Oleellisin asia laihdutuksessa

Painonpudotusta koskevaa tietoa tulee joka tuutista, etenkin nyt tammikuussa, ennen kesää ja aina kesän jälkeen. Infoa siitä mitä kannattaa ja mitä ei kannata syödä on paljon erilaista. On totta, että se mitä suusta laittaa alas, vaikuttaa putoaako paino, pysyykö se paikallaan vai nouseeko se. Mikään ruoka-aine ei itsessään lihota tai laihduta, joten ”leipä lihottaa, hiilarit lihottaa jne” sanonnat kannattaa unohtaa heti kättelyssä. Toki paljon kaloreita sisältävät ruoka-aineet nostavat energiantarpeen helpommin yli kulutuksen, kuin esimerkiksi vihannekset, kasvikset ja marjat, joita taas saa syödä todella runsaita määriä ennen kuin energiansaanti ylittyy. Periaatteessa voit syödä vaikka joka päivä suklaata ja karkkia ja laihdut silti. Oleellisin asia on energian saanti suhteessa kulutukseen. Painonpudotus on periaatteessa puhdasta matematikkaa muutamien muuttujien kanssa.

IMG_0567

Onnistuakseen laihduttamisessa ei siis tarvitse olla mikään ruudinkeksijä. Oman kalorinkulutuksen pystyy laskea erilaisilla netistä löytyvillä laskureilla. Täältä löytyvällä laskurilla voi laskea päivittäisen perusaineenvaihdunnan sekä kokonaisenergiankulutuksen valitulla liikuntamäärällä. Jos itsellä ei ole mitään hajua kuinka paljon energiaa mikäkin ruoka-aine sisältää, löytyy myös siihen tarkoitukseen erilaisia laskureita (kalorilaskuri, kiloklubi yms). 

Jos tavoittelee laihtumista olisi hyvä jättää noin – 500 kalorin vaje päivittäin, jolloin laihtumistahti on järkevä 0,5 kg/viikko. Yksi rasvakilo on 7000 kaloria, jos siis haluaa laihtua yhden kilon, tulisi saada aikaiseksi 7000 kalorin vaje. 

Mainitsin, että laihtumiseen liittyy myös muuttujia. Jokainen ihminen on yksilö, ja pudotustahtiin vaikuttaa muitakin asioita (mm. sairaudet, stressi, lähtöpaino, ikä). Joskus voi kestää hetki, ennen kuin paino lähtee putoamaan. Toisilla taas pudotus alkaa heti ja myöhemmin voi tulla hetkittäisiä jumituksia. Fakta on kuitenkin se, että jos jaksaa pysyä ruokavaliossa ja pitää vajeen, niin terveellä ihmisellä paino kyllä tulee alas ennemin tai myöhemmin.  

Useasti sanotaan, että toiset ihmiset saavat syödä vaikka mitä lihomatta ja toiset lihovat vain katsomalla suklaalevyä kohti. Olen sitä mieltä, että nämä tyypit jotka niin sanotusti saavat syödä mitä tahansa, ovat loppupeleissä sellaisia jotka syövät vain pieniä määriä ruokaa. Voi olla, että joku sanoo käyneensä mäkissä, kebabilla ja ostaa vielä karkkipussin, mutta todellisuudessa syödyt määrät ovat todella vähäisiä, jolloin energianylitystä ja lihomista ei tapahdu. 

Periaatteessa laihtuminen onnistuu siis syömällä mitä tahansa, mutta helpottaakseen omaa työtä, kannattaa valita terveellisiä vaihtoehtoja, jolloin nälkä pysyy paremmin poissa, keho ja mieli voi paremmin ja jaksaa esimerkiksi urheilla tehokkaammin. Ruoka-aineiden laatu voi vaikuttaa myös kehon koostumukseen, joten ravinnon laadulla on siis väliä todella monessa asiassa.

Loppuun vielä yksi asia. Saan todella paljon sähköpostia teiltä lukijoilta, mikä on toki mukavaa, mutta valitettavasti minulla ei yksinkertaisesti ole aikaa vastata jokaiseen mailiin ja kysymykseen. Mailit koskevat lähes poikkeuksetta laihtumista ja treenaamista, joihin molempiin on vaikea antaa vinkkejä virtuaalisesti tapaamatta henkilöä ja tietämättä mitään henkilön taustoista. Täältä blogista löytyy vastaus melkein jokaiseen kysymykseen, kun vain jaksaa hieman selailla. Blogiin tuleviin kommentteihin pyrin aina vastailemaan resurssien mukaan. ;)


No Responses to “Oleellisin asia laihdutuksessa”

 1. Avatar vatukka sanoo:

  Voisitko kertoa minkä laiset treenit olisivat tehokkaita rasvanpolttamiseen?

 2. Avatar s sanoo:

  Asia postaus taas, kiitos näistä!:)
  Muuten asiasta toiseen, ohjaatko jumppia myös ruotsin kielellä? Jos et, niin luonnistuuko sinulta tuo kieli siten, että voisit ruotsiksi vaikka ohjata?;D

  • Avatar ainor sanoo:

   Hei! No joskus käytän myös ruotsia ohjatessa, mutta aika harvoin. Osaan kieltä ihan hyvin, pystyisin käyttää sitä varmaan enemmänkin, mutta en jostain syystä käytä :D

 3. Avatar Meira sanoo:

  Mulla alkaa nyt 6kk bodycamp-ohjelma. Se on onneksi tarpeeksi pitkä aika muutama kilo (max 5kg kun on vain pudotettava tai vaihtoehtoisesti pari kiloa vois nousta lihaskasvun myötä :D) Mä olin ennen täys läpipaska, söin todella suuria määriä mutta osa meni suoraan sanottuna pöntöstä alas :D Lopetin viljat ja sen jälkeen lihoin 4kg, tajusin sen yhteyden tänään, koska oon muuten syönyt tosi terveellisesti ja treenannut. Mulla varmaan ennen ei oo imeytynyt kaikki ravintoaaineet. Mitään sairautta ei tähän todettu, perus IBS. Mutta toivottavasti mullakin katois nää pöhötykset vatsan ympäriltä kesään mennessä ja saavuttaisin koko vuoden ympäri olevan hyvän kunnon ja noiden ohjeiden mukaan saisin siitä jatkettua sitä.

  • Avatar ainor sanoo:

   Oon kuullut ennenkin vastaavasta ongelmasta ärtyneen suolen kanssa, mutta hyvä että oot löytänyt ratkaisun :) Tsemppiä bodycampiin!

 4. Avatar Weera sanoo:

  Tosi hyvä postaus! Usein kuulee laihduttamisen yhteydessä, että joitain ruokia pidetään täysin kiellettyinä ja toisia sallittuina. Ainakin itsellä tällöin alkaa tehdä mieli juuri niitä kiellettyjä juttuja…

 5. Avatar Katri sanoo:

  Hei! Voiko käydä niin, että saakin liian vähän kaloreita päivässä, eikä sen takia laihdu kiloissa? Olen laskeskellut, että ehkä syönkin liian vähän ja yksipuolisesti päivän mittaan treenimäärään nähden enkä saa tarpeeksi kaloreita, kun vielä siis kulutankin niitä melkein päivittäin jumpatessa. En ole keksinyt mitään muuta syytä sille, että en ole puolessa vuodessa laihtunut yhtään kiloa, mutta senttejä on kyllä lähtenyt. Enkä siis lihaksia tavoittele (vielä) vaan nyt ensin rasvanpolttamista. Kiitos vastauksesta! :)

  • Avatar ainor sanoo:

   Moi! Jos syö jatkuvasti liian pienillä kaloreilla voi aineenvaihdunta hidastua, jolloin pitäisi taas syödä vähemmän jotta laihtumista tapahtuisi. Sen vuoksi tarpeeksi ja säännölisesti syöminen on paljon järkevämpää :) Toisaalta, jos senttejä on lähtenyt, niin ehkä olet saanut lisää lihasta ja rasvaa lähtenyt, jonka vuoksi paino ei ole muuttunut.

 6. Avatar Jesse sanoo:

  ”Useasti sanotaan, että toiset ihmiset saavat syödä vaikka mitä lihomatta ja toiset lihovat vain katsomalla suklaalevyä kohti. Olen sitä mieltä, että nämä tyypit jotka niin sanotusti saavat syödä mitä tahansa, ovat loppupeleissä sellaisia jotka syövät vain pieniä määriä ruokaa. Voi olla, että joku sanoo käyneensä mäkissä, kebabilla ja ostaa vielä karkkipussin, mutta todellisuudessa syödyt määrät ovat todella vähäisiä, jolloin energianylitystä ja lihomista ei tapahdu. ”

  Yhdyn että monilla näin on, mutta esimerkiksi itse (mies) olin n.24v. elämästäni ”syö mitä vain ja kuinka paljon vain lihomatta” ja määrät olivat valtavia. Roskaruokaa ja rasvasia ja hiilihydraatti pitoisia safkoja pirusti, helposti 2-4kg ruokaa päivässä liikkumatta tarpeetonta metriäkään, tarpeellinen laskettiin silloin sohvalta jääkaapille, kaapilta hellalle ja hellalta takas sohvalle. Poikamies kommuunimme minun päivän ravinto -> Aamupalaks meni yleensä kevyet 6 hk hampurilaista majoneeseineen ja ketsuppeineen ja päivällä 1-2 kiloa makaroonimössöä huiviin leffaa tuijotellesa ja ottaessa poikamies kommuunimme jäsenien kanssa olutta. Tän jälkeen jätkien kans naisiin ja ja baarissa n.80e kurkusta alas. Roskaruuat mukaan yleensä 2 perhepizzaa joista meni puolitoista tai 2 kebabbia joista söin ainakin yhden tai 5-8 hampurilaista joista söin ainakin 4. Tähän aikaan, jota kesti about 3-5vuotta, pysyi mitat samoina, pituus 173cm ja paino 64kg viimeisenä yhteisenä vuotena taisin olla laihtunut jopa kilon-puolitoista. 24 vuoden iän tiimoilla, jota myös miehen maagiseksi luvuksi kutsutaan, jolloin aineenvaihdunta hidastuu monilla miehillä ja ”meikäläisillä” huomattavasti, aloin myös minä hieman keräämään painoa joka järjestettiin pois tähän päivään asti pitäneillä punttireeneillä ja lenkkeilyllä. Kun muisteleekin näitä niin kihoaa tippa hienoja aikoja muistellessa ja säälittävän ruokavalioni takia. Kyllä todellisuudessa on meitä superaineenvaihtajia! Nyt kuitenkin on ruokavaliot kunnossa ja reenit loistaa ja kroppa kiittää.
  PS: Hyvä blogi noin muutoin mutta tuo pisti silmään että nyt on faktat hukassa tästä aiheesta.

Kommentoi