AJATUKSIA SYNTISESTÄ SOKERISTA JA VAIHTOEHTOISIA HERKKUJA

Joskus aikoinaan, kun päätin lopettaa lisätyn sokerin käytön, tuntui ajatus aika vaikealta ja siltä, että täytyisi luopua paljosta. En edelleenkään kiellä, etteikö tavanomaiset jäätelöt ja karkit maistuisi hyvältä. Kyllähän ne maistuu ja aina välillä niitä tulee syötyäkin. Mulla menee vähän kausissa tääkin juttu, eli välillä tulee leivottua ihan sokerilla ja vehnäjauhoilla, kun taas suurimmaksi osaksi oon kuitenkin löytänyt paljon vaihtoehtoja, joiden avulla en koe sitä luopumisen tuskaa. Jälleen tuli huomattua, miten sokerin syönti vaikuttaa nimenomaan mielialaan, en ymmärä mikä siinä on, mutta omalla kohdalla se saa mielen jopa masentuneeksi ja olon saamattomaksi.

Tämän vuoksi päätin kuukausi sitten jättää kaiken ylimääräisen sokerin pois ja keskityin herkuttelemaan vaihtoehtoisesti. Oon löytänyt muutaman lemppariherkun, joita menee joka viikko ja sitten välillä kokeilen jotain uusia juttuja. Ykköslemppari on siis raakasuklaan eri variaatiot.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Viime viikonloppuna tuli kokeiltua paria uutta juttua ja pitäähän ne jakaa myös täällä. Jos mun tekee mieli suolaista, tapaan valmistaa popcornia. Mulla on siis Urtekramin luomulaatuisia maissinjyviä, joista valmista poppareita kattilassa. Kattilan pohjalle hieman kookosöljyä, maissinjyvät ja kansi päälle. Popparit valmistuu hetkessä ja erilaisilla mausteilla saa kivaa makuvivahdetta. Talvisen fiiliksen kunniaksi, maustoin popparit suolalla ja kanelilla. Kuulostaa ehkä hassulta, mutta oli tosi hyvää. Kokeilin myös kaataa osaan poppareita pienen lorauksen agavesiirappia ja myös se toimi suolaisen maun kaverina loistavasti!

PB201202_Fotor_Collage

Sunnuntaina mieli teki hirvesti makeaa, joten valmistin omena-kaurapaistoksen. Tää oli niin hyvää, että söin puolet tuosta piirakkavuuasta heti kerralla. Toinen puolikas meni eilen, kun laitoin tätä myös smoothieen tuomaan uutta makua ja söin paistosta myös välipalaksi, nam!

Omena-kaurapaistos:

 • n. 4-6 omenaa
 • n. 4-5 dl kaurahiutaleita
 • 4-5 rkl kookosöljyä
 • stevia sokeria, ceylonin kanelia, kardemummaa

Kuori ja pilko omenat lohkoiksi. Aseta palat piirakkavuokaan (24 cm) ja ripottele päälle stevia sokeri, kaneli ja kardemumma, sekoita. Laita kattilan pohjalle kookosöljy miedolle lämmölle jotta öljy sulaa, sekoita joukkoon kaurahiutaleet ja hieman samoja mausteita kuin omenoille. Halutessaan voi listä aitoa vaniljaa tms. Kaada öljytyt kaurahiutaleet omenalohkojen päälle ja paista 200 asteisessa uunissa 30-45 min, uunin tehosta riippuen. Kun paistos on saanut hieman väriä, voi sen suojata foliolla, jotta pinta ei pääse kärähtämään paiston aikana.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Valkosuklaa-vanilja kastike:

 • 1 prk kookosmaitoa (jähmeä osa)
 • 1 kauhallinen (30g) Vanilja-valkosuklaa heraa TAI makeutusta (stevia tms)  ja aitoa vaniljaa

Sekoita aineet tehosekoittimella/vispilällä. 

Viikonloppuna tuli myös syötyä pitkästä aikaa puuroa aamupalaksi. Nostin puuron proteiinipitoisuutta lisäämällä siihen valkuaista valmistuksen aikana. Nautin puuron itse tehdyn hillon sekä kookosjuoman kanssa. Oli todella virkistävää ja lämmin aamianen toimi hyvin pakkasella! :)

Kuningatarhillo:

 • 0,5 dl vettä
 • 3 rkl Chian siemeniä
 • 200g kuningas-marjasekoitusta
 • stevia sokeria

Sekoita chian siemnet veteen ja anna hyytelöityä. Survo marjaseos sauvasekoittimella ja makeuta stveialla, sekoita hyytelöityneen chian joukkoon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Itse huomaan eron myös kehonkoostumuksessa. Eli vaikka näistä seteistä tulisi kalorillisesti tulisi yhtä paljon energiaa kuin vaikka karkkipussin syömisestä, on olo erilainen ja kroppa pysyy paremmin slimminä. :)

ylin kuva: Riikka

kollarit ja pipo – Superdry (Intersport Vaasa)

kengät – Sorel (Intersport Vaasa)

takki – Peak Performance (Intersport Vaasa)

 


7 Responses to “AJATUKSIA SYNTISESTÄ SOKERISTA JA VAIHTOEHTOISIA HERKKUJA”

 1. Sofia sanoo:

  Oon sun kanssa niin samaa mieltä, että sokeri saa olon masentuneeksi! Itsekin korvaan nykyään lähes kaikki herkuttelut terveellisemmällä vaihtoehdolla, joiden syömisen jälkeen on hyvä olo. Tosi harvoin leivon enää mitään valkoinen sokeri ja vehnäjauhojuttuja. Juhlissa niitä saatan toki maistaa, mutta muuten ei kyllä tee enää mieli :)

 2. Mea sanoo:

  Miten toi öljy mitataan? Siis rkl sulaneena vaiko sellasena jähmeänä?:)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Mun oma oli sellasta huoneenlämmössä olevaa pehmeetä mutta ei ihan sulaa. Ei oo niin tarkkaa, kunhan kauraleseet saa vähän öljyä pintaan ;)

 3. HeKa sanoo:

  Olen löytänyt blogisi vasta muutama kuukausi sitten ja olen ollut aivan hullaantunut! Ihanaa lukea tekstiä mihin on niin helppo samastua. Olen itsekkin vähentänyt lihan syöntiä ja kokeilin heti falafel pulla -ohjettasi ja ne oli ihan sika hyviä. On myös hienoa huomata vaikka oletkin kunnon sporttimimmi, niin olet silti kuitenkin ihan tavallinen tyttö. Välillä on ok herkutella ja siitä ei tarvi tuntea huonoa omaatuntoa. Tykkään myös, että kyseenalaistat nykyisiä ”fitnesbuumeja”. Tekstisi on aina niin innostavaa ja odotan aina uusia postauksia:)♡

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Heei, kiitos ihana. Kiva kuulla että falafelit maistui sullekin =)

   Mä oon tosiaan myös ihan tavantallaaja, vaikka treenaan paljon ja kirjoitan blogia. :)

 4. Liisa sanoo:

  Heippa:) voisitko kommentoida tätä ateriaa: 4 valkuaista, 1dl reilu fibrexiä( turvotetaan vedessä) maksamakkaraa 40gr haarukalla muussattuna, merisuolaa. koko satsi sekaisin- Pannulla munakas:) on ihqua evästä:) mitä ajattelsit kehon kannalta, terveys ja kehoonkoostumus?

Kommentoi