DIETTIIN SOPIVA KASTIKE

Viime aikoina ei ole tullut jaettua kovinkaan paljon reseptejä tai muita ruokajuttuja. Itse syön kuitenkin suurimmaksi osaksi niin tavallista, jopa tylsääkin ruokaa, että tuntuu turhalta postailla ihan perusjuttuja. Toisaalta, joskus ne perusjututkin ovat hyviä, sillä aika harva kaipaa arkeensa mitään kovin erikoisia kommervenkkejä. Dieetille tai terveellisempään ruokavalioon siirryttäessä joutuu yleensä unohtaa erilaiset kastikkeet. Vehnäjauhoista, voista ja kermasta koostetut soosit ovat aika pahoja kaloripommeja, terveellisyydestä puhumattakaan. Kastikkeisiin tottuneet kaipailevatkin ruokiin jotain kostuketta ja mulla olisi muutama kelpo vinkki testattavaksi.

Jos pysytään ensin otsikossa, jaan erittäin terveellisen ja vähäkalorisen kastikkeen idean. Käytän itse jauhelihan kastikkeena pakastepinaattia. Saattaa kuulostaa melko oudolle, mutta kannattaa kokeilla! Tapaan siis paistaa jauhelihan ja paiston yhteydessä sekoitan 3 pussillista (150g per pussi) pakastepinaattia sekaan. Samalla kun liha kypsenee, pinaatti sulaa ja muodostaa kastikemmaisen muodon. Maustaminen on taas tärkeässä roolissa, sillä siitä syntyy tietysti kastikkeen maku. Oma lempparini on sekoittaa joukkoon vielä herkkusieniä ja riisipastaa. Samalla iskulla saa myös kasviksia, kivasti kastikkeen muodossa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Paseerattu tomaatti on myös oiva kastike, sillä se ei sisällä muuta kuin tomaattia. Monet tomaattipohjaiset valmiskatikkeet sisältävät melko runsaasti sokeria ja muita lisukkeita, joten kannattaa aina suosia mahdollisimman puhtaita aineita ja maustaa ruoka itse.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA DSC03084

Kermaa parempi vaihtoehto on kookosmaito, jota löytyy myös kevyempänä versiona. Kookosmaito/kookoskerma sopii luonnollisesti maidottomaan ruokavalioon ja tuo herkullisen vivahteen ruokiin.

bataatista ja kookosmaidosta valmistetut "valkosipulikermaperunat"

bataatista ja kookosmaidosta valmistetut ”valkosipulikermaperunat”

Myös perinteisen ruskeakastikkeen voi valmistaa hieman terveellisemmin, kun käyttää vehnäjauhojen sijasta kaurajauhoja, paistaa luomulaatuisella kirnuvoilla ja maustaa ruususuolalla. :)

Bataattikermaperunoiden herkullinen resepti täällä. (Varoitus! Tästä tulee niin hyvää, että on suuri todennäköisyys syödä itsensä ähkyyn!:D)

 


21 Responses to “DIETTIIN SOPIVA KASTIKE”

 1. Avatar mariia sanoo:

  kiitos aino! tästä blogista löytyy oikeasti arjessa käyttökelpoisia vinkkejä terveellisempään ruokavalioon. aina ei tarvita superfoodeja, vaan edullisillakin perustuotteilla pääsee pitkälle kun osaa valita oikein. ja mikä parasta, maku vaan paranee!kiitos sun blogin, juures- ja vihannesmuusit, uunijuurekset,kookosmaidot ym. on tullut osaksi arkiruokaa meilläkin.

  • Avatar Leila sanoo:

   Rupesin miettimään että miksi oikeastaan käytät kookosmaitoa mielummin kuin esimerkiksi ruokakermaa? Kookosmaito sisältää paljon enemmän tyydyttymättömiä rasvoja ja ei välttämättä sovi dietille kaloripitoisuutensa vuoksi.

   • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

    Dieettiin sopivalla kastikkeella tarkoitin tuota pinaattikastiketta ja nämä muut olivat vain ideoita omasta mielestäni parempii vaihtoehtoihin. Kookos sopii jos ei halua käyttää maitotuotteita :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Juuri näin! Kiitos kovasti ja mahtavaa että oot saanut täältä inspiraatiota :)

 2. Avatar Maija sanoo:

  Tota pinaattikastiketta on pakko kokeilla! Kuulostaa nii erikoiselta niin mun on pakko tykätä! :D Sitä voi varmaa laittaa kanasuikaleidenkin kans. :)

  Mitä mieltä oot tummasta balsamico kastikkeesta salaatissa?

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kokeile ihmeessä! Ja sopii varmasti myös kanan kanssa :)

   Mulla ei ole balsamicoa kotona, mutta jos syön ulkona tapaan käyttää. Parempi vaihtoehto kuin salaatinkastikkeet :)

 3. Avatar Tuija sanoo:

  en tajuu miks kaikkeen pitää tunkea sokeria.. yllätyin kun sain tietää (tai siis katsoin tarkemmin) että mihinkä kaikkeen sitä sokeria tungetaankaan..

 4. Avatar Roosa sanoo:

  Toi pakastepinaatin ja jauhelihan yhdistelmä on oikeesti toimiva, itsekin useesti käytän. Eli suosittelen kaikkia oikeesti kokeilemaan, mausteita vaan reippaasti! :)
  Ja mitä kastikkeisiin tulee, niin ihmettelen kyllä miks sitä sokeria tarvii tunkee sinnekin. Ite en ees hirveesti välitä mistään kastikkeista, enkä niitä syö muutakun kouluruoan muodossa on pakko… :/

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kyllä ja kyllä! Monesti oon miettinyt että miks sitä vaan on pakko tunkea asioihin, missä sokerista ei ole edes hyöytä..Esim. kuivatut hedelmäthän ovat jo itsessään makeita, mutta niihinkin täytyy useimmiten tunkea öljyä ja sokeria..:/

 5. Avatar Titta sanoo:

  Kiitos Aino inspiroivimmasta blogista! Näistä sun kirjotuksista huomaa, että teet sitä mistä nautit ja jos liikunta ja terveys aiheina yhtään kiinnostaa niin sun blogista ei ainakaan mun mielestä voi olla tykkäämättä:) Kaikki sun reseptit, mitä oot antanu on ollu tosi hyviä ja tosiaan yksinkertasemmatkin vinkit on tervetulleita. Täytyy kokeilla tota pinaattsörsseliä, kuulostaa tosi kätevältä, en ois ite keksiny :D

 6. Avatar epe sanoo:

  Heippa ja kiitos jälleen kivasta tekstistä!:)
  Aiheesta vähän poiketen kysyisin mikä oliiviöljy on mielestäsi parasta? Paria olen kokeillut ja maku ollut liian pistävä(ei tietääkseni kuuluisi olla).
  Kiitos etukäteen!

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Moikka, kiitoksia paljon. Piti oikeen käydä kattomassa mitä öljyä mulla on ja Borgesin luomu oliiviöljyä kaapissa tällä hetkellä. Mulla ei ole mitään tiettyä lempparia, kannattaa ostaa aina tummassa pullossa olevaa öljyä! :)

 7. Avatar tiia sanoo:

  yks hyvä vinkki on kanssa ostaa kaupasta ihan tavallista tomaattimurskaa (niitä jopa löytyy ilman sokeria kun taas maustettuihin sitä on aina tungettu)ja maustaa ne itse. ite tykkään pilkkoa pari valkosipalin kynttä sekaan ja hyvää tulee, kivaa vaihtelua pelkälle jauhelihalle :) Mut pitääkin kokeilla myös tätä pinaatti”kastiketta! Kiitti vinkistä ja kivaa alkavaa viikkoa sulle :)

 8. Avatar Henna sanoo:

  Mitä mieltä oot tuorejuustosta? Onko jotenkin epäterveellistä? Käytän creme bonjur -levitteitä ruokalusikallisen verran 400g lihaa kohden pehmentämään kastikkeiden makua tomaattipyreen/-soseen kanssa. Syön itse ruisleipää aamuisin ja käytän yleensä siinäkin levitteenä tuorejuustoa. :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Itse kun en käytä juurikaan maitotuotteita, en käytä myöskään tuorejuustoa, mutta siis sanoisin ettei mikään ruoka-aine ole pahasta kohtuudella, tuskin pieni lusikallinen mitään pahaa tekee :)

 9. Avatar Carl sanoo:

  Moi Ainon :)

  Esittelen meidän ruotsalaisia muotituotteita julkkiksille ja merkittävimmille bloggaajille.

  Koska tyylisi sopii yhteen tuotemerkkimme kanssa, haluaiimme sinun testaavan paria.

  Meilaa minulle niin lähetän lisätietoja.

  Hauskaa päivänjatkoa!!

  Carl@sudio.se

 10. Avatar suski sanoo:

  Ootko kokeillu oatlyn kaurakermaa? Tosi hyvää sekin!

  Mulla loppui kyllä ruususuolan käyttö, kun paljon lukenut uutisia siitä ettei ole ravintoarvoiltaan niin hyvä kuin on hehkutettu.

Kommentoi