10 syytä miksi ei kannata stressata

Stressi tuo nyky-yhteiskunnan viheliäinen ongelma. Välillä tuntuu, että on jopa muodikasta sanoa olevansa stressaantunut. On kiire, on stressiä ja on vaikka mitä! Stressi vaikuttaa elimistöön negatiivisella tavalla ja sen vuoksi kannattaakin pyrkiä eroon turhasta stressaamisesta. Nykyään pitäisi olla tehokas joka osa-alueella, edustaa parhaalla mahdollisella tavalla ja jaksaa vaikka mitä. No onpa siistii sanon minä. 

DSC01657

10 Syytä miksi kannattaa välttää stressaamista:

1. Hiustenlähtö

Päästämme tippuu päivittäin hiuksia. Mutta fyysinen tai henkinen stressi saattaa kiihdyttää hiustenlähtöä jopa niin paljon, että puolet tai jopa kolme neljäsosaa hiuksista irtoaa. Hiustenlähtö ei kuitenkaan tapahdu kerralla, vaan tilanne kehittyy viikoissa tai kuukausissa. 

2. Muistihäiriöt

Jokainen meistä unohtelee aina silloin tällöin jotakin. Kova stressi heikentää muistia. Jos siis unohtelet autonavaimia tai ostoksia, kannattaa miettiä kärsitkö stressistä.

3. Leuan ja hampaiden kivut

Stressi voi näkyä myös hampaistossa. Se saa jotkut ihmiset puristamaan leukojaan yhteen tai narskuttelemaan hampaitaan joko päivisin tai nukkuessa. Tämä voi kuluttaa ja vaurioittaa hampaistoa. Lisäksi siitä voi aiheutua kipuja leukoihin ja niskan alueelle.

4. Iho-ongelmat

Stressi voi kuivattaa ihoa, jolloin se ärtyy helpommin. Stressi saattaa myös pahentaa jo olemassa olevia ihotauteja ja -ongelmia, kuten psoriasista tai aknea.

5. Päihdeongelmat

Stressillä voi olla tuhoisia seurauksia ihmisille, jotka kamppailevat alkoholin tai huumeiden kanssa. Henkisesti rasittavissa tilanteissa niistä voi olla vaikea kieltäytyä. Päihteistä kuiville päässeet saattavat helposti sortua, jos stressi käy kovaksi. Lisäksi stressin seuraukset ovat kauaskantoisia: lapsuusaikojen rankat tilanteet voivat altistaa päihteiden väärinkäytölle aikuisena.

6. Seksiongelmat

Stressi näkyy myös makuuhuoneessa. Miehille se aiheuttaa usein erektiohäiriöitä. Lisäksi se vähentää sekä miesten että naisten seksuaalista halukkuutta.

7. Keskittymiskyky kärsii

Kovat paineet häiritsevät aivojen toimintaa. Esimerkiksi keskittymiskyky kärsii stressin seurauksena. Huomion suuntaaminen kuitenkin helpottuu, kunhan stressi hellittää.

8. Vastustuskyky heikkenee

Paineet ja ahdistus heikentävät vastustuskykyä. Stressaantuneena sairastuu helpommin. 

9. Unettomuus

Stressi on yleinen unettomuuden aiheuttaja. Se vaikeuttaa nukahtamista, heikentää unen laatua tai saa heräilemään kesken unien. Univaikeuksista kärsivien kannattaa pyrkiä lievittämään stressiä säännöllisen liikunnan, harrastusten ja läheisten kanssa vietetyn ajan avulla.

lähde

10. Näiden lisäksi stressi voi aiheuttaa häiriöitä kuukautiskierrossa ja hidastaa esimerkiksi painonpudotusta. Akuutti stressi nostaa muun muassa kortisoli- ja adrenaliinitasoa ylöspäin. Kun stressi pitkittyy, kortisoli voi jäädä koholle ja kehon tila muuttua. Pitkäkestoisesta stressistä selviäminen on keholle ongelmallista, sillä tuolloin kehon puolustusmekanismit muuttuvat. Stressi vaikuttaa molempien sukupuolten sukuhormonien eritykseen hidastaen niiden toimintaa.  

Uskon, että stressaamisestakin voi päästä eroon harjoittelemalla. Ensin täytyy tiedostaa mistä stressi johtuu ja sitten tehdä näille syille jotain. Jos vapaa-aikaa on liian vähän, järjestä sitä enemmän. Jos koulutyöt painavat päälle, suunnittele ajankäyttö paremmin ja jaa aika niin ettei kaikki jää viimetinkaan. Pienellä suunnittelulla kaikki helpottuu huomattavasti. Mielestäni vapaa-aika on erittäin tärkeää meille jokaiselle. Joka viikko tulisi pyhittää edes yksi päivä joka ei sisällä aikatauluja tai jotain mitä ”pitää tehdä”. Listasin muutamia muita juttuja, joilla mielestäni voi helpottaa tukalaa olotilaa..

DSC01670

Vaikka meikäläiselläkin on aina monta rautaa tulessa, en silti koe olevani stressaantunut. Tietysti joskus, kun deadlinet pukkaa päälle ja aika ei meinaa riittää, voi otsalle pukata pientä tuskanhikeä. Olen kuitenkin oppinut välttämään turhaa ressailua. Yleensä tällaisessa hässäkässä pysähdyn, hengitän ja mietin, että kaikki järjestyy kyllä. Kaikki järjestyy aina, tavalla tai toisella. Harvemmin mikään asia on lopulta niin ”big deal” ettei siitä selviäisi. Mulla on aina ollut kyky ottaa asiat melko rennosti ja sen vuoksi olen kai säästynyt monilta turhilta ahdistuksilta ja henkiseltä väsymiseltä. 

En ole tämän aiheen asiantuntija, joten en voi antaa sen kummempia ohjeita kuin yllä olevat jutut ja yksinkertaisesti opetella rentoutumaan. Aina ei tarvitse olla supertehokas ja haalia kaikkia mahdollisia tehtäviä. Moni teistä on varmaan saanut kuvan, että teen ihan hirveästi töitä, mutta olen itse tehnyt selkeät rajat miten paljon hommia painan. Jos sanon, että olen täyteen buukattu, se ei tarkoita että tekisin 24/7 töitä, vaan että se aika mitä pystyn antaa työnteolle on täynnä. Tiedän omat rajani ja hoidan oman ruutuni, se riittää! 🙂

Tuolta stressinlievitys-listalta unohtui päiväunet ja piikkimatto. Piikkimatolla makaaminen/nukkuminen on ainakin mulle erittäin hyvä keino saada pieni breikki päivään ja rentoutua kunnolla. Nukun lähes päivittäin päiväunet piikkimatolla ja sen jälkeen olo on aina ihan uudestisyntynyt!

Muistakaa ottaa rennosti! 😉

IMG_5751


15 Responses to “10 syytä miksi ei kannata stressata”

  1. -J sanoo:

    Hei! Kiitos ajankohtaisesta postauksesta! Toki moni em. tieto ei maata mullistavan uutta tai ihmeellistä, mutta hyvä se on muistutella meitä lukijoita. Itse into piukkana 3v sinkoilin ja repeydyin joka paikkaan. Nyt loppui paukut ja pistivät saikulle masentuneisuuden ym. takia vaikka olen luonteeltani aikaisemmin ollut oikein energinen ja optimistinen ihminen. Ei kiva! Kaikkien ei tarvitsisi kokea tätä kantapään kautta.

    Kiinnostaakin näin superstressaantunteen malliesimerkkinä, että onko siulla näkemyksiä ja kokemuksia liikunnan harrastamisen ja stressaantumisen yhteydestä? Itse on tuntunut koko vuoden 2014 ajan siltä, ettei kehitystä oikein tule vaikka harrastamani lajit ovat rankkaa reeniä (kamppailulaji ja crossfit mm.) Lienee myös siitä ettei stressaantuneena saa kohdistettua kaikkea energiaansa yhteen asiaan kerrallaan vaan yrittää liikunnan sarallakin liian monta asiaa yhtä aikaa, kuten 5kg tiputusta normaalipainoisena, uusien lajitaitojen omaksumista, bikinipepun saavuttamista…. mitä näitä nyt on!

    Kiitos inspiroinnista ja tsempistä blogisi avulla! Bikinibody-haaste kiinnostaa!

    T: liikuntatieteilijä Jyväskylästä

  2. Mira sanoo:

    Ennakointi!

    Mun lempisana:).

    Varmaan tulis stressiä jos ei olisi tekemistä:).

    Nautin siitä että saan ”sykkiä” :). En toki aina mutta monen asian hoito ja tekeminen yhtäaikaa saa kaikki muutkin langat pysymään käsissä. Jos on vaan yksi asia hoidettavana, siitä ei meinaa tulla mitään. Jos monta, ”kaikki” sujuu.

    Ja kyllähän tuo asioiden tärkeysjärjestykseen laitto vaikuttaa siinävaiheessa kun tuntuu että joku asia meinaa kaatua päälle.
    Aika pieniä juttujahan ne monesti on mistä alkaa stressaamaan…?

    Nyt lenkille laittamaan asiat omiin lokeroihinsa tuonne pääkoppaan niin jo taas hommat luistaa:).

    Aurinkoisia lenkkeilykelejä

    http://istillcount.blogspot.fi

  3. hanna sanoo:

    Mielenkiintoinen ja osuva postaus, mutta epäilen, että tarkoitat kohdassa 10 kortisoLia etkä kortisoNia, ne kun on hieman eri asioita. 🙂

    • ainor sanoo:

      Haha, voi ei. Sekoilen aina noiden sanojen kanssa. täytyy korjata 😀 kiitti!

  4. Mari sanoo:

    Stressi on vaikea asia. Itse varmaan elän vuodesta toiseen jonkin asteisen stressin kanssa, koska asemani töissä tekee siitä suurimman osan. Valitettavasti. Toisaalta osaan kyllä hallita sitä jonkin verran, mutta tiedän, ettei stressitöntä arkea ole ollut pitkään aikaan. Kyllähän se näkyy ja tuntuu.

  5. Riika sanoo:

    Moikka, tulipas osuva teksti! Itse olen nukkunut todella huonosti muutaman viikon juurikin varmaa stressin vuoksi. Liikunnalla yrittäny helpottaa stressiö mutta huomaan että kroppa mennyt ylitilaa ja sykkeet korkeella ja luonnollinen rytmi esim ruokailus tuntuu haastavalta säilyttää! Päätinkin et pidän iha totaalilepoa urheilusta nyt.. Jotenkin kropan kuuntelu on itelle tosi hastavaa! Aina pitös vetää kakkki täysillä! Olisi kiva jos ois esim postaus kevennettyjen viikkojen pitämisestä urheilussa yms! Itellä ainaki se et ei kevennä ellei joku siihe anna lupaa 😀 hauskaa viikkoa sulle:)

    • ainor sanoo:

      Tää on hyvä idea, josta voisin kirjoitella jossain vaiheessa! 🙂

  6. Mimi sanoo:

    Kiitos muistutuksesta 🙂

    Itsellä pitkäaikainen stressi aiheutti pahoja muistiongelmia. Hävettää myöntää, mutta unohdin välillä jopa pukeutua kunnolla! Koulumatkalla saatoin miettiä miksi on näin kylmä ja sitten huomata että takki on jäänyt sisälle, tai että nyt puuttuu sukat jalasta ja paitana on pelkkä aluspaita. Onneksi housut sentään muistin pukea päälle, etten ihan ilkosillani lähtenyt ovesta ulos! 😀

    Nyt stressaan jatkuvasti painon takia. Sitä on tässä yritetty pudottaa vuoden ajan tuloksetta. Välillä putoaa kilo tai pari ja tulee pian takaisin. Se on tosi turhauttavaa ja siitä on vaikea olla stressaamatta. Ensimmäistä kertaa pitkään aikaan tunnen itseni motivoituneeksi kun löysin blogisi viime viikolla ja nyt odotan innolla bikinibody-haastettasi. 🙂 (Sori tämä purkautuminen!)

  7. sofia sanoo:

    Ei nyt ihan postaukseen suoraan liittyvä juttu, mutta mua kiinnostaa toi piikkimatto. Siitä kun oot aina välillä maininnut täällä blogin puolella, mutta tietääkseeni (ellei jotain ole mennyt mun ohi, mikä sekin on kyllä ihan mahdollista) et oo koskaan kertonut siitä enempää. Mikä ihme se on?! 😀 Siis meinaan onko se joku oikee piikkimatto missä on hirmuterävät tappaja piikit vai sellanen pehmeäpiikkinen vai mitä ihmettä. Haluisitko kertoo siitä enemmän? Miksi sellasta käytetään? Onko sillä jotain maagisia terveysvaikutuksia? Hah, oon ihan pihalla.

  8. outi sanoo:

    Hyvä postaus!
    Turhat stressitekijät pois, rentoutumisen taito ja ylämäissä positiivisiin asioihin keskittyminen 🙂
    Piikkimatto on mullakin kovassa käytössä ja siihen kyllä nukahtaa… 🙂

    outinfitness.fitfashion.fi

  9. T sanoo:

    joo itekki oon tässä kärsinyt jo jonkin aikaa stressistä ite oon se huomannu ainakin että hiusten kunto on huonontunut ja mietin paljon enemmän kaikenlaisia asioita.

  10. larppa sanoo:

    Tosi ajankohtainen postaus mun kannalta. Koko vuoden ollut hirveästi kouluhommia ja kaikenlaista muuta stressin aihetta, mulla on varmaan kaikki nuista kymmenestä kohdasta. 😀 Hampaiden narskuttelu on suurin vaivani, joinakin viikkoina lähes joka yö. Toivon aina että voi jättää ees sen yhen päivän ettei oo mitään tekemistä, mutta se ei vaan koukuhommien vuoksi oo tällä hetkellä mahollista. Tule pian, kesäloma! ( joka tapauksessa, hyvä postaus! )

  11. kike sanoo:

    Hei,
    Olen todella innoissani lukenut blogiasi, täältä saa kaikkia vinkkejä niin treeniin, kun muihinkin elämäntapoihin.
    Treenaajana sitä luulee että tietää jo kaiken kaikesta, mutta on niin paljon uusia juttuja tullu sinun blogin lukemisestakin.
    Kiitos.

Kommentoi