VATSAHAPPOTESTI

Vatsan ja suoliston kunto on erittäin oleellinen osa hyvinvointia. Olen kirjoitellut paljon ravinteiden imeytymisestä aiemminkin. Joskus terveellisesti syövillä voi silti olla heikko ruoansulatus. Vaikka ruoan söisi, se ei takaa vielä ravinteiden tehokasta käyttöön pääsyä. Ravinteiden on nimittäin myös imeydyttävä. Mahahapolla on osuutensa ainakin tiettyjen ravinteiden imeytymisessä. Olen lueskellut aiheesta melko paljon ja viimein päätin tehdä testin myös itse. En tiedä miksi ajattelin sen olevan jotenkin vaivalloista, sillä se oli itseasiassa tosi helppo ja nopea tehdä!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mahahapon tehtävänä on aloittaa proteiinien pilkkominen vatsalaukussa, mikä lähettää signaalin haimalle, jotta se erittäisi ruuansulatusentsyymejä ja sappea tuottamaan sappea ohutsuoleen. Lisäksi mahahappo toimii suoliston suojana: sen ansiosta ruoan patogeenit eivät päädy suolistoon, eikä mahassa kasva mikrobeja ja haitallisia bakteereita. Alhainen mahahappotaso on nykään hyvin yleinen ongelma. Ikävimmässä tapauksessa happoa ei juurikaan erity, jolloin myös ravinteiden imeytyminen on heikkoa.

Syitä matalaan mahahappotasoon ovat esimerkiksi stressi, liiallinen hiilihappopitoisten juomien nauttiminen, B-vitamiinien, sinkin ja jodin vähäinen saanti, liiallinen hiilihydraattien syöminen, teollisesti käsitelty ravinto, kilpirauhasen häiriöt, ruoka-aineyliherkkyydet ja allergiat, helikobakteeri-infektiot ja ikääntyminen. Alhainen mahahappo voi johtaa mm. matalaan B12-vitamiinitasoon ja raudanpuuteanemiaan, sillä B12-vitamiini ja rauta eivät esimerkiksi imeydy ilman happoja.

Seuraavat oireet voivat johtua huonosta haponerityksestä tai liian laimeasta mahanesteestä:

 • Närästys
 • Vatsan turpoaminen ruokailun jälkeen
 • Röyhtäily
 • Turvotus
 • Ilmavaivat (varsinkin ruoan jälkeen)
 • Ruoan sulamattomuuden tunne vatsassa
 • Ruoka-aineallergiat ja -yliherkkyydet
 • Vatsakivut
 • Ripuli tai vatsa löysällä
 • Ummetus (ulostaminen harvemmin kuin kerran päivässä)
 • Murtuvat, lohkeilevat kynnet
 • Akne
 • Anemia
 • Sulamattomat ruokapartikkelit ulosteessa
 • Heikentynyt mielihalu liharuokia kohtaan
 • Pahanhajuinen hengitys
 • Rasvan kertyminen rintoihin miehillä (sinkin imeytymisongelmien vuoksi)
 • Pahoinvointi ravintolisien ottamisen jälkeen (esim. monivitamiini tai rautalisä, mm. rauta ei imeydy ilman vatsahappoa, ja siitä voi tulla huono olo)
 • Masennus tai alakulo, väsymys (voi johtua B12-vitamiinin vajeesta, koska B12 ei imeydy ilman vatsahappoa)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Testiä varten taritaan betaiinihydrokloridia sisältäviä tabletteja. Itse käytin yllä näkyviä Solgarin tabuja, joita voi hankkia terveyskaupoista. Solgarin valmiste sisältää maidon ainesosia, sitä ei kannata käyttää jos on maito-ongelmia. 

Vatsahappotesti:

1. Valmista ateria, joka sisältää noin 100 – 300 gramman annoksen proteiinipitoista ruokaa (liha, kala, siipikarja – eläinproteiinin lähde) ja runsaasti vihanneksia. Huomioithan, että proteiini on äärimmäisen tärkeä osa tätä testiä. Älä tee testiä pelkkää hiilihydraattia sisältävällä aterialla (leipä, puuro, pasta tmv).
2. Syö puolet ateriastasi – siten että olet syönyt puolet liha/kala tmv. annoksesta eli n. 50-150g.
3. Ota yksi tabletti veden tai ruoan kanssa.
4. Syö loput ateriasta.
5. Odota 10-15 minuuttia. Tunnustele oloa. Huomaatko mitään poikkeavaa?

Tulokset:

Jos vatsahappotasosi on normaali, käy näin: yhden tabletin ottamisen jälkeen tunnet pienen lämmön (kuin olisit juonut kupin kuumaa teetä), pientä närästystä tai korvennusta muistuttavaa tunteen, lievän yökötyksen, tavallisesta poikkeavan röyhtäytyksen, huonon olon tai kuvotuksen tunnetta ylärinnassasi tai vatsassasi.

”Oireet” voivat vaihdella henkilöstä toiseen. Tällöin happotaso on yhden kapselin johdosta noussut hiukan liian korkeaksi, mikä tarkoittaa että vatsan happamuus on normaali. Tunne on vaaraton – juo runsaasti vettä, jolloin tuotettu happo laimenee ja olo menee ohi. Et tarvitse suolahappolisää.

Onnittelut! Tämä on paras mahdollinen tulos – olettaen, että tunnet ruoansulatuksesi olevan kunnossa. Jos se ei ole kunnossa, lue eteenpäin kohdasta ”huonokuntoinen vatsalaukun limakalvo ja valheellinen tulos”.

HUOMIO: Jos tunsit mitään normaalista poikkeavaa yhden tabletin jälkeen, älä jatka testiä eteenpäin. Liiallinen suolahapon määrä voi ikävässä tapauksessa vaurioittaa vatsalaukkua, joten kannattaa luottaa oman kehon tuntemuksiin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

300 g possunsuikaleita, vihannesmuusi sekä salaatti

Miten mulla kävi? Söin puolet ateriasta ja nappasin tabletin, jonka jälkeen meni ehkä minuutti tai kaksi, kun tunsin poltetta vatsassa. Tämän jälkeen meni hetki ja tunsin voimakasta tarvetta röyhtäistä monesti. Söin aterian loppuun ja tunsin vielä oudon kevyen pahoinvoinnin tunteen. Näiden perusteella oma vatsahappotasoni on siis normaali. Jess!! :) Join runsaasti vettä, jonka jälkeen olo normalisoitui.

Mielestäni tämä on erittäin helppo tapa tsekata vatsan kunto, sillä miten turhaa on esimerkiksi syödä kalliita lisäravinteita (esim. magnesium) jos niistä ei kuitenkaan saa riittävää hyötyä käyttöön alhaisen mahahappotilanteen vuoksi? Jos joku innostui tästä testistä, kannattaa lukea Kaisa Jaakkolan kirjoittama laajempi teksti aiheesta. Tekstissä on mm. ohjeet, miten toimia, jos oma vatsahappo onkin matala tai sitä ei ole ollenkaan. Tutkiessani aihetta, törmäsin mm.  siihen, että happovajeen korjaaminen on aiheuttanut suuria parannuksia ihmisten fysiikassa ja voimatasoissa. Johtuen siitä, että proteiinit ja mineraalit ovat imeytyneet vihdoin, kuten niiden kuuluu.

Enemmän tietoa ja lähde tekstiin: http://kaisajaakkola.com/2012/02/vatsahappotesti/

Mikäli sinulla on tai on ollut jatkuvaa närästystä, refluksitauti, ruokatorven tulehdus, vatsahaava, pohjukaissuolihaava, erityisen herkkä vatsa, tiedät ruokatorvesi tai vatsalaukkusi kalvon olevan vaurioitunut tai käytät säännöllisesti lääkkeitä em. vaivoihin, älä tee vatsahappotestiä.


18 Responses to “VATSAHAPPOTESTI”

 1. Avatar Laura sanoo:

  Voiko tämän testin toteuttaa kasvissyöjänä? Kananmunaa syön, joten luulisin että se käy proteiinina, vai miten on?

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   En valitettavasti osaa sanoa, sillä lähteessä lukee ”eläinproteiini”..mutta periaatteessa miksi ei?

   • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

    Nyt luin aiheesta lisää ja kanamunaa voi käyttää mutta täytyy tsekata että määrä on riittävä! Eli aika monta munaa joutuu syödä :D

 2. Avatar MM sanoo:

  Ei ymmärrä taas vaihteeksi.
  Ensin puhutaan, että testin voi tehdä 4kpl solgar, mutta myöhemmin tekstissä puhutaan max 3 kpl??

  Sitten jos rupeaa noita vatsahappojaan parantamaan ja käytössä on juurikin tuo Solgar (325)
  Niin pitääkö lisäksi hommata jotain erilaista vahvuutta tuossa esimerkissähän ”erotus” on se 200mg
  Et ole tuota tekstiä kirjoittanut, mutta ajattelin jos ymmärrystä löytyisi paremmin?

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Totta, onkohan kenties virhe tuo määrä. Luin jostain muustakin lähteestä että 4 solgarin kapselia olisi maksimi?
   Tuossa yhdessä kohdassa lukee ”Maksimimäärä mitä tahansa valmistetta käytettäessä on 1200-1400mg betaine HCL:ää” ja 4 tabua on 1300mg.

   Jos käy niin että oma korjausannos olisi se 200mg, voi kapselin varmasti halkaista myös, tosin silloinkaan ei mene määrä ihan tasan :D Itse tekisin niin ett ottaisin silti kapselin tuota 325 milligrammaista. :)

 3. Avatar Maija sanoo:

  Oho, olipa mielenkiintoinen! Nyt on ihan pakko ostaa toi kyseinen kirja, sulta on tullu niin monta hyvää postausta tosta kirjasta!
  Paljonkohan noi tabut maksaa? Niitä saa varmaan Life-myymälöistä?

  Sitte mulla on pyörinyt yks asia mielessä jo kauan ja ajattelin kysyä tyhmän kysymyksen. :D Kun oon alkanut käyttää kookosöljyä ihon kosteuttamiseen, niin ei kai se rasva imeydy elimistöön niin, että siitä tulee energiaa ja kaloreita?? :DD Kuulostaa älyttömän tyhmältä, mutta asia on askarruttanut. ;D

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kiitos!

   Mäkin käytän kookosöljyä iltaisin kosteutukseen =) Ei imeydy kalorit ihon läpi elimistöön, nou hätä!

 4. Avatar Rose sanoo:

  Moi,
  tuossa muutama postaus sitten kirjoitit vatsan hyvinvoinnista, ja kerroit käyttäväsi Digest Basic – entsyymivalmistetta. Haastattelin tuossa yliopistolla luennon jälkeen erästä asiantuntijaa aiheesta, ja hän totesi juurikin Digest Basicin kaltaiset ruoansulatusentsyymit aika turhiksi, mikäli henkilön haima toimii normaalisti.

  Esimerkiksi hiilihydraattia pilkkovaa amylaasientsyymiähän (jota käyttämässäsi valmisteessa on toisiksi eniten) erittyy mm. syljen mukana, mutta jo ihan wikipediakin tietää, että hapan mahaneste inaktivoi ko. entsyymin. Eli sen vaikutus jää niin lyhyeksi, ettei sillä ole suun kautta otettuna mitään merkitystä ruoan imeytymiseen ohutsuolessa/pilkkomiseen mahalaukussa. Laktaasi puolestaan on turha, jos sinulla ei ole laktoosi-intoleranssia, tai et maitotuotteita käytä. Myös lipaasia erittyy haimasta vasta ohutsuoleen, joten siitäkään ei terveellä ihmisellä ole ravintolisänä hyötyä!

  Turvottelusta professori totesi, että sehän on ilmaa, johon valmisteen sisältämillä entsyymeillä ei sinänsä ole vaikutusta..ellei ihmisellä sitten ole laktoosi-intoleranssia, johon liittyvä kaasunmuodostus helpottuisi laktaasientsyymin avulla. Raa’at vihannekset nyt vaan imeytyvät huonommin ja esim. kaalit ja pavut aiheuttavat kaasujen muodostusta, joka taas on paksusuolen bakteerikannan syytä.

  Tuo pepsiinivalmiste oli ainoa, jota proffa ei täysin tyrmännyt, sillä se on samaa tavaraa, mitä mahalaukku tosiaan itsekin erittää. Mutta hapottoman mahan ongelmaahan sulla ei näköjään ole! :D

  No mutta. Pointtina ei ollut siis vittuilu, kunhan kiinnostaisi vain tietää, voiko kohdallasi tuo ”eron huomaaminen entsyymivalmisteen ottamisen jälkeen” olla plaseboa, vai onko sulla jotain tieteellistä faktaa, johon perustat havaintosi?? Valmistehan sisältää toki aika montaa erilaista ainesosaa..

  ”Näiden hyötyjen lisäksi Digest Basic voi auttaa yleisten ruuansulatuksellisten ongelmien kanssa (esim. närästys, turvotus ja ilmavaivat).” –> Sitä ajattelisi, että närästys johtuu liikahappoisuudesta ja vatsan turpea olo syömisen jälkeen taas siitä, ettei ruoka pilkkoudu kunnolla (eli liian vähän happoja, koska suurin osa entsyymeistä erittyy vasta ohutsuoleen)..? Ristiriitaista?

  Anteeksi kauhea maratoniviesti, olet ihana ja motivoiva. Blogin aiheet ovat myös tosi kiinnostavia, innolla kyttään aina uusia kirjoituksia! :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Moro! Kiitos kattavasta kommentista :) Itsehän kokeilin entsyymiä lähinnä testimielessä, mulla ei alunperinkään mitään ongelmia ole ollut. Ero, minkä olen huomannut on vatsan toiminnassa, eli näiden jälkeen on huomannut eron että ruoka ns. liikkuu nopeammin kehon läpi :D

   Nämä luontaistuotteet kyllä jakaa aina paljon mielipiteitä, ja tämä oli mielenkiintoinen info. Toisaalta taas olen lukenut paljon juttuja jotka taas tukevat näitä entsyymivalmisteita. Täytyy varmaan vaan perustaa mielipide oman kokemuksen mukaan, jos kokee hyöytyä niin silloin käyttöä varmaan kannattaa jatkaa? =)

 5. Avatar sonja sanoo:

  Osaatko sanoa voiko nuo tabletit puolittaa?

 6. Avatar Miina sanoo:

  Moro!
  Mua jäi mietitytttään että miten niitä mahahappoja sitten saisi ”voimistettua” ihan luonnollisin keinoin. Onko jotain sellasia ruoka-aineita jotka auttaa? varmaan ainakin vitamiineja lisäämällä? Uskon että monella saattaa olla liian laimeet hapot vaikka ei joiskaan hiilihappojuomia yms ja söisi perusterveellisesti.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Moikka! Terveelliset elämäntavat ja ruokavalio on tärkeää, mutta jos mahahappo on laimea, voi niitä nostaa syömällä noita tabletteja mitä kuvissa näkyy. Ne siis sisältää suolahappoa, jota ihmisellä on jo valmiiksi (siis pitäisi olla) kehossa. :)

 7. Avatar Enni sanoo:

  Hei voiko närästys johtua myös siitä, jos ei pureskele ruokaa kunnolla? Koska tänään mulla oli hirveä nälkä ja vedin 30 cm subin aika nopeesti (yleensä syön suht’ hitaasti)ja noin neljän tunnin jälkeen närästi ja oli sellanen olo ettei tehnyt mieli syödä mitään :/ Ja sitten vielä pari kysymystä alkoholista :D Onko totta, että keho ei polta rasvaa seuraavaan viikkoon jos vetää kännit? Ja tulevaa kesää ajatellen niin onko mitään keinoa juoda ”terveellisemmin”? esim. onko viinassa+light limsassa vähemmän kaloreita kuin jossain perussiiderissä? Pelkään sitä, että keväällä tehty työ menee hukkaan, kun kesällä tulee kumminkin juotua enemmän :/

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Moroo! No luultavasti voi johtua, sillä hotkiessa ruoka ei sula yhtä hyvin. Kannattaa aina pureskella ruoka huolella, tosin kokemuksesta tiedän että kovassa nälässä ei ole niin helppo homma :D

   Ei taida pitää kyllä paikkaansa että rasvanpoltto pysähtyisi viikoksi alkoholin nauttimisen takia, mutta alkoholin nauttiminen on kyllä yksi parhaista tavoista saada löysä, rasvainen kroppa :D Kannattaa suosia vähäkalorisia juomia kuten viina+light juomat, kuiva valkoviini, kevyt siiderit tms ja juoda myös runsaasti vettä. Yksi tärkeä tekijä on se miten syö juomisen ympärillä, eli jos pitää ruokailut mahdollisimman puhtaina ja terveellsinä välttyy helpommin turhilta lisäkiloilta. :) Kaameeta mitä neuvoja mä täälä jaan…. :D :D

   Yleisesti ottaen, en suosittele alkoholin nauttimista runsain määrin, jos haluaa pysyä hyvässä kunnossa!

 8. Avatar Anitta sanoo:

  Moi! Haluan teitää mikä on parasta rasvanpoltto liikunttaa

Kommentoi