RESEPTIREMONTTI – JOULULAATIKOT

Mä rakastan kaikkea jouluun liittyvää. Ruoka, tunnelma, valot, perhe ja se fiilis on mielestäni kaiken odotuksensa arvoista. Todellisena ruokafriikkinä, odotan tietysti joulupöydän antimia kuin kuuta nousevaa. Mä oon sitä mieltä, että koska joulu on kerran vuodessa, silloin saa ja pitää nauttia ruuasta. Mielestäni ähkyyn syöminen ja mättääminen, vain koska on joulu, ei kuitenkaan ole millään tavoin järkevää. Harvemmin se ruoka loppuu kesken, joten miksi vetää huonoon oloon saakka?

Päätin kokeilla valmistaa joululaatikoita omaan ruokavalioon sopivaksi, eli näistä laatikoista tuli gluteenittomia, maidottomia ja makeutuskin on luonnollisesta lähteestä. Itse valmistettuna laatu on tietysti parempaa ja usein myös makukin miellyttää enemmän! Valmistin lanttu-,porkkana- ja bataattilaatikkoa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kaikissa toistuu lähestulkoon sama kaava, mausteita vaihtelin ja lisäksi porkkanalaatikkoon tuli tuo puuroriisi lisänä. Nämä oli todella helppo ja nopea valmistaa. Kiireisin kokki pääsee helpoimmalla ostamalla valmiit vihannessoseet, jolloin ei tarvitse itse kuoria, pilkkoa ja keittää vihanneksia. Kookosmaito kannattaa säilyttää jääkaapissa, jolloin jähmeä osa on helpompi erotella. Mausteiden kanssa varovaisuutta, sillä esim. muskottipähkinän ja inkiväärin maku vahvistuu paistossa. Molemmat ovat melko vahvoja mausteita, joten oman maun mukaan! Jos ei esimerkiksi pidä inkivääristä, voi sen jättää kokonaan pois. Näillä määrillä tuli siis yksi iso 1,5 litran vuoka per laatikko.

Porkkanalaatikko:

 • 1 kg porkkanaa
 • 2  dl puuroriisiä (valmiiksi keitettynä)
 • 2  dl kookosmaidon jähmeää osaa
 • 1  dl  kevyt kookosmaitoa
 • munaa
 • 3 rkl agaversiirappia
 • ripaus suolaa, muskottipähkinää, paprikajauhetta  ja jauhettua valkopippuria
 • pinnalle ripotellen kaurarouhetta

Keitä kuoritut, paloitellut porkkanat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä siten, että vesimäärä juuri ja juuri peittää porkkanat. Ota keitinvesi talteen ja pane riisit siihen kiehumaan. Soseuta sillä välin porkkanat. Lisää soseeseen kookosmaito, kevyt kookosmaito, muna sekä mausteet. Kun riisit ovat kypsiä, yhdistä ne muihin aineksiin. Mausta seos ja maistele sitä. Kaada seos vuokaan ja ripottele pinnalle kaurarouhetta. Paista 170 asteessa 60 min ja sen jälkeen 150 asteessa n. 45 min.

Vinkki: Lisää porkkanalaatikkoon pari desiä itse puristettua appelsiinimehua!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lanttulaatikko:

 • 1  kg lanttua
 • 2  dl kookosmaidon jähmeää osaa
 • 2 munaa
 • 3/4 dl agavesiirappia
 • suolaa, inkivääriä, maustepippuria, muskottipähkinää
 • kaurarouhetta pinnalle

Kypsennä kuoritut ja lohkotut lantut suolalla maustetussa vedessä pehmeiksi. Vettä tarvitaan sen verran, että lantut juuri peittyvät. Säästä keitinvedestä n. 1 dl. Soseuta lantut. Yhdistä kaikki aineet keskenään. Tarkista maku ja paksuus. Lisää mausteita ja keitinlientä tarvittaessa. Kaada uunivuokaan. Ripottele pinnalle kaurarouhetta ja halutessasi voinokareet luomuvoita. Paista 170 asteessa 60 min ja sen jälkeen 150 asteessa n. 45 min.

Bataattilaatikko:

 • 1 kg bataattia
 • 2 dl kookosmaidon jähmeää osaa
 • 3 rkl kaurarouhetta (tämä tulee laatikon sekaan)
 • 1/2 dl hunajaa
 • 2 munaa
 • suolaa, inkivääriä, valkopippuria, muskottipähkinää ja kanelia
 • kaurarouhetta pinnalle

Kuori ja lohko bataatit. Keitä palat kypsiksi. Säästä n. 0,5-1 dl keitinvettä ja vatkaa seos kuohkeaksi, lisää myös muut aineet sekaan. Kaada seos uunivuokaan. Ripottele pinnalle kaurarouhetta ja halutessasi voinokareet luomuvoita. Paista 170 asteessa 60 min ja sen jälkeen 150 asteessa n. 45 min.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ennnen paistoa

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ennen paistoa

Lopputulos oli ainakin omaan makuuni hyvin herkullinen. Näitä aion nauttia myös joulupöydässä! Oli hyvin vaikeaa saada kauniita kuvia, kun nuo laatikot eivät ole ihan esteettisimmästä päästä. :D

Päädyin korvaamaan korppujauhon kaurarouheella, joka on hyvin ravintorikasta ja sisältää 69% ravintokuitua. Ostin rouheen ihan tavallisesta ruokakaupasta. Korppujauhoja löytyi myös gluteenittomana, mutta vilkaisu sisällysluetteloon sai mun mielen muuttumaan. Kannattaa tosiaan muistaa, että gluteeniton ei todellakaan = terveellinen, vaan usein etenkin gluteenittomat viljatuotteet sisältävät paljon turhaa. Suosikaamme luonnollisia lähteitä, kuten kauraa!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Nyt ajattelin yrittää tehdä remontin joulutortuille, katsotaan miten käy!


19 Responses to “RESEPTIREMONTTI – JOULULAATIKOT”

 1. Avatar Janika sanoo:

  Tein viimejouluna maidottomay ja glut laatikot, mutta en muista mitä tuotteita käytin.

  Maistuuko tuo kookosmaito paljon läpi laatikoissa?
  Meillä joulupöydyssä monta ketkä kammoavat kookoksenmakua

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Pitikin tohon reseptiin kirjoittaa, että kookos ei maistu mielestäni yhtään! :)

 2. Avatar hensku sanoo:

  Kuulostaa hyvältä! :) Oon kokeillu tosi monii sun resepteistä ja kaikki on ollu tosi hyvii ja näki menee kokeiluun! :D

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kiitos, ihanaa kuulla! :) Makuasioista ei luonnollisesti voi kiistellä, mutta jos oot tykänny aiemmista resepteistä niin luultavasti tääkin iskee!

 3. Avatar meikä sanoo:

  Bataattilaatikkoa pitää ainakin kokeilla,mut yks vinkki,jos kelpaa,niin laitan aina porkkanalaatikon tuoreista,raastetuista porkkanoista,elikka riisipuuro ja siihen lisätään porkkaraastetta maun mukaan,tulee kaikki hyvät porkkanan maut mukaan,eivätkä liukene keitinveteen :-)

 4. Avatar Heli sanoo:

  Hyviltä resepteiltä vaikuttaa! Tosin mielestäni riisiä sisältävä porkkanalaatikko on aivan kamalaa, meillä on aina riisitöntä (ja ei ole muitakaan ryynejä) eli samantyyppistä kuin vaikka bataattilaatikko!

 5. Avatar Maija sanoo:

  Laatikot ei tosiaan oo mitään kauniita ruokia! :D Nää on nää suomalaiset perinneruuat mm. Mämmi ym. :D
  Tykkään niin paljon porkkanalaatikosta niin taidanpa testaa yhen satsin ennen joulua niin tietää sitten tarjoanko myös joulupöydässä. Uskon kyllä että maistuu kaikille. :P
  Kiitos Aino !!

 6. Avatar Nana sanoo:

  Nami me ollaan kanssa tehty nyt kahtena viime jouluna luontasesti gluteenittomat ja maidottomat (maito korvattu soija- tai kauramaidolla) jouluruuat ja hyvin maistunut kaikille! Joulutorttuja en oo kuitenkaan päässyt vielä gluteenittomina maistelemaan ja tässä alkaakin jo pieni ikävä tulla parin vuoden jälkeen kun gluteeniton on vaatimuksena nykyään, joten superia jos keksit hyvän reseptin joulutortuillekin ! :)

 7. Avatar Tiina sanoo:

  Kuulostaa hyvältä! Mä tein viikonloppuna joulutorttuja johon tuli kyllä vehnäjauhoja ja kermaa mutta ei sokeria. luumuhillon keitin kuivatuista luumuista johon laitoin kanelitankoja sekaan. Tuli ihanan makusta sosetta! :) Sokeri on mielestäni pahin (ainakin henk.koht) joten nämä leivonnaiset oli lottovoitto :) piparkakkutaikinankin tein agavesiirapilla ja kookossokerilla. sekin parempi mitä valkoinen sokeri!

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Mäki tein joulutorttuja omalla versiolla ja niistä tuli myös hyviä! Sokeri on tosiaan se ”pahin” myös mulla mutta onneks löytyy paljon korvaavia vaihtoehtoja!

 8. Avatar Sue sanoo:

  Hyvin oot taas soveltanut, bataattilaatikko ainakin menee testiin!!:)
  Oisko sulla antaa aloittelijalle raakasuklaan valmistus ohjetta kaikessa yksinkertaisuudessaan? Minulla ei siis ole mtn muita aineita kuin kokosöljyä kotona.. Kerran olen aiemmin ostanut raakasuklaan valmistuspaketin, mutta muuten ei ole sen teosta kokemusta ja nyt ajattelin jouluksi kokeilla. JOten mitkä olisi välttämättömimät ainekset ja kuinka valmistaa? KIITOS jos viitsit vastata!!!:)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Helpoin on varmaan hankkia kaakaovoi ja kaakaojauhe + makeutus. Sulatat kaakaovoin (vesihauteessa) lisäät makeutuksen ja kaakaojauheen ja pakastat 10 min =)

   • Avatar Sue sanoo:

    Kiitos!!:) Paanko kookosöljyä?

    • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

     Sitä voi laittaa myös, kaakaovoin avulla suklaasta tulee kiinteää, eli sitä kuitenkin enemmän. Maistele seosta ja lisäile kaakaojauhoja ja makeutusta sen mukaan. Itse lisään myös heraproteiinia tuomaan makua :D

 9. Avatar Amanda sanoo:

  Uskoisitko, että kananmunat voisi jotenkin reseptissä korvata? Muuten ohje kuulostaa superhyvältä!

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Munat tekevät rakenteesta kiinteää, eli uskoisin että ”no egg” valmisteella voi korvata =)

 10. Avatar Ines sanoo:

  Oi toi bataattilaatikko kuulostaa super-hyvältä! Miksköhän laatikoita ei tehdä enemmän bataatista….?

 11. Avatar Kati sanoo:

  Jee!! Pitikin alkaa etsiskeleen vegaanijoululaatikoiden ohjeita. Tässähän nämä nyt on. Kiitos!

Kommentoi