TULOKSIA SELKÄTREENILLÄ

Yleensä vartalon takaosan lihaksien treenaaminen on hieman vaikeampaa kuin etupuolen. Tuntuman hakeminen voi olla hankalaa, etenkin kun painoja alkaa olla enemmän. Erilaisissa vetoliikkeissä kädet väsyy helposti ja liike menee jonnekin ihan muualle kuin selän lihaksiin. Selän lihaksiston treenaaminen on hyvin suositeltavaa myös terveyden kannalta, sillä usein rintalihakset ovat hyvinkin jumissa, selkä heikossa kunnossa, jolloin ryhtiongelmat ja niistä aiheutuvat kivut ja säryt ovat yleisiä. Hyvä lihastasapaino edesauttaa myös hyvän ryhdin säilymistä. Ja onhan hyvä ryhti ulkoisestikin paljon kauniimman näköistä kuin kyyry selkä tai eteenpäin lösähtäneet hartiat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kirjoittamalla on hyvin vaikea selittää, miten jokin liike tulisi tehdä mutta ajattelin jakaa muutamia tipsejä tekniikan suhteen. Selkää treenatessa kannattaa mielummin lähteä hieman pienemmillä painoilla liikkeelle ja etsiä oikeanlaista tuntumaa. Painoja tulee toki olla riittävästi, jotta kehitystä tapahtuu, mutta jos heti alkuun latoo maksimit kehiin, väsyy liikkeessä helposti vain kädet. Selkää treenataan useimmiten erilaisilla veto- ja soutuliikkeillä, joissa tekniikka on suuressa roolissa. Taljassa tehdyt soudut menevät paremmin perille jos vartalo ei heilu minne sattuu samaan aikaan. Esimerkiksi ylätaljassa tai istumasoudussa monilla heiluu keskivartalo eteen taakse vedon aikana, mikä vie tehoja yläselän treenistä. Tietysti isoilla painoilla tehdessä viimeiset toistot voivat olla vähän ”rikkinäisiä”, mutta kannattaa lähteä siitä, että vartalo pysyy ihan paikalla ja ainoa mikä liikkuu on kädet ja voima haetaan selästä. Veto tulisi myös tehdä tarpeeksi riittävällä liikeradalla, eikä vain nykiä tankoa/taljaa 20 sentin liikeradalla edes ja takas.

Kuten kuvista näkyy, myös leuavedot tehoavat hyvin selkään ja koko ylävartaloon. Leveällä myötäotteella leuat menevät parhaiten juuri yläselän alueelle. Kuten alimmasta kuvasta näkyy, pelkkä roikkuminenkin käy jo pienestä treenistä. Koska leukoja ei välttämättä saa heti ilman apuja, kannattaa lähteä opettelemaan vetoja kuminauhan tai avustavan laitteen avulla. Noissa avustavissa laitteissa ei vaan valitettavasti opi sitä oikeaa veto-tekniikkaa, koska laite määrää liikeradan. Usein myös leukojen saaminen vaatii myös sen, että tajuaa tekniikan. Tämän vuoksi kannattaa aina aika ajoin yrittää vetää leukoja ilman apuja, sillä kun saa yhden sen jälkeen kehittyminen nopeutuu huomattavasti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kunhan tekniikat ovat kunnossa, suosittelen ylipäätään aina treenaamaan mielummin vapailla painoilla kuin laitteissa. Sillä vapailla painoilla tehtäessä tarvitaan useampia pienempiä lihaksia tukemaan liikerataa ja näin ollen treeni on monipuolisempaa. Taljassa tehtävät liikkeet ovat kuitenkin hyviä selkätreenissä ja ylätaljan lisäksi omia suosikkeja ovat leuanvedot, maastavedot ja kulmasoutu. :)

kuvat: Riikka


16 Responses to “TULOKSIA SELKÄTREENILLÄ”

 1. Avatar Sussu sanoo:

  Itselläni leuanvedot kuuluvat treeniin 2-3 kertaa viikossa ja tällä hetkellä ennätys on 10 leukaa, tavoitteena kuitenkin parantaa tulosta koko ajan. Yleensä teen leukoja viisi sarjaa ja niin monta toistoa kuin menee pienillä palautuksilla. Leukoja vetämällä saa kyllä usein salillakin huomiota, varsinkin kun on muutenkin pienikokoinen :D Säännöllisellä treenillä saa kyllä kivasti tuloksia aikaan, niin toistomäärissä kuin lihaksissakin :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Mä tapaan treenata samalla systeemillä, eli teen neljän sarjoilla leukoja pariin kertaan viikossa, toisena päivänä vastaotteella ja toisella myötäotteella =)

 2. Avatar Pauliina sanoo:

  Mistä toi sun pinkki mekko instagramissa on ostettu? :) kiva kun oot välillä laittanut sellaisia kuvia, joissa on normaalit vaatteet päällä. Niitä lisää!

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Hei, se on Aukiasta! Voin kyllä useemminkin lisäillä kuvia ns normaaleilla kuteilla, varmaan ihan virkistävää vaihtelun vuoksi. :)

 3. Avatar sunday sanoo:

  Voisitko tehdä postauksen miten treenata olkapäitä ,ojentajia ja hauista. Kuulisin mielelläni miten treenata erityisesti olkapäitä. Millaisia liikkeitä voisi tehdä taljassa tai käsipainoilla? Tiedän vain olkapäille pystypunnerruksen, habaan hauiskäännön ja ojentajille dipin tai ojentajapunnerruksen. Video olisi hyvä niin siinä näkisi oikean tekniikan. Muitakin lukijoita varmasti kiinnostaa saada lisää treenivinkkejä.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Ootko tsekannut tuo Beach Body – ohjelman treenit läpi? Siinä on yksi ohjelma pelkästään näille lihasryhmille ja videokin mukana :) löytyy suosituimmista teksteistä oikealta :)

 4. Avatar Enmi sanoo:

  Saako kysyä pituuttasi ja painoasi?

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   pituus 168 ja painosta ei tarkkaa hajua kun se vähän vaihtelee jo ihan senkin mukaan missä punnitsee :D Kävin terveystarkastuksessa ja painoin vaatteet päällä juuri syöneenä 59 kg, kotona ja salin kehoanalyysissä 57 kg :D

 5. Avatar Suski sanoo:

  Hei,
  kiinnostaisi tietää, että oletko koskaan ajatellut kouluttatua SH’BAMin ohjaajaksi. Mielestäni olisit hyvä siinä :) SH’BAM ja bodyattack ovat parhaita!

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Hei! Tanssiminen ei oo oikeestaan mun vahvuus, joten sen takia en ole koskaan vakavissani miettinyt shabamia. :D Hauskaa, että ajattelisit mun olevan hyvä siinä, heh, kiitos!

 6. Avatar freedom sanoo:

  julkaisethan tänään 3kpl lindexlahjakortteja arvonnan voittajat? Tekstissä ainakin luki ,että arvonta päättyy sunnuntaina ja tänään on maanantai!Tosin osalisstujia on 500 joten arvonnan voittoon pieni mahdollisuus.:D

 7. Avatar Henna sanoo:

  Kiitos hyvästä tekstistä! :) Veikkaan että omalla kohdalla on se ongelma, ettei osaa leuanvetoon tekniikkaa. Oon vuoden aikana sen pari kertaa kehdannut käydä salilla kokeilemassa, mutta taidan kumminkin suunnata pururadalle jatkossa, niin ei tarvitse hävetä kun ei tuu yhtään leukaa :D eipä on aiemmin tullut ajateltua että sieltäkin löytyy usein tangot :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Pururadoilta tosiaan löytyy kainemoista kuntoiluvälinettä. Ihan kivaa vaihtelua käydä vetääs pari leukaa vaikka lenkin lomassa :)

 8. Avatar Anu sanoo:

  Moi! Blogiasi seuranneena katseeni kiinnittyi tosi kivan näköisiin terassikalusteisiin.Mistä olet ostanut? Lämmintä kesän jatkoa!

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Moi! Nuo on K-raudasta. Huomasin tosin ostamisen jälkeen, että Minimanissa oli melkein identtiset puolet halvempaan hintaan, kannattaa käydä tsekkaamassa =)

Kommentoi