STRESSIHORMONI KURIIN TÄLLÄ VINKILLÄ

Stressi, tuo nykyihmisen vitsaus on syypää moniin psyykkisiin ja fyysisiin ongelmiin. Yleisimpiä stressin aiheuttajia voivat olla esimerkiksi liian suuri työkuorma, ahdistavat ihmissuhteet, alkoholi, tupakka, kofeiini, sokeri, suolisto-ongelmat, liian vähäinen uni, huonolaatuinen ruokavalio (paljon sokeria, valkaistua viljaa ja prosessoitua ruokaa) sekä ravinnevajeet, kuten magnesiumvaje. Liian vähäinen magnesiumin määrä elimistössä pitää yllä liian suurta stressihormonien eritystä

Stressihormonin, eli virallisemmin kortisolin tärkein tehtävä on pitää veren sokeritaso riittävän korkeana stressitilanteiden aikana. Kortisolin alkueräinen tehtävä on ollut suojelu. Sen avulla elimistö on saanut energiaa taisteluun tai pakenemiseen villieläimen hyökätessä. Kortisoli on siis myös energiahormoni. Jos kortisolitasot ovat kunnossa, sen avulla herää virkeänä aamuisin. Kortisolin eritys vähenee päivän mittaan ja se on alhaisimmillaan keskiyöllä. Kun kortisolirytmi kääntyy väärin päin, on se herätessä matala, jolloin luonnollisesti on väsyneimillään aamuisin ja virkeimmillään illalla. Myös yöheräilyt liittyvät käänteiseen kortisolirytmiin. Edellä mainitun vuoksi monet stressaantuneet nukkuvat huonosti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Useimmiten stressiin liitetään vain nuo psyykkiset jutut ja unohdetaan että myös urheilusuoritus on aina stressi keholle. Urheilu toki myös lievittää stressiä, eikä sitä missään nimessä kannata lopettaa. Jos elää stressaavaa elämää jo valmiiksi, kannattaa miettiä, olisiko järkevämpää jättää ainakin hetkeksi pidempikestoiset suoritukset minimiin ja keskittyä lyhyisiin intensiivisiin treeneihin sekä kehoa huoltaviin harjoituksiin. Liikaa harrastettuna tasasykkeinen ja pitkäkestoinen aerobinen harjoittelu lisää kortisolin eritystä ja kuten on tullut ilmi, liiallisella kortisolilla on paljon epämieluisia vaikutuksia. Kannattaa myös muistaa nauttia ruokaa/palautusjuoma mahdollisimman pian treenin jälkeen, mikä auttaa myös kortisolin hallinnassa.

No entäs kun itse tulee temmottua pitkiä jumppasettejä monena iltana viikossa? Melkein kaikki treenit ovat kovasykkeisiä ja kehoa rasittavia suorituksia. Suuret ja haastavat treenimäärät vaativat paljon huomiota muilta elintavoilta. Riittävä ravinto, uni, lisäravinteet ja muuten tasapainossa oleva elämä on säästänyt meikäläisen pahimmilta ongelmilta. Jos vetäisin näillä treenimäärillä ja kituuttelisin vähäisellä ruualla ja nukkuisin huonosti, en varmaan olisi jaksanut samaa rumbaa paria vuotta pidempään. Kovien viikkojen jälkeen on joskus pakko olla itsekäs ja jättää sosiaalisia menoja väliin ja vain levätä kotona, jotta ehtii palautumaan. Kannattaa siis aina muistaa, että mitä enemmän satsaa treeniin, sitä enemmän joutuu myös panostaa muihin ruutuihin. Tämänkin olen valitettavasti oppinut kantapään kautta. 😀

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Joulun aikana huomasin, että stressikäyrä oli nousussa ja se vaikutti yleisen olotilan lisäksi myös yöuniin. Uni oli kevyempää ja heräsin monesti aamuyöllä, enkä saanut enää nukuttua. Käydessäni BioSignature-mittauksessa, kerroin tästä ja sain vinkiksi kokeilla Fosfoseriinia. Kyseinen aine oli itselle ihan uusi juttu ja varmaan myös monelle teistä.

Fosfoseriini on yksi parhaista aivoravinteista. Se on myos yksi tehokkaimpia stressiä ja stressihormonia laskevia ravinteita. Sen on osoitettu parantavan selvästi testosteroni/kortisoli-suhdetta rankan treenijakson yhteydessa. Fosfoseriinia nauttineella ryhmalla oli 60 % korkeampi vapaa testosteroni levossa kuin plaseboryhmalla. 

Fosfoseriini on soijalesitiinistä uutettu 100 % puhdas luonnontuote. Se on aivosolujen normaali rakenneosa, jota on runsaasti nuorten terveiden aivosolujen solukalvoissa. Fosfoseriini ehkäisee ja hidastaa aivojen vanhenemismuutoksia ja se on välttämätöntä kaikille kognitiivisille aivotoiminnoille, kuten hahmottamiselle, ymmärtämiselle ja keskittymiskyvylle. Iän myötä aivosolut menettävät fosfoseriiniä, jonka seurauksena aivotoiminnot heikkenevät. Sisäisesti nautittuna fosfoseriini imeytyy hyvin vereen ja sieltä aivoihin. lähde

Sain ohjeeksi ottaa 400 mg päivässä, viitenä/kuutena päivän viikossa pitkän treenisetin jälkeen. Viikossa ei suositella otettavan yli 2400 mg, sillä se voi laskea liikaa kortisolia. Huomioikaa jälleen, että tämä määrä oli minulle suositeltu annos, enkä suosittele nostamaan pakkauksessa annettua ohjetta ilman asiantuntijan apua.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Takana on vasta parin viikon testijakso, mutta huomaan että pystyn rauhoittumaan iltaisin paremmin ja olen myös nukkunut jälleen levollisemmin, ilman yöheräilyjä. Tiedätte varmaan millainen olo on kun on treenannut kovaa myöhään illalla, jolloin keho ja pää menee ylikierroksilla vielä pitkään. Lopetan useimpina iltoina kl 20 maissa, jolloin tästä on ollut kyllä apua. Olen toki muutenkin pyrkinyt minimoimaan stressin aiheuttajia. Faktahan on se, että mikään aine ei yksissään ratkaise ongelmia, mutta siitä voi olla apua kun panostaa muihinkin osa-alueisiin. Tässä siis vinkki myös muille paljon treeniä tekeville, tai muuten vaan stressaavassa elämäntilanteessa oleville. Kuulin myös, että tästä voi olla apua opiskelussa, sillä kyseessä on kuitenkin aivoravinne! 🙂

trikoot & toppi – Reebok*

kengät: Nike kaishi*

*Intersport Vaasa

kuvat 1,2: Riikka


11 Responses to “STRESSIHORMONI KURIIN TÄLLÄ VINKILLÄ”

 1. Myy sanoo:

  Toihan on just kun mulle tehty! Pakko kokeilla! Kiitos taas hyvästä postauksesta. 🙂

 2. saara sanoo:

  Ainakin Tri Tolonen osaa mainostaa hyvin noita tuotteitaan! :’D Ite oon kyllä niin skeptinen kaikkeen missä vaan luvataan ”liikoja”. 🙂 Koska niin se melkeen on , että jos on liian hyvää ollakseen totta, ei oo totta (laihdutuspillerit yms. ihmevitamiinit ilman kattavia tutkimuksia). Opiskelen farmasiaa ja ravitsemustiedettä ja ei oo tullu vielä vastaan tuo aivojen ihmeaine. Toki voi tulla jossain vaiheessa opintoja. Ja pääasia toki olisi, että nuo ei olis vaarallisia (eli on tutkittuja?) ja lumevaikutushan on silloin ihan hyvä juttu. Lääkkeethän tunnetusti voivat olla vahingollisiakin, mutta niistä tiedetään myös sivuvaikutukset ja niitä syödään yleensä lääkärin valvonnassa.

  Lisäksi tuossa on D-vitamiinia, joka osaltaan toki saattaa vaikuttaa. Ja kuten sanoitkin, ei oo yksiselitteinen juttu. 🙂 Ja pääasia, että olet saanut apua! Mua vaan alkaa aina mietittyttämään, kun mainostetaan yhtä vitamiinia/hivenainetta tms. ns. ihmeaineena ilman kattavia tutkimuksia. 🙂 Mut tää on tää yliopisto-opiskelijoiden vitsaus. Ei vaan pysty uskomaan, vaikka kuinka haluais, että tuosta ois mulle hyötyä esim. opiskeluissa! ;D Ite on tässä oppinut, että mikään ei oo koskaan mustavalkoista, vaikka joskus ravitsemusterapeutteja, jotka käyvät 5 vuoden yliopiostokoulutuksen parjataan mustavalkoisesta ajattelusta Valion piikkiin. Ihan niin se ei ainakaan nykypäivän opiskeluissa mene. ;D Ravitsemustiede on ”tylsää” eikä mediassa jakseta huomioda tutun turvallisia neuvoja, joilla pääsis moni pitkälle. Vaan äänen saa kaikki räikeimmät mediapersoonat. 🙂 Mutta siinä onkin työsarkaa tulevaisuuden ravitsemusterapeuteilla. Mielenkiintoisia postauksia sulla kyllä on!

  • ainorouhiainen sanoo:

   Täytyy myöntää, että itsekin luen aina hieman kriittisesti herra Tolosen juttuja. Olisin halunnut ostaa Solgarin valmisteen, mutta ne olivat juuri silloin loppu. Ymmärän että opiskelujesin vuoksi suhtaudut tällaisiin aina varauksella ja se on ihan hyvä juttu se.

   Mitkään asiat eivät tosiaan ole mustavalkoisia, eikä mikään tuote yksinään auta johonkin vaivaan. Omalla kohdalla muut osa-alueet ovat hanskassa, joten pienilläki viilauksilla voi saada lisää apua. Oli kyseessä lume-efekti tai ei niin olen kuitenkin huomannut että saan ylikierrokset loppumaan helpommin ja myös nukun paremmin.

   Kiitos kommentista 🙂

   • Myy sanoo:

    Ostan ehdottomasti Solgarin valmisteen, jos sellaista kerran on! Itsekään en innostu Tolosen tuotteista.

 3. Nopnop sanoo:

  Kuulostaapa mielenkiintoiselta, en ole ko. lisäravinteesta ennen kuullutkaan! Näyttäisi vaan olevan suht. hintavaa, mutta tekisi silti mieli kokeilla, kun tietty alakuloisuus ja keskittymisongelmat ovat vaivanneet jo pitkään, ja opiskelut ja lähimuisti takkuaa…

 4. Tarja sanoo:

  Kiitos hyvästä vinkistä, edessä 8 viikon tehotreenijakso

 5. Jenna sanoo:

  Otatko siis fosfoseriinin treenin jälkeen iltaisin? Noissa pakkauksissahan lukee ”lisää virkeyttä”, että voiko se vaikuttaa negatiivisesti yöuniin..

  • ainorouhiainen sanoo:

   Otan useimmiten iltaisin, koska silloin on pisimmät treenisetit, mutta lauantaina otin heti aamujumppien jälkeen. En huomaa virkistymistä, päinvastoin, tulee rento olo. 😀

 6. Olli sanoo:

  Mitenkä on näin vuoden jälkeen, suositteletko kokeilemaan vai pidätkö jonninjoutavana?

  • ainorouhiainen sanoo:

   Oli kyllä ihan toimiva setti! 🙂

   • Maikkis sanoo:

    Kuinka pitkään käytit tuota tuotetta kerrallaan? Tuliko jotain sivuvaikutuksia?

    Kiitos muuten tästäkin kirjoituksesta!

Kommentoi