9 KEINOA PYSYÄ KUNNOSSA – MYÖS KESÄLLÄ

Kesä on aikaa, jolloin on paljon normaalista arjesta poikkeavia menoja. Terveellisten elämäntapojen noudattaminen voi olla haastavampaa kuin normaalisti ja useasti sitä huomaa loman jälkeen, että lomakilot ovat jälleen ilmestyneet vyötärölle. Kesäloma on vain kerran vuodessa ja itse olen sitä mieltä, että siitä pitää myös nauttia, mutta toisaalta koen, että oma fiilis on paljon parempi myös lomalla, jos olo ei ole tukala ja turvonnut. Miten siis tasapainoilla nautintojen ja sen hyvän olon välillä? Yleisesti on olemassa yksi sana, jota noudattamalla pääsee jo aika pitkälle. Se monille haastava kohtuus toimii myös tässä asiassa. Helposti sitä ajattelee, että kun nyt on se loma niin vedetään oikeen kunnolla safkaa ja juomaa. Usein ne treenitkin jää välistä, koska on niin paljon parempaa tekemistä.

Itsekin tasapainoilen näiden asioiden kanssa ja olen löytänyt mielestäni aika hyvän balanssin. Tässä siis mun vinkit, miten nauttia lomasta, mutta välttää kesäkilot!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  1. Viikolla pyrin syömään normaalisti, eli pidän ruokarytmin ja syön hyviä raaka-aineita. Viikonloppuisin otan rennommin, mutta en vedä ihan läskiksi, eli vaikka yksi jäätelö tai suklaapatukka riittää. Valmistan viikonloppuisin vaihtoehtoisia herkkuja, joilla korvaan tavanomaisia karkkeja ja jätskejä. Lisäksi leipominen ja valmistus on rentouttavaa ja hauskaa puuhaa!

  2. Juon paljon vettä ja käytän magnesiumia. Etenkin juhlimisen jälkeen olo saattaa olla turvonnut, jolloin paras keino on juoda runsaasti vettä ja muistaa nostaa hieman magnesiumin määrää. Itse olen saanut magnesta suuren avun tähän juhlimisen jälkeiseen pöhötykseen. Myös viherjauhe auttaa palautumaan nopeammin!

  3. Grillaan terveellisesti. Grillaaminenhan on itseasiassa hyvä tapa valmistaa ruokaa, sillä paistorasvoja ei tarvita. Marinadit kannattaa valmistaa itse ja laittaa paljon kasviksia ja puhtaita raaka-aineita grilliin. Esimerksiksi Liha, kana, kala, perunat, bataatti ja kasvikset ovat kaikki todella hyviä raaka-aineita grillauksessa käytettäväksi.

  4. Syön riittävästi. Helposti sitä alkaa ”pihistelemään” kaloreiden kanssa, etenkin jos tiedossa on juhlat jotka sisältävät syömistä&juomista. Tämä kääntyy kuitenkin useammin itseään vastaan, sillä kalorivaje (ja sen ylitys) tulee useasti vedettyä täyteen kovan nälän seurauksena.

  5. Valitsen vähäsokerisia alkoholijuomia. Siiderit, drinkit ja boolit ovat jäätäviä kaloripommeja, joten valitsemalla kevyempiä vaihtoehtoja säästyy suurilta sokerimääriltä. Kevyt-tuotteet sisältävät tietysti makeutusaineita, eikä makukaan aina ole kovin hyvä. Alkon sivuilta löytyy vähäsokerisimmat viinit, tai sitten käyttää kirkasta ja lisää sekaan marjoja/limeä/sitruunaa sekä vissyä. Paras tapa on tietysti olla käyttämättä alkoholia, mutta jos ei onnistu, valinnoilla voi vaikuttaa paljonkin.

  6. Teen voimaharjoittelua ja intervallitreenejä. Oikeanlaisella treenillä voi nostaa kulutusta, jolloin kroppa sietää enemmän energiaa. Treenejä ei tarvitse tehdä hulluna, kunhan tekee ne järkevästi. Sali- ja intervallitreenien jälkeen kehon jälkipolttotila hyrrää vielä tunteja treenin jälkeen, lisäksi lihasmassa kuluttaa energiaa enemmän kuin rasva, joten mitä enemmän lihaksia, sen suurempi kulutus.

  7. Syön riittävästi proteiinia. Proteiini pitää kylläisenä ja auttaa lihasmassa säilymään paremmin. Jos on kiire, nautin heraproteiinia tai aminohappoja sisältävää juomaa välipalaksi tai treenien aikana ja niiden jälkeen.

  8. Nukun riittävästi. Unen aikana keho palautuu niin treenistä kuin niistä unettomista bileöistä! Lomalla kannattaa ottaa ilo irti ja antaa keholle riittävästi unta. Uni nostaa kasvuhormonitasoja, jolloin kroppa pysyy timminä helpommin.

  9. En stressaa – stressi nostaa kortisolitasoja ja usein lomalla nousee stressi siitä, että pitäisi tehdä kaikenlaista. Jos huvittaa olla kokonainen päivä kotona, silloin olen. Annan itseni tehdä tai olla tekemättä asioita joita tahdon! 🙂

 


11 Responses to “9 KEINOA PYSYÄ KUNNOSSA – MYÖS KESÄLLÄ”

  1. mermeri sanoo:

    Loisto vinkkejä 🙂 itsekin oon nyt lomalla koittanut tietoisesti kiinnittää pikku asioissakin huomiota siihen, mitä oikeasti haluan (tuli mieleen tuosta kun sanoit, että oot hyvällä omallatunnolla sisällä koko päivän jos huvittaa :D). Uskon, että jos ”harjoittelee” itsensä kuuntelemista pienissä asioissa, se taito palvelee lopulta myös isommissa päätöksissä. Ja tuntuu, että siinä kehittyy melko nopeasti 🙂

  2. Erine sanoo:

    Luin osoitteesta punttis.net että tavallista lihaksikkaamman kalorinkulutus verrattuna salilla käymättömään ihmiseen olisi vain joitakin kymmeniä kaloreita päivässä. Voiko tämä pitää paikkaansa? Toisaalta kyllähän pienistä puroista kasvaa suuri virta, eli sekin voi olla pitkällä aikavälillä lopulta aika paljon…

    • ainorouhiainen sanoo:

      Totta, kulutus ei ole mikään hurjan suuri, mutta kun summaa voimaharjoittelun jälkipolton, sekä lihasmassan lisäämän kulutuksen, tuovat ne kuitenkin jo jonkun verran enemmän päivittäiseen kulutukseen. 🙂

  3. Helmi sanoo:

    Tämä oli kiva postaus! 🙂 Oon jo pidemmän aikaa vähän kyllästynyt sun postauksiin sillä itse en ole niitä ihmisiä jotka hivistelee kaiken ruuan ja muiden kanssa ja jaksa lukea kaiken maailman hivistely aiheista. Pidän terveellisestä ja tavallisesta elämästä (sekä bilettämisestä ;D), niin oli kiva lukea välillä tälläsiä mikä koskettaa myös itseään! 🙂 Ja noista vinkeistä sain itsekkin paljon irti.

    • ainorouhiainen sanoo:

      Välillä asia saattaa tosiaan mennä ”yli hilseen” jos ei ole syventynyt ravitsemukseen yhtä paljon =) Kiva, että tykkäsit tästä!

  4. Miina sanoo:

    Moro Aino. Mitä mieltä olet niinsanotuista ”vauvarasvoista”. Olen kuullut että ihmiseen on kertyneenä ruskeaa vauvarasvaa, joka on hyvin vaikeaa polttaa pois, mutta kun sen onnistuu tekemään on niiden takaisin saaminen hyvin vaikeaa. Onko talläinen rasva totta vai huuhaata? Miten kyseinen rasva edes eroaa helposti kertyvästä ”normifläsästä”? 😀 Entä täsmäohjeet vauvarasvasta eroon pääsemiseksi? Kiitos jos jaksat vastata. Tää vois olla myös postausidea 🙂

    • ainorouhiainen sanoo:

      Moikka! Olen lukenut aiheesta jonkun verran, mutta täytyisi kyllä opiskella lisää jotta saisin ihan faktatietoa postaukseen. Uskon, että ”vauvarasvan” polttamiseen tarvitaan melko matala rasva%, eli hieman pidempi dieetti. Hyvä vinkki kuitenkin, laitetaan korvantaa! =)

  5. Maija sanoo:

    Kiitos, hyviä vinkkejä!
    Mulla osoittautuu kesällä usein ongelmaksi lomailu ulkomaissa. Aamupalabuffat, ravintoloissa syöminen, juominen sekä kaikissa kahviloissa ”uu mikä leivos toi on, pakko maistaa”…:D
    Tottakai voi ottaa vähän rennommin, mutta kuten totesit, usein liikuntakin jää vähemmälle. Raahaan mukaan lomalle aina treenikamppeet, mutta sitten sitä tulee ehkä mentyä kerran salille kahessa viikossa.. Kyllä mä rehellisesti myönnän, että joka kesä vaan mulle kertyy muutama lomakilo. Se on ärsyttävää! Toivottavasti saavutan samanlaisen balanssin vielä joskus kuin sä nyt. 🙂 Susta huokuu hyvinvointi ja sulla tuntuu olevan jalat maassa. =)

    • ainorouhiainen sanoo:

      Kiitos ihanista sanoista. Kyllä sääkin sen balanssin vielä löydät! =)

  6. Blondi sanoo:

    Kiva ja hyödyllinen postaus! Kiitos! 🙂 Oletko tehnyt postausta olkapäätreenistä, olisi kiva tietää, tarvetta nimittäin olisi… 😉

    -B

    • ainorouhiainen sanoo:

      Kiitti! Beac Body haasteesta löytyy hyvä ohjelma käsivarsien treenaamiseen! löytyy sivupalkista 🙂

Kommentoi