Mistä herkkuhimo johtuu sekä tipsejä sen selättämiseen

Makeanhimo vaivaa meitä jokaista varmasti silloin tällöin, toisia useammin kuin toisia. Etenkin naiset meinaavat olla hyvin persoja makealle. Mä olen yleisesti sitä mieltä, että erilaiset ruokahimot johtuvat hyvin pitkälle kehon tavasta ilmaista erilaisia puutoksia. Näitä on ihan hyvä oppia ”lukemaan” itsestään, sillä joskus outojenkin mielihalujen syyt on helppo ymmärtää. Himot voivat toki olla myös ns. psyykkisiä mielitekoja, tai vaikka tapa johon on tottunut. Esimerkiksi lauantaina alkaa tehdä mieli karkkia, koska lauantaisin on tapana pitää ”herkkupäivä”. Jos syö (liian) vähän hiilihydraatteja kulutukseensa nähden, himot esiintyvät useasti sokerin muodossa, jolloin mieliteot kohdistuvat usein irtokarkkeihin, leivonnaisiin ja muihin sokerisiin herkkuihin.

DSC02907

terveellisempi vaihtoehto – kinuski raakakkakku

Paljon urheilua harrastava hikoilevat runsaasti, jos ei pidä huolta nesteytyksestä ja suoloista, voi kehon suolatasapaino alkaa järkkyä, mikä voi johtaa siihen, että alkaa tehdä mieli mieli suolaisia ruokia kuten sipsiä, popcornia,pizzaa yms. Tästä johtuu osaksi myös suolaisen himo darrapäivinä. Alkoholi on diureetti, joka kuivattaa kroppaa, jolloin myös kehon suola- ja mineraalitasapaino järkkyy. Suolaisen himo voi johtua myös stressistä, jolloin lisämunuaiset ovat joutuneet koville pitkäaikaisen stressin seurauksena. Kun paineensietokyky joutuu äärirajoilleen, lisämunuaiset tuottavat kortisolia, joka saa himoitsemaan rasvaisia ja hiilihydraattipitoisia ruokia.

Kun himoitsee jäätelöä, suklaata, juustoja ja muita rasvaisempia ruokia, on mahdollisesti saanut ravinnosta liian vähän rasvaa, etenkin omega-3-rasvahappoja. Lihan himoitseminen voi johtua liian alhaisista rauta-arvoista, eli hemoglobiini on päässyt putoamaan liian matalaksi.

DSC02644

raakasuklaata

Kehon tehtävä on pitää meidät elossa ja elämiseen tarvitaan muunmuassa energiaa, nestettä sekä ravintoaineita. Kun joku näistä uupuu, elimistö ilmoittaa siitä omalla tavallaan. Tätä tarvetta prosessoitu, ravinneköyhä ruoka ei pysty tarjoamaan, jolloin nälkä ja himot iskevät kohta uudestaan. Kuulostaako tutulta? Big Mac-aterian tai karkkipussin jälkeen ei mene kauaakaan kun on taas nälkä tai jokin uusi mieliteko. Ravinteiden puutos prosessoidussa ruuassa saa aikaan nämä ns. ”tyhjät kalorit”. Kun keho ei saa mitä tarvitsee, se ei ole tyytyväinen ja haluaa lisää.

Kannattaa huomioida, että ravinteet myös kuluvat kehosta nopeammin jos esim. harrastaa paljon liikuntaa, kärsii unenpuutteesta, stressistä tai imettää/on raskaana. Liika alkoholi on yksi pahimmista ravinteiden ”kuluttajista”. Myös vatsan ja suoliston tila on oleellinen, sillä jos asiat eivät ole kunnossa, ravinteet eivät hajoa ja imeydy. Siksi yllä olevista esimerkeistä kärsivien ja myös paljon liikkuvien, tulisi siis kiinnittää entistä enemmän huomiota monipuoliseen ruokavalioon!

IMG_5864

Sokeri on kuin huume, se koukuttaa ja jos sille antaa pikkusormen se vie koko käden! Ihmiset kokevat sokerin eri tavoin, jotkut voivat elää sen kanssa kohtuudella, toiset eivät. Paras tapa irtautua sokerihuumasta on lopettaa tai vähintään minimoida sen käyttö. Myös fruktoosin suuri käyttö voi aktivoida himon makeaan. Uusimpien tutkimuksien mukaan, fruktoosi ei ole yhtään sen parempi vaihtoehto kuin muutkaan sokerit. Myös suomessa on tehty tutkimuksia fruktoosin vaikutuksista ja havaittu mm. maksan rasvoittumista ja veren rasva-arvojen huononemista. Fruktoosi eli hedelmäsokeri on siis luonnossa esiintyvä sokeri. Olen kirjoittanut aiemmin mielipiteeni hedelmistä ja sen voi lukea täältä.

Jos kärsii ruokahimoista, ei ensimmäisenä kannata alkaa erilaisiin lakkoihin ja kieltää itseltään asioita. Suosittelen ajattelemaan mielummin positiivisesti. Miten voisin ravita kehoani paremmin, jotta se saisi kaikki tärkeät ravintoaineet? Superfoodeista ollaan montaa eri mieltä ja osalle ne saattavat tuntua hifistelyltä. Monet superfoodit ovat kuitenkin erittäin ravintorikkaita ja esim. raakasuklaan avulla voi päästä eroon tavallisen suklaan himosta ja tarpeesta. Monesti puhutaan, että syömällä hyvin saa kyllä kaikki ravinteet joita tarvitsee, mutta nykyään se ei valitettavasti pidä enää paikkaansa. Melkein kaikki ravinto on niin prosessoitua, ettei ruuan omista ravinteista ole enää tietoakaan. Tämän vuoksi kannattaa suosia luomua ja puhdasta ruokaa! Itse otan purkista säännöllisesti D-vitamiinia ja omega-3 rasvahappoja. Etenkin D-vitamiinia suosittelen ottamaan ”purkista” (miellään esim. puhdas+caps) sillä sitä ei saa ravinnosta riittävästi. Ravinnosta on myös erittäin haastavaa saada riittävästi omega-3 rasvahappoja, esimerkiksi lohi ei tietojeni mukaan ole kovin hyvä omega 3-rasvahappojen lähde, johtuen sille syötettävästä rehusta, sen vuoksi syön myös omega kolmoset kapseleina.

DSC02777

 


23 Responses to “Mistä herkkuhimo johtuu sekä tipsejä sen selättämiseen”

 1. Avatar Larppa sanoo:

  Mooii, blogi näkyy kännykällä vähän hassusti, osa kuvista on valtavia ja oikealla reunalla sairaan paljon tyhjää tilaa. Pystytkös tällaista säätämään, ois mukavampi lukea :D

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Jahas, kiitos ilmoituksesta. Tässä on tosiaan vielä säädöt vähän kesken, niin pistetääs myös tuo asia kuntoon. Menee kuitenkin maanantaille :)

 2. Avatar Martsa sanoo:

  Olen samaa mieltä, että tietyt puutostilat laukaisevat herkkuhimot. Kun keskittyy syömään oikeasti monipuolisesti ja jopa laittaa itselleen jotain terveellistä raakaherkkua, ei enää tule niitä himohetkiä. Olen kuitenkin huomannut, että himojen pois pitäminen vaatii oikeasti joka päivälle monipuolista ruokavaliota. Jos parina päivänä esim. kylässä tai reissussa syö esim. vaaleaa leipää, alkaa tilanne huonontua äkisti.

  Olin syömättä lihaa tuossa aika pitkän tovin ja kun taas jouduin syömään lihaa (kylässä) ja söin sitten myös parina seuraavana päivänä, huomasin että olin iltapäivästä väsähtänyt ja herkkuhimoinen. Voiko liha jotenkin väsyttää? Tai sekoitankohan vain tämän lihan myös muuhun mussutukseen esim. just leivän syöminen..

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Nyt en kyllä osaa sanoa voiko johtua lihasta tuo väsähtäminen. Jos on pitkään syömättä jotain, kroppa voi reagoida eri tavalla kun taas syö tätä ruokaa uudelleen. Voihan tietysti olla että olet syönyt muutenkin ”huonommin” ja se sitten kostautuu huonona olona.

   :)

 3. Avatar Liisa sanoo:

  Tosi hyvä teksti!
  Just niin kuin sun viime tekstissä sanoitkin, että sun vahvuus on selittää asioita niin, että ”tavallisetkin liikkujat” ymmärtävät ne asiat! Se todellakin on sun vahvuus. Vaikka ite en koekkaan olevani vain normaali liikkuja ja ymmärrän tälläsistä asioista paljon, niin silti ihanan huojentavaa kun sun tekstit on aina niin ymmärrettäviä! :) Jatka samaan malliin!

 4. Avatar Eija sanoo:

  Kiitos ihanasta blogistasi! Minun ongelmani on aina ollut napostelun tarve, joka korostuu erityisesti iltaisin, jolloin on ihana katsoa leffaa tai lukea kirjaa naposteltavien kanssa. Toisaalta tiedän, että se on vain opittu tapa, mutta toisaalta haluaisin pitää joistakin nautiskeluhetkistäni kiinni – tämä on vähän kaksipiippuinen juttu. Kysyisinkin sinulta kahta asiaa:
  1) Onko sinulla mitään kikkakolmosta siihen, kuinka tällaisesta tavasta voi päästä irti?
  2) Mitä voisin napostella? Porkkana- tai kurkkutikut eivät aja asiaa, tuntuu, että kehoni kaipaa hiilareita. Viime aikoina olen herkutellut joko proteiinipatukalla, jonka olen pilkkonut pieniksi karkkipaloiksi tai riisikakuilla, jotka olen murskannut ja syönyt ”popcorneina”. Pähkinöitäkin napsisin helposti sen 100 grammaa, mutta niistä tulee jo huono omatunto. Valokoima alkaa vaan tuntua kovin suppealta. Mitä muuta naposteluhimoon voisi siis syödä silloin kun haluaa vähän nautiskella, mutta haluaisi kaloreiden määrän pysyvän alhaisena? Yksi hassu pirkkaniksi on itsellä ollut ottaa esim. muutamia karkkeja ja pilli. Kun karkit on syöty, järsin pelkästä puremisen tarpeesta sitä pilliä (ei, en nieleskele mahdollisesti irtoavia palasia). :D

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kiitos itsellesi kivasta kommentista! :) Napostelun saa yleensä kuriin syömällä riittävästi ja säännölisesti pitkin päivää, monilla on tapana elää ”kevyesti” aamu ja päivä, kunnes illalla sitten himot ja nälkä iskee. Jos napostelu ei johdu nälästä, on se luultavasti vain tapa mihin olet tottunut. Tavoista pääsee eroon, kun vaan lopettaa ne! Alkuun tuntuu vaikealta mutta aika nopeesti ne vanhat jutut unohtuu :) Joskus mullakin tulee iltoja, jolloin ramppaan jatkuvasti jääkaapilla etsimässä jotain syötävää :D Sitten vaan päätän, että nyt koko keittiö kiinni ja unohda koko homma. Yleensä tuo päätös jo itsessään auttaa, kun ei tarvi miettiä mitä napostelis seuraavaksi.

 5. Avatar Maana sanoo:

  Hyvä teksti! Itse olen huomannut ihan saman että himot tulee kun on syönyt hiilareita liian vähän.
  Mutta tässä mulla on nyt tenkkapoo, kun olen yrittänyt laihduttaa pari kiloa pois ja sitten vedän semmoiset maltilliset miinuskalorit(-500-700kcal) ja pari päivää onnistuu ihan loistavasti. Sitten kuitenkin tulee jatkuva nälkä ja himot(tosin himo normaaliin terveelliseen ruokaan tai raakaherkkuihin) ja alkaa väsyttää, olo on vetämätön ja treeneissä olo voimaton. Olen lisäksi vielä opiskelija, joten miinuskaloreilla tuntuu että ei tule opiskelusta yhtään mitään kun ei yksinkertaisesti jaksa.

  • Avatar Liina sanoo:

   Syöt liian vähän. Itse olen tehnyt tuon virheen monta kertaa! Aloitan aina kovalla innolla alkuviikosta sellaisella 1500-1600kcal ruokavaliolla, pari päivää menee hyvin mutta sitten on koko ajan väsynyt olo, treenit ei todellakaan kulje, olen kiukkuinen ja viimeistään lauantaina ratkean herkkuihin.

   Muutama viikko sitten aloitin taas yhden epäonnistuneen ruokavalioyrityksen jälkeen uuden ”dieetin”, mutta sillä erotuksella että kaloreita tulee 1800-1900 kcal. Olo on ollut ihan erilainen! Jaksan treenata ja opiskella eikä minulle ole tullut kertaakaan yhtään herkkuhimoa. Jo ensimmäisen viikon aikana paino putosi 3 kiloa! Josta tosin osa varmasti nesteitä mutta silti, paino on jatkanut laskuaan senkin jälkeen enkä ole kertaakaan syönyt mitään herkkuja näiden viikkojen aikana, vaikka ennen teki pahaa olla muutamakin päivä ilman.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Moi! En tiedä painoasi ja sitä onko sinulla oikeasti laihdutettavaa, mutta onko mahdollista että kiristelet liian vähillä energioilla? Toisaalta painonpudotukseen liittyy kyllä himotkin silloin tällöin, koska kroppa on miinuksilla ja haluaa tasata tilanteen. Syötkö monipuolisesti niin, että saat kaikki vitamiinit ja ravintoaineet? Joskus diettaaminen supistaa ruokavaliota liikka, jolloin kroppa ei saa tarvitsemaansa, mikä näkyy väsynä ja jaksamattomuutena. Vaikea sanoa kun ei tiedä kokonaiskuvaa, mutta tuossa muutama arvaus :) Tsemppiä!

 6. Avatar Pauliina sanoo:

  Hei! Minua ei sinänsä haittaa, että blogi osoite muuttui. Luen kuitenkin usein tätä kännykällä, ja tämä näkyy todella hassusti entiseen verrattuna. Ruutu jakautuu ns. Kahtia. Toisella puolella todella pienellä fontilla teksti ja toisella puolella pelkkää harmaata. Pystyykö asiaa muutamaan? (Sitten kun kerkeät :))

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Heii! Joku tästä jo mainitsikin ja olen pistänyt asian eteenpäin, huomenna varmasti korjataan ongelma! :)

 7. Avatar Tiina sanoo:

  Mielenkiintoinen ja itsellenikin varsin ajankohtainen aihe, kiitos siis tästä tekstistä! :) Täytyy kuitenkin sanoa, että itse olen hieman eri mieltä tuosta Big Macin nälänpitämisestä. Silloin, kun Mäkkärissä käyn, ei kyllä tosiaan tarvitse päivän aikana enää muuta suuhunsa laittaa, enkä edes vedä mitään hamppariövereitä. Terveellistähän tuollainen mäkkiruoka ei ole, mutta ainakin minulla pitää hyvin nälän poissa.

  Tuohon fruktoosiin liittyen esittäisin vielä tähän loppuun yhden toiveen. Eli kun viittaat teksteissäsi aiempiin tutkimuksiin jne, niin voisitko linkittää myös nuo tutkimukset lähteiksi? :) Toisi teksteille uskottavuutta ja lisäksi lukijan näkökulmasta olisi kiva, kun voisi helposti käydä lukemassa aiheesta lisää.

  Mahtava blogi sulla, jatka samaan malliin! :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kiitos! Aloin miettiä tuota Bic Mac vertausta ja oot kyllä sinänsä oikeessa, että onhan se kaloripitoista ruokaa, mutta silti aika tyhjää energiaa, uskon että monilla tulee tällaisen mätön jälkeen makeanhimot esiin ja sen jälkeen taas suolaista. Itselläni ainakin niin. Mikään väittämä ei tietenkään koskaan sovi jokaiseen ihmiseen, että poikkeuksiakin löytyy aina :)

   Otan tuon sun toiveen huomioon tulevaisuudessa ja linkitän enemmän faktaa mukaan!! =)

 8. Avatar Johanna sanoo:

  Hienoa kun löydyt nyt täältä Indiedaysista :). Itse koen myös että tärkeää herkkuhimojen selätyksessä on säännöllinen ateriarytmi, monipuolinen ja terveellinen ruokailu, sekä oma tahto :). Hankalimpia kohtia ovat varmaan ne, kun on juhlissa/kylässä/lomalla tms ”sortunut” herkutteluun, ja sitten pitäisi taas palata ruotuun.. Yhden herkkupäivän psyyke vielä kestää (ja tarvitseekin välillä), mutta useamman päivän herkutteluista on jo taas hankalampaa tehdä paluu, ja se vaatii itsensä psyykkausta :). Varmaankin juuri tähän psyyke puoleen olisi kiva saada vielä lisää vinkkejä, kokemuksia ja ajatuksia :).

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Heippa ja kiitoksia, kiva olla täällä! :) Tuo psyykepuoli on kyllä se hankalin, helposti tosiaan herkuttelu jää päälle ja on myös helpompi ”sortua” kun sen kerran tekee. Oon itse huomannut, että mitä pidempään pitää sormet erossa herkuista, sitä helpompaa se on, sillä ei halua ”rikkoa” hyvää rutiinia. Noista psyykkisenpuolen jutuista voisi kyllä kirjotella enemmänkin, kiitos vinkistä!

 9. Avatar Iitu sanoo:

  Mun kysymys ei varsinaisesti liity postaukseen,mutta mua kiinnostaa sellanen asia,kun liika proteiini. Eli painan 50 kiloa ja treenaan säännöllisen epäsäännöllisesti :D eli sellanen 1.5g/per painokilo ois ihan kohtuullinen proteiinin määrä päivässä. Huomasin kuitenkin,kun laskeskelin kalorilaskurilla mielenkiinnosta kaloreita ja ravintoainejakaumia,että sain yksikin päivä 120g päivässä! Se kuulostaa melko paljolta mun painoselle. Ja siis syön melko terveellisesti,varsinkin viikolla. Itseasiassa aika samankaltasesti kun sun bootcamp haasteen ruokavalio on.
  Mutta siis itse kysymys oli,että millä proteiinia sitten voi korvata tai kuinka vähentää ettei nälkä vaivaa? Ruisleipää mun vatsakaan ei kestä mielettömiä määriä :/

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Heippa!Nykyään proteiinia ja sen saantia korostetaan niin paljon että monet ”tavalliset” tuotteet ovat aika proteiinirikkaita ja sitä tulee helposti syötyä enemmän kuin tarvis. Voit aloittaa niin, että vähennät proteiinin määrää jokaisella annoksella hieman. Esim. sun kokoiselle sopiva määrä lihaa/kanaa/kalaa on pyöreesti sanottuna sellanen 150g per annos. Toisaalta, jos et ole huomannut mitään ongelmia proteiinin liikasaannin kanssa,ei siitä kannata ottaa hirveesti stressiä. :) Mä söin kans itse ennen tosi paljon proteiinia, mutta nykyään annokset koostuu suurimmaksi osaksi kasviksista ja hiilareista sekä pienestä määrästä proteiinia. Liikun kylläkin tosi paljon, että sen vuoksi hiilaripainotteinen sopii mulle paremmin. :)

 10. Avatar Nessa sanoo:

  Kiitos tästä postauksesta, sitä oli kiinnostava lukea! :)

 11. Avatar Heidi sanoo:

  Moikka, tosi hyvä juttu kiitos siitä :) olisiko tuota raakakinuskikakun ohjetta jostain saatavissa?

Kommentoi