon pois. Itse ajattelen että kohtuus kaikessa, niin sama se mitä elimistöönsä tunkee. Nyt vaan tilanteen vuoksi ei mitään sokereita mistä hiiva sais ravintoa :(

Kommentoi