EDISTYMISTÄ

Pakko hehkuttaa miten hyvä fiilis nyt on. Oon tässä vasta viikon päivät tehnyt muutoksia unirytmin muuttamiseksi ja jo nyt alkaa tuntua, että ikuinen aamutorkkukin voi muuttua. Viime päivinä oon heräillyt automaattisesti 6-7 pintaan ja eilen alkoi jo 21 jälkeen unettamaan niin, että kympin aikaan olin jo unessa. Nukuin todella sikeesti ja heräsin pirteenä 7.15. Oon tässä ehtinyt jo siivota koko kämpän, pistää vähän tunnelmavalaistusta, pestä pyykkiä jne. Töihin meen vasta yhdeksitoista, joten tässä ehtii vielä raapustella postauksenkin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vaatteet: Energetics/Intersport Vaasa, kuva: Riikka

En halua väittää, että uniasiat olisivat kaikille yhtä helppoja, mutta kuitenkin tässäkin asiassa on sama juttu kuin vaikka ruokavalioon tai liikuntaan liittyvissä muutoksissa. On siis oltava valmis tekemään muutoksia tuttuihin rutiineihin. Asiat eivät tapahdu itsekseen, tai toivomalla muutosta. Myös ajatustyyli ja asenne vaikuttaa. Kysymys kuuluu, haluaako oikeasti muutoksia vai onko muut asiat tärkeämpiä? Mä oon esimerkiksi itse kunnon tietokone- ja kännykkänarkki, eli iltaisin selaan molempia vuorotellen ja vielä ennen nukahtamista oon voinut selailla kännykkää sängyssä tunnin verran. Nyt tein päätöksen, että kl 21.00 lyön läppärin kiinni ja laitan puhelimen sivuun. Ne viestit, kuvat ja muut on siellä kyllä vielä aamullakin. Pelkkä päätöksen teko auttoi ja huomaan, että oon ollut paljon enemmän läsnä iltaisin, on ollut aikaa tehdä asioita joita muuten ”ei ole ehtinyt” kun nenä on ollut kiinni ruudussa. Vaikuttaa se myös rauhoittumiseen ja sitä kautta uneen ja nukahtamiseen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oon melkoinen vilukissa ja meillä on ollut makuuhuoneessa patteri aika korkeassa lukemassa. Unikurssin yksi tehtävä oli tehdä makuuhuoneesta levon temppeli. Kun makuuhuone on siisti, lakanat puhtaat ja ylimääräiset ärsykkeet poistettu, on myös helpompi rentoutua ja nukkua sikeämmin. Ihanteellisinta olisi jo huone olisi niin pimennetty, että siellä ei näkisi omaa kättänsä pidemmälle. Myös huoneen lämpötilalla on vaikutusta. Kehon lämpötila ja vuorokausirytmi ovat yhteydessä toisiinsa. Kehon lämpötila on korkeimmillaan päivällä ja laskee iltaa kohden. Lämpötilan lasku illalla taas helpottaa unen saantia. Usein unettomuudesta kärsivillä kehon lämpötila ei laske iltaisin kuten kuuluu, mikä taas johtuu liiallisesta stressistä. Makuuhuoneen lämpötilan tulisi olla 16-19 astetta. Itse uskalsin laskea sen tuonne 19 asteeseen. 

Oon myös aloittanut teen juonti kauden, joka rentouttaa mukavasti. Mulla löytyy kaapista jos jonkinlaisia uutteita ja tosiaan nuo Feelvividin kärsimyskukka, valeriaana ja reishi toimivat aika kivasti iltateen joukossa.

Mites muilla on mennyt, joko ootte huomannut jotain eroa jaksamisessa tai unen rytmissä?


2 Responses to “EDISTYMISTÄ”

  1. Avatar Jenna sanoo:

    Blogiasi tulee luettua paljon ja hyviä vinkkejä on irronnut omaan arkeen ja treeniin aivan järjetön määrä. Kiitos siis niistä :) Nyt oli pakko kommentoida koska omalla kohdalla on tapahtunut aika suurikin muutos juuri laittamalla ruokavalio kuntoon. Olen siis kärsinyt todella voimakkaista kuukautiskivuista. Puhutaan siis sellaisen tason kivuista että pöntön halaaminen on enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Huhtikuussa laitoin ruokavalion kuntoon. Jo tuolloin huomasin että kipujen määrä laski. Elokuussa luin kaikki postauksesi liittyen vitamiineihin ja niiden pohjalta laitoin myös sen puolen kuntoon. Nyt voin ilokseni huomata että kipuja ei ole enää ollenkaan! Ja tosiaan ennen tuli kyllä syötyä vitskuja mutta laadultaan ne olivat täyttä kuraa. Sillä on todellakin suuri merkitys miten sen arjen rakentaa ja mitä suustaan alas pistää. :) Ja tämä on vain yksi monista muutoksista omassa kropassa.

  2. Avatar Orvokki sanoo:

    Mä pidin viime vuoden jouluna kokonaisen viikon ilman puhelinta ja tietokonetta – voi että kun teki meinaan hyvää! Nukuin todella hyvin ja olo oli muutenkin levollinen. Itsekin yritän laittaa läppärin kiinni aina viimeistään klo 21.

    http://punainenorvokki.blogspot.de/2014/12/lepoa-aivoille-viikko-ilman-puhelinta.html

Kommentoi