VATSAN TOIMINTA KUNTOON

Mielestäni se, miten vatsa voi, vaikuttaa vahvasti olotilaan ja hyvinvointiin. Turvotus, ummetus tai löysä vatsa vaikuttaa heti omaan olotilaan ja valitettavasti erilaiset vatsavaivat ovat nykypäivänä melko yleisiä. Vaikka aiheena tämä on ehkä hieman ”nolo”, eikä ripulit tai ummetukset tunnu kovin mukavalta puheenaiheelta, ajattelin silti summailla muutamia juttuja, joiden avulla itse pystyn nauttia hyvinvoivasta vatsasta ja sitä kautta olotilasta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ensimmäisenä kannattaa tietysti poissulkea ruoka-aine allergiat ja yliherkkyydet, jotka voivat saada vatsan turpoilemaan ja voimaan huonosti. Näistä yleisin ongelma taitaa olla ärtyneen suolen oireyhtymä, jolloin alle kirjoitetut FODMAP-hiilihydraatit aiheuttavat turvotusta:

• Vehnä, ohra ja ruis

• Kivelliset hedelmät, kuten luumu, nektariini, persikka sekä vesimeloni, päärynä, omena ja mango

• Palkokasvit, herneet ja maapähkinä

• Pistaasi- ja cashewpähkinät

• Sipulit, valkosipuli, kaalit, tankoparsa, artisokka, fenkoli, kukkakaali, parsa ja sienet

• Monet purukumit, pastillit, lääkkeet, fruktoosi, limsat ja muut hiilihapolliset juomat

• Monet kevyttuotteet

• Tavalliset maitotuotteet

• Hunaja, hedelmäsokeri ja siirapit

• Prebiootit, joita käytetään terveysvaikutteisissa jogurteissa

• Kuivatut hedelmät, etenkin rusinat

Myös maitotuotteet ja gluteeni (keliakia) voivat olla syypäitä huonoon vatsan toimintaan. Omalla kohdalla gluteenin pois jättämäinen saa vatsan toiminnan paranemaan ja olon kevenemään. Viljatuotteiden nauttimiseen jälkeen voi olla tukkoinen ja raskas olo kehossa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Syödessä kannattaa pureskella ruoka huolella. Kirjoittelin jo aiempaan postaukseen, että itse en juo silloin kun syön, jolloin ruoka tulee jauhettua rauhallisemmin ja huolellisemmin. Tätä kannattaa kokeilla, tai ainakin vähentää nesteen kulutusta syömisen aikana, jolloin usein myös hotkiminen vähenee ja kylläisyyden olon tuntee paremmin. Jos tästäkin huolimatta tuntuu, että ruoka ei meinaa sulaa kunnolla, voi kokeilla ruoansulatusentsyymejä, jotka saavat ruuan sulamaan paremmin. Ne voivat auttaa erilaisissa ruoansulatusongelmissa, kuten närästys, turvotus tai ilmavaivat. Ruoansulatusentsyymit ovat proteiineja, jotka pilkkovat ravinnon ruoansulatuskanavassa pieniksi osiksi, jotta ravintoaineet pystyisivät imeytymään ohutsuolesta edelleen elimistön käytettäväksi.

Ummetus on hyvin inhottava vaiva ja se voi olla mm. nestehukan oire, joten riittävä veden nauttiminen auttaa myös vatsaa toimimaan paremmin. Hiilihappopitoiset juomat voivat kuitenkin kerätä ilmaa vatsaan ja lisäksi juomien hiilihapot voivat heikentää ravinteiden imeytymistä vähentämällä vatsahappojen eritystä, joten niitä ei kannata liiaksi nauttia. Alhainen mahahappotilanne voi johtaa muihinkin ikäviin ongelmiin. Aiheesta voi lukea enemmän vanhasta postauksestani ”Vatsahappotesti”.

Ummetuksen hoitoon voi kokeilla nauttia reilun määrän magnesiumoksidia kertaluontoisesti, sillä sen imeytyvyys on huono ja sen sanotaan toimivan ainoastaan laksatiivina.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jos kärsii huonosti toimivasta vatsasta on kuidun lisääminen tietysti tuttu keino parantaa sitä. Sokerijuurikashiutaleet, pellavansiemenrouhe, chiansiemenet ja psyllium ovat esimerkiksi helppo tapa lisätä kuidun saantia. Näitä voi lisätä puuroon, smoothieen tai leivontaan. Vaikka syön runsaasti kuitupitoisia kasviksia, mulla on tapana käyttää päivittäin muutamaa kuitulisää vaihtelevasti, jotta suolisto ei totu liikaa samaan kuituun.

Toinen juttu mikä vaikuttaa omalla kohdalla suolen toimintaan on magnesium. Riittävä magnesiumin saanti edesauttaa sopivaa vatsan toimintaa ilman ongelmia. Riittävä magnesium pitää huolen, että aamulla ei tarvitse kitata monta kuppia kahvia ennen kuin pääsee vessaan. Jos vatsa menee kuralle, voi tämä viestiä liiallisesta magnesiumin saannista. Hyvin imeytyviä magnesiuminlaatuja ovat esim. magnesiumtauraatti tai bisglysinaatti, jotka sopivat myös herkkävatsaisille. Itse otan magnesiumia kolmesta lähteestä (tauraatti, bisglysinaatti ja sitraatti) kolmesti päivässä, 2-3 tablettia kerrallaan.

housut & toppi – Eivy*

kengät: Nike Free 5.0*

*Intersport Vaasa

kuvat: Riikka


9 Responses to “VATSAN TOIMINTA KUNTOON”

 1. Avatar Apua sanoo:

  Olisko sulla antaa aloittelijalle hyviä vinkkejä miten muistaa combatin koreografiat? Olen menossa ens kuussa peruskurssille ja sen jälkeen alkais sit ohjaus. Ohjaaminen ei sinänsä jännitä kovinkaan, mutta se miten ihmeessä ne kuviot muistaa… Olis kiva jos kertoisit vähän myös sun kurssikokemuksesta ja muuta. :) Kiitos etukäteen.

 2. Avatar JL sanoo:

  Etkö enää käytä Puhdas+ magnesiumjauhetta vai oliko tämä mainitsemasi jauhe silloin taannoisessa postauksessa vain mainos? Pakko sanoa, että päädyin ostamaan tuon jauheen silloisen suosituksesi perusteella. :D Minkä merkkisiä magnesiumtabletteja nyt käytät?

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Käytän vaihdellen eri tuotteita ja välillä edelleen myös Puhdas+ sitraattia. Kirjoitus ei ollut mainos, vaan ihan itse olin tuotteen hankkinut. Tapaan vaan vaihdella tuotteita aina kun ne loppuu. Suurimmassa käytössä kyseinen sitraatti sekä Bioteekin SuperMG, josta löytyy tauraatti ja bisglysinaatti muodossa magnesium :)

 3. Avatar EV sanoo:

  Mistä noita mainitsemisia ruoansulatusentsyymejä saa ostaa? minulla tuntuu kaiken ruoan turvottavan ja antanvan ilmavaivoja, vaikka en syö mitään eläintuotteita ja viljoja harvoin. Todella hyvä postaus oli kiitos siitä! :)

 4. Avatar Ilona sanoo:

  Hei! Oot kirjoittanut että mg:t kannattaa ottaa illalla, koska ne antavat paremman unen. Vedänkin sun ohjeella iltaisin aina mg:t (sekä tabut että jauheet), ja hyvin onkin tullut uni. Tuossa kuitenkin kirjoitat että syöt itse magnesiumia kolmesti päivässä. Sulla on tietysti isommat määrät eli siksikin pitää varmaan jakaa ne eri kellonaikoihin, mutta mitä mieltä oot tällaisesta tavis-droppaajasta, pitäisikö tuokin määrä (1 mitta jauhetta + 3 tabua) jakaa annoksiin päivän mittaan? Oon siis sun ohjeilla syönyt vitskuja, luin siitä sun kattavasta vitamiini- ja hivenainepostauksesta ohjeet :) Kiitos muuten hyvistä vinkeistä joita täältä saa!

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Moroo! Juu, juurikin näin, eli omalla kohdalla kyseessä on sen verran suuri annos että sitä ei kannata ottaa kerralla. Mun mielestä tuo sun määrä menee kuitenkin vielä kerrallaan, etenkin jos se on auttanut unensaannissa! :) Jos tuntuu ettei määrä riitä, silloin voit lisätä määrää ja jakaa sen vaikka aamuun. Suurin annos kannattaa kuitenkin nauttii illalla =)

 5. Avatar Tiia sanoo:

  Sun postaukset on kyllä aina täyttä asiaa! Kiitos siitä.

 6. Avatar Mari sanoo:

  Hei! Vatsan toiminta vaikuttaa kyllä hurjasti vointiin ja treenienkin sujumiseen, ja kirjoitat hyviä pointteja! Jäin vain kummastelemaan ruuansulatusentsyymejä – onko jotain perusteluja että niistä on apua terveelle ihmiselle? Käsittääkseni haima tuottaa niitä ihan riittävästi, eikä elimistö jätä ravintoaineita hyödyntämättä, vaikka ei ylimääräisiä entsyymejä söisikään. Minun korvaani entsyymit kuulostaa samalta kuin mm. detox-kuurit – eli rahastukselta.

Kommentoi