RESEPTIREMONTTI – SPAGHETTI CARBONARA

Jälleen olisi aika julkistaa uusin reseptiremontti. Tällä kertaa haastetta oli hieman enemmän, sillä ruuan tuli olla myös kasvisruokavalioon sopiva. Tämä taitaa olla näistä remonteista kaikista erikoisin ja tarvitaan myös ainesosia, joita ei löydy ihan tavallisista ruokakaupoista. Sallitaan kuitenkin yksi hieman hifistellympi setti ja yritän jatkossa pysyä ihan basic jutuissa ruoka-aineiden suhteen. Tämän reseptin voi toki valmistaa käyttämällä tavallista pekonia, tulos on molemmilla versioilla gluteeniton ja maidoton.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Spaghetti carbonara on varmasti tuttu monille pastan ystäville, mutta hetkinen, eikös pekoni ole aika tärkeä osa tätä reseptiä?! Minäpä päätinkin valmistaa kasvispekonia. Onko joku maistanut tai testannut ennen? Idea on siinä, että mausteilla ja aromilla saadaan pekonin makua vastaava lopputulos.

Sitten itse reseptiin..

Spaghetti carbonara:

 • paketti riisi-kvinoa spaghettia (Bio Fair)
 • 400 ml kookosmaitoa (myös kevyt käy jos haluaa säästellä kaloreissa)
 • 2 kananmunaa
 • 2 valkosipulinkynttä
 • suolaa, mustapippuria
 • oluthiivaa

Kasvispekoni

 • 100 g isoja kookoslastuja/mantelilastuja
 • 2 rkl nestemäistä savuaromia
 • 1 rkl soijakastiketta
 • 2 tl kookosnektaria/ agavesiirappia
 • hyppysellinen savupaprikajauhetta

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kasvispekonin valmistus:

Sekoita kookoslastujen/mantelilastujen joukkoon kaikki kasvispekonin mausteet. Kuumenna uuni 160 asteeseen. Levitä kookoshiutaleet tasaisesti leivinpaperille pellille. Paahda noin 10 minuuttia kunnes kookoshiutaleet ovat paahtuneet. Ne kärähtävät tosi nopeasti, joten ole varovainen. Kääntele niitä lastalla paistamisen aikana. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

nestemäinen savuaromi

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ennen paistoa

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

paiston jälkeen

Tämän jälkeen:

Keitä spagetti pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta se. Sekoita tehosekoittimella/monitoimikoneella kookosmaito, munat, oluthiiva, valkosipulinkynnet ja mausteet. Yhdistä pasta ja uunissa paahdetut kasvispekonit. Sekoita kookosmaitomunaseos kuuman pastan joukkoon ja sekoittele niin että ruoka on lämmintä. Lisää halutessasi annoksen pinnalle vielä oluthiivaa sekä mustapippuria.

Vinkki: spaghettia keittäessä, kannattaa erotella ne toisistaan, sillä ne liimautuvat helposti yhteen jos vain heittää koko nipun yhteen klimppiin kattilaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tuota kvinoa-riisispaghettia olen ostanut Ekosopista, joten löytynee myös muista terveyskaupoista. Savupaprikaa, oluthiivaa, agavesiirappia/kookosnektaria sekä kookos- ja mantelilastuja löytyy myös samaisista putiikeista. Haastavinta oli löytää nestemmäistä savuaromia, jonka tilasin loppujen lopuksi Ekolo-verkkokaupasta. Ekolo kauppoja löytyy sekä Helsingistä että Jyväskylästä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Paahdoin pastan kaveriksi parsakaalia, ja laskin suurinpiirtein että näillä määrillä, tästä setistä syö 3-4 kertaa ja yhden annoksen kalorimäärä on keskimäärin 550 kcal ja proteiinimäärä (225 g parsakaalta mukaan luettuna) 28 g proteiinia. Kyseessä on siis hiilarivoittoinen annos, mutta sopii hyvin treenaajalle ja antaa energiaa sekä treeniin että palautumiseen. :)


6 Responses to “RESEPTIREMONTTI – SPAGHETTI CARBONARA”

 1. Emms sanoo:

  Hei
  Olen kuullut, että ihmisen keho ei vastaanota kerralla kuin reilut 20g proteiinia, tietenkin kehon koosta ja kenties kulutuksesta riippuen.. Eikä proteiinipatukoissakaan ole yleensä enempää kuin 23g protskua, joten kysynpä, että miksi tämä ruoka- annos on hiilarivoittoinen jos siitä saa kuitenkin kunnon annoksen proteiinia? Siksikö, että kyseessä on juuri pasta- annos?
  Hyvän oloinen resepti kyllä on :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Heip! Totta on, että kerralla olisi hyvä nauttia 20-40 g proteiinia. Moni voisi kuvitella että tässä/muissa kasvisruuissa ei ole juurikaan proteiinia, mikä on väärä luulo =) Eli tarkoitin hiilarivoittoisella sitä, että hiilareita on prosentuaalisesti enemmän kuitenkin protskuun ja rasvaan verrattuna! :)

 2. Elena sanoo:

  Hei! Asun Italiassa ja voin vinkata, ettà perinteisesti carbonara tehdààn vegenà kàyttàmàllà kesàkurpitsaa. Raaka-aineiksi tulee siis silloin pasta, kesàkurpitsat (pilkottuna ja rapsakaksi pinnasta paistettuina pekonin korvikkeena), chili, oliiviòljy, sipuli, kananmuna ja parmesaani. Suosittelen kokeilemaan ja helpolla pààsee! :)
  Kiitos kivasta blogista, olet antanut treeni-ideoita tànne toiselle puolelle Eurooppaa jo pidemmànkin aikaa. Kiitos!

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Luinkin jostain että vihanneksia/juureksia voi käyttää myös ”pekonina” :) Täytyy testata joskus tuotakin! :)

   Kiitos paljon kommentista!

 3. Vekonipossu sanoo:

  Kookoshiutaleet on kieltämättä kiinnostava idea tuohon vekoniin. :) Itse oon tehnyt vastaavaa sekä tempehistä että soijahiutaleista (gluteenittomat vaihtoehdot) että myös ostanut ekokaupasta ”valmispekonia” (sisältää gluteenia), joka oli hyvää sekin. Aika syntisen makuisia settejä saa etenkin parsakaalin ja täysjyväpastan tai jonkun pastankorvikkeen kanssa.

  Ootko ehtinyt kokeilla quornia? Niistä tuotteista useimmat ovat gluteenittomia ja protskupitoisuus on hyvä.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Mulla on itsesiassa tuota quornia pakkasessa yksi pussi, mutta en oo vielä kokeillut, sillä halusin tutkia ensin mitä se oikeen on :D Jotain mykoproteiinia ilmeisesti. Täytyy varmaan testata joku päivä. :)

Kommentoi