ENTÄ KUN TAVOITE ON SAAVUTETTU?

Hellurei ystävät! Täällä on vietetty ihanaa torstaipäivää, aurinko paistaa ja sekös piristää mieltä. Mulla on myös synttärit tänään ja kaikenlaiset toivotukset on tuonut hymyn huulille. Kävelin tänään aamulla ihan väsyneenä jumppasaliin ja kun astuin sisälle, koko jumppakööri alkoi laulamaan ja lava oli koristeltu serpentiinein ja ilmapalloin. :D Meikäläinen oli ihan äimänkäkenä, mutta lämmitti kyllä mieltä! Kiitos vaan Marikalle koko jutun järkkäämisestä. ;)

IMG_6743_Fotor_Collage

Joku kyseli vinkkejä, miten toimia sitten kun tavoitteet on saavutettu? Olen itsekin pyöritellyt aihetta mielessä, joten tartuinpa ajatukseen ja rustaan omia mielipiteitä aiheesta. Mitä vartalon muokkaamiseen tulee, yleensähän on jopa suhteellisen helppoa noudattaa suunniteltuja ohjeita ja tähdätä tiettyyn tavoitteeseen. Jos tiedossa on, että dieetti kestää vaikka 5 viikkoa, jaksaa sen painaa läpi, tietäen ettei homma kestä loputtomasti. Erilaiset tosi-tv ohjelmatkin kertoo sen, että isotkin muutokset ovat mahdollisia kovalla tahdonvoimalla ja työllä.

Sitten tuleekin se iso MUTTA. Ongelmaksi kääntyykin usein aika dieetin, kuurin tai rupeaman jälkeen, kun palataan takaisin normaaliin. Monesti haasteellisen ajanjakson jälkeen otetaan rennompi vaihde ja sitten onkin tosi hankalaa palata takaisin rutiiniin. Takana voi olla kova rutistus, jonka jälkeen höllääminen kadottaa motivaation hyvin nopeasti. Ihmisen mieli kun usein toimii niin, että mitä pidempään pysyy ruodussa, sen paremmin säilyy myös moti.

11007553_10155166406960577_1419918476_n

Molemmissa kuvissa tyytyväinen :)

Tämän vuoksi, itse kannatan että erilaiset ”dieetit” ja muutokset rakennettaisiin niin, että opetellaan uusi elämäntapa pikkuhiljaa. Myös tavoitteet kannattaa suunnitella niin, ettei asian kanssa ole järjetön kiire, sillä se luo vain paineita ja ahdistusta jos tuloksia ei tulekaan niin nopeaan, kuin oli toivonut. Olen ennenkin kirjoittanut, että tavoitteita kohti kannattaisi edetä hyvillä mielin, eikä ruoskia itseään hulluna eteenpäin.

Fakta on se, että jos aina ajattelee, että vasta sitten kun olen niin ja niin laiha/lihaksikas/voimakas olen onnellinen, ei koskaan tule olemaan tyytyväinen. Tyytyväisyys ja onnellisuus tulee ihan muista asioista ja niitäkin voi opetella. Kun pitää itsestään jo nyt, on myös kivempi kehittää itseään ja silloin saavuttaa varemmin niitä tuloksiakin. En siis todellakaan tarkoita, ettei saisi tavoitella asioita, mutta tapa miten sitä tekee, on tärkeämpi.

”Kehitys loppuu tyytyväisyyteen” on ihan hyvä lausahdus, mutta se ei mielestäni sovi kaikkiin tavoitteisiin. Painonpudotus on tästä aika hyvä esimerkki. Monet ihmiset pelkäävät hyväksyä itsensä ja olla tyytyväisiä, sillä he luulevat että itsekuri katoaa saman tien ja repsahtamisesta tulee pävittäistä. Asia on kuitenkin aika harvoin näin. Yleensä erilaiset repsahdukset tulevat enemmänkin siitä jatkuvasta negatiivisesta ajattelutavasta ja itsensä syyttelystä. Jos et itse usko itseesi, miten kukaan muukaan voisi?

11042645_10155187572950577_910902225_n_Fotor_Collage

Koen, että suurin ongelma näissä erilaisissa projekteissa on se, että mennään niin kovaa esim. vain sitä yhtä tiettyä tavoitepainoa kohti, ettei ajatella mitä tapahtuu sen jälkeen kun tavoite on saavutettu? Täytyy myös ymmärtää, että jos haalii esimerkiksi hyvin rasvatonta kroppaa, useimmille meistä sen ylläpito vaatii myös paljon työtä. Silloin ei ole mahdollista nauttia herkuista ja juhlia niin usein kun tahtoo. Sen vuoksi kannattaa suunnitella tavoitteeksi sellaista päämäärää, jonka voi myös pitää yllä. Jos elämän ykkösprioriteetti on hauskanpito ja nauttiminen, en ehkä löisi tavoitteeksi fitnesskisalavaa, vaan jotain mikä olisi sopivan haastavaa juuri siihen elämäntyyliin sopien. :)

 • tavoite ei ole koko elämä, vaan pieni osa sitä
 • tavoite ei ole päämäärä, vaan etappi pidemmällä matkalla
 • tyytyväisyys ja täydellisyys eivät ole sama asia
 • positiivisella ajatustavalla pääsee aina pidemmälle kuin negatiivisella
 • nälkäkuurit/pikakuntokuurit ovat hyvin harvoin askel tasapainoiseen elämään

Asioita voi saavuttaa myös positiivisella fiiliksellä. Positiivisuus ja hyväksyntä ei välttämättä tarkoita löysäilyä tai repsahduksia, vaan yksinkertaisesti mukavampaa matkaa kohti tavoitteita. Yleensä tällöin ei jäädä myöskään tyhjän päälle, kun tavoite on saavutettu.


18 Responses to “ENTÄ KUN TAVOITE ON SAAVUTETTU?”

 1. Avatar Sofia sanoo:

  Hyvää syntymäpäivää! :) sulla on mahtava blogi ja kirjoitat asioista upeasti, jatka samaan malliin :)

 2. Avatar Laura sanoo:

  ”Positiivisuus ja hyväksyntä ei välttämättä tarkoita löysäilyä tai repsahduksia, vaan yksinkertaisesti mukavampaa matkaa kohti tavoitteita.” Oon täysin samaa mieltä! Itse oon lihonut viimeisen parin vuoden aikana reilu kymmenen kiloa (tosi hoikasta normaalipainon ”ylärajoille”). Oon kuitenkin täysin tyytyväinen kroppaani, koska rasvaa on kertynyt rintoihin ja takapuoleen – lisäksi toki vatsanseudulle ja reisiin. Oon kuitenkin mukana Beach Body -haasteessa ruokavalion tiimoilta. Syy lihomiseen on parisuhde ja se, että kahdestaan on tullut muistettua syödä ja on myös ollut varaa syödä paremmin, kuin pienituloisena sinkkuna. Viimeisen vuoden aikana oon ollut enemmän saikulla kuin työkykyinen, ja parantelu, treenaamisen jääminen tyystin kuvioista ja kipuun + vitutukseen syödyt herkut on johtaneet painon nousuun. Sairastaminen on myös syy siihen, että treenit on omanlaiset, jos ja kun niitä ylipäätään pystyy olla.

  Vaikka oon tyytyväinen kroppaani, on vaatteet jääneet pieniksi, ja pikkuhiljaa olisi tarkoitus vähän laihduttaa siten, että joko vaatteet (farkut) taas mahtuu päälle tai kroppa on muuttunut sen malliseksi, ettei ne vaan enää istu. Ei armotonta dieettaamista, kaiken kieltämistä, vaan pikkuhiljaa elämäntapamuutosten tekemistä, hyötyliikunnan hakemista taas mukaan arkeen ja tavallisen elämän elämistä. Itselleni on tärkeetä, että vaikka kuinka olisin dieetillä, niin satunnainen herkuttelu on sallittua – kuten tällä sun dieetillä, että yks terveellisempi herkku viikkoon on ihan ok. Itse oon myös päättänyt, että jos oikeesti tulee pakottava tarve saada suklaata, niin saan syödä kaapissa olevista joulusuklaista yhden. Koska se on ollut koko ajan sallittua, joulusuklaakaapilla on tullut käytyä viimeksi ehkä tammikuussa tai sitten vähän ennen dieetin alkamista. En muista.

  Itse pyrin ajattelemaan niin, että ei se tavoite, vaan se matka, ja elämä tuntuu kivemmalta! Vaikka tavoitteena onkin sellainen vähemmän kireä, herkkuja kestävä bikinikroppa ;), otan syömiset ja treenaamiset tosissaan. Tarkoitus on myös laihtua hissukseen myöskin siksi, että pitkäjänteisemmällä tekemisellä koen itse tulosten olevan pysyvämpiä. Ei tuu niin helposti palattua dieetin jälkeen vanhaan ja repsahdettua, kun on vetänyt jo aiemmin vähän armollisemmin. (Vaikka on tässä Beach Bodyn aikana tehny ihan sikana mieli kaikkea muuta mättöä ku suklaata! :D)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Heippa! Hienoo että pystyt olla tyytyväinen, vaikka oot silti hakemassa tuloksia. Toivottavasti saat haluamasi muutokset BB-haasteen voimin! :)

   Ajattelen itse kans että matka on tärkeempi, tai ainakin yhtä tärkee kuin määränpää. Aina ei ole ollut näin ja nyt kyllä huomaa, että elämä on paljon helpompaa kun ei ole aina niin ankara itseään kohtaan. :)

 3. Oi onneksi olkoon? Onko mitä synttärit pläänejä? Ihailtavaa on kyllä tuo sun päättäväisyys ja tulokset! :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kiitos, Ei kyllä ole mitää sen suurempia suunnnitelmia. Ottaa vaan rennosti, se riittää meitsille ;)

 4. Avatar Elisa sanoo:

  Hyvää Syntymäpäivää! Todella hieno kirjoitus! Mun mielestä juurikin se matka tavoitteeseen on yhtä tärkeä ellei jopa tärkeämpi kuin tavoite itsessään. Koko elämähän on itsensä kehittämistä ja muutosta mutta silti ollakseen onnellinen täytyy osata arvostaa itseään sellaisena kuin on nyt eikä vasta sitten kun on tavoitteessa.
  http://www.karhusportscience.com

 5. Avatar Maija sanoo:

  Oikein paljon onnea Ainolle !! <3

 6. Avatar Anu sanoo:

  Hyvää syntymäpäivää Aino! Ja suuri kiitos inspiroivasta blogistasi!

 7. Avatar ulla sanoo:

  Myöhästyneet Onnittelut !!! :) Toivottavasti oli ihanaa päiväsi.

 8. Avatar mamma sanoo:

  Hyvä aihe, Aino!
  Entisenä jojoilijana ja nyt kymmenien kilojen pudotuksen jälkeen fittinä pitää muistaa mitä lähti alun perin hakemaan: Tervettä ja sporttista elämää, sekä sitä ettei ruoka enää hallitsisi elämää. Siinä on tavoitetta jokaiselle päivälle nyt normaalipainoisenakin:)
  Hyvää syntymäpäivää!

 9. Avatar ella sanoo:

  Myöhäiset onnittelut:)

Kommentoi