MARRASKUUN HAASTE

Heippa! Joku ehdotti, että keksisin uuden haasteen, samaan tyyliin sokerittoman syyskuun kanssa. Sen johdosta sain ideaksi järjestää maidottoman marraskuun! Maitotuotteet ovat aika kuuma puheenaihe ja harva on välttynyt kuulemasta, kuinka yhä useampi noudattaa nykyään maidotonta ruokavaliota. Mutta miksi ihmeessä? Maitotuotteethan ovat kuuluneet ruokavalioomme aina ja maitorahkaa kätevämpää välipalaa on vaikea löytää. Haluan jälleen mainita, että kerron tästä vain sen perusteella, mitä olen itse lueskellut ja aihetta tutkinut. Yleensä nämä ovat aika herkkiä aiheita, jolloin mielipiteitä löytyy suuntaan jos toiseen. Itse en lyttäisi maitotuotteita kokonaan, mutta jos kärsii niiden johdosta jostain oireista, maidottumuus voi olla ihan hyvä juttu. Joskus voi olla, että ei edes ole huomannut kärsineensä jostain ongelmasta, ennen kuin jättää tietyn ruoka-aineen pois ja huomaa olonsa parantuneen.

Maidon homogenointi ja muu käsittely tuhoaa suuren osan terveyttä hyödyttävistä ainesosista, jolloin jäljelle jää melko ravintoköyhää litkua. Ihminen taitaa olla ainoa nisäkäs, joka juo toisen lajin tuottamaa maitoa. Tämä ei jotenkin kuullosta kovin luonnoliselta mun korvaan. Lehmän maito sisältää noin 80 erilaista hormonia tai bioaktiivista peptidiä, joiden tehtävänä on siis kasvattaa vasikasta iso lehmä. Näihin kuuluvat muun muassa insuliini, IGF-1, betaselluliini, kasvuhormoni, estrogeenit, progesteroni, testosteroni, somatostatiini, relaksiini, prolaktiini, laktoferriini, immunoglobuliinit, kaseiinit, kasomorphiinit, kasokiinit ym. Vaikka nykyajan maito onkin pastöroitua ja homogenoitua, monet hormoneista ja bioaktiivisista peptideistä säilyvät maidossa. lähde

DSC02915

cashew-jäätelö

Maitotuotteiden sanotaan aiheuttavan kroonista tulehdustilaa kehossa, jonka vuoksi kroppaan kerääntyy myös turhaa nestettä. Yleensä maitotuotteiden pois jättämisen jälkeen, paino putoaa muutaman kilon, ja olo tuntuu slimmimmältä. Näin ainakin oman kokemukseni mukaan. Näiden lisäksi monet ovat saaneet helpotusta erilaisiin iho-ongelmiin, allergioihin, vatsa- ja suolisto-ongelmiin, sekä krooniseen nuhaan, flunssaan ja sairasteluun. Liman kerääntyminen ja jatkuvat ylähengitystieinfektiot heikentävät myös suorituskykyä urheilulajeissa, joissa hapenottokyvyllä on merkitystä, eli toisin sanoen jokaisessa lajissa? :)

Pyrin olemaan avoin eriäville ja erilaisille mielipiteille, enkä halua tyrkyttää omia mielipiteitäni väkisin muille. Jos silti mielenkiinto heräsi ja haluat kokeilla kuukauden ilman maitotuotteita, ja saada ehkä apua yllä mainittuihin ongelmiin, niin lähde messiin! Usein kysytään, että mitä voi sitten syödä välipalalla tai mistä saa kalsiumia jos ei käytä maitoa. Tulen jakamaan erilaisia vinkkejä ja tietoiskuja asian tiimoilta marraskuun aikana. Jokainen voi itse valita, kuinka tiukasti noudattaa haastetta, mutta kannattaa muistaa, että pelkkä vähentäminen ei välttämättä tuo niitä hyviä etuja, eikä eroa huomaa. Jos ei kärsi maitoallergiasta, laadukasta heraproteiinia voi käyttää maidottomassa marraskuussa. Hera isolaatti on laktoositon tuote, joka on siis puhdasta heraa, usein ilman hiilareita tai rasvaa.

Jos haluatte lukea tästä asiasta laajemmin, suosittelen lukaisemaan tämän artikkelin

Kuka on mukana haasteessa? :)


67 Responses to “MARRASKUUN HAASTE”

 1. Avatar kiinnostunut sanoo:

  Moikka!
  Mä innostuin tästä haasteesta todella ja aionkin olla mukana! Vinkit on siis tarpee! Ja nyt kun otit ton heran esille niin kysyisin että onko sulla siitä semmosta kunnon hera-postausta tai voisitko tehdä? Mun pää on ihan pyörällä, kun oon yrittänyt lukea siitä netin valtavista syövereistä!

 2. Avatar Jana. sanoo:

  Olen melkoinen maitovasikka, ja tämä kuulostaa ihan kauhealta! MUTTA, samalla ajattelin, että olisipa muuten aika jännä nähdä miten kroppa reagoi, jos jätän järkyttävän jogurtti-, rahka – ja maitomäärän ruokavaliostani pois :D Eniten murehdin kuinka juon kahvini, koska mustaa kahvia en pysty juomaan. Täytyy vielä harkita asiaa, voi olla että jänistän kuitenkin :) Nähtäväksi jää.. Mutta aiheena aivan erinomainen!

  • Avatar Emilia sanoo:

   Kannattaa lorauttaa kahvin sekaan vähän kaurajuomaa! Se ajaa samaa asiaa kuin maito ja maistuu hyvälle :) Mustaa kahvia en mäkään pysty juomaan!

   • Avatar Jana. sanoo:

    Kiitos vinkistä! Ajattelin ettei kahviin voisi laittaa kuin lehmänmaitoa. Ehkä mä pystynkin lähtee mukaan :)

    • Avatar *s* sanoo:

     kannattaa testata eri kasvimaidot; manteli-, riisi- ja soija niin löytyy oma suosikki. Kauramaidossa on mielestäni huonoin koostumus kahviin tai teehen, vaikka se muussa käytössä mieleinen onkin.

     • Avatar Laura sanoo:

      Kyllä, kyllä!

      Ehdottomasti suosittelen lehmänmaidon vaihtamista soijamaitoon! Ite oon sitä tyyppiä joka juo maitonsa kahvilla, ja soijamaito on maultaan helppoa. Kauramaito taas on vetisempää (?), joten se ei peitä sitä kahvin makua niin hyvin.

      Kauramaito ei vissiin sekoitu kahvin sekaan niin hyvin, mutta itseäni se ei haittaa, kun muutenkin sekoitan kahvia lusikalla joka välissä.

      Kokeilemalla löytyy se sopivin kasvimaito, mutta suosittelen ehdottomasti lähtemään liikkeelle soijamaidosta (ja ite oon tykännyt eniten Alprosta ja Rainbown soijamaidosta, kerran kokeilin jotain muuta ja se oli pahaa.)

 3. Avatar Hanne sanoo:

  Hei Aino, hyvä idea tämä maidoton marraskuu. Mullahan oli poskiontelokierrettä, meinasi viime talvinen 4kk sairastelu toistua mutta nyt olen saanut onneksi paremman olon. Maidottomana olen mennyt nyt jo 1kk. Ja aion tätä myös jatkaa. Ennen söin ahkerasti rahkoja ja raejuustoja. Myös jugurttia, kermaviiliä, jäätelöä… ei sitä oikein huomannutkaan kuinka paljon tuli maitotuotteita syötyä vaikken varsinaista maitoa juonutkaan. Nyt kun on lopettanut maitotuotteet niin on huomannut kuinka paljon on erilaisia maitotuotteita tarjolla, ja miten paljon syömisen mahdollisuudet vähenee kun jättää maidon pois. Olen toki syönyt kovia juustoja vieläkin… ehkä sekin auttaa jo? en tiedä mitä ottaisin kalsiumin lähteeksi tilalle muuten. En oikein usko siihen että sekin pitäisi popsia pillereistä. Ja olen muuten huomannut tuon painon putoamisenkin. Parempi olo näin, jos vain keksii mitä muuta voi syödä tilalle. Odotan innolla postauksiasi tästä aiheesta. En vain ole vieläkään oppinut tuota heran käyttöä, joten toivon ettei nämä maidoton marraskuu -jutut painotu hera-aiheisiin. :)

 4. Avatar sara sanoo:

  Hyvä idea varmaan heille ainakin, jotka kärsivät joistain yllämainituista oireista. ;D Itse en viitti alottaa maidotonta, kun ensinnäkään en saa laihtua enää yhtään kiloa ja toisekseen jogurtti/rahka, jota syön ei aiheuta itselle mitään erikoisempia oireita. :) (en oo juonu maitoa 20 vuoteen ;D eli 2 vuotiaana olin lopettanut maidon juonnin.) Heitän sulle myös toisen haasteen :D Voisitko koskaan kokeilla esim. maidollista viikkoa/kuukautta? Ottaisiko kehosi vastaan maitotuotteet sopivissa määrin? Toisaalta itse voi totuttaa kehon myös siihen ettei se kestä enää yhtään gluteenia tai viljoja ylipäänsä tai maitotuotteita.

 5. Avatar Ines sanoo:

  Hei! Mukana ehdottomasti!

  Oon itekkin tätä aina suunnitellut, viettäväni jonkin ajan jakson ilman maitotuotteita ja nyt voisin sen kyllä tosissani ottaa haasteeksi! Kiva vielä jos jaat vinkkejä, jos itseltä vaikka loppuu inspiraatio kesken!

 6. Avatar rmariannas sanoo:

  Itse olen ollut maidottomana 5kk ja se on kannattanut! Pöhötys katosi, iho on sileä, limaisuus ja tukkoisuus on kadonnut, vatsa toimii eli tällä tiellä pysyn. Muutama viikko takaperin söin pitkästä aikaa maitotuotteita viikon ajan ja mitä tapahtui? Vatsa täynnä ilmaa, naama puhkesi kukkaan ja olo oli hyvin raskas… huh, en osaa edes kuvailla kuinka raskas. Tsempiä sinulle ja kaikille muillekin ketkä tähän haasteeseen ryhtyy!

 7. Avatar Piia sanoo:

  Tässä nyt homeen takia potiessani aggressiivista allergiaa voisi tätä miettiä. Lähipiirissäni yksi pikkulapsi on laitettu maitokieltoon sillä hänen allergiaindikaattorinsa olivat yli 100-kertaisella tasolla ja itse lähden perjantaina lääkärin pakeille miettimään että mitä tässä nyt tehdään. Pikkupojalla ruokavalionmuutos on muuttanut lapsen terveydentilan aivan uudelle tasolle. Ongelman tässä kuitenkin tuottaa kohdallani muna ja pähkinä allergiat monien muiden ohella. Paljon löytyy kaikkia luoja raakakakkuohjeita jne blogeista, mutta niissä on aina jotain mitä en saa syödä… Olisiko sulla blogissa tarjota mitään ratkaisuja tällaisessa tilanteessa tämän kuukauden aikana? Itse kun kulutan suuria määriä jogurtti-rahkapohjaisia smoothieta, on maidon pois putoaminen suhteellisen suuri ongelma. Toisaalta täällä maitoon ei lisätä D-vitamiinia, joten ne pienetkin hyödyt mitä siitä lisätystä vitamiinista Suomessa saa ei päde täällä. Kokeilin joskus aikanaan viljatonta viikkoa samaan tyyliin ja se kyllä kieltämättä toimi, ainoa ongelma on se viljattomien tuotteiden hinta opiskelijabudjetilla…

 8. Avatar susanna sanoo:

  Hei!
  Kuinka teen smoothien tai esim jauhelihanakaroonilaatikon ilman maitoa?
  Saako soijamaitoa juoda?

  • Avatar Johannaj sanoo:

   Smoothieeseen voi maidon tilalle laittaa oman valinnan mukaan oikeastaan mitä vain kasvimaitoa (soija-, manteli-, kaura-, hasselpähkinä-, kookos-,yms. valikoimat ovat kasvaneet ihan hurjasti viime aikoina) tai jos on käyttänyt rahkaa tms. niin soija- tai kaurajogurtti voisi soveltua hyvinkin.

   Makaronilaatikkoon sopisi varmaan alpron soijavalmisteet jotka on kai suunniteltu munamaidon tilalle tai ihan vaan jokin kasvikerma (yleensä soija- tai kaurapohjaisia). Ja googlaamalla ”maidoton makaronilaatikko” pitäisi jo löytyä tarkempia ohjeita miten mitat menisivät ja mitä tuotteita muut ovat käyttäneet.

   Jos ei ole allerginen soijalle eikä saa siitä mitään oireita niin kyllä sitä pitäisi voida käyttää. Itse pidän eniten tällä hetkellä mantelimaidosta, mutta kokeilemalla eri kasvimaitoja sieltä löytyy erittäin todennäköisesti itselle mieluisin juotava :)

   • Avatar Suvi sanoo:

    Tytöllä on maitoallergia ja makaronilaatikkoa tehdään meillä niin, että kaurakermaa 2-2,5dl, kaurajuomaa 2,5-3dl (siis 5dl yhteensä) + 2 munaa. 5dl makaroneja ja 400g jauhelihaa.

    Surauttelen päivittäin tytölle myös smoothiet, joihin laitan kaurajuomaa+kaurajogurttia.

    Mutta onko joku keksinyt juustolle/raejuustolle maidotonta korviketta?

    • Avatar jonnajon sanoo:

     Riippuu missä juustoa tykkäät käyttää, mutta suosittelen kokeilemaan ravintohiivaa esim. leivän tai salaatin päällä, lihan seassa, lehtikaalisipseissä tai missä ikinä tykkääkin käyttää. Esim. Vegaanit käyttävät tätä juustonkorvikkeena jossakin päin maailmaa. Itse käytän myös esim. Smoothieissa ja letuissa. Soppi niihinkin. Erittäin yhteensopiva Herbamaren kanssa.

   • Avatar *s* sanoo:

    http://www.erimenu.fi/tuote/Oy%20MakroBios%20Ab/Tofutti%20Mozzarella%20soijaraaste/

    tämä on hyvää jos juustontyyppistä ruuanlaittoon kaipaa. saa isoista kaupoista ja hyvinvarustelluista keskikokoisista.

 9. Avatar Sanna sanoo:

  Itse olen vegaani joten messussa ollaan ;) mietin miksi heraproteiinia on pakko käyttää? Miksei soija,herne,hamppu ja riisiprotskua?

  • Avatar *s* sanoo:

   Sama pohdinta. Ei laktoosi ole maidon ainoa ongelmallinen tekijä?
   Lämmin suositus riisiproteiinille.

 10. Avatar Sanna sanoo:

  Itse olen vegaani joten messissä ollaan ;) mietin miksi heraproteiinia on pakko käyttää? Miksei soija,herne,hamppu ja riisiprotskua?

 11. Avatar Heljä sanoo:

  ”lehmänmaito on tarkoitettu vasikoille” kuulostaa vähän samalta kuin 2kasvikset on kaninruokaa” Ihminen käyttää ravinnokseen myös paljon muita sellaisia ruokaaineita joita muut nisäkkäät eivät käytä. Olisi mös mukava kuulla lisää vuotavan suolen oireyhtymästä. Kuulostaa pelottavalta.

  • Avatar *s* sanoo:

   Lehmänmaito kyllä on tarkoitettu vasikoille :)
   Kasvikset ja liha on ihmisen ruokaa, kasvavan mini-ihmisen ravintoa on ihmisen maito :)

   • Avatar sara sanoo:

    Tosta lihan (etenkin kanan yms) ainakin eettisyydestä vois olla monta mieltä.. :D ja usein ihan perusteltujakin mielipiteitä löytyy lihansyönnin eettisyyteen. Et siks ehkä kannattais miettiä, ennenku hirveesti ”moralisoi” maidonkäyttäjiä. Noista proteiinipatukoistakin sen verran, et ihmettelen miten paljon ihmiset niitä syö. :D Niiden sisällössä on muuuuutama erikoinen ainesosa ja ne on todella teollisesti tehty… Vaikka kuinka luonnonmukaisiks yrittäis ne tehä. :D ja luonnossakin on myrkkyjä seki on hyvä muistaa. ;) Kaikki luonnonmukainen ei oo välttis hyvästä. ;)

    • Avatar *s* sanoo:

     Kuka moralisoi maidonkäyttäjiä? En huomaa kenenkään niin tehneen, täällähän on puhuttu maidon suhteen pelkästään terveysvaikutuksista.

     ”Kasvikset ja liha on ihmisen ruokaa” -väittämä pohjaa hampaiden ja ruuansulatuselimistön rakenteeseen ja toimintaan, tosin siitä kyllä on aika monensuuntaista keskustelua: eri apina- ja simpanssilajien välillä kun on vaihtelevuutta ruokavalion suhteen. Monenlaiseen ravintoon on sopeuduttu.

     Ihmislajin ”alkukodissa” Afrikassa on oletusti syöty hyvin hedelmä- ja kasvispainotteisesti. Asutuksen alkaessa levittäytymään viileämmille seuduille on ruokavalio muuttunut.

     Ihmiselle eläinproteiini ei ole lihansyönnin tärkein elementti. Kasviksia yhdistelemällä pystyy tyydyttämään aminohappojen tarpeen. Oleellisempia ovat lihan sisältämä B12-vitamiini, hyvin imeytyvä hemirauta sekä rasva.

     Tämä siis biologista taustaa vasten. Urbaaneissa oloissa vegaani voi oikein hyvin, kun korvaavia valmisteita on niin monipuolisesti.

     ps. en itse syö lihaa enkä proteiinipatukoita. Satunnaisesti kalaa kylläkin, sekä luomukananmunia ja vuohenjuustoa (vuohenmaito on ns. A2-tyypin maitoa)
     Pirtelöissä riisiproteiinijauhetta. :)

 12. Avatar Tiina sanoo:

  Mukana ollahan, ainakin osittain! Täällon kans kärsitty jo monta vuatta tukkoosuuresta, allerkioosta ja ties mistä kaikesta kurasta. Ny vasta aivan joku aika sitten kävi ittellä ekaa kertaa mieles, että niin tosiaan, voiskohan nua maitotuatteet olla syynä tähän jatkuvaan köhään ja limaasuutehe. Kaikkia en pysty mitenkään jättämään pois, mutta ainaki se jatkuva mairon kittaaminen ruakajuamana loppuu tähän paikkaan ja muutenkin koitan ny vähän kattua, mitä mairollista sitä suustaan tunkoo alaha. ;)

 13. Avatar sini sanoo:

  Tää on kiva haaste. Lokakuu on mennyt melkein gluteenittomalla ja maidottomalla linjalla. Kropassa kyllä huomaa melko heti. Vatsa toimii ja ylimääräinen pöhötys väistyy. Omassa taloudessa tää on toiminut loistavasti, kun on vaihtanut osan tuotteista esim soija ja mantelimaitoon. Lisä haastetta tuleekin juuri marraskuuhun, kun lomailen ja asustan hetken sukulaisten luona.

 14. Avatar anniina sanoo:

  Mua kiinnostaisi tällainen haaste, mutta heti tulee mieleen muutama ns. ”ongelma”, että mietin miten ne pystyisi ratkaista.
  1. proteiinin saanti, koska itse en pysty käyttämään mitään proteiinijauheita. oon kokeillut laktoositonta ja tavallista, ja molemmista tuli 5 tunniksi niin paha olo että tekisi mieli vain kuolla! enkä uskalla enää kokeilla mitään vastaavia..ja koen kuitenkin, että esim rahka on puhtaampi vaihtoehto kun proteiinipatukka
  2. maitokahvi
  3. mun aamupala on ollut nyt 3vuotta kaurapuuro + raejuusto ja en tiedä miten voisin korvata, kun tosiaan noi jauheet en koe olevan vaihtoehto!
  4. hinta! maitotuotteet on yleensä edullisia, ja esim smoothie johon tulee paljon marjaa ja vihreää, tulee paljon hintavammaksi..opiskelijan budjetti on _pieni_
  No, jos näihin löytyy vinkkejä niin olen onnellinen!:D

  • Avatar Sanni sanoo:

   Kaurapuuroon on helppo lisätä kananmunan valkuaisia keittämisen loppuvaiheessa. Huippulaadukasta proteiinia, pehmentää ehkä hieman makua, mutta muuten ei juurikaan vaikuta. Namnam. :) Myös siemenistä saa hyvää proteiinia puuroon ja itseasiassa kaikkea muutakin hyvää (mm. hyviä rasvahappoja, mineraaleja, kuituja yms.) Omia lemppareita on auringonkukan-, pellavan- ja chiasiemenet, liotettuna yön yli vielä parempi!

  • Avatar Milla sanoo:

   Ootko kokeillut ihan puhdasta heraproteiinia? Siis maustamattomana. Itse en voi niitä maustettuja versioita käyttää, sillä en kestä niissä olevia makeutusaineita. Maustamaton hera ei ainakaan mulle tuota ongelmia :)

   • Avatar Anniina sanoo:

    Kiitos vinkeistä! tuota valkuaista voisi kokeilla, ja jos saan jostain testiin maustamatonta jauhetta..en viitsisi ostaa isoa pakkausta jos se ei sovikaan! muitakin vinkkejä proteiinilisistä otan vastaan jos jollain on kokemusta! :)

 15. Avatar Maija sanoo:

  Jes kiitos Aino tästä postauksesta, mukana ollaan!
  En oo käyttänyt maitotuotteita juuri ollenkaan muuten, mutta joka-aamuinen puuro + raejuusto -setti on säilynyt nyt vuoden ajan. Eli mitä tilalle? Mulle tuli mieleen, että onko olemassa tai pystyiskö esim soijajuomasta tai mantelijuomasta tekemään raejuuston tyyppistä? Semmosta pehmeetä tahnaa puuron lisukkeeks? ;D

  • Avatar *s* sanoo:

   puuroon voit laittaa esim. alpron maustamatonta soijajugurttia. Lisäproteiiniksi soijajugurtin keskelle manteli- tai cashew- tahnaa, saa Ekosopista ja Punnitse & Säästä -kaupasta, on aikamoista herkkua varsinkin tuo manteli.

 16. Avatar R sanoo:

  Siis just eilen puhuin töissä kaverille että tekis mieli vähän ”haastaa” itseä ton ruokavalion kaa esim just maidottomalla tai lihattomalla eli tää tuli hyvään aikaan! TODELLAKIN MUKANA!!

 17. Avatar Ida sanoo:

  Mukana! Jätin maitotuotteet pois jo vähän aikaa sitten, mutta mielelläni lueskelen juttua tästä projektista ja esimerkiksi juuri kasvikunnan tuotteista, joista saisi paljon kalsiumia.

  Mielenkiinnolla seuraan myös muuttuuko olo jotenkin. Minulla on niin helppo kroppa, etten usko mitään suurta tapahtuvan, mutta voihan tässä yllättyäkin :)

  Kivaa alkavaa talvea!

 18. Avatar annemaris sanoo:

  Mä aloitin pari viikkoa sitten maidottoman elämän. Käytin valmiiksi jo laktoosittomia tuotteita, mutta niistäkin tuli vatsan kanssa ongelmia joten oli helppo tehdä päätös että nyt riittää. Luin muutaman lääketieteellisen artikkelin maidosta ja osteoporoosista niin sain viimeisenkin siunauksen tähän hommaan :D Sen kyllä huomaa, että maidottomia ruokia on vaikea löytää. Esimerkiksi tänään en voinut syödä koulussa sitä perusruokaa vaan piti ostaa kalliimpi vaihtoehto, koska sieltä löytyi maidoton porsaan pihvi. Tein ennen smoothiet maitoon ja nyt tilalla käytän kaura- tai riisimaitoa. Kyllä fiilis on vaan erilainen ku ei vedä litraa maitoa päivässä. En tiedä oliko maidolla suora yhteys ihooni laatuun, mutta nyt iho voi todella hyvin eikä epäpuhtauksia ole lainkaan. Se on iso muutos verrattuna siihen että niitä oli ennen naamassa aina. Maidottomuus on super jees. Ne kalsiumit, jotka ennen join maidosta, syön nykyään purutabletteina. Helppoa hommaa =)

  • Avatar Helli sanoo:

   Itselläni oli edelliset 6 viikkoa maidottomia. Kokeilin siinä toivossa että ihon laatu paranisi. Ei akne kokonaan kadonnut, mutta tuntui helpottavan. Nimenomaan epäpuhtauksien tulehtuneisuus näytti häviävän!

   Harmittaa vaan että opiskelijabudjetilla on vähän pakko syödä paljon raejuustoa halpana ja vähäkalorisena proteiini-lähteenä. :/

 19. Avatar Mari sanoo:

  Mahtava idea!

  Lähtisin mieluusti mukaan haasteeseen, mutta mietityttää, millä korvaan raejuuston ja maitorahkan?
  Olen nimittäin tuolla sun kyhäämällä ruokavaliolla, joka oli kokovartalon kiinteytysohjelman ohessa ja oon ollut sillä nyt 13.10. lähtien. Eron todella huomaa olossa ja kropassa! :)

 20. Avatar Laura sanoo:

  Mä oon jo pidemmän aikaa ollut ilman rahkaa, jugurttia, raejuustoa yms, kun joskus niitä meni ihan liikaa ja fiilis tosiaan oli kans sen mukainen. Olen itseasiassa tykästynyt paljon mantelimaitoon ja soijajugurttiin, enkä oikeastaan edes kaipaa rahkaa tai jugurttia. Eniten toi maitotuotteiden poisjättäminen kuitenkin näkyy just siinä välipaloissa tms, kun ei välillä oikeesti keksi mitä sitä söisi sen normaalin maitorahkan sijaan. Innolla siis odotan sun postauksia tästä aiheesta, koska itse jatkan tällä maidottomuuslinjalla hyvillä mielin! Olen siis mukana haasteessa;)

 21. Avatar Emilia sanoo:

  Aion olla mukana! Voitko tehdä vielä tarkemman postauksen että mitä kaikkea pitäisi jättää pois :)

 22. Avatar Emma sanoo:

  Kohta puolitoista vuotta ollu ilman maitoa, rahkaa, jugurtteja. Mutta juustoa ja jäätelöä silloin tällöin. Olin maitovasikka, yli litran pystyi ihan helposti päivässä juomaan ja rahkaa puoli kiloa. Miten paljon paremmin voinkaan nyt kuin silloin. Iho ei ole ikinä ollut näin kirkas ja finnitön (luulin, että se on vain aikuisiän aknea joka ei vaan lähe millään), kroppa tuntuu kevyeltä, ei ilmavaivoja yms vatsavaivoja. Suosittelen kaikkia kokeilemaan ainakin tämän kuukauden! Go Aino, mahtava haaste! Hyvää syksyn jatkoa sulle! :)

 23. Avatar Anna sanoo:

  Olen jo pitkään miettinyt haluvani luopua maidosta koska lihasta olen jo luopunut. Ongelmaksi on muodostunut maidon korvaaminen.Soija/riisi/kauramaitoa olen käyttänyt jo pitkään. Lähinnä ongelmana on joghurtin korvaaminen. Soijajoghurtti on 2-3 kertaa kalliimpaa ja niissä on kovasti sokeria. Toisaalta jo nyt ruokalasta on ongelmia löytää lihaton mutta ravitseva vaihtoehto. Entäs kun siihen lisää maidottomuuden? Totta kai mikään ei ole mahdotonta mutta jotain vinkkiä näihin kiitos! :D

 24. Avatar Sartsa sanoo:

  Moi Aino!
  Oon pitänyt nyt lokakuun sokerittomana kun en syyskuussa pitänyt. Ajattelin jatkaa nyt vielä marraskuunkin. Eli ite menen vielä ”vanhalla” haasteella eteenpäin. Meinasin kokeilla myös ekaa kertaa tehä raakasuklaata ja etsiskelin hyvää reseptiä. Julkasit joku aika sitten valkoraakasuklaasta kuvan ja tuo jäi kiehtomaan. Mitä laioit siihen joitaki raaka-aineita luulen arvaavani mut saisko siihen reseptin? :)

 25. Avatar Ink sanoo:

  Heehe, mä päätin jo viikko sitten pitää maidottoman marraskuun. Sattuma!

  Tai itse asiassa otin siihen varaslähdön jo viikkoa etukäteen ”detoxin” merkeissä jättämällä maidon lisäksi pois myös kaikki viljat, sokerin ja lisäaineet. Marraskuussa saan syödä jälleen ruisleipää <3 Vaikka se olisikin huonoksi vatsalleni.

  En muutenkaan käytä paljon maitotuotteita, oikeastaan ainoastaan juustoa leivän päällä. Ja just nimenomaan juustoa mulla on ikävä. Joka aamu lasken kuinka monen päivän päästä saan taas syödä juustoa. Juusto. Juusto juusto juusto.

 26. Avatar Maidollinen sanoo:

  Olen seurannut blogiasi nyt noin vuoden ajan, mutta tämä teksti pistää vihaksi. Omia ruokailutottumuksia saa ja pitää olla, mutta niiden jakaminen somessa ilman perusteltuja faktoja ja varoituksia on väärin. Ihan sokeasti ja vailla kritiikkiä ei kannata nykypäivänä mihinkään asiaan suhtauta. Olli Sovijärven ura Antioksidaattiklinikalla ei ole paras lähtökohta vastaavia kirjoituksia levittämään. Toinen alan ammattilainen Antti Heikkilä on blogissaan ottanut myös asiaan kantaa: ”Maidon morkkaajiin on liittynyt nyt myös lääkäri Olli Sovijärvi, jonka tunnen. Sovijärvi kopioi amerikkalaisten paleodieettifriikkien sivuja. Jos mietitään maitoa ja kansakuntia, niin olemme geneettisesti erilaisia ravinnon suhteen kuin esimerkiksi bushmanit. Nuo amerikkalaiset väitteet ovat vähintäänkin yksisilmäisiä ja perustuvat toiveajatteluun jostakin paratiisinomaisesta todellisuudesta, johon voitaisiin palata. Ei ravinto sinänsä, vaan keskeisin asia on, miten se on käsitelty. Aihe, josta olen paasannut kaikki nämä vuodet. Maito on hyvä esimerkki. Prosessoitu maito aiheuttaa ongelmia, kun prosessoimaton taas ei, vaikka virallinen taho ja suuri raha yrittää kääntää asian päälaelleen.

  Suomalaisista vain vajaa 15 % kärsii laktoosi-intoleranssista, kun on olemassa kansakuntia, jotka ovat 100 %:sti intolerantteja. Tämä kertoo jo, että olemme geneettisesti sopeutuneet käyttämään maitoa ravintona. Sveitsi on myös hyvä esimerkki maitorasvoista. Sveitsiläisillä on vähän sydäntauteja ja maitorasva (juustot) ovat keskeinen osa heidän perinteistä ravintoaan. Ilman nautaa ei vuorilla elettäisi. Lisäksi vuorten ruoho on erittäin ravitsevaa, kuten ruoho Lapissa. Ääriolosuhteissa lyhyenä kasvukautena ruoho imee itseensä mahdollisimman paljon ravinteita. Jenkit eivät ymmärrä aidon maidon päälle, sillä jo vuosikymmeniä heidän maitonsa on ollut raskaasti manipuloitua.

  ollisintegrallife.com

  Vastentahtoisesti valotan hieman Olli Sovijärven taustaa. Hän otti muutama vuosi sitten yhteyttä haluten oppia kokonaisvaltaista ajattelua ja menetelmiä, joita käytän kliinisessä työssäni. Opetin hänelle asioita, kunnes kävi ilmi, että hän samanaikaisesti kehitteli Leader -yhtymän kanssa EasyDiet-nimistä jauheruokaa, jota vielä virheellisesti markkinoidaan ketogeenisenä dieettinä. Niin hän komprementtoi käsityksen terveellisestä ruuasta ja VHH:sta. Kyllä sitä pinna palaa pienemmästäkin, joten annoin kenkää koko kundille. Oli todella järkyttävää havaita, että Sovijärven käsitys terveellisestä luonnonruuasta mahtuu yhteen jauhepurkkiin. Turha syyttää lääketehtaita, sillä nämä terveysruoka- ja vitamiinikauppiaat ovat samaa sakkia.”

  Omaan korvaan myös särähti tuo ajatus, että lehmänmaito on alunperin tarkoitettu vain vasikan ravinnoksi. Mikäli tällä periaatteella ajateltaisiin, ei myöskään kananmunia tulisi syödä, koska niiden tarkoitus on kasvaa kanoiksi, viljoja ei tulisi syödä, koska niistä pitäisi kasvaa uutta viljaa, hedelmistä pitäisi kasvaa uusia pensaita ja puita, vihanneksista uusia vihanneksia… listaa voisi jatkaa loputtomiin. Ja yhtälailla muut nisäkkäät syövät toisia eläimiä/ niiden tuotteita (munia…).

  Myös tärkeä pointti on se, että Olli Sovijärven artikkelissa ei ole käytetty populaationa pohjoismaiden väestöä, joka on Antti Heikkilänkin kommentin mukaan genetiikaltaan erilaista jenkkilään verrattuna. Myös lehmien ravinto, maidon käsittely, antibioottien käyttö lypsy ja lihakarjalle, laatu – ja terveysmittaukset eroavat suuresti.

  Myöskin se vaikuttaa mitä muuten syöt. Jos jätät maidon pois ja syöt muuten pitkälle jalostettua ruokaa ja karkkia/sipsiä yms. NIin kannattaa miettiä mikä on muna ja mikä kana siinä asiassa.

  Joillekkin maidosta tulee vastaoireita ja se on fakta. Mikäli suolessa ei ole laktuloosia, joka pilkkoo laktoosin elimistölle sopivaan muotoon, niin saletisti vatsaaa turvottaa.
  Kehoitit myös syömään tilalla tuota hera isolaattia, joka on siis isoloitua heraproteiinia, joka on maidosta sekin ja oikeasti maidolle allergiset saavat tuostakin oireita.

  Summasummarum miettikää ensin kriittisesti näitä tiukkoja rajoitteita, joita monesta tuutista nykyään syötetään ja muistakaa kohtuus kaikessa.

  • Avatar Sanni sanoo:

   Laktuloosi on keinotekoinen sokeri, disakkaridi, joka koostuu fruktoosista ja galaktoosista. Laktuloosia käytetään osmoottisena laksatiivina eli ulostuslääkkeenä, joka sitoo vettä suolen sisältöön. (Lähde: Wikipedia, mutta kuitenkin)

   Sen sijaan laktaasi on laktoosia pilkkova entsyymi ihmisen ruoansulatuksessa. :D Sori, oli pakko korjata!

  • Avatar *s* sanoo:

   tiukoista rajotteista ja kohtuudesta muistuttamisessa on pointtia, dieettimuodit tulee ja menee ja niissä on aina mukana myös bisnestä.

   Mielestäni on hyvä kuitenkin kokeilla esim. gluteenittomuutta, sokerittomuutta tai maidottomuutta, katsoa miten se vaikuttaa omaan oloon ja vointiin. Ja kokeiluaikana tulisi olla kyllä askeettinen, silloin saa luotettavan ”tuloksen”.

   Maitoasiaan liittyy myös lehmärotujen muutos. Käsittelemätön alkuperäiskarjan maito on varsin eri asia kuin Valion kevytmaito tai edes luomumaito.

   Luepa tästä A1 ja A2 -maidoista. http://www.elinahytonen.fi/2013/03/murheita-maidosta/

   Olen kuullut joidenkin suomalaisten pystyvän paremmin juomaan Lidlin maitoa, koska Saksassa on A2-maitoa tuottavaa lehmäkantaa. En muista mistä kuulin tämän Lidl-kommentin, muistaakseni joltain puhuttuna, joten en mene takuuseen.

 27. Avatar Maria sanoo:

  Kiitos aino tästä(kin) näkökulmasta terveyteen. ihana, että kirjoitat asiallisia ja perusteltuja mielipiteitä vinkkeineen, ja uskallat silti olla selkeästi jotain mieltä. Ympäripyöreät liiba-laaba -jutut on tylsiä :) silti sun teksteistä ei koskaan tule sellaista oloa, että tuputtaisit jotain vaihtoehtoa ainoana oikeana. Itse osallistuisin ehdottomasti haasteeseen, ellen sairastaisi tällä hetkellä pahasti oireilevaa refluksitautia: rahka ja jugut on suunnilleen ainoat ”ruoat”, jotka ei saa ruokatorvea liekkeihin :( Joskus tulevaisuudessa toivottavasti tämäkin ruokavalion muutos olisi mahdollista ainakin kokeilla :)

 28. Avatar iida sanoo:

  Mukana ollaan! En käytä paljon maitotuotteita, raejuustoo, rahkaa ja maustamatonta jugurttia menee, ja käytän mantelimaitoa.

  Uskon etta tämä vois olla hyvä mulle, mulla on muutenkin joku ”ei mitään makeutusaineta, terveellisiä leivonnaisia jne” (sokeria on jo poissa ja ollut kauan) haaste meneillään niin täähän tuli ihan sopivasti. ;)

 29. Avatar Jonnaajon sanoo:

  Eipä tuo hullummalta kuulosta. Rahkalle ja raejuustolle heittänyt hyvästit jo aika päiviä sitten, jogurttia menee joskus, mutta mites mites nuo Questbarit, kun niissä kuitenkin on heran lisäks sitä maitoproteiini-isolaattia.

  Tota Wheyheyjäätelöö mulla on nyt mennyt ja siitä olis ainakin enemmissä määrin päästävä eroon, kun ei se oikein hyvä oo…turvottaa ja on kurkussakin paljon limasempi olo, vaikka onhan se aika maukasta lämmitetyn Questbarin kyljessä :P

 30. Avatar Janna sanoo:

  Jooo tää on hyvä juttu! Maitotuotteista anti-inflammatoorisessa ruokavaliossa on aika ristiriitaistakin tutkimustietoa, osa väittää että vaikutus on neutraali ja osa vaikuttaa että aiheuttaa tulehdusta. Itse ryhdyin kuitenkin viimeviikolla tietoisesti vähentään maitotuotteita, koska mulla on aina kerääntynyt limaa ylähengitysteihin ja saan niistellä vaikken olisikaan kipeänä. Katsotaan, vielä en ole vaikutusta nähnyt! Mutta vatsa ainakin reagoi nopeasti ja tuntuu että on käyttäytynyt tasaisemmin heti kun on vähän vähentänyt maitotuotteita :)

 31. Avatar Katri sanoo:

  Mukana olen myös ja ajatus on jo jonkin aikaa pyörinyt mielessä mutta nyt toteutus on varmasti helpompi kun saa hyviä vinkkejä ja vaihtoehtoja

 32. Avatar Ulla sanoo:

  Tulee nautittua rahkaa ja jogurttia varsinkin työpäivinä eväinä, mutta jos on parikin päivää ilman maitotuotteita huomaan sen heti . Vatsa on todellakin ” kevyemmän ” tuntuinen ja olo muutenkin tasaisempi .

  Mutta on ne rahkat marjoilla ym vaan niiiin hyviä :)

  Kyllä tuossa on jotain perää, että maitotuotteet ei ole aina hyvästä. Vaikka ois laktoositonta, tilanne on samanlainen :).

  • Avatar jonnaajon sanoo:

   Mielestäni kyseinen kirjoitus on yhden ihmisen näkökulma asiaan ja koen kuitenkin valtaosalle olevan näistä blogeista enemmänkin hyötyä kuin haittaa. Jos ihminen näkee asian noin, on mielestäni syy ihan jossain muualla kuin blogeissa.

   Logiikkahan on sama kuin näkisi laihan/lihavan ihmisen menevän ostamaan karkkia ja tämän perusteella tekisi päätöksen omista syömisistään. Syöminen on kaikkialla, sitä näkee päivittäisessä elämässä ja jokaisella on vapaus valita mitä suuhunsa laittaa. Kaiken lisäksi se on melko tärkeä osa päivittäistä jaksamista ja sillä on valtava vaikutus terveyteen ja hyvinvointiin. Itse olen löytänyt ravitsemukseni ytimen jättämällä pois gluteenin alkuvuodesta 2012 ja se sai olossani aikaan valtavan muutoksen. Oli niin tai näin, en kiistä etteikö se kaikille sopisi. Erilaisia juttuja kannattaa kokeilla aina (järjen kanssa)! Myös maitotuotteiden vähentämisestä on ainakin itselleni ollut apua. Kuten joku tuolla aiemmin kirjoittikin niin uskon itsekin aika pitkälti, etteivät käsittelemättömät maitotuotteet aiheuta oireita ja soveltuvat lähes kaikille. Näitä eivät mielestäni rahka, raejuusto, rasvaton maito ja muut ole. Jokainen joka ei näiden vaikutusta oloon usko, voi itse kokeilla maidon jättämistä pois hetkeksi. Muutenkin uskon aika pitkälle mahdollisimman vähän käsiteltyyn ruokaan. Uskon myös spekulointiin A1- ja A2 maidosta. Itselleni täysin soveltuvia tuotteita ovat muunmuassa monet täysrasvaiset maitotuotteet; juustot, raakamaito, monet jogurtit, voi ja heraisolaatti. Käytän satunnaisesti myös muita, mutta niissä huomaa ”säännön”: vähempi parempi.

   Blogit eivät käske ketään tekemään mitään ja en ainakaan tiedä Fitfashionilla ainoatakaan blogia, jossa ei syötäisi mitään. Onhan olemassa syömishäiriöblogejakin, yhtälailla kirjoittaja voi käyttää näitä verrokkeina. Toki moni tuntuu olevan harhainen käsitys siitä mitä terveellinen syöminen on, mutta mielestäni Ainonkin ruokavalio on monipuolinen, terveellinen ja varmasti monelle soveltuva. Joku saattaa sen kokea tiukkana ja silloin voi niitä hyviä elementtejä tästä soveltaa omaansa.

 33. Avatar Susanna sanoo:

  Oi,miten ihanaa! Oon jo ehkä puolen vuoden ajan harkinnut maidottomuutta ja lukenu aiheesta aika paljon. Oon ollu oikee suurkuluttaja ja oonkin vähentänyt lähiaikoina aika paljon. Nyt oon ehkä viikon syöny rahkavarastoja loppuun ja päätin jo itsekseni aiemmin aloittaa ainakin tiukan maitotuotteiden karsimisen. Tää postaus ja ajatus maidottomasta marraskuusta sai vielä lisää innostusta! Oon seurannu blogiasi jo pidempään ja nyt oli pakko osallistua keskusteluunki :) Vinkkejä on kiva saada!

 34. Avatar Sanna sanoo:

  Hei! Itsellä juuri kolmas viikko takana maidotonta kuuria, joten kiva saada vinkkejä ruokailuihin, varsinkin välipalat ovat itselläni tuottaneet ongelmia. Myös riittävä proteiinin saanti mietityttää paljon urheilevana.

  Toivoisin että kiinnittäisit resepteissä huomiota opiskelijabudjetilla eläviin enemmän. Opiskeljana kaikkien superfoodien ostaminen on mahdotonta, ja jo avokadopussi on melko kallis verrattuna raejuustoihin yms. opiskelijaruokaan. On totta, että halvallakin saa hyvää maidotonta ruokaa, mutta vaihtelu piristäisi. Soijavalmisteetkin ovat melko kalliita verrattuna tavallisiin maitotuotteisiin. Tietysti jauheet sun muut pulverit kuuluvat resepteihisi, koska sinulla niitä on, mutta välillä olisi mukava saada ihan perusruokavinkkejä. :)

  Maidoton marraskuu on loistava idea ja ehdottomasti odotan innolla postauksiasi kyseistä aiheesta! Olisi myös kiva kuulla mielipiteesi soijatuotteita kohtaan, sillä monessa paikassa lukee että niiden käyttöä ei suositella.

 35. Avatar K sanoo:

  Mahtava idea! Mietinkin just, miten saisin boostattua kroppaa hyvin alkaneen elämäntapamuutoksen aikana, ja tää vois olla ihan mahtava kokeilu!

  Mulla tulee kohta kuukausi täyteen siitä, kun päätin jättää ylettömän dokailun (2-4 kertaa viikossa meni suhteellisen iisisti, koska olin vain niin surullinen ja ahdistunut) ja herkut kokonaan pois. En alkanut dieetille, vaikka ekana tavoitteena onkin näyttää parhaalta mahdolliselta minulta valmistujaiskuvissa parin kuukauden päästä (tai niin hyvältä kuin lyhyellä treenillä ja ruokavaliolla vain voi tuloksia saada). Tän tulee kestää läpi elämän. Siksi oon tänä aikanakin sallinut itselleni lasin viiniä viikonloppuna ystävien seurassa, mutta käynyt sitä ennen lenkillä tai syönyt kevyemmin loppuillan. Nesteitä on lähtenyt tosi hyvin ja kroppa on muovautunut jo tässä ajassa kevyemmän näköiseksi. Suhteellisen pienikokoisena ihmisenä (nyt n. +/- 52kg ja 158cm) pienikin muutos voi jo olla huomattava. Kaikista suurin muutos on kyllä tapahtunut pään sisällä, sillä jo ensimmäisellä viikolla fiilistelin ihan täysillä sitä, kuinka hyvältä tuntuu olla selvin päin, urheilla ja saada kroppa täyteen endorfiinejä! Voin itse valita joko viininhuuruiset illat kolmesti viikossa darramättöpäivineen ja masentua turpeasta vatsastani, tai ottaa kerran parissa viikossa 2 lasia viiniä treenien jälkeen, pitää hauskaa kavereiden kanssa ja herätä aamulla ilman morkkista ja mäkkäripussia.

  Eniten mua on muuten varmasti auttanut sokerittomuus, joka jäi mieleen ihan vaan tästä sun blogista! Tuntuu mukavalta ajatella, ettei ole syönyt aikoihin yhtään lisättyä, teollista sokeria: se kasvattaa kyllä mielenlujuuden lisäksi itsetuntoakin vahvemmaksi! :)

  Pahoittelut sekavasta viestistä, oon mahdollisesti töissä tällä hetkellä (hups…) enkä ajattele liian selkeästi tän aamusen huippuhyvän treenin vuoksi. :D Yhteenvetona: kiitos hyvistä vinkeistä, motivoivista kirjoituksista ja hyvän fiiliksen blogista!

 36. Avatar Heidi sanoo:

  Tänään olin kahdeksan tuntia kuuntelemassa HUS:n onkologin professorin luentoa aiheesta haima- ja suolistosyövät. Eri tutkimusten mukaan MAITO nimenomaan on yksi olennaisimpia ruoka-aineita, joilla on suuri osuus suolistosyövän ehkäisyssä. Ja suolistosyövän synnyssä suurta osuutta näyttelee E-koodattu ruokavalio, johon kuuluvat tietysti myös urheilijoiden lisäravinteet.

  Tämä ihan vain sivukommenttina.

  Maidon vastustajat siis puolustavat näkemystään sillä, että mikään muu laji ei juo toisen nisäkkään maitoa ja vielä aikuisenakin, kuin ihminen? Väärin, monikin elukka joisi jos saisi.

 37. Avatar Maitoa välttelevä sanoo:

  http://yle.fi/uutiset/tutkimus_runsas_maidonjuonti_ei_vahvista_luita_mutta_voi_nostaa_varhaisen_kuoleman_riskia/7572548

  Pakko tulla linkkaamaan tämä tutkimusuutinen tähän haasteeseen :)

  Erittäin hyvä haaste, huomasin vuosi sitten kahta päivittäistä rahkasettiä vetäessäni, että hengitys ei meinannu kulkea treeneissä eikä muutenkaan rasituksessa ja aamuisin oli niinku olis junan alle jäänyt.
  Lisäsi tuo kasvojen kukkiminen hieman ärsyttää näin 35+ ikäisenä.
  Suomalainen maitoteollisuus on lobannu ruokaympyrään ison siivun maitotuotteille, ja lisäksi haluaa jostakin syystä käsitellä maidon ihan pilalle homogenoimalla.
  Puhumattakaan siitä, että maito on todellakin vasikoiden juomaa. Lehmä poikii kerran vuodessa, mutta vasikka saa maidosta tasan sen ternimaito-osuuden, ja siitäkin vain pienen nokon, loppu menee elintarviketeollisuuden käyttöön.

  Olen mukana :)

 38. Avatar Petra sanoo:

  Mitkä kaikki on maitotuotteita? Ainakin maito, maitorahka, jogurtti? Onko kerma? Kermaviili?

 39. Avatar Heidi sanoo:

  Ihan mieletön aihe!!
  Itse en pysty käyttämään mitään maitotuotteita pahan ärtyvänsuolen oireyhtymän vuoksi. Kielletyillä listalla ovat myös soijatuotteet, joilla ehkä helpoin korvata maitoa, joten toivoisin että vinkit ja reseptit sisältäisivät myös paljon muita kuin soijatuotteita!:)) kiitos todella hyvästä blogista!!
  Yksi vinkki mitä kannattaa testata on hapattaa itse kookoskermasta jogurttia! Toimii hyvin smoothien seassa.

 40. Avatar Norma sanoo:

  Jess! Aivan mahtava haaste! Laktoosi-intolerantikkona ja vehnäallergikkona olenkin jo muuttanut ruokavaliotani, mutta vieläkin vatsa oireilee. Teinkin viikko sitten itselleni lupauksen, että olen marraskuun maidottomalla :) Vinkkejä ja herkullisia ruokaohjeita vaan kehiin! :)
  Ihmettelen miksi juuri heraisolaatti? Itse en niitä pysty syömään, juuri niiden sisältämän laktoosin takia. Enkä mitään täysin laktoositonta heraisolaattia ole löytänyt mistään. Itse käytän soija, riisi ja hamppuproteiinia, jotka ovat mielestäni parempia vaihtoehtoja.
  Paras blogi, enkä malta odottaa marraskun postauksia! Jatka Aino samaan mallin! :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Moi! Kiva jos oot mukana! En tarkoittanut, että on pakko käyttää tai että tarvitsee käyttää heraisolaattia, mutta itse aion pitää sen ruokavalossani. Hyviä vaihtoehtoja on toki riisi- tai vaikka hamppuproteiini. :)

 41. Avatar Jenni E sanoo:

  Moi! Olis kiva saada laajemmin tietoa kasvimaidoista ja kermoista.
  Hyviä ja huonoja puolia? Eri valmistajien Ravintosisällöistä, sekä niihin lisätyistä sokereista/ makeuttajista ja kenties lisäaineista. Mikä on paras kalsiumin lähde näistä ja miten imeytyvyys?

Kommentoi