Puutuvatko jalkapohjat treenatessa?

Moikka! Olen kirjoitellut aiemminkin samasta asiasta,  mutta ajattelin ottaa asian uudelleen esiin, sillä tähän ongelmaan törmään todella usein. Useasti jumppien jälkeen tullaan kysymään, että mikähän voisi olla syynä kun jalkapohjat puutuu jumpatessa.

Juokseminen sekä jumpat joissa hypitään paljon aiheuttavat monille kipua sekä puutumista jaloissa. Jalkapohjat ja koko jalkapöytä voi tosiaan ns. puutua tai akillesjänteet ja sääret kipeytyä kun jalkaan kohdistuu iskuja.

Hyvät ja tarpeeksi tukevat kengät ovat erittäin tärkeät ja niihin kannattaa satsata. Olenkin kirjoitellut tästä samasta asiasta aikaisemmin kenkä-näkökulmasta. Tekstin voit lukea täältä.
Tässä postauksessa unohdetaan kengät ja keskitytään muihin syihin, jotka voivat aiheuttaa näitä inhottavia vaivoja. Huomioikaa jälleen etten ole lääkäri, enkä mikään jalka-asiantuntija. Kirjoitan omien kokemuksien ja ”tutkimuksien” pohjalta.

Asiasta toiseen..Onko vähän täydelliset kengät?

Asiasta toiseen..Onko vähän täydelliset kengät? kuva

Olen huomannut, että jalkapohjien puutuminen johtuu usein liian kireistä pohkeista. Kun pohkeet ovat jumissa, verenkierto heikentyy myös jalkapohjaan ja puutuminen alkaa häiritä. Myös liian kireät jalkapohjat voivat luonnollisesti aiheuttaa saman ongelman. Pohkeita ja jalkapohjia säännöllisesti venyttämällä ongelmasta pitäisi päästä eroon. Jos venyttäminen ei auta, on hieroja seuraava vaihtoehto. Jos jokin paikka on kireänä, kannattaa aina yrittää itse saada sitä auki venyttämällä, rullailemalla tai vahvistamalla lihasta. Hieronta ei yleensä ratkaise ongelmaa, se tuo vain lyhytaikaisen helpotuksen jumitukseen. Jos vikaa (huono ryhti, väärät kengät, väärä suoritustekniikka) ei korjaa, jumitukset palaavat aina uudelleen. Jalkapohjia pystyy venyttämään niin, että istuu lattialla täysistunnassa jalat suorina ja vetää varpaita itseään kohti. Jos liikkuvuus ei riitä, voit koukistaa toisen jalan ja tehdä venytyksen yhdelle jalalle kerralla.

IMG_4554-742x1024

Suoritustekniikalla on suuri vaikutus jokaisessa urheilulajissa ja sama pätee myös jumppiin. Olisi tärkeää tehdä puhtaalla tekniikalla, jolloin oikeat lihakset rasittuvat ja väärät paikat eivät kipeydy.

Yleisin ongelma hyppyjä sisältävillä tunneilla on se, että hypitään ns. päkiöillä koko tunnin. Esimekiksi Bodyattack-tunti sisältää paljon hyppyjä, ja jos koko tunnin vetää päkiöillä, ei ole ihme jos pohjat kipeytyvät ja puutuvat.  Kun tähän päkiäpomppimiseen lisätään vielä jalan sisäkierto tai muu väärä asento (jalkaterä kääntyy sisäänpäin askeltaessa) painopiste vääristyy ja usein säären sisä/ulko-osa kipeytyy ja pitkällä aikavälillä voi jopa tulehtua.

 
 

Jos ongelmaa ei korjaa tai hoida, kipu ja ongelmat siirtyvät usein eteenpäin. Seuraavana kipeytyy polvi ja sitten selkä. Jopa hartiat voivat olla jumissa jalkojen väärän asennon vuoksi. Tämän takia oikeanlaiset jalkineet/pohjalliset ovat niin tärkeät, suoritustekniikkaa unohtamatta.


6 Responses to “Puutuvatko jalkapohjat treenatessa?”

  1. Noora sanoo:

    Tää on mulle niin tuttu juttu! Mulla on aina ollut laskeutuneet jalkaholvit, ihan suoraan sanottuna täydet räpyläjalat. Siksi hyvät kengät on ihan must tai kipeistä jaloista saa kärsiä pitkään… Jalkapohjien lihakset jää yleensä valitettavan vähälle huomiolle treenatessa ja venytellessä. Mulle on neuvottu seuraavia liikkeitä jalkapohjille: varpaiden ”harottaminen” ja jalat ”lyhentäminen” tuomalla varpaita kohti kantapäätä niin että koko jalkapohja pysyy lattiassa. Todella vaikeaa aluksi, mutta kunhan muistaa tehdä niin johan helpottuu. Lisäksi oon huomannu että kepin päällä rullaamalla tai pienellä pallolla (esim. golfpallolla) saa hyvin hierottua jalkapohjia. Viimeisin älynväläykseni on ollut rullata kepillä penikoita. Tekee kipeää, mutta auttaa! 🙂

  2. johanna sanoo:

    Hei! Kiitos Aino tästä postauksesta, tämä tuli itselle kuin tilauksesta! Mä juuri eile ihmettelin kun mun säären sisäpuoli on aivan pirun kipeä ja kosketusherkkä jopa yhdestä kohdasta, ja mietin onko se tulehtunut. Varpaatkin usein puutuu attackissa ja shbamissa….. Tämä teksti vain vahvisti mun epäilyksiä, uudet kengät ja enemmän venyttelyä. Kiitos!! 🙂

  3. Hillasuo sanoo:

    Mulla taas jalkapohjat on puutuneet spinningissä silloin harvoin kun olen siellä joskus käynyt. Jalkinekysymys, hmm?

    • ainor sanoo:

      Onko sulla spinning-kengät? Tavallisilla kengillä voi jalkojen asento vääristyä niin, että joutuu jännittämään nilkkaa, ja jalka puutuu..

      • Hillasuo sanoo:

        Juu ei tietenkään ole spinning-kengät tällaisella joskus spinnailevalla:D Mutta näköjään yksi syy hankkia.:)

        • reamary sanoo:

          Ja jalan jännittämisen lisäksi puutumista tai kipeytymistä voi aiheuttaa myös se että kengät on liian TIUKALLA. Itse toisinaan kiristän spinnikengät vähän liian tiukkaan, ja niillä kerroilla jalkapohjat alkaa aina kipeytyä jossakin vaiheessa tuntia. Sit muistaa taas seuraavalla kerralla jättää sen ”viimeisen” kiristyksen tekemättä, ja kipu pysyy poissa. 🙂 On joskus käynyt juoksulenkilläkin mulla noin että kiristin nauhat liian tiukkaan, jolloin jalkapohjiin alkoi aika pian sattua. Sit vaan nauhoja löysemmälle niin johan helpotti. 🙂 Kai se on niin että jalat kun hiukan turpoaa siinä liikunnan aikana, ja sit kun kengät on kiristetty liian tiukkaan niin ei veri pääsekään enää normaalisti kiertämään ja aiheuttaa sitten kipua.

Kommentoi