20. RASKAUSVIIKKO

Näin vaan päästiin jo 20. raskausviikolle, joten ajattelin lyödä tiskiin summausta viime viikkojen fiiliksistä! Kirjoittelin edellisen koosteen viikolla 16 ja silloin pahoinvointi oli selätetty ja elämä alkanut taas voittaa, tosin etova olo tuntui edelleen iltaisin sekä pidempien treenirupeamien jälkeen. Nyt on pakko hehkuttaa, että oon voinut viimeisen kuukauden ajan todella hyvin. Olo on ollut energinen ja hyvä. Mulla ei tosin ole missään vaiheessa raskautta ollu mitään väsymystä, pahoinvointi oli se ikävin oire alkuraskaudessa!

Kehon muutokset

Fyysinen olo on siis ollut hyvä, ruoka maistuu ja aiemmin vaivanneet yöheräilytkin ovat poistuneet kuvioista lähestulkoon kokonaan. Painoa on tullut noin +3,5 kg lisää. Vatsan ympärys on kasvanut noin viidellä sentillä, tosin tämä lukema vaihtelee hieman riippuen mihin vuorokauden aikaan sitä mittaa, mutta yleensä oon aamuisin ottanut sekä painon että nuo mitat.

Mulle mahtuu vielä hyvin kaikki normaalit vaatteeni, tuntuu että osa istuu jopa paremmin kun on tullut vähän enemmän vatsaa, hah! :D En ole siis ostanut äitiysvaatteita, koska ei ole ollut tarvetta toistaiseksi. Ainoa mitä olen joutunut päivittämään useampaan otteeseen on rintsikat. Viime viikolla ihan nauratti kun lähdin kaupasta lähti F-kupin liivit mukana. Mihin asti niitä kirjaimia edes löytyy, kääk! :D Vatsa on vielä melko pieni, etenkin aamuisin, joten se ei haittaa menoa, enkä ole kokenut muutenkaan mitään kolotuksia tai ongelmia kehossa ja tai sen käytössä.

Treeni

Treenit kulkee edelleen ja myös ne pitkien treenien jälkeiset pahat olot ovat poissa! Olen ohjannut kaikki tuntini normaalisti, eli treeniä tulee sellainen 12 jumppaa viikkoon. Näiden lisäksi pyrin tekemään kävelylenkkejä ja hengittelemään raitista ulkoilmaa aina kun vaan ehdin! Jumppien ohjaamisessa ei ole ongelmia, eikä mikään tunnu pahalta tai huonolta. Voisin sanoa, että mulla on erityisen hyvä kehon tuntemus ja luotan tosi paljon siihen, että tiedän mitä teen.

Vatsarutistukset jätin jo 16. viikolla ja muuten keskivartalo treenaavat liikkeet otan iisimmin tai ainoastaan näytän muutaman toiston ja ohjaan suullisesti. Hypyt, pyöräily ja juokseminen sujuu edelleen täysin normaalisti. Mulla oli viime viikolla aika äitiysfyssarille, mutta jouduin perumaan sen esteen vuoksi. Pitäisi varata uusi aika ja ottaa ainakin muutama käynti nyt raskauden aikana ja sitten uudelleen raskauden jälkeen! Lääkärintarkastuksessa sain palautteen, ettei lekuri ollut koskaan ennen ”tavannut” yhtä vahvoja lantionpohjanlihaksia, joten jos olen oikein ymmärtänyt, olisi tärkeää oppia käyttämään niitä oikein. Luulen ainakin osaavani rentouttaa lantionpohjanlihakset, mutta fyssarikäynnistä saisi varmasti lisää infoa ja haluaisin muutenkin keskustella tästä treenikuormituksesta, joka mulla on poikkeuksellisen korkea!

Ruoka

Kuten mainittua, ruoka maistuu ja oon palannut pitkälti normaaliin ruokarytmiini. Mitään ruokahimoja ei ole ollut, mutta esim. sipsit, popparit ja muut suolaiset jutut eivät oikeen uppoa. Eniten mun tekee mieli ihan vaan ruokaa. Leipä ja ruokaisat salaatit ovat maistuneet erityisen hyvin!

Nyt ei myöskään tule enää huonoa oloa, jos ruokaväli vähän venyy. Oon syönyt 4-5 kertaa päivässä ja aika vapaasti ja vaihdellen. Lisäravinteista oon käyttänyt raskausajan monivitamiinia, D-vitamiinia, omega-3 valmistetta, B- ja C-vitamiinia sekä magnesiumia. Lisäksi mulla on pinaatti- ja nokkosjauhetta (viherjauhe) joita käytän säännöllisen epäsäännöllisesti!

Mietin, että pitäisikö alkaa ottaa myös rautaa nyt lisänä kun sen tarve ilmeisesti lisääntyy näillä viikoilla. Oon toki pyrkinyt syömään paljon sellaisia ruokia, joista saisin hyvin ravintoaineita, vitamiineja ja mineraaleja.

kukkakaalicurryn resepti Instagramissa!

Yleistä

Meillä on parin viikon päästä rakenneultra ja mua jännittää ja pelottaa ja vaikka mitä. Valitettavasti oon joutunut näkemään ja kuulemaan lähipiirissä todella ikäviäkin asioita tähän asiaan liittyen ja vielä ihan hetki sitten, joten päässä on pyörinyt tietysti myös ”mitä jos” – ajatuksia. Kaikki kyselee, että kerronko sukupuolen ja halutaanko saada se tietooni, mutta mulle on ihan sama kumpi siellä on, kunhan tyypillä on kaikki hyvin ja hän on terve! Pakko pysyä positiivisena ja luottaa, että kaikki on hyvin, mutta kai tää on tavallaan ihan normaalia olla kokoajan huolissaan.

Hankintoja en ole vielä oikeestaan tehnyt. Vaunut on päätetty ja muutama muu juttu, mutta mitään sen suurempia en ole ostellut! Pitäisi vielä päättää, että missä tullaan asumaan kesällä ja muita tällaisia ”pieniä” päätöksiä.. heh!

Kaiken kaikkiaan tää raskausaika on ollut mielestäni todella antoisaa ja oon nauttinut olosta ja kaikista muutoksista myös. Olin jotenkin ajatellut tämän olevan vaikeampaa ja kaiken maailman kremppojen kuuluvan asiaan, mutta toistaiseksi siis kaikki tosi hyvin. Onhan tässä vielä aikaa kokea vaikka ja mitä! :D

Hassua ajatella, että oon jo melkein puolessa välissä koko raskautta ja kesäkuu lähestyy vauhdilla. Oon saanut todella paljon kysymyksiä, että kauanko meinaan ohjata jumppia ja milloin jään äitiyslomalle. Pakko sanoa, että koska tämä tilanne on täysin uusi, en osaa arvioida yhtään, vaan menen oikeastaan viikko kerrallaan. Vahva fiilis, että tuun olemaan työkykyinen aikalailla loppuun saakka. Saa nähdä meneekö veikkaus oikeen!

Viikonloppuja toverit!

instagram: ainorouhiainen 

Facebook


One Response to “20. RASKAUSVIIKKO”

  1. Avatar Mara sanoo:

    Kiva lukea raskauskuulumisia Aino! Itsellä vaihtui juuri tänään viikko 11, ja odotan toiveikkaasti muutamaa tulevaa viikkoa, josko etova olo lähtisi jo helpottamaan, ja saisi syötyä normaalisti. Olen ollut todella väsynyt ja pystynyt huonon olon takia syömään huonosti, minkä vuoksi treenaaminenkin on tuntunut normaalia paljon raskaammalta, ja olen joutunut välillä siirtämään voimatreenejä olon vuoksi, kun työpäivä on jo vienyt kaikki mehut. Mikä onkin ihan loogista, kun useimmiten päivän aikana ei pysty syömään normaalia määrää energiaa koneeseen. Tankotanssia sen sijaan olen onneksi pystynyt harrastamaan normaalisti, eikä samanlaista voimatonta oloa ja pientä huimausta liikkeiden jälkeen ole tullut sen kanssa, niin kuin raskaammilla painoilla harjoiteltaessa. Onneksi pitäaikainen pt:ni on erikoistunut myös raskausajan aikaiseen ja -jälkeiseen harjoitteluun, joten odotan innolla, että päivitämme ohjelmani sellaiseksi, millä voin treenata toisen ja viimeisen kolmanneksen. Koska raskauteni on ensimmäinen ja kaikki on vierasta, olen välillä ehkä ottanut turhankin varovasti treenaamisen kanssa, sillä en halua millään tavalla aiheuttaa vauvalle tukalia oltavia (esim. Hip thrusterin vaihdoin peloissani lantionnostoon lattialta jo viikolla 7 ja vatsaltaan tehtävät liikkeet jätin pois, samoin useimmat vatsalihasliikkeet..😄)

    Tsemppiä seuraavaan ultraan! Meillä edessä nt – ultra, mitä itse tässä jännittää kauhulla, ja samalla odottaa että pääsisi sinne jo ja saisi tarkemmin tietää, miltä kaikki vauvan osalta näyttää. Ei tässä auta kun toivoa, että kaikki on niin kuin pitääkin..❤️

Kommentoi