NÄIN TEIN KEHOSTANI RASVANPOLTTOKONEEN

Kerroin muutama viikko sitten, että viime aikoina aineenvaihduntani on lähtenyt hyrräämään hurjempaa vauhtia kuin ennen. Osa oli kiinnostunut tietämään, millaisia muutoksia olen tehnyt ja ajattelin kirjoitella aiheesta tänään. Näin alkuun haluan kuitenkin muistuttaa, että mulla ei ole takana mitään yleisiä tutkimuksia ja nämä ovat vain omakohtaisia kokemuksia. Tuloksiin vaikuttaa aina kokonaisuus, mutta paneudun tässä tekstissä ravintopuoleen ja siihen mitä olen tehnyt eri tavalla entiseen verrattuna.

Omalla kohdalla siis rasvanpoltto on tehostunut ja painokin pudonnut todella ”helposti”, vaikka ruokamäärät ovat olleet runsaita. En koe, että olisin koskaan ennen saanut tuloksia näin helposti ja kivuttomasti. Mittautin rasvaprosentin tällä viikolla samalla mittaajalla, joka on ottanut multa aina rasvat. Tulos oli neljän pisteen menetelmällä  (hauis,ojentaja,selkä,vatsa) hieman alle 14 %, mikä on hyvin vähän. Tähän toki vaikuttaa se, että tuloksessa huomioidaan vain ylävartalo, joka mulla on rasvattomampi kuin alavartalo. Mittaustulos ei koskaan ole absoluuttinen totuus, vaan lähinnä halusin verrata tulosta edelliseen. Sekä paino että rasvamittaus siis kertoo, että fläsää on lähtenyt parin kuukauden aikana, vaikka voimatasot ovat parantuneet. Nostin mm. oman maastavetoennätyksen viime viikolla, tuloksena se 120 kg, joka on yli kaksi kertaa oman painoni (55-56 kg) verran. Hyvät tulokset kertovat, että jotain on tehty oikein, mutta mitä?

P2120303_Fotor_Collage

Suojaravintoaineet ovat vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita, joita ilman keho ei tule toimeen. Suojaravintoaineiden saannin määrä on energiaravintoaineisiin, eli hiilihydraatteihin, proteiineihin ja rasvoihin verrattuna määrällisesti pieni, vaikka ne ovatkin hyvin tärkeitä. Vitamiinit ja kivennäis- ja hivenaineet toimivat kehon rakennusaineina sekä biokemiallisissa reaktioissa osana entsyymitoimintoja. Jos keho ei saa niitä riittävästi, on selvää ettei toiminnotkaan toimi kuten pitäisi.

Esimerkiksi D-, C ja B -vitamiinit, magnesium ja kalsium ovat varmasti monille tuttuja, mutta suojaravintoaineita on hyvin paljon muitakin tärkeine tehtävineen. Yleisesti ajatellaan, että syömällä ns. normaalia ruokaa, suhteellisen monipuolisesti, saa ravinnosta kaiken tarvitsemansa. Itse ajattelen, että nykyään ravinnon laatu on heikentynyt, eikä se sisällä enää samalla tavalla ravinteita kuin ennen. Myös heikko suoliston kunto on melko yleistä nykyään, jolloin tärkeät ravinteet eivät imeydy kehoon. Vaikka söisikin monipuolisista lähteistä, eri asia on kuinka paljon niistä saadaan käyttöön.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kaisa Jaakkolan hormonitasapaino kirjassa on esiteltynä kaikki nämä vitamiinit, kivennäis- ja hivenaineet joita keho tarvitsee. Listassa on myös niiden tärkeimmät tehtävät ja lähteet, eli mistä ruuista niitä saa. Kävin listan läpi, ja laskin omien ruokailutottumuksieni mukaan saamani ravintoaineet. Oma ruokavalioni on jo itsessään hyvä sekä monipuolinen, mutta silti siitä uupui muutamia tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita. Ostin näitä aineita laadukkaina lisäravinteina, tai vaihtoehtoisesti lisäsin niitä ihan ruokana jos se oli mahdollista. Olen myös kiinnittänyt huomiota vatsan ja suoliston toimintaan ja siihen, miten erilaiset ruoka-aineet imeytyvät kehoon.

Aika lyhyessä ajassa huomasin kehon toiminnassa muutoksia. Unenlaatu, palautuminen, yleinen vireystila ja se aineenvaihdunnan vilkastuminen olivat näistä merkittävimmät. En ala mainitsemaan erikseen mitä tulisi lisätä ruokavalioon, koska kaikkien tulisi tehdä nämä päätelmät sen mukaan, mitä oma ruokavalio sisältää. Rakensin Beach Body – ruokavalion hyvin pitkälti tämän kokeilun perusteella. Tietysti myös se, mitä vihanneksia tai mitä lihaa käyttää, vaikuttaa jonkin verran, mutta yleisesti ottaen ruokavalio on hyvin monipuolinen juuri tältä kannalta katsottuna

Näiden lisäksi olen noudattanut gluteenitonta ja pääosin maidotonta ruokavaliota. Olin täysin ilman gluteenia lähes 2kk, mutta nyt olen lisännyt kauraa ruokavaliooni. Vaikka kaura on luonnostaan gluteeniton, saattaa kauravalmisteet sisältää pieniä määriä muita viljoja, ellei kyseessä ole juuri gluteeniton kauravalmiste. :) Otin käyttööni myös ruuansulatusentsyymit, joita olen nauttinut ennen lihaa sisältäviä annoksia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Joku voi sanoa, että ihan turhaa hifistelyä, tai että mä ainakin sain tuloksia vaikka söin niin ja näin. Kuten olen monesti sanonut, en koe että olisi olemassa vain yksi oikea tapa elää ja voida hyvin, sillä jokainen keho on omanlaisensa monimutkainen kapistus. Vaikka olen elänyt nyt hyvinkin puhtaasti, ilman mitään nautintoaineita, se ei tarkoita että eläisin aina niin. Mun tapa toimia on se, että kun haluan tuloksia, teen tarvittavat muutokset ja saavutan ne. Sen jälkeen voin siirtyä ylläpitovaiheeseen, eli syödä pääosin puhtaasti, mutta nauttia myös sen 10-20 % ajasta.

PS. Sori provosoiva otsikko ;)


19 Responses to “NÄIN TEIN KEHOSTANI RASVANPOLTTOKONEEN”

 1. Avatar ulla sanoo:

  MOikka Aino.
  Kiva kirjoutus :) Mielenkiintoinen.
  Itse olen ollut jo vuosia syystä gluteeniton. Puhdasta kauraa syön, puuroa nam, ilman sitä ei ole aamua :D:D

  Mutta mutta, oloni on vielä entisestään parantunut, kun olen ollut tämän vuoden alusta maidoton :) Kyllä jaksa koko päivän , aikaisesta aamusta iltaan. Ja yöt nukun kuin tukki . Työkin on fyysisesti rankkaa 8h. Eikä koskaan päivisin edes haukota. Joten kai sitä jotenkin syö ja lepää sekä tottakai urheilee mukavan oikein.

  oikein ihanaa ja aktiivista uutta alkavaa viikkoa sinulle. Kohta onkin jo maaliskuu =)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kiitos Ulla! =)

   Oon itsekin huomannut eron olossa kun jätin gluteenin ja maidon pois. En ole mitenkään superehdoton näiden kanssa, mutta halusin kokeilla täysin gluteenitonta ja nyt kun olen syönyt hieman kauraa, missä voi olla gluteenia, huomaan että vatsa ei ole ihan niin hyvässä kunnossa kuin ilman, ehkä vois kokeilla noita gluteenittomia kauratuotteita =)

 2. Avatar Suski sanoo:

  Moi
  Kiitos taas niin mielenkiintoisesta postauksesta!
  Näistä on hyödyllistä tietää!

 3. Avatar mimmu sanoo:

  hei!
  kaaduin tuossa jokunen aika sitten lenkkipolulla liukkauden vuoksi. tämän syystä kyynärluuni murtui ja jouduin leikkaukseen. lääkärin luvalla saan jo treenailla salilla, ja kättä on lähdetty mukavasti kuntouttamaan. kysyisin mielipidettäsi, näetkö mitään syytä, miksen visi tehdä smith kyykkyä vain yhdellä kädellä tukien? minulla on kyllä tekniikka hyvin hallussa, ja keskivartalon tuki pitää erinomaisesti. en tietenkään heitä päihin täyttä lastia, sillä riskit ovat toki hieman suuremmat. miltä kuulostaa korvaasi? :) kiitos vastauksestasi!

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   En näe mitään syytä miksi et voisi tehdä kyykkyjä vain yhdellä kädellä tukien. Ei ehkä mitään maksimipainoja kannata laittaa, mutta ihan hyvin onnistuu tuetussa laitteessa :)

 4. Avatar nina sanoo:

  hei, mitä mieltä olet sokeroimattomasta ketsupista? onko hirveän pahasta, tuleeko vain ns. turhia kaloreita ja lisäaineita… :-(

  • Avatar MM- sanoo:

   En Ile Aino, mutta vastaan silti :)

   Jos käytät ketsuppia satunnaisesti mausteena niin ei siitä mitään haittaa ole. Eihän sitä kukaan desitolkulla käytä?

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Sokeroimaton ketsuppi ihan ok kohtuudella, siinä on kuitenkin n. 85 % tomaattisosetta ja tomaateissa on paljon lykopeenia joka on hyvää tekevä antioksidantti :)

 5. Avatar Sepi sanoo:

  Moikka! Hyvä postaus, taas! Ennen kuin meen mun kysymykseen niin pitää vähän kehasta, että oikeesti, kiinnostavin blogi mitä luen tällä hetkellä. Siis ihan sama mistä kirjotat, hiuksista tai sitten urheilusta, niin tätä on tosi kiva lukee :)
  Mutta se mun varsinainen kysymys on oonko siis ymmärtänyt oikein että siitä Kaisa Jaakkolan kirjasta on ollut hyötyä tässä ”kiristelyprojektissa”? Mulla varauksena kirjastosta juurikin tuo kirja ja aattelin lukasta. Mulla oli kans tavotteena vähän noita reisiä pienentää, kun juurikin sama ongelma on kun sulla; pienet pohkeet, kapee lantio ja vaikka reidet ei olekaan ”isot”, niin suhteessa muuhun kroppaan voisi olla vähän pienemmät :-)

  (Niin ja lisäyksenä että liikun 6xvko keskim. 1,5h kerralla, en herkuttele oikeastaan koskaan(ei kuulu mun ruokavalioon, joka muuten on gluteeniton) ja syön kasviksia/vihanneksia ja hedelmiä ja sen sellaista eli perusrunko mun mielestä tosi jees kunnossa. (paitsi kehonhuolto.. :D)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kiitos paljon! Ja kyllä, kirjassa on ollut paljon hyvää informaatiota. Aika paljon tuttua tietoa, jonkin verran uutta ja paljon vahvistusta omille ajatuksille, joten suosittelen lukemaan =)

 6. Avatar Tuija sanoo:

  Miten läskiä sais palaamaan alavatsan kohdalta tai ns. navan ympäriltä? Muuten tyytyväinen keskikroppaan mutta alavatsan kohdalla pieni mäki :’) Vai onko tääkin kokonaisuuksien summa? Auta Aino :D

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Toki se on kokonaisuuksien summa, mutta yleensä ”napaläski” on ns. hiilari/sokeriläskiä, eli minimoimalla sokerin ja hiilarit huonoista lähteistä auttaa asiaan :)

 7. Avatar Ella E sanoo:

  Wau, sä näytät tosi upealta! :) Inspiroivaa :)

 8. Avatar Salla sanoo:

  Ihana blogi sinulla, olen löytänyt tämän vasta vähän aikaa sitten, mutta nopeasti tullut yhdeksi lemppareista! Olisiko sulla muuten vinkkejä miten saisi trenattua sisäreisiä pienemmiksi? Mulla on sisäreisissä ylimääräistä, jota ei meinaa millään saada pois, vaikka muuten jalat on melko hoikat. Lenkkeilyä harrastan n. joka toinen päivä ja lihaskuntoa teen kotona muutaman kerran viikossa mm. kyykkyjä ja erilaisia jalkaliikkeitä nilkkapainojen kanssa :).

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Moi! Kiitos paljon Salla! =)

   Sisäreisien rasvat palaa ihan samalla tavalla kuin muustakin kehosta, eli syömällä oikein (vähemmän kuin kuluttaa) toki liikunta tukee tavoitetta, ja esim. voimaharjoittelu tehostaa hyvin rasvan palamista. :)

 9. Avatar Suvi sanoo:

  Hei Aino,

  kiitos kivasta blogista! :)
  Tässä lueskelin postauksia ja törmäsin tähän. Itselläni on myös alhainen rasvaprosentti, viime mittauksessa ennätyksellinen 12,4. Mulla on rasvat aina pysynyt alle 14, liikun paljon ja olen luonnostoni rimpula. Viime aikoina hormonitoimintaan tullut muutoksia ja lääkäri epäili alhaista rasvaprosenttia, suositteli hankkimaan kilon tai pari lisää. Mietinkin sellaista, että toimiiko kehosi noin alhaisilla rasvoilla? Jokaisen keho on tietysti erilainen! :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Moikka ja kiitos =)

   Mulla ei ole ollut ongelmia hormonitoiminnan kanssa, mutta tosiaan kuten sanoit, on tääkin aika yksilöllistä. Jos tuntuu että rasvaa ei ole kehossasi riittävästi, ehkä muutama kilo ei tekisi pahaa? :)

Kommentoi