PYSYVÄN MUUTOKSEN SALAISUUS

Elämäntapojen muuttaminen, painonpudotus ja painonhallinta ovat loppupeleissä korvien välistä kiinni. Tapoja pystyy aina muuttaa, mutta se, tuleeko niistä pysyviä on ratkaiseva asia. Tämän vuoksi laihduttaminen tai tuloksien saaminen voi olla jopa helppo homma, mutta ylläpito ja aika dieetin jälkeen on se missä mitataan todellinen muutos. Aika yleinen ongelma tässä on malttamattomuus, eli se että halutaan kaikki mulle heti nyt. Monesti on vaikeaa ajatella eteenpäin tulevaisuuteen, kun haluttais vaan se tulos mahdollisimman nopeasti. Etenkin jos edessä on suurempi urakka, on vaikea asennoitua tekemään asioita pikkuhiljaa. Lihakset ei kasva hetkessä, eikä rasva pala parissa viikossa pois. Ensimmäinen askel muutoksessa, on hyväksyä, että asiat vievät aikaa ja asennoitua tekemään muutoksia rauhassa ja olemaan itselleen myös armollinen. Negatiivisuus ja itsensä jatkuva piiskaminen on harvoin tie pysyviin tuloksiin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mulla on paljon kokemusta näistä asioista, sekä oman historian että asiakkaiden kehityksen seuraamisen vuoksi. Toiset ovat valmiita muuttamaan tapansa heti, toiset haluavat muutosta, mutta eivät kuitenkaan loppujen lopuksi ole valmiita tekemään muutosta edellisiin tapoihin. Ero näiden kahden välillä on juuri psyykkinen puoli. En tarkoita ainoastaan sitä, että tulisi luopua herkuista tai syödä ohjelman mukaan. Mulla on itsellä toimintamalli, mitä käytän itselläni sekä asiakkaisiin joita ohjaan. Yksi tärkeimmistä on päästä eroon negatiivisista ajatuksista, eli miettiä jatkuvasti, mitä ei saa syödä ja mitä pitää tehdä.

Jotta henkilö pääsee alkuun, on hyvä olla tarkkakin ohje, jota noudattaa, mutta pidemmän päälle, kukaan ei voi elää niin, että syö jatkuvasti jonkun ohjeen mukaan. Tämän vuoksi tiukkoja dieettejä noudattaessa, kannattaa aina miettiä mitä tämän jälkeen? Ongelma on se, että kun syö niin sanotusti omia tarpeita vastaan, eli aivan liian vähän energiaa, ruokaa josta ei pidä tai jättää pois ruoka-aineita, jotka tuottaa jatkuvasti haastetta omaan elämäntyyliin, on erittäin pieni mahdollisuus pitää tulokset pysyvinä dieetin jälkeen. Haluan muistuttaa, että monet asiat vaativat aluksi tsemppaamista ja muutokset vievät aikaa, mutta jos joku asia ei pitkänkään ajanjakson jälkeen vaan toimi, tulisi kokeilla jotain muuta. Ei nimittäin ole olemassa yhtä oikeaa tapaa.

IMG_6761_Fotor_Collage2

Hikisenä bikini bootcampin jälkeen :)

Omalla kohdalla ratkaisevin askel pysyvään hyvään oloon on ollut juuri tuon negatiivisuuden kääntäminen toisinpäin. Sen sijaan, että mietin paljonko kaloreita syön, mietin saanko tarpeeksi ravintoaineita, vitamiineja ja terveyttä edistävää ruokaa. Treenaamisessa pääasia ei ole siinä kuinka paljon treenaan, vaan se miten ja mitä treenaan ja millainen olo siitä tulee. Pieniä juttuja, jotka pidemmän päälle johtavat erittäin suuriin, mieltä avartaviin tuloksiin! Tuloksilla en aina tarkoita ulkoisia tuloksia, vaan yleisesti olotilaa. Joskus sitä voi kuvitella, että vasta kun olen sen tai sen näköinen voin olla onnellinen, mutta valitettavasti asia aika harvoin menee niin.

Suurin juttu on kuitenkin pään sisällä. Jatkuva tyytymättömyys ja paremmuuden havittelu ei koskaan lopu, jos ei voi olla tyytyväinen jo nyt. Jos peiliin katsoessa löytää aina virheet ja miettii mitä tulisi parantaa, jotta voisi olla tyytyväinen, johtaa se useimmiten siihen, että tavoitteen saavutettuaan, se ei riitäkään, vaan on löytynyt jotain muuta parannettavaa. Saattaa kuulostaa tosi kliseiseltä, mutta kannattaa kokeilla hakea sitä tyytyväisyyttä jo nyt, ihan vaan miettimällä, mistä asioista on tyytyväinen ja mitkä asiat on omia vahvuuksia? Tämä tyytyväisyys taas usein johtaa siihen, että haluaa kohdella itseään paremmin ja tekee alitajuntaisesti parempa valintoja esimerkiksi elämäntapojen suhteen.

Olen kuullut useasti monien sanovan, ettei voi niin sanotusti höllätä, koska pelkää että homma lähtee käsistä. Itsekin olen joskus ajatellut, että jos en piiskaa itseäni hullun lailla, repsahdan ja alan syödä mitä sattuu. Tämä on oikeesti loppujen lopuksi todella typerä ajatus, joka kertoo paljon siitä ettei luota itseensä. Jos asiaa miettii tarkemmin, jokainen päätös on jollain tavoin tietoinen päätös, eikä kukaan (sairauksia lukuunottamatta) ala mässätä kaksin käsin ihan vaan vahingossa?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nopsajalkin laulaa en voi olla niin kuin muut, muut ei voi olla niinkuin mä, ja mun mielestä tohon lauseeseen on tiivistetty hyvin fiksu sanoma. Muista voi hakea inspiraatioita, mutta miksi haluta olla kuin joku muu, jos voi olla oma itsensä? Jokaisella on samat mahdollisuudet olla just niin hyvä versio itsestään, kuin vaan tahtoo.

Ihanaa sunnuntaita!


28 Responses to “PYSYVÄN MUUTOKSEN SALAISUUS”

 1. Avatar Riikka sanoo:

  Olipas ihana kirjoitus <3 Viisaita sanoja.

 2. Avatar Nina sanoo:

  Hei! Onko wsc:lla kehonanalyysi mittausta?olisin kiinnostunut mutta en ole kyseisen salin jäsen.. Yritin etsiä tietoa netistä mutta en saanut vastausta kysymykseeni..

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   On kyllä, molemmilla wsc:n saleilla. Kannattaa soittaa vastaanottoon ja varata aika!

 3. Avatar Marja Helena sanoo:

  Täyttä asiaa. Olen itsekseni pohdiskellut juurikin tuon suuntaisesti. Nuorempana dieetit oli just mitä sattui ja äkkiä tuloksiin ja repsahtaa ei saanut, muuten syöminen meni överiksi. Nyt ajatusmaailmani on kokonaisvaltaisempi ja mietin myös miten jatkan dieetin jälkeen eteenpäin, jotta terveet elämäntavat tulisivat jokapäiväiseksi rutiiniksi. Siis sallittakoon höllääminen silloin tällöin, jotta jaksaa taas puurtaa.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kiitos, vanhemmiten sitä järkeä tapaa yleensä tulla hieman lisää, onneksi! ;)

 4. Avatar Neea sanoo:

  Aino oot ässä! Sanot ja kirjoitat just ne oikeat jutut, mitkä motivoi ja auttaa jaksamaan eteenpäin :)

 5. Avatar Tuija sanoo:

  Todella hyvä kirjoitus kaikille jotka jojoilee painon, dieettien tai laihdutuksen kanssa. :) Asiasta toiseen, tuliko sulta niihin pidennyksiin liittyvä postaus? Olisin ollut erittäin kiinnostunut lukemaan kun itsellä alkaa olla ajankohtainen juttu. Mutta en nyt muista tuliko sitä vai ei :)tai saatan myös sekoittaa johonkin toiseen blogiin..

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kiitti! Hmmm…nyt on varmaan menny blogit sekasin, kun en muista tällaisesta puhuneeni?! :D

 6. Avatar Sue sanoo:

  Nainen, sä puhut niin asiaa!! Tänään ku haasteen jäliltä kattelin itteäni peilistä, oli innoissani, että keskivartalossa oli tapahtunut kiinteytymistä ja joka kohdasta lähtenytkin vähintään sentti. Mutta… en antanut itseni iloita tästä vaan käänsin heti katseeni reisiin, joissa ei ollut tapahtunut samanlaista muutosta ja kirosin itteni kun en pääse näistä jalka läskeistä eroon. Masennuin ja paiskasin kameran kiroten laatikkoon. Voisiko vain olla tyytyväinen mitä on saavuttanut ja jatkaa siitä motivoituneen eteenpäin, seuraavia haastetita kohti?!
  Tää kirjotus tuli niin hyvään saumaan, nyt taas paremmilla mielillä eteenpäin!!:)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Tuo on aika tyypillinen tapa meille naisille, ei pysty oleen tyytyväinen. Nyt vaan unohdat ne pienet virheet ja oot ylpeä siitä mitä oot saavuttanut! :)

 7. Avatar Hanna sanoo:

  Olipas hyvin kirjoitettu jälleen! Huomaan, että ajattelen itsekin samaan tyyliin; ei niinkään ”mitä ei saa syödä” vaan mitä kannattaa tehdä ruuan tai liikunnan kanssa, jotta tulee hyvä olo. Olen kokenut tämän itselläni toimivaksi myös niihin ns. repsahduksiin: jos oon vaikka viikon kärvistellyt hirveän suklaarusinahimon kanssa (:D esimerkki elävästä elämästä!) niin sitten mun kannattaa syödä maltillisesti niitä suklaarusinoita, ja sen jälkeen voin jatkaa mun perusterveellistä elämää ihan tyytyväisenä.

  Taitaa olla ensimmäinen kerta, kun kommentoin, mutta haluaisin nyt tässä kiittää superhyvästä blogista! Olen reilun vuoden lukenut ja aina on jotain mielenkiintoista sisältöä :)

 8. Avatar Anna sanoo:

  Hyvä kirjoitus. Huomaan usein junnaavani noissa negatiivissa ajatuksissa, mutta minua kiinnostaisi tietää, milloin niitä tuloksia sitten pitäisi alkaa näkymään? Tottakai kaikki on yksilöllistä, mutta jos ajatellaan normaalipainoista 168 cm/59 kg ihmistä, joka haluaisi elämäntapamuutoksen avulla terveemmän ja timmimmän kropan. Kuinka kauan uusia ruokatottumuksia pitää kokeilla, jotta huomaa sopiiko ne vai ei? Miten itse olet konkreettisesti huomannut että esim. vihersmoothie toimii aamuisin paremmin kuin kaurapuuro?

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Normaalipainon sisällä muutokset kestävät aina kauemmin ja ovat myös suuremman työn takana. Huomaan, että jokin toimii minulle kun saan sen toimimaan vaivattomasti arjessa ja tunnen että olo pysyy energisenä aamusta iltaan. :)

 9. Avatar Anu sanoo:

  Kiitos ajatuksista,jotka yritän muistaa silloinkin, kun peilikuva ei tyydytä. ;)

 10. Avatar senni sanoo:

  Hei! mua mietityttäää sellanen juttu että…rakastan yli kaiken juoksemista, etenkin pitkät ja matalasykkeiset lenkit on mun lempparijuttu..mutta ongelma on nyt siinä että haluaisin aloittaa kasvattamaan lisää lihasta jalkoihin ja saada lihaksikkaat jalat niin eikö tuo juokseminen kulutaa/syö sitä lihasta jaloista?

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Hei. Oot oikeessa siinä että juoksu ei ole paras tapa kasvattaa lihasta, joten jos oikeasti haluaa priorisoida lihaskasvuun, täytyisi jättää juokseminen vähemmälle ja satsata painoharjotteluun :)

 11. Avatar Pauliina sanoo:

  Heips! Oon miettinyt kun nykyään on in tehdä niitä tuorepuristettuja mehuja, niin eikös suurin osa niistä vihannesten ja hedelmien vitamiineista jää siihen koneeseen (kuoret)? Hyödynnätkö itse ne mössöt myös jotenkin? Oon miettinyt mehulingon ostoa, mutta mietityttää hirveästi tämä! :D

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Moikka! Jos käytössä on laadukas puristin, saa se käyttöön suurimman osan ravinteista, mössöt koostuvat lähinnä kuiduista. Itse oon käyttänyt porkkanoisra jäänyttä mössöä sosekeittoihin tai esim. kaurasämpylöihin :)

 12. Avatar Eliisa sanoo:

  Hei Anna ja kiitos mielenkiintoisesta blogistasi! Minua on askarruttanut jo jonkin aikaa eräs asia liittyen treenien ja varsinkin kuntosalitreenien monipuolisuuteen. Eli käyn salilla noin 1-2 kertaa viikossa sekä lisäksi kerran bodypumpissa ja juoksulenkillä 1-2 kertaa. Noudatan salilla yleensä aikalailla samaa kaavaa, eli toistomäärät ovat 12-15 ja painot niin, että jaksan juuri ja juuri nuo toistot tehtyä. Sanotaan, että olisi kehittävää tehdä välillä myös pitkiä sarjoja kevyemmillä painoilla. ”Korvaako” tuo bodypump ”kevyen” treenin ja riittääkö se vaihteluksi kuntosalille kehittymisen kannalta? Tavoitteena on siis timmimpi kroppa, lihaserottuvuus ja jossain määrin myös lihaskasvu. Tärkeä osa on tietenkin ruokavaliolla, mutta jos puhutaan nyt vain treenistä.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kyllä bodypump menee ihan hyvästä vaihtelusta salitreenien ohessa. Jos olisin sinä, kokeilisin ehkä vähentää toistoja 8-10 ja lisätä painoja ja hakisin sillä pientä vaihtelua. Sitten taas palata välillä takaisin 12-15 :)

 13. Avatar Ritu sanoo:

  Hyvä teksti :). Mulla on tietynlainen ajatus siitä, miksi laihdutukseen liittyvät blogipostit keräävät eniten lukijoita, kirjoittajasta riippumatta. Ihminen haluaisi kuulla, että on jotenkin mahdollista laihtua tekemättä muutoksia elämäntapoihin. Etsitään jotain salaista kaavaa, minkä toivotaan taas paljastettavan. Toki se on myös kiinnostavaa lukea muiden onnistumistarinoita, sillä mitä enemmän kiloja karistetaan, sitä suurempi henkinen muutos ja työ siellä takana on.

  Siksi monet myös ”pettyvät” tämänkaltaisiin kirjoituksiin. Ei olekaan vippaskonstia, ja muutoksissa kestää aikaa silmän nähdä ne. Voi mennä kuukausia, vuosiakin selkeisiin tuloksiin. Me ihmiset ollaan niin kärsimättömiä ja oi, niin mukavuudenhaluisia. MInä myös! Mulla on ollut pitkään ne ”muutamat kilot” jotka ärsyttävät itseä. Lokakuun lopusta aloin tietoisesti syömään puhtaammin kuin aiemmin. Muutoksia on tullut hitaasti, ja välillä on kärsivällisyyttä koeteltu. Rasvaa on lähtenyt ehkä pari kiloa tuosta ajasta, joka ei vielä näy edes pahemmin housunvyötäröstä tai mistään muualtakaan. Mutta kehonkoostumus on varmasti muuttunut ja moni muukin asia kohentunut. Pikkuhiljaa rakennetaan suuret muutokset.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Juuri näinhän se menee, erilaiset laihdutukseen ja vartalonmuokkaukseen liittyvät ”näin laihdutin 10 kiloa” – tekstit kerää hirmusesti lukijoita, koska ihmiset just toivoo että sielä olis joku maaginen keino, miten se tapahtui.Vaikka sitä tietää että olemassa ei ole mitään vippaskonsteja, uteliaisuus on kuitenkin niin vahva että sitä haluaa kuitenkin varmuudeks katsoa :)

   Viimeinen lause osui naulankantaan, näin se menee!

 14. Avatar Riina sanoo:

  Heipä hei Aino!

  Olen ollu jo pitkään sitä mieltä, että kirjoitat ehdottomasti mielenkiintoisinta blogia, mikä liittyy treenaamiseen ja siihen liittyviin asioihin. Joten, kiitos siitä! :)

  Tämä teksti kertoo juuri siitä, mitä oma pää on alkanut ymmärtämään viime aikoina eli, että ei tarvitse saada kaikkea nyt ja heti vaan pysyvämmät tulokset tulee kun tekee maltilla ja oikein. Tämän oivaltamiseen on minulta mennyt nyt vuosi, mutta onneksi se sieltä tuli :D Vaikkakin omia reisiä katsoessa välillä miettii, miksi ne eivät voisi olla solakammat sen sijaan, että ajattelisi, että ompa reidet lihaksikkaan näköiset huolimatta pienestä rasvakerroksesta siinä päällä :D

  No, pointti oli vain, että kirjoitat hyvistä aiheista, vaikken aina kaikista asioista samaa mieltä olekaa.
  Jatka samaa rataa! :D

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Heippa! Kiitos kivoista sanoista Riina :)

   Sitähän sanotaan, ettei koskaan voi olla tyytyväinen, eikä periaatteessa tarvitsekaan ajatella olevansa ”täydellinen”, kunhan pystyy hyväksyyn itsensä virheineen päivineen! :)

Kommentoi