Treenivinkkejä: muotoa pakaroihin

 

Hellurei! Tämä on postaus jonka olen kirjoittanut noin vuosi sitten, mutta ajattelin päivittää ja lisätä juttuja jo valmiiseen hyvään pohjaan! Alkuun käydään alavartalon lihaksiston anatomiaa lyhyesti ja mahdollisimman selkeästi. Treenin kannalta on hyvä ymmärtää mitkä lihakset tekevät milloinkin työtä ja missä pitäisi tietyt liikkeet tuntua. Huomio että tämä postaus käsittelee vain pakaroita ja kuten olen aikaisemmin kirjoittanut kannattaa koko vartaloa kuormittaa tasaisesti jotta lihastasapaino säilyy. Pakaroiden muotoon vaikuttaa lihaksien lisäksi rasvakerroksen määrä lihaksien päällä.

 

1. Iso pakaralihas (katso kuvasta = Gluteus maximus)
2. Keskimmäinen pakaralihas (kuvasta = Gluteus medius)
3. Pieni pakaralihas (kuvasta = Gluteus minimus)
gluteus maximus 
gluteus medius
gluteus minimus

Ison pakaralihaksen tehtävänä on lonkan ojennus, keskimmäisen ja pienen pakaralihasten taas reisien loitonnusKuntosalilla pakaralihaksiin kohdistuvia harjoituksia ovat esimerkiksi jalkakyykky, jalkaprässi ja reidenloitonnus (alempana tulee lisää vinkkejä liikkeistä). 
Keskity aktivoimaan pakaralihas jo liikkeen alusta lähtien. Pakara on suuri lihas ja liikkeissä on myös reidet mukana, joten painoja pitää ja saa olla reilusti jotta kehitystä tapahtuu. Jos käyt paljon ohjatuilla tunneilla säästä pitkien sarjojen veivaamiset jumppiin ja keskity salilla suuriin painoihin sekä lyhyempiin toistomääriin niin kroppa ja lihakset saa vaihtelua.

Iso pakaralihas täyttää nimensä mukaisesti suurimman tilan pakaroista ja sen treenaaminen ja kehittyminen saa aikaan ”hyppyri” pepun. Keskimmäisen (sekä pienen) pakaralihaksien kehittyminen tuovat muotoa pakaroiden sivuille. Saadaksesi pyöreän pepun kannattaa siis treenata näitä kaikkia ja se onnistuu tekemällä monipuolisesti erilaisia liikkeitä.


Pakaratreenin kuningas on ehdottomasti jalkaKYYKKY! Kyykkäminen aktivoi suuret lihakset ja saat treenattua kokonaisvaltaisesti koko alavartalon lihaksia.

Jalkakyykyssä (kuva alla) monilla ongelmana on se että ylävartalo putoaa eteen kyykätessä alas jolloin liike ottaa kipeää alaselkään, etenkin jos on suuret painot harteilla. Tarkista että kantapäät ovat lattiassa kiinni, vatsa tukee selkää ja kyynerpäät pysyvät tangon alapuolella alas mentäessä. Polvet ja varpaat samaan suuntaan. Katse eteen tai yläviistoon (ei lattiaan 🙂 ) Jos liike on liian haastava, niin smith-laitteessa tehtynä liike on helpompi kontrolloida ainakin alkuun.

 
 
 
Jalkakyykky

Jalkaprässi (kuva alla) on teknisesti hieman helpompi. Tarkkaile että kantapäät pysyvät tukitelineessä. Tarkista myös ettei polvet/varpaat väänny sisäkiertoon.

Jalkaprässi
 
 
Keskimmäinen sekä pieni pakaralihas aktivoituvat liikkeissä joissa jalka avataan sivulle, kuten loitonnukset taljassa tai istuen laitteessa. (video :D)
 
 
 
 
Pakaratreenin voi tehdä 1-2 kertaa viikossa ja yhdessä treenissä riittää 4-5 liikettä. Jos haluat kasvattaa lihasta täytyy käyttää kunnon painoja ja lyhyempiä toistomääriä –> 6-12 toistoa ja sarjoja 2-5 (perusvoima). Suomen kielellä tämä tarkoittaa esim. 4 x 8 toistomääriä per liike. Myös ravinnolla ja levolla/palautumisella on tietenkin suuri vaikutus kehitykseen
 
Tässä liikkeitä joista voit rakentaa oman treenin valitsemalla 4 liikettä yhteen harjoitukseen:
 (muistathan huolellisen lämmittelyn ennen harjoitusta) 
 
* Jalkakyykky (kuva ylempänä)
* Jalkaprässi yhdellä jalalla tehtynä (kuva ylempänä, laske vain toinen jalka alas)
* Loitonnus laitteessa istuen tai taljassa seisten tehtynä  (video)
* Yhden jalan kyykky käsipainot kädessä tai tanko harteilla (kuva alla)
* Yhden jalan maastaveto (kuva alla)
* Lantionnosto tangon kanssa (kuva alla)
* Sumo Maastaveto (kuva alla)
* Askelkyykkykävelyt 
 
Yhden jalan kyykky
Yhden jalan maastaveto
Lantionnosto tangolla
Sumo Maastaveto (ja tietenkin noin suurilla painoilla;) )
 
Painoharjoittelun lisäksi pakaroita voi kehittää tekemällä esim. mäkivetotreenejä tai erilaisia loikkaharjoituksia! Itse oon tehnyt aikoinaan paljon loikkatreenejä, jonka ansiosta ideoita sekä vinkkejä löytyy paljon. Jos olette kiinnostuneita voisin tehdä erillisen postauksen loikista. 
 
Silloin tosin tarvitaan melkeinpä videomateriaalia jotta pystyy selittää liikkeet oikein 🙂
 

19 Responses to “Treenivinkkejä: muotoa pakaroihin”

  1. Sofia sanoo:

    Hyvä postaus ja taas paljon tietoa! Osaat selittää selkeästi ja perusteellisesti 🙂

  2. mea sanoo:

    Ei vitsi se oli kyllä tehokas treeni minkä sillon syksyllä vedit! Sillon oli treenijumis ekaa kertaa pitkiin aikoihin, ja siltähän sen pitääkin tuntua :-)!

  3. Anonymous sanoo:

    Olisiko bodypump yksinään tarpeeksi kuormittava treeni pakaroille?

    • No tuota noin… Pumpissahan tehdään periaatteessa vain 2 kappaletta alavartalolle, mutta kyllä silläkin ihan mukavat tuntumat saa. Monipuolisuutta saa tekemällä myös muita liikkeitä kun pelkkää kyykkyä ja askelkyykkyä 🙂

  4. Jennipenni sanoo:

    Hyvä postaus 🙂 Polvivammasena on haastava, mutta ei tietenkään mahdoton keksiä liikkeitä pepputreeniin. Juuri pumpista tulin ja totesin taas, että ei meinaa edes peruskyykkyä kärsiä tehdä. Tuota lantionnostoa pitää ehdottomasti kokeilla!

  5. Minä sanoo:

    huippu postaus kiitos!

  6. Tarppu sanoo:

    Oi että oon toivonu jotain selitystä loikkatreenistä!

  7. Tiina sanoo:

    Hei! Kiitos blogista johon juuri eksyin ja tykkään todella 🙂 Loikkaideoita odotellessa! Pyrin itse treenaamaan salilla mutta useasti lapsen vuoksi se vaihtuu koti- ja lenkkitreeniksi joihin vaihteluideoita varmasti loikkasi toisi :))

  8. Anonymous sanoo:

    Todellakin loikkaideoita! Itsekin joukkueurheilijana niitä joskus tehneenä on kokemusta, mutta suurin osa variaatioista on päässyt vuosien aikana unohtumaan ja nehän olisivat mitä tehokkain keino saada jalat kunnon jumiin 😀

  9. Anonymous sanoo:

    Mulla on aika paljon just rasvaa tossa pakaroiden päällä.. mikä ois paras tapa sulattaa rasvaa juuri takapuolesta :D? onko semmoista olemassakaan!

  10. […] Pakaroiden treenaamisesta olen kirjoittanut kattavammin täällä. […]

  11. Ritva Niemelä niemela.ritva@aina.net sanoo:

    Haluaisin ryppysen nahan ns. kiinteytystä tietysti ruoka myös mukana eivarsinaista painonpudotusta

  12. Nimetön sanoo:

    Kuinka nopeasti pakaroihin saa muotoa?

  13. R sanoo:

    Moikka!! Itse olen nyt treenaillut pakaroita reilun vuoden. Mulla on takareisi/etureisi kasvanut myös ihan hurjasti! Ovatko nämä liikkeet joita mainitsit siis hyviä nimenomaan pakaralihaksille? Toki ne varmaankin vaikuttavat myös reisilihaksiin, mutta haluaisin iste löytää liikkeitä, jotka ottaisivat niihin mahdollisimman vähän.

    T. Ei reisiä enää isommiksi! 😀

  14. Sanna sanoo:

    Hei! Olen treenannut pakaroitani nyt reilut 3kk ja muotoa on tullut, mutta en millään saa haluaamaani muotoa pakaran yläosaan ja sivuille.. Olen kokeillut varmaan kaikkia tuntemiani liikkeitä, mutta en saa tuntumaa millään pakaran sivuille tai yläosaan. Osaisitko sanoa mitään hyviä liikkeitä miten saisin muotoa myös sinne? Kiitos avusta jo etukäteen! 🙂

    • ainor sanoo:

      Moi! Kaikki loitonnusliikkeet tehoavat hyvin juuri noihin mainitsemiisi alueisiin..Esim. loitonnus taljassa tai nilkkapainot jaloissa, loitonnus istuen laitteessa, leveät kyykyt jne.. 🙂

  15. Anitta sanoo:

    Minulla on myös rasvaa !Josta halusn päästä eroon.Paino 55,6kgF=Rasva 28,4% W=Vesi 51,2%

Kommentoi