Millainen määrä liikuntaa on tarpeeksi?

Niin. Siinäpä vasta kysymys! Tähänkään ei ole mitään yhtä vastausta, vaan kaikkihan riippuu siitä mitä liikunnaltaan hakee. Myös kuntotaso ja aikaisempi liikuntahistoria vaikuttaa tietysti asiaan. Juurikin tämä vuoksi ei koskaan kannata verrata omia liikkuntamääriä toisten ihmisten määriin! Välillä mietin, kuinka järkevää on jakaa omia treenejä ja määriä blogssa, sillä omat treenimäärät ovat todella suuria, verrattavissa ihan ammattiurheilijan määriin. Ja toisaalta, minähän urheilen ammatikseni, joten sekin vaikuttaa asiaan. Jos en ohjaisi tunteja, ei varmaan tulisi käytyä noin monessa jumpassa viikon aikana. 🙂

IMG_5382_Fotor_CollageKun alkaa miettiä mikä olisi itselle sopiva määrä liikuntaa, on tärkeä tietää mikä on liikunnan tavoite. Kannattaa myös huomioida oma pävittäinen aktiivisuus. Jos istuu suurimman osan päivästä paikallaan, ei tunnin liikunta kolmesti viikossa ole välttämättä tarpeeksi. Jos taas on todella aktiivinen, harrastaa paljon hyötyliikuntaa, tällöin kolme liikuntakertaa viikossa on terveyden kannalta sopiva määrä. Kannattaa aina muistaa, että ihmisen keho on luotu liikkumaan. Me olemme passivoituneet harmittavasti koneiden ja muiden avustavien laitteiden vuoksi. Monet istuvat 8 tuntia päivässä työpaikalla, jonka jälkeen ajavat autolla kotisohvalle lekottelemaan loppuillaksi. Tällaisissa tilanteissa ei ole mikään ihme, että kroppa pettää alta ja paikat prakaa. Pahimmassa tapauksessa ”jumeja” yritetään hoitaa lääkkeillä tai hieronnalla, eikä mennä itse ongelman ytimeen.

Hyvällä liikuvuudella säästyy monilta vaivoilta!

Hyvällä liikuvuudella säästyy monilta vaivoilta!

Veikkaan kuitenkin, että suurin osa blogini lukijoista ovat aktiivisia ja treenimäärät ovat hieman suurempia. Karkeasti sanottuna voidaan ajatella, että jos haluaa ylläpitää jotain ominaisuutta esim. voima, liikkuvuus, hapenottokyky jne, tulisi tätä ominaisuutta treenata kolmesti viikossa. Jos taas haluaa kehittyä, tulisi ominaisuuteen panostaa enemmän. Esimerkkinä, jos haluaa parantaa omaa liikkuvuutta, tulisi venytellä/tehdä liikkuvuutta kehittävää treeniä enemmän kuin kolmesti viikossa. Jos haluaa pitää oman kuntotason siinä missä se on, kolme liikuntakertaa riittää siihen. Tietysti aloittelijoilla kunto kehittyy aina alkuun todella nopeasti, vaikka liikkuisi vähemmänkin. Liikuntakerran kestolla on myös vaikutusta. Liikuntaa ei aina tarvitse suorittaa juuri tuntia putkeen. Joskus vähempikin riittää ja voi tehdä lyhyen, mutta paljon tehokkaamman harjoituksen (esim. HIIT)  ja saada samat hyödyt kuin pidemmässä treenissä. Liikunta ei aina tarkoita, että täytyy lähteä kuntosalille puntille tai jumppaamaan. Reipas kävelylenkki ulkona on tuhat kertaa parempi vaihtoehto kuin jäädä sinne sohvalle lepäilemään.

DSC00342

Kehittymiseen liittyvissä asioissa täytyy muistaa, ettei kaikkea voi saada heti. Kehittyminen vaatii, että keskitytään ominaisuuteen, jota halutaan parantaa. Jos haluaa enemmän voimaa, kannattaa laittaa voimatreenit etusijalle ja tehdä hieman vähemmän aerobista. Kaikki eivät kuitenkaan halua kehittyä, vaan liikkuvat koska se on hauskaa ja koska siitä tulee hyvä olo! Tämä on ihanteellinen tilanne, sillä silloin liikunnan harrastaminen tulee luonnostaan ja on jatkuvaa. 

Mun mielestä aina ei tarvitse olla jotain tavoitteita joita jahtaa, mutta niistä voi saada itselleen motivaatiota ja lisätsemppiä treeneihin. Jos tavoitteena ei ole minkään tietyn ominaisuuden kehittäminen, kannattaa harrastaa liikuntaa monipuolisesti. Hyvän palapelin saa kasaan, kun yhdistää aerobista liikuntaa, voimaharjoittelua sekä kehoa huoltavaa treeniä. Huoltavan treenin ei aina tarvitse olla venyttelyä, vaan rauhallisemmat keppijumpat ja muut ovat myös loistavia liikuntamuotoja. Mitä parempi kuntotaso on, sen enemmän täytyy treenata jotta kehitystä tapahtuu. Jos tuntuu, että oma kunto on jumittanut paikallaan jo hetken, voi määrien/tehojen lisääminen tuoda toivottuja tuloksia. Jokaisen treeniviikon ei tarvitse olla samanlainen. Joskus voi tehdä raskaita viikkoja ja urheilla määrällisesti paljon, jonka jälkeen ottaa yhden kevennetyn viikon keskittyen palautumiseen ja huoltavaan liikuntaan. 

DSC01230

Loppuun vielä lyhyesti aiheesta laihdutus. Voisin kuvitella, että seuraavaksi joku kysyy mikä on sitten sopiva määrä liikuntaa jos haluaa pudottaa painoa? Painonpudotuksessa liikunnalla ei loppujen lopuksi ole edes kovin suuri rooli. Painonpudotus on kiinni 80% ruokavaliosta ja 20% treenistä. Tämä on siinä mielin hyvä asia, jos esim. loukkaantuu tai ei muuten vaan pysty treenata, se ei automaattisesti ”pilaa” painonpudotusta. Tietysti liikunnan avulla voi syödä hieman enemmän, mutta loppujen lopuksi kyseessä on aika pieni kalorimäärä. Jos urheilee vaikkapa sen tunnin päivässä, lisää se vain n. 400 kcal (riippuu tietysti kuka treenaa ja mitä) kulutukseen. 2 voileipää päällyksineen, banaani ja lasi maitoa ja se on siinä se 400 kcal.

 


14 Responses to “Millainen määrä liikuntaa on tarpeeksi?”

  1. Ab sanoo:

    Noi WC-pöntöt häiritsee 😀

  2. Noora Turunen sanoo:

    Jälleen hyvä postaus täynnä asiaa! 🙂 Itselläni treenimäärät vaihtelee päälle kymmenestä tunnista nollaan viikosta riippuen. Esim viime viikolla menin salille vain sunnuntaina sillä olin stressillä saanut kroppani niin väsyneeksi ettei muina päivinä yksinkertaisesti pystynyt. Mutta sunnuntain treeni teki kyllä niin hyvää!
    Mä lisäisin tohon laihdutuskohtaan, että aineenvaihdunta toimii liikkuessa paljon paremmin. Viime viikolla vatsa kramppasi moneen otteeseen ja vasta sunnuntaina tajusin että sehän johtui liikkumattomuudesta…

    • ainor sanoo:

      Kiitoksia Noora! Oot oikeessa että liikunnalla on toki vaikutuksia paljonkin, viittasin vaan lähinnä painonpudotusta ja kalorinkulutusta, että ei se liikunta ihan huimasti kulutusta nosta. 🙂

  3. sonju sanoo:

    Teetkö personal trainer työtä etänä? Saisiko sinuun yhteyden sähköpostitse.. en ainakaan löytänyt spostiasi mistään :/

    • ainor sanoo:

      Moikka! Mun yhteystiedot löytyy tuolta yläpalkista kohdasta yhetystiedot 🙂 Tällä hetkellä mulla ei ole mahdollisuutta ottaa enempää valmennettavia, mutta yksittäisiä ohjelmia teen myös etänä. 🙂

  4. Mira sanoo:

    Hei

    Käsivarret on kyllä saaneet hienosti muotoja *peukku*

    http://istillcount.blogspot.fi/

  5. iive sanoo:

    Kiitos taas hyvästä postauksesta!
    Liikuntasuositusten määrä on mielestäni mitä kummallisin. Totta kai 2,5h viikossa on enemmän kuin ei mitään, mutta en ymmärrä kuinka sillä pidettäisiin mitään kuntoa yllä tai kehityttäisiin millään tavalla.
    Olen itse kehittänyt peruskuntoani tasolta rapakunto tasolle hyvä. Noin nelisen vuotta on tässä urakoitu, mutta kyllä sen huomaa että jos et ole 26 vuoteen harrastanut mitään liikuntaa koululiikunnan ja lapsena normaalin leikkiliikkumisen lisäksi niin on tuo kunnon kohottaminen rankkaa hommaa. Tähän asti kunto on kohonnutkin hyvin, mutta nyt alkaa olla jonkin näköinen jumiutumisvaihe eli jotenkin liikkumista pitäisi muuttaa että saisi kuntoa edelleen kehitettyä. Liikun kuitenkin vähintään 1h päivässä ns. Raskaampaa liikuntaa ja siihen kevyemmät liikkumiset ja kehonhuollot päälle. Enkä tee istumatyötä vaan fyysistä työtä jossa ollaan koko ajan liikkeessä (kevyesti tosin). En ikinä olisi päässyt edes tähänkään asti liikkumalla 2,5h viikossa…
    Olen myös laihduttava liikkuja eli painoa tiputellaan koko ajan toistaiseksi. Liikunnalla ei varmaankaan siihen painoon ei ole todellakaan kummoista merkitystä sinällään, mutta kyllä se motivaatioon ja aineenvaihduntaan vaikuttaa positiivisesti. Ja eipähän voi sohvalla kaipailla herkkujen syömistä kun sen sijasta puurtaa salilla tai lenkillä 🙂
    iive
    http://voimaahoitsulle.blogspot.fi/

    • ainor sanoo:

      Heippa ja kiitos! Tuo 2,5 h kuulostaa kyllä todella vähältä, mutta onhan sekin toki parempi kuin ei mitään! Jälkeenpäin aloin miettimään itsekin tuota mitä kirjoitin ettei liikunnalla ole painoon kovin suurta vaikutusta, onhan sillä toki esim. kehonkooostumukseen ja moneen muuhunkin asiaan joita mainitsit. Viittasin lähinnä puhtaasti kaloriteoriaan, kun joskus ajatellaan että tunnin jumpan jälkeen voi vetää ristorantepizzan uuniin ja mässäillä menemään kun on kulutettu huimasti. 🙂

  6. sofia sanoo:

    hei aino! mulla olis tällänen pikku ongelma että; olen 20-vuotias voimistelija, 163cm/56kg, olen urheilullisen näköiseissä kunnossa oman lajini ansiosta, mutta alavatsani on silti ”löysä”. ylimmät vatsalihakset näkyvät selvästi, jopa istuessa mutta miten saan tämän alavatsan löysyyden pois ja tilalle kiinteän masun 🙂
    normaali syöntini on: aamulla kaurapuuro ja appelsiini, ruokana kana/kala ja kasvikset, välipala omena, toinen lämmin ruoka samantyyppinen kuin ensimmäinen ja illlalla hedelmiä.

    • ainor sanoo:

      Naisilla vaatii aika matalaa rasva% jotta alavatsan lihakset tulevat näkyviin, ja matala rasva% vaatii aika kurinalaista syömistä ja treenaamista. Kannattaa miettiä onko se sen kaiken arvoista? Jos on, niin sitten vaan ruokavaliota hiomaan vieläkin paremmaksi, jotta viimeisetkin rasvat palaa.:)

  7. Kirsikka sanoo:

    Heippa Aino!

    Pakko sanoa, että oot kyllä ihan huikee tyyppi! 🙂 Kiitos tosi laadukkaasta blogista ja ennen kaikkea inspiraatiosta, jota susta saan. Voin sanoa, että sun tän hetkinen työtilanne on aikalailla se mun unelma-ammatti, mitä haluaisin tehdä. PT-puoleen ei ehkä mulla ihan yhtä suurta intohimoa oo, sen tilalle laittaisin ehkä fyssarina toimimista, mutta näin muuten. 😉 Ohjaamishaave eteni mulla hyvin viime vuonna, mutta syksyllä tuli sairastumisen ja muiden opintojen kautta takapakkia ja nyt ollaan taas vähän jumissa sen kanssa ja seuraavat ”liikkeet” on suuren mietinnän alla. Harmittaa syksy tosi paljon ja tein sillon muutamia tyhmiä valintoja/en tarttunut oikeisiin tilaisuuksiin ja nyt ne syö ihan älyttömästi mieltä… Sun blogista saan kyllä onneksi hurjasti voimaa lähteä tavoittelemaan unelmia uudestaan, vaikka ne tuntuisikin joskus kaukaisilta! Suuren suuri kiitos vielä siis! 🙂

    Onneks ohjaamisen suhteen ei haittaa vaikkei enää 18-vuotias olisikaan… Oon 23, joten onneks tällä vielä aikaa paikata omia virheitä ja valintoja.

    • ainor sanoo:

      Moikka Kirsikka! Voi kiitos, ihanasti sanottu! 🙂 23-vuotiaana ehtii vielä vaikka mitä, joten nyt vaan unelmista kiinni ja alat toteuttaa niitä. Kqnnattaa olla todella aktiivinen ja tarjoutua ohjaamaan usein tai aina kun on sellainen mahdollisuus. Itse ainakin esimiehenä arvostan tällaista piirrettä ja yleensä niitä tunteja alkaakin tarjoutua enemmän ja enemmän. 🙂

Kommentoi