Mitä on selluliitti ja miten siitä pääsee eroon?

Kaikki ovat varmasti tietoisia, että selluliitti on rasvaa. Appelsiini-ihonakin tunnetut muhkurat ovat todella yleinen vaiva ja sellua esiintyy ylipainoisten lisäksi myös hoikilla naisilla. Niin, miksei selluliittiä näy miehillä? Naisten ja miesten ihon rakenne on erilainen, jonka vuoksi naisilla muhkurat näkyvät helpommin. Miesten iho on paksumpaa ja vaikka heillä olisi muhkuraisia rasvasoluja ihon alla, ne eivät näy kuin hyvin harvoissa tapauksissa. Epäreilua, tiedän!

Selluliitti johtuu verinahan alla olevien rasvasolukammioiden rakenteesta. Ylin rasvakerros koostuu lukuisista, ikään kuin pystyssä seisovista rasvasolukammioista, jotka erottaa toisistaan ohut sidekudos. Näistä rasvasolukammioista työntyy pieniä rasvasolusaarekkeita verinahkaan. Tästä seuraava ihonalaisen rasvan epätasaisuus ja epäsäännöllisyys antaa yläpuolella olevalle iholle muhkuraisen ulkonäön, jota kutsutaan selluliitiksi. lähde

Tämän perusteella loogisinta olisi tietenkin vähentää kehon rasvamäärää, jolloin selluliittiäkin olisi vähemmän. Myös ihon paksuus vaikuttaa siihen näkyykö muhkurat vai ei. Turvotus ja epäterveellinen ruokavalio pahentaa selluliitin näkymistä, luonnolisesti. Toisilla naisilla selluliitti näkyy ihan seisoessa ja toisilla vain silloin jos ihoa puristaa ylläolevan kuvan tavalla. 

Mikä avuksi? Selluliittiin eli rasvakudoksen vähentämiseen auttaa tietenkin puhdas ja oikeanlainen ravinto. Ruokavalion tulisi sisältää kaiken muun tärkeän lisäksi paljon vihanneksia, marjoja ja vettä! Liikunta on paras ase muhkuraista ihoa vastaan, sekä aerobinen liikunta, että lihaskuntoharjoittelu on tärkeää. Alavartalon selluliittisotaan kannattaa ottaa aseiksi isot painot ja monipuoliset liikkeet kuten erilaiset kyykyt, maastavedot, prässit..Liikkeet, jotka kuormittavat useita lihasryhmiä samanaikaisesti. Tällöin lihakset vahvistuvat, rasvan määrä vähenee ja myös selluliitti vähenee.

Selluliittivoiteet kannattaa jättää kauppaan ja säästää rahat vaikka siihen salikorttiin. Tässäkään tapauksessa ei ole oikotietä onneen. Mikään rasva ei imeydy niin syvälle, että se poistaisi kehon rasvavarastoja. Rasvat, hieronnat ja hoidot voivat tuoda väliaikaista apua ja antaa iholle sileämmän ulkomuodon, mutta tässäkin asiassa tärkeimpiä ja tehokkaimpia konsteja ovat liikunta ja ravinto.

Kuten aiemmin mainitsin turvotus pahentaa selluliitin näkyvyyttä ja turvotusta lisääviä aineita ovat mm. suolaiset ja rasvaiset ruuat, alkoholi, sokeri, liiallinen hiilihydraattien nauttiminen, lisäaineet ja hiilihappopitoiset juomat. Tupakanpoltto hidastaa verenkiertoa ja näin ollen tupakoinnin lopettaminen puolestaan parantaa ihon kuntoa ja kimmoisuutta.

Nesteet saa liikkeelle tietenkin juomalla runsaasti vettä, vihreää teetä ja liikkumalla säännölisesti. Myös riittävä uni on tärkeää kehon aineenvaihdunnan kannalta. Kovien treenien jälkeen kannattaa suorittaa loppuverryttely, jolloin kuona-aineet lähtevät kehossa liikkeelle.


5 Responses to “Mitä on selluliitti ja miten siitä pääsee eroon?”

  1. Tuulia sanoo:

    Niin, pelkkä laihuus/laihdutus tai matala paino ei auta. Olen todella hoikka, aiemmin alipainonkin puolella ja kyllä sitä selluliittiä siltikin esiintyy..

    • Nimetön sanoo:

      Niimpä. Kyllä sitä hoikiltakin löytyy, vaikka lihasta on enemmän kuin läskiä. Ei siitä selluliitista kokonaan eroon tarvitse päästä edes. Se on ihan tervettä, että sitä vähän on, varsinkin naisilla ja siis etenkin hormoonitoiminnan kannalta. Tosiaan, kannattaa muistaa, ettei _liian_ alhaiset rasvat ole yhtään terveellisempi vaihtoehto.

      Ei kannata ihan liikaa keskittyä itsensä puristeluun.. 😀

      • ainor sanoo:

        Ei toki tarvitsekaan. Eikä itsensä liiallinen puristelukaan ole järkevää 😀

  2. Susanna sanoo:

    Tää on ehkä tyhmä kysymys, mut mainitsit että hiilihappopitoiset juomat lisäävät kropan turvotusta. Tarkoitatko tällä esim. limuja ja muita virvoitusjuomia, vai myös esim. itse hiilihapotettua vettä? Itse juon paljon sodastreamilla tehtyä hapotettua vettä (en käytä lisämakuja tai vastaavia), onko noista hapoista haittaa ilman lisäaineitakin?

  3. Enmi sanoo:

    Moi! Ensimmäistä kertaa elämässäni joudun myöntämään että mulla on selluliitti ongelma. Urheilen paljon ja syön mielestäni terveellisesti, joskus kyllä herkuttelen ja syön huonojakin ruokia. Olen 24v, 164 cm ja painan 59. Alotin salilla käynnin n vuosi sitten ja painoni on noussut n. 11kg. Ja ei ollu ennen selluliittia. Mulla on myös kilpirauhasen vajaatoiminta jonka arvot ei kestä kohillaan lääkityksenkään kanssa ja hormonitoiminta on sekasi, miten paljon nämä vaikuttaa asiaan? Kun vajaatoiminnassahan aineenvaihdunta on hidastunut. Ja luuletko että 3x kiinteyttävä sali, 3x viikossa aerobinen ja oikee ruokavalio auttaa poistamaan selluliittia?

Kommentoi