Viimeiset vastaukset kysymyksiinne

Hellurei! Luvassa olisi vastauspostauksien neljäs ja viimenen osa. Kysymyksiä kertyi kaikenkaikkiaan hurja määrä ja toivottavasti näistä on apua muillekin kuin vain kysyjille. 

Kävin tekemässä tänään aamulla ihan huipun käsitreenin. Sai kyllä vedettyä lihakset ihan loppuun. Voin jakaa treenin myös täällä myöhemmin. Nyt alan etsimään hyviä biisejä combatin mixaukseen! image

1. Miten saada aamuväsymys loppumaan? Liikun tosi paljon, mutta usein klo 8-9 herätykset tuottaa tuskaa ja kestää sen pari tuntia ennen kuin on pirteänä.

Menemällä tarpeeksi aikaisin nukkumaan. Jos olet jatkuvasti todella väsynyt aamulla, se kertoo siitä että et ole nukkunut tarpeeksi. Liikunta lisää myös unentarvetta, joten pää tyynyyn tunnin pari aikaisemmin. Jotkin ravintoaine puutokset voivat myös aiheuttaa väsymystä, eli tarkista että syöt riittävästi ja monipuolisesti!

2. Pitääkö treenin jälkeisenä päivänä lihasten olla aina kipeät, jotta kehitystä tapahtuu? Ja onko normaalia, että salilta lähtiessä treenantut lihakset ”tärisevät” , vaikka ne eivät tunnu erityisen väsyneiltä?

Ei tarvitse. Kun treenaa säännölisesti, lihas ei enää kipeydy samaan tapaan kuin alussa. Tärkeämpää on että lihas tuntuu treenin jälkeen väsyneeltä ja tärinät kertoo myös että sitä on väsytetty riittävästi. 🙂

3. Ajattelin kysyä, mitä laitteita kannattaisi kuntosalilla suosia, jotta saisi ”jenkkakahvat” pois? Itse käyn n. 4 kertaa viikossa salilla ja tuntuu, että kaikkialla muualla tapahtuu muutosta paitsi tuolla kyseisellä alueella. Lisäksi olen nykyään tosi väsynyt kun menen salille. Auttaako lepopäivät ja erilaiset proteiinijuomat asiaan, vai onko sinulla joitakin hyviä muita keinoja? (:

Valitettavasti sellaisia laitteita ei ole olemassa. ”Jenkkakahvat” ovat rasvaa ja rasva lähtee syömällä oikein ja liikkumalla riittävästi. 🙂 Nukutko riittävästi? Syötkö riittävästi? Molemmat asiat vaikuttavat vireystasoon. Jos treenaa omaan kuntotasoon nähden liikaa, voi sekin aiheuttaa väsymystä kun keho ei ehdi palautua edellisestä harjoituksesta. 

4. Moikka! Sellasta oon tässä miettinyt että miten pystyisin ehkäseen penikoiden syntymistä? Oon nyt käyny hierojalla jotta pääsisin niistä eroon ja nyt kun pikkuhiljaa pitäisi taas alkaa juosta niin mihinköhän pitäisi kiinittää huomiota jotta ne ei tulisi takaisin?

No mun mielestä hyvillä kengillä ja juuri sun jalkaan sopivilla kengillä on aika iso rooli. Lihashuolto ja venyttely on myös tärkeää. 🙂

5. Olen kerran käynyt lauantain 45min spinning-tunnillasi (kiitos menevästä tunnista!) ja pari asiaa jäi mietityttämään:
-Mille sykerajoille olet tunnin suunnitellut? Tunti on kovatehoinen, joten molempien työ-osuuksien syke-alueet ovat VK-MK alueella.
-Mikälainen tuntirakenne sinulla yleensä on? Lämmittely, työ-osuus, palautus, työ-osuuus, palaututus + venyttely
-Mikä ”jumpsien” idea on? Apua, mikä on jumpsi? 😀
Olisi kiva kuulla mitä ”peruskaavaa” käytät spinu-tuntien suunnittelussa ja sun lemppari spinu-biisit kautta aikojen! 🙂 Tuo aikaisemmin mainittu tuntirakenne on se mitä käytän, molemmissä työ-osuuksissa mulla on jokaiselle biisille ns. oma rooli minkä mukaan rakennan nämä työjaksot! Lemppari spinubiisit hmm niitä on todella paljon! Varmaankin Master Blaster – Come clean ( Megastylez remix), Cascada – Because the night (Bootleg mix), Dancefloor kingz – Me and you (Ti-Mo remix), myös Pendulumilla on hyviä spinubiisejä!

6. Heippa! Minulla on noin 7 kilon painon pudotus menossa ja ruokavalio on kunnossa. Salillakin tulee käytyä 4 kertaa viikossa. Kysyisin sellaista, että laitan monesti hieman hunajaa (max ruokalusikallinen) maitorahkan sekaan jossa on lisäksi hedelmiä ja pähkinöitä. Tällaisen välipalan syön 2-3 kertaa päivässä, sillä en osaa syödä kahta lämmintä ateriaa ja tämä on ollut helppo vaihtoehto. Mutta voiko tuo hunajan määrä vaikuttaa kielteisesti laihtumiseen? Hunajassahan on aika paljon hiilareita. Päivän aikana hunajaa tulee siis syötyä noin 2-3rkl. Ja onko tuo maailman loppu jos ei syö sitä toista lämmintä ateriaa tai edes mitään salaattia vaan korvaa sen maitorahkalla? Kiitoksia jo etukäteen vastauksesta ja kiitos kivasta blogista!

Moikka! Kannattaa aina miettiä että päivän kokonaisenergiamäärä ratkaisee. Eli ei voi sanoa etttä jonkun ruoka-aineen vuoksi laihdutus menee pilalle. Onhan hunajassa toki energiaa, mutta pienissä määrin se ei ole mikään kaloripommi. Ruokalusikallisessa n. 60 kaloria,  eli jos se mahtuu mukaan sun kaloritarpeeseen niin sitten se on ihan ok. 🙂

7. Hei! Minua kiinnostaa semmonen, että kun pt tekee ruokaohjelman jossa kaloreita tulee enemmän kuin asiakas on ennen syönyt, jos vaikka on kituuttanut pitkään miinuskaloreilla tai syönyt väärin, niin nouseeko ns. oikeaa ruokaohjelmaa noudattamalla paino ja miten käy laihdutuksen?

Heippa! No se riippuu hieman siitä kuinka paljon PT laittaa kaloreita ruokaohjelmaan. Jos tavoitteena on laihtuminen, niin PT varmasti osaa laskea määrät niin että laihdutus onnistuu, vaikka asiakas joutuisikin syömään enemmän kuin ennen. 🙂

8. Heippa,
Olinkin tästä ajatellut laittaa meiliä, mutta nyt sainkin hyvän tilaisuuden kysyä täällä tätä.Teetkö pt-valmennuksessa ”vain” kuntosaliohjelman vai otatko huomioon muut asiakkaan liikkumiset ja tavoitteet? Oma tavoitteeni on kehittää sekä juoksukuntoa että lisätä lihasvoimaa. Tottakai pari kiloa rasvaakin olisi kesäksi tarkoitus tiputella. 😉 En ole tähän mennessä löytänyt Vaasasta omiin tarkoituksiini sopivaa pt-ohjaajaa.

Moikka! Treenisuunnitelma tehdään aina siltä pohjalta mitkä on asiakkaat tavoitteet. Mulla on ollut paljon asiakkaita, joiden treeneissä painopiste on ollut ihan muualla kuin salitreenissä, vaikka se onkin hyvä tuki melkein jokaiseen tavoitteeseen. Yhteisissä treeneissä voidaan tehdä melkein mitä vaan mikä tukee niitä tavoitteita mitä asiakas tahtoo!

9. Moikka! Mahtava blogi sulla 🙂
Haluaisin kysyä sellaista mikä mua on pitkään vaivannu, nimittäin onko mahdollista muokata vartaloa täsmällisemmin kuin vain ylipäänsä laihduttaa/kerätä lihasmassaa? Kärsin nimittäin hieman erikoisesta ongelmasta, tai ei se mitenkään erikoista ole, varmaan monilla on sama vaiva, nimittäin vartaloni on aika epäsopusuhtainen. En tarkoita että esim. yläkroppa on paljon pienempi kuin alakroppa, vaan minulla on joissain kohti vartaloani todella törröttävät luut (esim kylkiluut), mutta kyljissä ja vatsan päällä on vielä hieman ylimääräistä rasvaa. Harrastan aika paljon liikuntaa, käyn salilla n. 4-5 krt/vko ja teen monipuolisesti myös aeroobista liikuntaa. Mitoiltani olen 164cm/50kg ja haluaisin ennemmin timmin tasaisen vartalon kuin tämmöisen ”muhkuraisen” 😀 olisiko sulla siis vinkkejä miten sellaisen voisi saavuttaa? Olisin todella kiitollinen jos saisin vähän apua :>

Moikka! Hmm.. Siis luitahan ei voi muokata millään lailla, mutta kyllä vartaloa pystyy muokata aika pitkälle jos vain on valmis tekemään kovasti työtä. Neuvoisin kuitenkin treenaamaan salilla niin että saisit muotoa koko kroppaan, jolloin olemuksesta tulee heti timmimpi. Aerobiset edistävät rasvan palamista tasaisesti koko kehosta ja lopulta myös niistä kohdista mistä sitä haluat pois. Ruokavaliolla on tässä jälleen suuri osuus, kuten aina. 😀 En nyt tiedä oliko tästä mitään apua.

10. Oletko luonteeltasi todella rohkea, sosiaalinen ja ulospäinsuuntautunut? Koitko ohjaajaksi ryhtymisen vaikeana ja pelottavana? Kuinka usein käytät palautusjuomaa?

Olen luonteeltani ulospäinsuuntautunut, melko rohkea ja melko sosiaalinenkin. Ennen olin ujo, mutta olen muuttunut ja kasvanut tässä vuosien aikana. 🙂 Aluksi ohjaaminen jännitti paljon, mutta omaan aika hyvän itseluottamuksen josta on ollut paljon apua ohjaamisessa ihan alusta lähtien. En käytä varsinaisesti palautumisjuomaa, mutta heraproteiinia otan annoksen (30g) päivittäin. 🙂

11. Ravitsemusterapeuttini teki minulle kehonkoostumus mittauksen, jossa kävi ilmi että proteiinin arvo on liian alhainen. Rasvaa tulisi saada pois 5 kg ja lihasmassaa lisää 6,3 kg. Etenkin keskivartalolla ja reisistä rasvaa. Miten onnistun saamaan tämän ylimääräisen/nopeasti tulleen rasvan pois ja tilalle lihasta? Kuinka paljon tarvitsen proteiinia päivässä? Ja miten lisään sitä? Miten osaan laatia oikean suhteen , jotta en vaan saa liikaa proteniinia? ? Painan 56 kg ja olen 161 cm pitkä. Pyrin käymään salilla 3 kertaa viikossa ja kerran viikossa spinning tai vastaava treeni. Minulla on astma ja hapenottokykyäni tulisi myös parantaa.

Kiitos Aino ihanista spinning tunneista! Olet loistava ohjaaja! Mietin, joka tunnilla että en jaksa…enkä tuu enää koskaan 😀 Minulle ne on melkein liian raskaita, mutta sitäkin antoisampia…En luovuta ! 🙂

Hei! Kiitos 🙂 Voit laskea että proteiinia tulisi saada 1,5-2 g per painokilo eli sinun tapauksessasi 84-112 grammaa päivässä. Juurikin oikeanlaisella treenillä ja ravinnolla saat ne rasvakilot katoamaan ja lihasta tilalle. Muista että salitreenit pitää tehdä tehokkaasti jotta niitä tuloksia alkaa näkyä! Spinning onkin loistava tapa parantaa hapenottokykyä, joten jatka vain siellä käymistä 😉

12. Kuinka usein laihduttaja voi herkutella ja kuinka paljon kerralla, että tuloksia kumminkin tulisi? 🙂

Tämä riippuu hieman henkilöstä minkälaista ”dieettiä” noudattaa ja siitä kuinka nopeasti haluaa tuloksia. Mitä paremmassa kunnossa on sitä tiukemmin pitää noudattaa ruokavaliota. Esimerkiksi minä en voi pitää yhtäkään herkkupävää jos haluan kiristää kroppaa, sillä olen jo valmiiksi hyvässä kunnossa ja parempaan kuntoon pääseminen vaatii todella tiukkaa ruokavaliota ja paljon treeniä. Jos pudotettavia kiloja on kuitenkin enemmän ja laihtumisella ei ole kiire, niin pitäisin max. yhden vapaamman päivän viikossa tai kerran kahdessa viikossa, jolloin ei kuitenkaan tule syödä överisti kaikkea mahdollista!

13. Hei laittelinkii jo uusimpaa postauksee kommenttia, mut sit näinki tän..Eli mitä mieltä kevennytyistä viikoista urheilun suhteen? kannatatko? kuinka usein? ja millasia nää kuuluis sitte olla? Ja miten herkuttelun suhteen.. onko 1herkkupäivä/kk ok, jos haluaa kiinteyttää kroppaa? miten sä ite herkuttelut? ja kuinka usein? ja millä? : D ja mitä mieltä oot cheatmeal/-day jutuista? kuinka usein näitä?

Kiitos mahtavasta blogista ! Ja monipuolisista postauksista, monesti ”urheilublogeissa” on postauksen ykstoikkosia..

Terve ja kiitokset! Kevennetyt viikot on ihan hyvä juttu, jolloin keho pääsee palautumaan kunnolla treeneistä ja ehtii harrastamaan huoltavaa treeniä. Viikkojaon voi tehdä esim niin että joka 4-6 viikko on kevennetty, jos muut viikot ovat keskiraskaita/raskaita. Kyllä kerran kuukaudessa voi pitää rennoman päivän ja silti saada tuloksia. Mä en oo herkutellut tänä vuonna vielä lainkaan ja ajattelin jatkaa samalla linjalla. Joskus teen raakasuklaata tai syön jätelöä/karkkia jos tulee sellainen fiilis! 🙂 Kyllä noilla cheatmealeilla voi saada hyvää buustia aineenvaihduntaan, varsinkin jos on oltu pidempään miinuksilla. 🙂

14. Terve Aino! Kiitos aivan supeblogista! Oon nyt jo vähä myöhään liikkeellä kysymysten kanssa mut laitanpa silti tulemaan 😀
1. Nykyään tolkutetaan että pitää ottaa vaikka mitä vitamiineja ym. Pitäiskö ostaa siis kaupasta kymmentä eri purkkia vai riittäkö ruuasta saadut ? Jos syö monipuolisesti ei tarvitse syödä lisäavinteita, ainoastaan D-vitamiinia, Magneisumia ja omega-3 kannattaa ottaa vielä erikseen purkista!
2. Entäs mitä mieltä oot hamppu- ja riisiproteiinin käytöstä?  En ole käyttänyt kumpaakaan, joten en ole mitään mieltä. 😀 Ne käyvät hyvin proteiinilisänä jos on esim. maitoallergiaa ja ei voi käyttää heraa/kaseiinia.

15. Moi! Toivottavasti kysymys ehtis vielä mukaan, vaikka nyt vasta tän kysymyspostauksen huomasinkin. Mutta. Mitä sun poikaystävä tykkää sun vartalosta? Tiedän, että hänkin on urheilija. Kommentoiko hän koskaan lihaksia, rasvaa (tai sen puutetta 🙂 ) tai mitään muutakaan? Tai muutoksia kehossasi?

Moi. No kai hän on ihan tyytyväinen mun kroppaan. Ei hän hirveästi kommentoi ellen itse kysy 😀 

16. Täällä on kysymysten miettimiseen mennyt näin kauan, toivottavasti ehtivät mukaan.

Mitä suosittelet esim. Kaupasta ostettavan, kun olen kaupoilla ja huomaan välipala-ajan/lounas/päivällisajan ja nälän kolkuttelevan kesken kaiken? Monestihan siinä hetkessä helppoina matkan varrella syötävinä vaihtoehtoina ovat tarjolla hyvin hiilaripitoiset eväät patongit ja suklaapatukat ja taas kertyy vararavintoa, vaikkei nälkä kunnolla lähtisikään. Mulla tapaa olla itsellä aina laukussa Quest Bareja varalla jos tällainen tilanne pääsee käymään. Muuten pyrin pitämään ruokailuvälit tasaisina, jotta kovaa nälkää ei edes pääse syntymään. Kaupasta voi kiireessä valita esim riisikakkuja ja kinkkua, hyvät ravintoarvot omaava proteiinipatukka tai kalkkunanakkeja. 😀

Terveelliset vaihtoehdot ravintolassa? Monissa ravintoloissa näkee nykyään annoksien kalorit ja tarjolla on kevyempiä versioita. Itsehän voi pyytää annokseen enemmän salaattia ja vihanneksia esim. ranskalaisten tilalta. Esim. pihvi ja lisukkeena vihanneksia on aika hyvä vaihtoehto!

Millä korvata maitotuotteet? Yleensähän kiinteytyjät suosivat rahkaa ja raejuustoa, minua ne turvottavat. Välipalalla voi tehdä itselle esim. banaanilettuja (banaani, kanamuna,valkuainen) tai riisikakkuja (luomu) joiden päälle maapähkinävoita ja banaanin siivuja. Kyllä niitä vaihtoehtoja on vaikka kuinka paljon. Itse en esim syö rahkaa, vaan syön ”kunnon ruokaa” useamman kerran päivässä. 🙂

Kiinnostaisi postaus kuitujen lähteistä. Mielestäni liian alhainen kuitujen saanti ravinnosta ja yleensäkin ottaen vatsa-/suolisto-ongelmat ovat turhan yleisiä jo lapsillakin. Laitetaan korvan taakse, hyvä idea! 🙂

Aivan mahtava blogi. Sain itseäni niskasta kiinni ja liityin kuntoklubiin, jossa on lapsiparkki, nyt lähtee mammakilot! Kiitos ja tsemppiä!! 🙂

 


12 Responses to “Viimeiset vastaukset kysymyksiinne”

  1. Anumaaria sanoo:

    Eiks jumpsit oo niitä kun mennään ”ylös-alas-ylös-alas” eli istutaan, seistään, istutaan, seistään ja tyyliin vielä neljä ylhäällä, neljä alhaalla. Ei mun juttu sit yhtään, mut ei kai niitä millään tunnilla oikein kokonaan voi välttää. Onneks sulla niitä on vähemmän.

    • ainor sanoo:

      Jahas, selvä! Joo mulla on yhdessä biisissä niitä lyhyempiä nostoja ja ihan vaan siks että saa hieman vaihtelua tuntiin 🙂

  2. Anonyymi sanoo:

    Hei, en huomannut laittaa tätä kysymystä/toivetta tuonne kun sai laittaa kysymyspostaukseen kysymyksiä, mutta kokeilen nyt 😀 Eli, voisitko tehdä vaikka erikseen postauksen sun vatsalihastreenistä? En muistaisi tällaista hetkeen olleen, ja kaipaisin hieman vinkkejä liikkeisiin… Ja sun vatsalihakset näyttää todella hyvälle! 🙂 Ja muutenkin tää blogi on tosi hyvä, sattumalta löysin ja oon kyllä jäänyt lukijaksi saman tien 🙂

    • ainor sanoo:

      Hei ka kiitti! Oon miettinyt että kirjoitan tästä aiheesta tässä joku päivä! 🙂

  3. Karoliina sanoo:

    Vitsi sä oot Aino kyllä huikeessa kunnossa! Noista vitamiineista tuli mieleen, että suositteletko jotain tietyn merkkisiä D-vitamiineja ja Omega 3:sta, vai onko sillä väliä, että minkä merkkisen purkin kaupasta/apteekista ostaa? Kiitos loistavasta blogista! 🙂

    • ainor sanoo:

      No vitsi! Kiitos 🙂 Mulla on ollut nyt sellainen D-vitamiini mikä on tehty kalasta, omegassa kannattaa katsoa kuinka paljon DHA:ta ja E-EPAA kapseli sisältää ja vertailla hieman. Mitä enemmän sen parempi! 🙂

  4. Janna sanoo:

    Ostit hiljattain uudet painonnostokengät Adidaksen, piti kysymäni minkä koon otit ja mikä on normaali kokosi, kun koot ovat uk-muodosaa, ja llisin sellaiset tilaamassa. Onko koko tavallista suurempi?

    • ainor sanoo:

      Moikka! Otin yhden koon suuremman kuin normaalisti. Kengät ovat aika pientä kokoa. Mulla on normaalisti 37 ja otin siis 38 ja ne on aivan hyvät. 37,5 olisi ollut varmaan paras, mutta sellaista ei ollut. 🙂

  5. Sartsa sanoo:

    Moi Aino! Kiitos vastauksista jälleen kerran 🙂 Oon maanantaista asti huomannut itselläni flunssan oireita ja siitäkin huolimatta piti salillle päästä. Tänään olin kuitenkin järkevä enkä lähtenyt, vaikka mieli teki. Onko sulla mitään niksejä milllä saa flunssan latistettua, ett pääsee taas treenaamaan 😀

    • ainor sanoo:

      Moikka! Nyt on tosiaan paljon flunssaa liikkeellä :/ Eipä siinä auta kun lepäillä ja tankata hyvää ruokaa ja vitamiineja! Itse oon saanut apua Feel Vividin inkivääriuutteesta. Laitan sitä ja Acerolaa (c-vitamiini) teen sekaan iltaisin jos tuntuu että flunssaa pukkaa!

  6. Emilia sanoo:

    Heippa! Pakko kysyä tuosta maapähkinävoista, kun en ymmärrä että eikö sitä lasketa herkuksi? Minusta se on muutenkin ällömakeaa 😀 Voiko sitä syödä vaan tollee päivittäin esim rahkan korvikkeena?:D tuntuu ihan hassulta, kun olen kuullut monien sitä käyttävän.

    • ainor sanoo:

      On olemassa kahdenlaista maapähkinävoita ja tämä terveellisempi versio ei sisällä sokeria. Se on siis ainoastaan maapähkinöistä tehtyä seosta. 🙂

Kommentoi