5 syytä miksi EI kannata tuijottaa vaa’an lukemaa

Käsi ylös kaikki jotka ovat joskus aloittaneet painonpudotusprojektin tähtäimessä jokin tietty painolukema? – Niin arvelinkin. Nykyään tiedämme, ettei vaaka kerro aina koko totuutta projektin etenemisestä. Silti jostain syystä niitä numeroita on vain helpompi uskoa, kuin esimerkiksi peiliä, löystyneitä vaatteita tai mittanauhaa. Sehän on loppujen lopuksia aika järjetöntä! Vaakaa ei tarvitse heittää roskiin, mutta kerron teille viisi syytä miksei vaakaa kannata vahdata hulluna viikon jokaisena päivänä.

DSC00651

1. Kehon paino koostuu monista muistakin asioista rasvan lisäksi. Lihakset, vesi, luut ja sisäelimet muodostavat kehon painon, jonka vuoksi painon nousu tai väheneminen ei aina tarkoita rasvan lisääntymistä tai vähentymistä.

2. Lihas painaa enemmän kuin läski. Tuttu juttu eikö vain? Käytännössä saman painoinen määrä lihasta mahtuu pienempään tilaan, jolloin esim, käsivarsi on kapeampi, jos se on ”täytetty” lihaksella eikä rasvalla. Voi siis olla, että menetät rasvakiloja, mutta saat lisää lihasmassaa, jolloin paino ei putoa numeroissa lainkaan, vaikka tuloksia olisi tullut ja kroppa kiinteytynyt huomattavasti.

3. Syöty ruoka vaikuttaa myös painoon. Hiilihydraattipitoinen ruoka kerää nestettä, jolloin paino voi nousta, vaikka rasvaa ei tulisi yhtään lisää. Sen vuoksi matalahiilihydraattisilla ruokavalioilla paino putoaa heti muutamia kiloja – nestekiloja. Huonosti sulavat ruuat jäävät pidemmäksi aikaa ruuansulatuskanavaan, jolloin ruoka ”painaa vartalon sisällä” pidempään.

4. Kaksi yhtä pitkää ja painavaa henkilöä voivat näyttää aivan erilaisilta, riippuen siitä mistä keho koostuu. Useasti paljon urheilua harrastavat näyttävät kevyemmiltä kuin oikeasti ovat, sillä kehon rasvamäärä on matala ja lihasmassaa on enemmän.

5. Vaa’an lukemat voivat siis heitellä yllä olevien syiden vuoksi muutamilla kiloilla päivästä riippuen. Jos haluaa kaikesta huolimatta seurata vaa’an lukemia kannattaa tehdä se viikon tai kahden välein, samana viikonpäivänä, aamulla vessassa käynnin jälkeen.

Jos ylipainoa on paljon, on toki hyvä saada painoindeksi terveelliselle lukemalle. Tosin, jotkut todella lihaksikkaat henkilöt voivat olla painoindeksitaulukolla ylipainoisia, vaikka kehon rasvamäärä olisi matala. Ymmärrätte kuitenkin pointin, jos vatsa roikkuu varpaissa ja painoa on 200 kg, ei voi vedota siihen että lihas painaa ja siksi olen ylipainoinen. 🙂

Minä kannatankin mittanauhan, peilin, vaatteiden, kehonkoostumusmittauksien sekä pihtimittauksien käyttämistä. Kehonkoostumusmittaritkaan eivät kerro absoluuttista totuutta, mutta projektin seuraamiseen ne sopivat ja kertovat ainakin onko suunta oikea! Mittanauha on hyvä keino havaita kiinteytyminen. Mitä tahansa mittaustapaa käyttääkään, mielestäni viikon välein mittaaminen riittää. Päivässä ei voi tapahtua suuria pysyviä muutoksia. Ei myöskään kannata lannistua vaikka välillä tulokset jumittaa, sinnikkäällä työllä tuloksia alkaa kyllä näkyä, kunhan vaan ei anna periksi ja lopeta projektia heti jos tuloksia ei näy ekoilla viikoilla.

DSC00854

Harvemmin tuloksia tulee tasaiseen tahtiin. Välillä mennään eteenpäin, välillä taaksepäin ja välillä poljetaan paikallaan. Se kuuluu asiaan, eikä tästä kannata ottaa stressiä! Turha stressaaminen pahimmassa tapauksessa vain jumittaa tuloksia entisestään.

Naisille vielä muistutuksena, että kuukautiset vaikuttavat myös painoon. Paino voi noista 1-2 kg kuukautisten aikana. Juuri ennen kuukautisia tai niiden aikana ei myöskään kannata ottaa sähköisiä kehoanalyyseja, sillä tulos voi heittää hieman.

Kivaa tiistaita ystävät! 🙂


11 Responses to “5 syytä miksi EI kannata tuijottaa vaa’an lukemaa”

  1. ewiina sanoo:

    Eikä..justii osuva postaus taas!:) kävin tänää huvikseen vaa’alla ja lukemat näytti 74.1kg ja kukaan kelle oon sanonu sen painavani ei oo uskonu et ois niin ’paljon’ 😀 mut oonhan toki 175cm. itteeni ei haittaa lukema yhtää koska oon Ennenki painanu tän verra muttei mun kroppa tältä näyttäny sillon :–D

    • ainor sanoo:

      Noniin hyvä jos osui ja uppos. Turhaan sitä painoa seuraa varsinkaan jos tavoitteena on saada lisää lihasta! 🙂 Anna mennä vaan samaan malliin!

  2. Emmi sanoo:

    Jos viidessä viikossa haluaa kiristöä mahdollisimman paljon tekee neljä salia ja viisi aerobista niin mikä olisi suurin kalorivaje joka päivittäi saa olla ettei kroppa mene säästöliekille. Haluan todella vetää tämä viisiviikkoa täysiä ja millaisia treenejä salille ja aerobiseen yms suosittelisit jotta saisi läskit liikkeelle mahdollisimman hyvin. Olen siis suht hyvässä kunnossa mitä nyt vähän vyötärön ja jalkojen kohdalle tullut muutama liikakilo jotka haluaisin nitistää pois 🙂

    • Ymmi sanoo:

      Kuule, kun ei se yhteiskunta pyöri sillä tavalla, että kaikki vaan kiristelis läskejä. Emmi kiristää, saamelaiset kiristää, Timo Soini kiristää, Paavo Arhinmäkikin kiristää. Mutta mulla olis sulle kuitenkin mun uusin bestseller tarjolla, ”kuinka voisin itseeni tyytyä, tyytyä?”

    • ainor sanoo:

      Heippa! Nyt en kyllä osaa sanoa mitään tiettyä kalorimäärää millä ei menisi säästöliekilli, se on aika yksilöllistä. Kannattaa varmaan kokeilla löytää sopiva vaje ilman että kroppa vetää tukkoon, vaikka en koskaan suosittelekaan mitään pikakuureja. 🙂

  3. mjai sanoo:

    Asiaaa! Mä pidän itseäni tosi painavana, mutta en anna sen haitata, vaikka toisinaan mietin että huijaanko vain itseäni. Pitäisi kyllä mennä ehdottomasti kehonkoostumusmittaukseen joskus!

    • ainor sanoo:

      Jos on hyvä olo omassa kropassa, silloin painolla ei ole mitään merkitystä. 🙂 Kokeile kehonkoostumusta, ne on ihan mielenkiintoisia juttuja!

  4. Iitu sanoo:

    Mua kiinnostas kuinka voisin parhaiten nostaa kuntoani?Eli ymmärrän siis,että tulisi harrastaa liikuntaa joka hengästyttää ym.,mutta lähinnä kiinnostaa mikä olisi hyvä määrä aloittaa/mitä lajia/ottaako lihaskunto harjoittelun heti mukaan? Oon melko hoikka ja syön terveellisesti,mutta liikunta on se jossa jumittaa. Kunto on todella huono(hengästyn jo jos kävelen jyrkkää ylämäkeä ja puhun puhelimeen samaa aikaa :D) lisäksi lihaskunto on myös melko heikko. Ruokavalion ansiosta kroppaa näyttää kuitenkin siltä,että treenaisin ehkä enemmänkin. Tuntuu,että nykyään puhutaan vaan liikunnasta kropan muokkaajana,kun ite haluiaisin eniten keskittyä parantamaan kuntoa ja muutenkin saada jaksamista ja energiaa normaaliin arkeen. 🙂

  5. Aada sanoo:

    Se on kyllä jännä juttu kuinka suuri psykologinen vaikutus vaa’an lukemalla on vaikka tuossa tuli viisi hyvää syytä miksi sitä ei kannattaisi tuijottaa. Kun treenaa paljon niin sehän olisi jopa suotavaa että painoa tulee jonkin verran lisää. Itse käyn puntarilla korkeintaan kerran viikossa, lähinnä mielenkiinnosta ja nähdäkseni että suunta on oikea.

  6. Janna sanoo:

    Niin hyvä Aino että sä kirjoitit tästä aiheesta! JES JES! Tärkeä asia monille ymmärtää.

Kommentoi