RESEPTIREMONTTI – FALAFEL-PITALEIVÄT (G,M,V)

Mä oon ihan innostunut tästä kasviskokeilusta ja oon parin päivän aikana ehtinyt kokeilla jo vaikka mitä reseptejä! Vaihtoehtojahan on tosi paljon ja vaikka aluksi vaatii hieman enemmän aikaa valmistaa ja testailla uusia juttuja, on ollut samalla virkistävää syödä jotain ihan muuta mihin on tottunut. Alunperin mun piti remontoida ihan toinen safka, mutta tämä tapahtui vähän kuin vahingossa ja tää ruoka oli jotain älyttömän hyvää. Kysynpä vaan, että miksen ole ennen valmistanut falafeleja?! Nyt siis kaikki muutkin lihansyöjät, kokeilkaa tätä. Myös poikaystävä nosti peukun reseptille, hän tosin söi nämä ihan normaalien pitaleipien kanssa. Falafelit sopivat hyvin myös pelkän salaatin kanssa. (kokeiltu!)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Moni on miettinyt juuri proteiinien ja hiilarien suhdetta ja näin lyhyen ”vege-uran” jälkeen voin jo kertoa sellaisen vinkin, että ei ehkä kannata ajatella erillisiä proteiinin ja hiilarin lähteitä, vaan useimmat pavut, linssit, herneet sisältävät molemmat ihan ok suhteessa. Sen vuoksi esimerkiksi falafel-salaatti ei vaadi treenaajaltakaan välttämättä erillistä hiilarinlähdettä, sillä kikherneissä on riittävästi myös hiilaria.

No, mutta mennääs reseptiin. Tämä resepti ei sinänsä kaivannut mitään suurta remontointia, sillä falafelit ovat itsessäänkin jo ihan kelpo ruokaa, ellei niitä ole uppopaistettu rasvassa. Koska valmistin näitä ensimmäistä kertaa, selailin hieman erillaisia reseptejä, joista hain inspiraatiota omaan versioon. Kinuskikissan versio olikin lähimpänä tätä mun lopputulosta.

Falafel-pyörykät (n. 30 kpl)

 • 1 makeasipuli
 • 2 purkkia go green luomukikherneitä
 • 2 rkl Provenan täysjyväkaurajauhoja
 • 4 valkosipulinkynttä
 • 1 tl juustokuminaa
 • 1 tl suolaa
 • ¼ tl chilijauhetta
 • ¼ tl mustapippuria
 • 1 ruukullinen tuoretta korianteria
 • 1 rkl tahinia (seesamitahna)
 • 1 rkl sitruunamehua

Hienonna sipuli ja kuullota sitä hetken aikaa pannulla tilkassa kookosöljyä. Valuta kikherneet. Laita kaikki ainekset sipulia lukuun ottamatta monitoimikoneeseen/tehosekoittimeen ja hienonna tasaiseksi massaksi. Valmistin itse taikinan monitoimikoneella, jolloin taikinaan jää hieman sattumia. Tehosekoittimella tulee tasaisempi massa. Lisää lopuksi sipulisilppu lusikalla sekoittaen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Boschin MaxoMixx*

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Muovaile taikinasta pötkylöitä ja leikkaa veitsellä paloiksi. Pyörittele pallurat kaurajauhon kautta pannulle. Kevyt sipaisu jauhoon riittää, mulla meni vain noin 1 rkl kaurajauhoja koko settiin. Paista pyöryköitä kookosöljyssä niin että saavat rapean pinnan. Laita sen jälkeen uuniin 170 asteeseen n. 10-15 minuutiksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Koko satsissa 976 kcal, josta

 • proteiini: 55 g
 • hiilari: 103 g
 • rasva: 20 g
 • yhdessä pyörykässä 31 kcal

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pitäleivät korvasin kaurapizzapohjalla. Tein taikinasta 4 pyöreää lättyä ja taittelin lätyt täytteiden jälkeen calzone-tyyliin. Fibrexin ja psylliumjauheen ansiosta kaurajauhojen määrää pystyy vähentää runsaasti, joten sen lisäksi että tämä on hyvin kuitupitoinen setti, on kaloreitakin vähemmän. Kauran ansiosta pohja on kuitenkin rapea ja hyvin ”aidon” makuinen, oikeastaan jopa parempi kuin vehnästä tehty tavanomainen pohja. 

Kaurapohja (4 lättyä):

 • 2,5 dl lämmintä vettä
 • 1 pussi kuivahiivaa
 • 1 rkl risenta psylliumia (jos käytössä psylliumjauhe, voi määrää nostaa)
 • 3-4 rkl Fibrex sokerijuurikashiutaleita
 • mausteita (suola, chili, paprika)
 • loraus oliiviöljyä
 • n. 2-3 dl Provenan täysjyväkaurajauhoja

Sekoita veteen hiiva, psyllium sekä fibrex, anna imeytyä niin että neste katoaa lähes kokonaan. Lisää mausteet. Itse lisäsin reilusti paprikamaustetta, joka toi taikinaan punertavan värin. Alusta osa jauhoista, tämän jälkeen oliiviöljy ja sitten loput jauhot. Vaivaa käsin taikinaksi. Kauli taikina isoksi levyksi leivinpaperille, jonka jälkeen leikkaa veitsellä tai pizzaleikkurilla pyöreä lätty. Aseta lätty toiselle leivinpaperille uunipellille ja vaivaa ylijääneestä taikinasta uusi levy. Toista niin monta kertaa että taikina on loppu. Itse sain 4 lättyä, jonka jälkeen taikinaa jäi enää pieni määrä jäljelle. Paista lättyjä 220 asteisessa uunissa n. 5 minuuttia, jonka jälkeen ota ulos ja käännä lätyt taskuiksi (varo ettei katkea). Laita vielä hetkeksi uuniin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Koko taikinassa 704 kcal, josta

 • proteiini: 29 g
 • hiilari: 88 g
 • rasva: 22
 • kuitu: 47 g
 • yhdessä lätyssä: 173 kcal

Lättyjen väliin laitetaan täytteet, eli falafelpyörykät, salaattia, tomaattia, kurkkua ja tzatsikia. Mulla oli myös kaapissa Walden Farmsin kaloritonta salaatinkastiketta (creamy italian), jota laitoin sekaan. Tein tzatzikin kookosmaitoon, mutta jos kookoksen maku ei miellytä voi käyttää vaikka kaurajugurttia pohjana. Vaikka tuo kookosversio maistui aluksi hieman jännälle, sopi se tosi hyvin yhteen falafelien kanssa!

Tzatziki:

 • 1 prk kookosmaitoa (jähmeä osa)
 • puolikas kurkku
 • 1 valkosipulinkynsi
 • 1 rkl oliiviöljyä
 • 2 tl sitruunamehua
 • loraus makeuttajaa (hunaja, agave, stevia..)
 • suolaa
 • mustapippuria

Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi. Anna valua siivilässä. Sekoita kurkkuraaste kookoksen/jugurtin sekaan. Lisää murskattu valkosipulinkynsi, öljy, sitruunamehu ja mausteet. Anna kastikkeen maustua jääkaapissa. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

*saatu


8 Responses to “RESEPTIREMONTTI – FALAFEL-PITALEIVÄT (G,M,V)”

 1. Henna sanoo:

  Mun mielestä tzatzikiin sopii paremmin valkopippuri. Kannattaa kokeilla. Menee falafel testiin 🙂

 2. kikherne sanoo:

  Hyvän kuuloinen resepti!
  Tein ennen usein falafelia etno-kaupasta saatavasta valmispaketista, johon lisättiin vain vesi. Superhelppoa, mutta ei kovin vatsaystävällistä kuivatuista aineksista 😀
  Sellainen vinkkinen, että pirkka-kikherneet on parempia laadultaan kuin nuo gogreen, vaikka eivät ole luomua. Itsellä ei ole kunnon tehosekoitinta ja olen muussannut perunanuijalla tms, ja gogreenin herneissä on ihan kivikovia joukossa eivätkä ne meinaa muussaantua. Epäilen että niitä ei ole joko liotettu tai keitetty tarpeeksi. Myös makuero tuntuu jos tekee esim marinoituja kikherneitä lisukkeeksi.
  Joskus ahkeruuspuuskan iskiessä liotan kuivattuja kikherneitä ja keitän valmiiksi pakkaseen. Ei ehkä tule halvemmaksi, mutta eipä tarvi käyttää säilykkeitä 🙂

 3. Hanna sanoo:

  Nää falafelit oli nannaa! itse jätin kaurajauhotkin pois ja sain 6 pullan (=1 annos) arvoiksi 103kcal, 11,8g hh ja 6,2g proteiinia. Joten näitähän saa vedellä puolikkaan satsin kerralla haha! 😀

  Pitipä vielä sanoo tuhannet kiitokset uusista ruoka-aine vinkeistä. Kokeilin mamyn riisi-pastaa, kun vehnäpastasta tulee lähes aina vaan maha kipeeksi ja tosi pöhö olo + uudestaan nälkä tunnin kuluttua syömingeistä… 😀 tää kyllä toimi loistavasti ja piti hyvin nälkää! ihan loistava juttu siis, ei tarvi jatkossa enää jäädä ilman ihania pastaruokia! 🙂

 4. Sofia sanoo:

  Hei Aino!
  Kiitos falafel-reseptistä, testasin tänään (ilman sipulia) salaatin kanssa ja oli oikein hyvä ja toimiva 🙂

Kommentoi