RESEPTIREMONTTI – HAMPURILAISATERIA MAJONEESILLA (G,M)

Miltä kuulostaisi rasvan polttoa tehostava majoneesi? Ai hyvältä.. No kannattaa jatkaa lukemista. :D

Postaussarjan kolmannessa osassa remontoidaan perinteinen hamppariateria, majolla höystettynä tietenkin. Haluan jälleen korostaa, että se mikä on terveellistä toiselle ei välttämättä ole sitä aina toiselle. Kuten tiedätte, itse suosin melko luonnollisia ruoka-aineita, enkä esimerkiksi pelkää rasvaa. Päin vastoin, rasvaa tarvitaan jos haluaa voida hyvin, tai vaikka polttaa rasvaa. Käytän itse sekä erilaisia öljyjä että ihan aitoa voita. Koen, että luomulaatuinen voi on luonnollisempi vaihtoehto kuin esim. margariinit, joten elimistö pystyy käyttämään voita paremmin hyväkseen. Se sisältää myös runsaasti tärkeitä rasvaliukoisia vitamiineja kuten A-, E-, D- ja K-vitamiineja ja on lisäksi hyvä jodin lähde.

Nyt kuitenkin rasvat sikseen, mennään itse asiaan..

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uskon, että moni muukin on tuunanut hampparia uuteen uskoon ja viime aikoina mediassa on pyörinyt bataattipurilaisia, bataattiranskiksia jne jne. Sen vuoksi halusin kokeilla tehdä jotain muuta, joten kehitin hampparisämpylät pelkkää kauraa ja kuituja käyttäen. Leivät ovat hyvin kuitupitoisia, jonka vuoksi ne ovat myös kevyitä, sillä kuitu on ns. kaloritonta massaa, joka kulkee kehon läpi vieden roskaa mukanaan. ;) Jos peruna ei maistu, voi ranskalaiset valmistaa bataatista tai kevyemmin myskikurpitsasta!

Tein muuten ensimmäistä kertaa majoneesia ja täytyy sanoa ettei mennyt ihan putkeen heti. Pari satsia meni hukkaan, ennen kuin tajusin etten voi vispata sekoittimella enää öljyn lisäämisen jälkeen. Majo kannattaa valmistaa varovaisesti, jotta koostumus ei juoksetu. MCT-öljyähän hehkutetaan sen elimistöä lämmittävästä efektistä sekä sen sanotaan myös tehostavan rasvanpolttoa ja energiankulutusta. Se on myös erinomainen energialähde aivoille sekä mainio buusteri esimerkiksi ennen liikuntasuoritusta, joten päätin tehdä majon siitä sekä punaisesta palmuöjystä.

Punainen palmuöljy taas on monelle melko tuntematon tuote, silti se on on maailman vanhimpia ruokaöljyjä, sitä on käytetty esimerkiksi Länsi-Afrikassa ruoanlaittoon jo yli 5000 vuotta. Tuote valmistetaan öljypalmun hedelmästä puristamalla ja öljypalmun hedelmä on maailman ravinteikkaimpia ruokaöljyn lähteitä. Bonred palmuöljyssä on enemmän E-vitamiinia kuin missään muussa ruokaöljyssä, se sisältää myös paljon terveydelle suotuisia antioksidantteja ja esimerkiksi moninkertaisesti enemmän karoteenia kuin porkkana! Öljyn maku on miellyttävä, muistuttaa hieman voita. Punainen väri sopi paprikamajoon kuin nenä päähän.

Keltuainen taas sisältää paljon ravintoaineita, kuten kalsiumia, kaliumia, folaattia, luteiinia, zeaksantiinia, magnesiumia, seleeniä ja d-vitamiinia. Keltuaisen kolesteroliakin tarvitaan, sillä pregnenalone hormoni koostuu kolesterolista ja on myös sukupuolihormonien rakennusaine (esim. kuukautiskierto voi häiriintyä ilman tätä prosessia). 

Nyt lähtee taas aihe rönsyilemään liikaa… Mennääs asiaan!

Paprikamajoneesi (#rasvanpolttomajoneesi :D )

 • 2 keltuaista
 • 2-3 dl öljyä (MCT – öljy & punainen palmuöljy) tähän sopii toki myös muut öljyt!
 • 1 tl sinappia
 • suolaa, grillimaustetta, paprikamaustetta
 • 1/2 punainen suippopaprika

Ainesosien olisi hyvä olla huoneenlämpöisiä. Erota keltuaiset valkuaisista, jonka jälkeen vatkaa keltuaisia pallovispilällä/sauvasekoittimella korkeassa mukissa tms. Kun koostumus alkaa muistuttaa majoneesia, lisää hieman öljyä ja kääntele seosta puulastalla (älä vatkaa enää sekoittimella, muuten juoksettuu), lisää öljyä vähitellen pitkänä norona ja sekoittele lastalla. Lisää lopuksi mausteet ja pieneksi silputtu paprika. Laita jääkaappiin odottamaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tuote on saatu blogin kautta

Kaurasämpylät (n. 6 sämpylää = 3 purilaista):

 • 2 dl lämmintä vettä
 • 1 pussi kuiva hiivaa
 • 2-3 rkl psylliumia
 • 1-2 tl suolaa
 • n. 3 dl provenan kaurajauhoja
 • majoneesista yli jäänyt valkuainen
 • 1-2 rkl kookosöljyä (myös muut rasvat käyvät)
 • pari desiä kaurapuuroa (1,5-2 dl vettä, 1,5 dl kaurahiutaleita, 2 rkl Fibrex sokerijuurikaskuitua, 1 rkl hunajaa)

Keitä kaurapuuro valmiiksi. Sekoita hiiva lämpimään (mutta ei kuumaan) veteen, lisää psyllium mausta suolalla. Anna turvota hetki, jonka jälkeen alusta osa kaurajauhoista, jonka jälkeen lisää puuro, valkuainen ja öljy. Lisää loput jauhot sekaan ja vaivaa taikinaksi. Anna kohota lämpimässä suljetussa tilassa. Valmista välissä ranskalaiset ja pihvit.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ranskalaiset (uunipellillinen):

 • n. 5-7 isoa perunaa
 • 50 g luomulaatuista kirnuvoita
 • mausteita (grillimauste, valkosipuli, suola)

Uuni 250 asteeseen. Pese perunat ja pilko ne suikaleiksi. Sulata voi ja sivele perunat voisulalla, lisää mausteet. Paista uunissa n.15 min, kunnes ovat rapsakoita.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pihvit ( n. 8 pihviä):

 • 1/2 dl vettä
 • 3 rkl Fibrexiä
 • n. 400 g jauhelihaa (luomu)
 • 1 sipuli
 • 5 valkosipulinkynttä
 • mausteet

Anna Fibrexin turvota nesteessä niin että neste imeytyy. Sekoita kulhossa jauheliha, fibrex, silputtu sipuli ja valkosipuli sekä mausteet. Tee massasta pihvejä ja paista uunissa (250 astetta) 10-15 minuuttia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tämän jälkeen pudota uunin lämpötila 200 asteeseen ja leivo kaurataikinasta pyöreitä sämpylöitä ja paista uunissa n. 15 min. Näitä ”sämpylöitä” ei ole tarkoitus halkaista vaan käyttää sellaisenaan hampparissa. Kun kaikki osat ovat valmiita, kokoa lautaselle ranskalaisia, hamppari haluamilla täytteillä sekä majoneesi. Majoa kannattaa sujauttaa myös hampurilaisen täytteeksi! Vinkki: sujauta hamppari suodatinpussin sisälle, jolloin täytteet eivät lähde valumaan omia teitään!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bon apetit! :)

PS. Meillä on tänään WSC – Ladies Clubilla avoimet ovet kl. 10-18.00! Tulkaa treenaamaan! :)


22 Responses to “RESEPTIREMONTTI – HAMPURILAISATERIA MAJONEESILLA (G,M)”

 1. Avatar Päivi sanoo:

  Mistä tuota palmuöljyä löytää? Oliko sulla majoneesiainekset lämpimiä vai kylmiä? Itse olen aina majoneesia tehdessä sekoittanut mausteet keltuaisiin, vispannut sekaisin ja sen jälkeen vispannut öljyn sekaan. Perus rypsiöljymajoneesiin tulee sekaan tilkka etikkaa/viinietikkaa, en ole varma onko sillä joku rooli koostumuksen suhteen. Ihan mielenkiintoista olisi kokeilla, eikö tuo palmuöljy tosiaan vatkaudu samalla lailla kuin tavallinen rypsiöljy :)

 2. Avatar m sanoo:

  Heippa Aino!

  Tämä ei liity postaukseen, mutta kysyisin vähän apua. Tiedän, että ei ole sinun tehtäväsi ratkaista ongelmaani, mutta ajattelin jos sulla olis enemmän vinkkejä mistä voisin hakea oikeasti jotain hyviä neuvoja jne.

  Urheilen melkoisen paljon (mutta lepo/aktiivipäiviä on kuitenkin AINA kaksi viikossa!), ja olen alkanut vastikään kilpailemaan lajissani. Ongelmana on kuitenkin kuukautisten poisjääminen.. Edellisen kerran ne jäivät pois kolme vuotta sitten, kun elin ihan liian vähällä ruualla ja liialla liikunnalla. Sen jälkeen sain ne käynnistettyä lääkkeen avulla ja painon nostamisella. Nyt kuitenkin ikää 20-vuotta, ja vaikka treenaan paljon tavoitteellisemmin kuin silloin, ovat treenini fiksuja ja syön mielestäni tarpeeksi (ja painankin 10 kg enemmän kuin viimeksi kuukautisten kadotessa), olen normaalipainoinen (64kg/170cm)..

  Pyrin syömään mahd. monipuolisesti, paljon eri lähteistä saatuja hyviä rasvoja, hiilihydraatteja sekä lihaa menee aika paljon. Yöunetkin pyörivät siinä 8-9 h paikkeilla.. Onko mitään neuvoja, mistä voisin kalastella lisää tietoa, kun viimeksi lääkärillä käynti ei tuottanut mitään tulosta. Haluaisin kuitenkin hormonitoimintani kuntoon.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Hei! Kuukautisten poisjäänti voi johtua monista eri asioista, joten on tosi vaikea heittää mitään näin virtuaalisesti vain. Omalla kohdalla kuukautiset säännöllistyivät sekä kivut ja pms katosi/väheni kun kiinnitin huomioita noihin vitamiineihin ja mineraaleihin sekä niiden saantiin, mutta en tietenkään tiedä auttaisiko sama sulle tai muille.

 3. Avatar Salla sanoo:

  Haluaisin lisätä ruokavaliooni lisää kuituja, joten mietin mihin kaikkeen esimerkiksi tuota fibrexiniä voi käyttää? onko jotain muita hyviä kuidun lähteitä, joita voi helposti heittää ruokaan mukaan? Herkullisen näköisiä ruokia teet aina! pakko näitäkin kokeilla :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Fibrexiä voi sekoittaa moniin juttuihin, lihapulliin ja muihin liharuokiin, puuroon, jugurttiin, smoothieen, leipiin, pizzapohjaan jne.. :)

 4. Avatar Janni sanoo:

  Heippa! Asia ei liity aiheeseen, mutta olen ymmärtänyt että käytät fitnessgurun herajauheita? Mikä on mielestäsi paras maku niistä?

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Käytän kyllä! Hyviä makuja on paljon. Omia suosikkejani cappuccino, vanilja-valkosuklaa, vanilja ja minttusuklaa. Tilaan kuitenkin eniten tuota vanilja-valkosuklaata sillä se käy moniin leivonnaisiin sekä smoothieen! :)

 5. Avatar sue sanoo:

  Herkulliselta näyttää.. Huomenna menee testiin:P

 6. Avatar Tinja sanoo:

  Täytynee kokeilla kaurahamppareiden tekoa. Tää meni kirjainmerkkeihin :-)

  Ps. I love organic

 7. Avatar IinesK sanoo:

  Pikku vinkki omatekoisiin ranskalaisiin: kun perunat on pesty ja pilkottu, ne kannattaa liottaa reilusti suolatussa vedessä pari tuntia tai kauemmin. Suola ”imee” tärkkelystä, jolloin ranuista tulee rapeampia. Joskus pilkon perunat jo aamulla ja laitan jääkaappiin suolavesikylpyyn, vaikka varsinainen ranujen paisto tapahtuisi vasta illalla.

 8. Avatar Pauliina sanoo:

  Ajattelin aloittaa hyppynaru-marraskuun, eli hypin joka päivä hyppynarulla. Onko sinulla mitään hyvää määrää sanoa, montako kannattaisi hyppiä, jotta se on tehokasta? Itse ajattelin 500.

 9. Avatar S sanoo:

  Hei!
  Vinkkinä majoneesin valmistamiseen tämä:
  http://www.lily.fi/blogit/isyyspakkaus/supernopea-valkosipulimajoneesi

  Ihan tosi nopeaa siis tehdä majoneesi sauvasekoittimella, onnistunut joka kerta täydellisesti!

  ps. hyvältä näyttää toi hamppari! :)

 10. Avatar lissu sanoo:

  Kertakaikkiaan mahtavan näköisiä ruokia!! <3 Nam! Haluaisinkin kysyä erästä juttua jota olen pyöritellyt mielessäni... jos siis MCT - ja kookosöljy ovat hiukan erilaisia rasvoja joita voi siis huoletta käyttää treenin jälkeen koska vaikutus erilainen MUTTA mites on rasvaisen kookosmaidon (esim. 18 % rasvaa) kanssa?? Onko tämä rasva erilaista kun itse puhdas kookosrasva purkista? :) Kiitos jo etukäteen! :)

Kommentoi