Mikä ylikunto?

Olitte toivoneet postausta tästä aiheesta, joten käsitellään hieman ylikuntoa. Ylikunto on tuttu aihe urheilijoiden keskuudessa, mutta tavallisten kuntoilijoiden tapauksessa hieman harvinaisempi. Ylirasitus tai ylikunto voi kuitenkin iskeä kenelle tahansa. Oli sitten kyse ammattilaisesta tai kuntoilijasta, ylikunnossa elimistöä on rasitettu enemmän kuin sillä on mahdollista palautua.

DSC00623

Paljon puhuttu ylikunto ei pamahda päälle tuosta vaan ilman oireita. Ortostaattisen sykkeen mittaaminen on yksi tapa mitata kehon rasitustilaa.
Yleisempi vaiva on ns. akuutti ylikunto, joka voi tulla muutaman kovan treenipäivän/viikon jälkeen ja silloin sitä voisi sanoa enemmän ylirasitustilaksi. Tähän vaivaan auttaakin useimmiten muutamien päivien lepääminen. Jos ortostaattinen syke näyttää ylikuntotilaa, kannattaa ensin antaa itselleen muutama lepopäivä ja mitata sitten uudelleen. Hetkellinen uupumus raskaan urheilusuorituksen jälkeen ei tarkoita automaattisesti ylikuntoa. On tärkeää erottaa ylikunto akuutista ylirasitustilasta, joka voi syntyä yksittäisenkin liikuntasuorituksen seurauksena.

Leposykkeen mittaaminen:

Aseta illalla sykemittari ja vyö sängyn lähettyville ja aamulla herättyä aseta vyö päälle. Makaa hetki (noin 4minuuttia) rauhassa ja katso sen jälkeen leposykkeesi. ’Normaali’ leposyke on n. 60-80 välillä, mutta tosiaan paljon urheilevilla yleensä hieman matalampi.

Ortostaattisen sykkeen mittaaminen:

Leposykkeen mittaamisen jälkeen nouse seisomaan ja seiso liikkumatta/puhumatta minuutin ajan. Ota syke ylös minuutin seisomisen jälkeen.
Vertaa leposyketta ja seisomasykettä, jos niiden välinen ero on yli 20 on mahdollista että olet ylirasittunut (henkisesti tai fyysisesti), kyseessä voi olla myös alkava flunssa tms.

DSC00671

Krooninen ylikunto onkin jo hankalampi homma ja voi kestää useita kuukausia. Yleensä ylikuntoon joutuminen vaatii jo pitkää ylirasitustilaa, usein myös liian vähäistä energian saantia. Myös psyykkinen väsyminen voi ajaa ylikuntotilaan. Pelkästään paljon treenaaminen ei aina aja ylirasitukseen, vaan kokonaisuus ratkaisee. Paljon stressiä, töitä/koulua, treeniä, liian vähän unta ja ruokaa voi johtaa ylikuntotilaan. 

Muistakaahan, että myös ne lepopäivät on tärkeitä. Jos tiedossa on psyykkeelle rankkoja juttuja vaikkapa töiden/koulun tienoilta voi fyysisen rasituksen vähentäminen olla ihan hyvä idea.

1371328_10153294797815577_2111257684_n

Ylikunnon tyypillisiä oireita:
 
 • korkea leposyke ja/tai korkea palautumissyke
 • yleinen väsymys ja liikkuminen ei innosta
 • väsyy treeneissä entistä nopeammin
 • voimatasot alkavat laskea
 • koordinaatio heikkenee
 • unensaanti heikkenee tai yliuneliaisuus
 • ruokahalu heikko tai valtava, ei normaali – oudot mielihalut ovat tavallisia
 • voimakas jano tai janottomuus
 • psyykkisesti ylikierroksilla tai masentuneisuutta, flegmaattisuutta
 • useat flunssat tai jatkuvaa kuumeilua

Lähde


13 Responses to “Mikä ylikunto?”

 1. Avatar Aino sanoo:

  Moi, kysymys vähän samankaltaisesta aiheesta. Onko itselläsi kokemusta anemiasta? Tai käytkö itse verikokeissa seuraamassa hemoglobiinia ja muita arvoja? Anemia kun saattaa aika helposti tulla kaiken tasoisilla urheilijoilla/kuntoilijoilla.. Olisi kiva kuulla tästä asiasta, jos on omaa kokemusta :)

  • Avatar ainor sanoo:

   Hei kaima! :) Ei ole kokemusta anemiasta, en ole seuraillut hemoglobiinia. Olisi tosin mielenkiintoista katsoa missä luvuissa se huitelee tällä hetkellä. Minulla on aina ollut aika korkea hemoglobiini, tosin viime mittauksesta on jo vuosia!

 2. Avatar hiih sanoo:

  Moikka! Tiiätkö miks tätä kutsutaan ylikunnoksi? :D eiks pikemminkin joku alikunto ois osuvampi :D

  • Avatar ainor sanoo:

   Hei! En kyllä tiedä mistä nimi tulee, kai se kuvaa sitä kun treenataan oman kunnon yli tai jotain :)

 3. Avatar Polenka sanoo:

  Olen viime aikoina kokenut hyvin omakohtaisesti, että kaikilla elämänalueilla ei voi tehdä ihan täysiä, jostain on höllättävä. Kokopäivätöiden ja gradun kirjoittamisen lisäksi kun on muuta stressiä (esim. raha, ihmissuhteet jne.) ja unta tulee usein liian vähän niin treeni ei yksinkertaisesti kulje. Suorituskyky alkoi laskea, treenaaminen ei tuntunut enää kivalta ja portaiden nouseminenkin hapotti. Sitten ymmärsin, että nyt pitää treenin olla se osa-alue josta otetaan tehoja pois, ja kylläpä olo koheni. Pari treeniä vähemmän viikkoon ja nyt jätän treenitkin hyvällä omatunnolla välistä, jos tuntuu uupuneeltaja on pahat univajeet. Tuntuu, että suorituskyky alkaa taas parantua ja liikunta tuo arkeen iloa ja voimaa, ei syö jaksamista ja vedä mieltä matalalle. Kunhan työ- ja kouluhommat vähenee, niin on hyvä laittaa taas enemmän tehoja treeniin ja asettaa kovempia tavoitteita.

  • Avatar ainor sanoo:

   Moi! Näin se menee, kaikkea ei pysty tehdä täysillä samaan aikaan. Monestihan ajatellaan että ylikunto tulee vain liian kovaa treenaamisesta, mutta siihen vaikuttaa tosiaan se kokonaisuus. :)

   Kiva kuulla, että olet jo voiton puolella!

 4. Avatar Marissa sanoo:

  Oijoi, ylikunnosta kärsitty aiemminkin ja nyt taas pistää miettimään, kun melkein jokaisen tyypillisen oireen kohdalla huudan ”hep”! Huomenna ohjelmassa lepo- ja ortostaattisen sykkeen mittaukset, täällä Australiassa kun on jo maanantaiaamu ja ensimmäinen kahvikuppi menossa…:) p.s. Valtavan ihania kuvia taas!!

  • Avatar ainor sanoo:

   Hei ja kiitos kovasti Marissa! Olisi kiva kuulla mitä ortostaattinen sykkeesi kertoi? Jos ne näyttää ylirasitusta, kannattaa tosiaan lepäillä muutama päivä ja kokeilla uudelleen. :)

 5. Avatar Nelle sanoo:

  Hei Aino!
  Hypin vähän aiheesta, mutta yritin etsiä arkistoistasi kirjoitusta, missä kerroit kuinka olet aloittanut tämän uran ja kerroit siinä työstäsi. Voisitko linkata sen?
  Kiitos paljon! :)

 6. Avatar mika majander sanoo:

  onk kellää ollu tälläst ylikuntoo ortostaattinen syke ollu ainaki yli kuukauden 30-50 haarukassa se erotus ei tunnu laskevan vaikka kuinka on levänny normaalisti vielä aamulla korkeimmillaan..?

Kommentoi