Syöt terveellisesti ja liikut, mutta et silti laihdu?

Otsikon tyylisiä lauseita kuulee tässä työssä aika usein. Nyt puhutaan painonpudotuksesta eli laihtumisesta. Voisin sanoa, että 95% mun asiakkaista tahtoo laihtua/kiinteytyä eli käytännössä puhutaan samasta asiasta.

Painonpudotus on loppupeleissä puhdasta matematiikkaa. Tietysti hommaan kuuluu muutamia muuttujia. Myös geenit ja aikaisempi elämäntyyli vaikuttavat laihtumiseen. Kuitenkin fakta on se, että vaikka söisi kuinka terveellisesti, niin paino ei putoa ilman kalorivajetta. Keholla on tapana olla nälkäinen niin kauan, että energiat on tasapainossa. Tämän takia ruokavalio on hyvä suunnitella valmiiksi sekä laskea energiamäärät, jotta saadaan toivottuja tuloksia.

Keho toimii niin, että kun energiaa tulee vähemmän kuin kulutus on, sen on otettava puuttuva energia jostain. Puuttuva energia otetaan kehon olemassa olevista varastoista; rasvavarastoista sekä lihaskudoksesta, jolloin laihtumista tapahtuu. Sama pätee toisinpäin, jos energiamäärä ylittää kulutuksen niin ylimääräinen energia varastoituu kehoon, jolloin lihotaan. Se miten liikutaan ja syödään vaikuttaa siihen, lähteekö kilot suurimmaksi osaksi rasva vai lihaskudoksesta.

Vaikka yleensä lasketaan päivittäisiä syömisiä ja liikuntoja, kannattaa muistaa, että keho toimii jatkuvasti joko tasapainossa energioiden kanssa, miinuskaloreilla tai plussalla. Eli jos on pitkään syönyt vähemmän kun kuluttaa, kroppaan ikäänkuin jää päälle miinusvaje. Tällöin voi hetken syödä kulutuksen mukaan, tai jopa enemmänkin ja laihtumista tapahtuu silti. Näin tapahtuukin usein kun ollaan pudotettu painoa pitkään ja palataan takaisin ”normaaliin” tilaan.

Yksi päivä ei pilaa, eikä pelasta painonpudotusprojektia. Yksi rasvakilo on 7000 kaloria ja tarvitaan siis sen suuruinen vaje, jotta 1 kg rasvaa palaa. 

image

Kuten aikaisemmin mainitsin, niin painonpudotuksessa on aina joitain muuttujia ja kaikkien ihmisten kehot eivät aina toimi samalla tavalla. Mulla on ollut monia asiakkaita ja olen nähnyt miten joillain ihmisillä paino lähtee tippumaan heti ja toisilla kestää hetki ennen kuin aineenvaihdunta lähtee käyntiin. Ravinto-ohjelmat sekä treenisuunnitelmat tulisikin suunnitella aina yksilöllisesti ja juuri tietyn henkilön tarpeiden mukaan.

Muutamia vinkkejä asiaan liittyen:

  • Jos paino jumittaa,kannattaa laskea konkreettisesti päivän kalorit ja kulutukset. Netistä löytyy hyviä laskureita (esim. kalorilaskuri.fi) joiden avulla pystyy laskea sekä kulutuksen että syömiset. Voit kääntyä myös ammattilaisen puoleen joka tekee laskut puolestasi.
  • Ei kannata lannistua heti. Etenkin lähellä normaalipainoa tai normaalipainoisilla voi kestää hetki ennen kuin tuloksia alkaa näkyä. 
  • Älä missään nimessä lähde pudottamaan kalorimäärää liian alas, älä turvaudu pussikuureihin tai muihin väliaikaisiin kuureihin. Niillä pääset eroon ainoastaan lihaksistasi eikä tulokset ole pysyviä kuin erittäin harvoissa tapauksissa.
  • Uudet elämäntavat vaativat harjoittelua. Ei kannata haukata liian isoa palaa heti, vaan ala tekemään muutoksia pikku hiljaa, tällöin opit uudet elämäntavat pysyvämmin.
  •  Lihaskuntoharjoittelu nopeuttaa rasvan palamista ja kun kehossa on enemmän lihaksia kulutus on korkeampi ja uudessa tavoitepainossa on helpompi pysyä. Muista kuitenkin harrastaa monipuolisesti ja etenkin lajeja joista pidät 🙂

181_35307875576_2521_n


16 Responses to “Syöt terveellisesti ja liikut, mutta et silti laihdu?”

  1. jennny sanoo:

    Moikka,
    hoin juuri tuota otsikon lausetta ihmeissäni jo pidemmän aikaa ja en vain tajunnut miksei mitään tapahtunut. Tänä keväänä sitten minulla todettiin kilpirauhasen vajaatoiminta, jonka oireita on ollut jo vuosia. Eli tällä kertaa varmaan oli myös sairaudella vaikutusta toivottuun tulokseen. Katsotaan jos tämä nyt tästä lähtisi käyntiin, kun saan lääkityksen kohdilleen! 🙂

    • ainor sanoo:

      Totta. Sairaudethan ovat sitten asia erikseen. Jätin ne ihan tarkoituksella pois tästä ettei tuu liikaa tietoähkyä kerralla 🙂

  2. Antti Rossi sanoo:

    Hei,
    Kiitos kirjoituksestasi! Hyviä ajatuksia joista olen kanssasi samaa mieltä.
    Mielenkiintoinen blogi sinulla muutenkin jota tulee seurattua aina, kun ennätän.

    T: Antti Rossi
    http://www.kevyestikuntoon.blogspot.fi 😉

    • ainor sanoo:

      Kiitos! Kävin kurkkaamassa sun blogia ja näytti hyvälle myös 🙂

  3. Nia sanoo:

    Hyvä postaus aiheesta! Itse kamppailen treeneissä painonpudotuksen kanssa ja tosiaan elämänmuutoksesta tuossa kaikessa on kyse.

    • ainor sanoo:

      Näin se menee! Ilman pysyviä muutoksia ei saa pysyviä tuloksia 🙂

  4. stiia sanoo:

    Itse suosittelen ilmaista Kiloklubia aloittelevalle laihduttajalle. Siellä kalorimäärien lisäksi kone antaa vihreitä pallukoita sen mukaan kuinka hyvää ruuan laatu on ollut. Se muistuttaa riittävästä syömisestä ja hitaasta painonpudotuksesta. Ainoa mikä olisi vielä kiva lisä tuohon olisi joku pallukka siitä, että syö tarpeeksi usein ja tasaisesti 🙂

    Itse olen pudottanut 10kiloa vuoden aikana. Enemmän ja vähemmän on tullut tarkkailtua syömisiä, yleisesti ottaen vähemmän (niin kuin kilomäärästä voi päätellä). Ilman loukkaantumisia (2vk kepeillä ja jalan parantelua 1kk) ja ilman viikon sairaalareissua (ja sitä seurannutta 1,5kk totaalista treenikieltoa) olisivat tulokset varmasti paremmat, mutta tämmöistä elämä on.

    Todellisuudessa (rasva)kiloja on varmasti tippunut enemmän kuin 10kg, mutta ainakin tämän kesän kova salitreeni on kasvattanut selvästi lihasmassaa varsinkin yläkropassa.

    • ainor sanoo:

      Kiloklubi on myös tosi kätevä apuri. Itse olen aina käyttänyt kalorilaskuria niin sen vuoksi suosittelin sitä. Näitä laskureita ja muita löytyy aika laaja valikoima nykypäivänä.
      10 kiloa on todella hieno tulos, onnittelut 🙂

      • stiia sanoo:

        Jep, toki netti on pullollaan noita. Tuli vaan tuo kiloklubi mieleen, jos ja kun tätä lukee myös sellaisia ihmisiä, jotka eivät välttämättä ole vielä ihan selvillä vesillä siitä kuinka paljon on vähän kaloreita ja vetävät nopean laihtumisen toivossa kalorit sinne 1000 alle (ja menettävät kaikki lihaksensa kun energiat on nolla ja sitten vedetään hirveästi pelkkää aerobista). Kiloklubi auttaa mun mielestä juuri aloittelevan laihduttajan ainakin oikeaan suuntaan.

        Sitten kun ruokavalion pohja on kunnossa ja kokemusta omasta kropasta on enemmän niin osaakin jo itse määritellä mikä itselle on parhaaksi 🙂

  5. Haidi sanoo:

    Heippa AIno! Olen seuraillut sun blogia nyt kesän ja saanut monen monta vinkkiä painonpudotukseen, tai itselläni se on enemmänkin sitä kiinteytystä 😉 Mietin tässä vain, että mitä mieltä sinä olet mihin aikaan illalla olisi hyvä syödä iltapala/päivän viimeinen ateria? Kun itse treenaan salibandya ja yksi treenivuoroista tulee olemaan ensi kaudella klo 19.45-21.30 tähän vielä 25min ajomatka per suunta niin tuonakin iltana olen kotona vasta klo 22. Onko tuo aika huono syödä esim. rahkailtapala vai mikä olisi sopivampi? Voisin ajatella, että ottaisin palautusjuoman heti treenin jälkeen ja sitten söisin jotain pientä kotona, mutta mitä pientä? :-O

  6. Kilpparivaivainen sanoo:

    Itse olen myöskin syönyt kilpparilääkkeitä päälle vuoden. Joillain löytyy heti balanssi, mutta minulla vielä haetaan oikeaa annosta, joten kärsivällisyyttä. Itse odotin huikeita laihtumisia nopeasti. Olin itsekin ennen diagnoosia jo epätoivoinen, vaikka kuinka vähensi syömisiä, niin kilot oli todella vaikea pitää kurissa ja kesken treenin iski kamala väsymys aina. Muutama viikko lääkityksen jälkeen paino humpsahtikin kolme kiloa alaspäin (olen normaalipainoinen ollut aina) ja ihmeellinen pöhötys on kaikonnut. Mutta siinä se on pysynyt nyt vuoden. Itse kyllä aika vähän pelkästään painoa katson ja lihastreeniä on tehty, joten paino ei kerro koko totuutta.
    Yksi jännä juttu: Kun olin kovasti taistellut kiloja vastaan, niin kalorilaskurien avulla huomasin syöväni päivässä vain 1100-1300kcal ja kuitenkin liikun ja olen pitkä. Tästä on ollut vaikea opetella pois, kun en halua mitään herkkuja alkaa vetää. Toisaalta se muutama sata kaloria pitäisi tulla ihan helposti, mutta tottumusta on ollut vaikea muuttaa.

  7. suvi sanoo:

    Hei osaisitteko neuvoa miksi paino ei putoa. Syön terveellisesti ( karppaan) , kävelen ja teen lihasharjoitiksia. Kiloklubiin liityttyäni kaloreita pitäisi olla 1600 ja minulla tulee vain 600 kaloria päivässä.. Syön proteiinia ( liha, kala, kana), salaattia ja kasviksia, rahkaa, 5 kertaa päivässä. Jos täytän kalorit niin hiilarit menee yli ja toisin päin? Help mikä mättää kun en laihdu. Kilpirauhanen on tutkittu.

  8. Anumaaria sanoo:

    600 kaloria päivässä? Pakko tähän sanoa, että vastasit itse kysymykseesi miksi et laihdu. Mä en jaksais varmaan edes hengittää 600 päiväkalorilla, saati liikkua.

  9. Milla sanoo:

    Mikähän voisi olla vialla? Olen onnistunut tähän mennessä laihtumaan joko vaivatta tai pienellä vaivalla 18 kiloa, mutta edelleen normipainon ylärajaan on lähes 30 kilon taival. Viime kesänä ruokavalio jäi yllättäen lomailemaan pidemmäksi aikaa ja otin vuodenvaihteessa jälleen itseäni niskasta kiinni.
    Olen aiemminkin noudattanut proteiini- ja kasvispainotteista ruokavaliota ja nyt kuukausi takaperin lisäsin muuten liikkumattomaan elämääni 3 krt/viikko kuntosalitreenausta. Teen salilla töitä ihan olan takaa, repimättä mutta kuitenkin koko ajan kokeillen painavampia vastuksia jne.
    Paino ei juurikaan laskenut, vaikka vielä viikko sitten laskin uskollisesti kaloreita, jotta en ajautuisi syömään liian vähän (mikä on prodepitoisella dieetillä liiankin helppoa). Silti paino junnaa, ja nyt heitin kyllästyneenä joksikin aikaa kalorilaskennan nurkkaan.
    Mutta mikä tässä voisi mätätä? Haluaisin tulevaksi kesäksi pudottaa muutaman kilon ja saada vähän enemmän lihasvoimaa & kuntouttaa selkää, mikä on istumatyöläisellä päässyt heikentymään.

    • ainorouhiainen sanoo:

      Kun paino laskee, myös energiankulutus pienenee, eli voi olla että sun täytyy olla tarkempi kaloriensaannin kanssa. Jos se on kunnossa, joskus vain tulee taantumia, että paino jumittelee hetken, mutta se lähtee kyllä alas kun vaan pysyy ruodussa, eikä luovuta. 🙂 Tsemit!

Kommentoi