16. RASKAUSVIIKKO

Kirjoittelin alkuraskauden aikaisista fiiliksistä ja tuntemuksista viikkoja sitten ja nyt ajattelin, että voisin tehdä viikkokoosteita aina silloin tällöin. Perjantaina siirryttiin jo raskausviikolle 16 (15+0), joten otetaan katsaus millainen vointi mulla on ollut kun nyt ollaan siirrytty jo toiselle kolmannekselle. Kuten oon monesti jo kertonut, pahimmat pahoinvoinnit loppuivat suunnilleen sielä 12-13 viikon paikkeilla ja ruoka on alkanut taas maistua. Iltaisin saattaa vielä olla etovaa fiilistä ja etenkin kovempien treenien jälkeen vointi on välillä heikompi. Kovilla treeneillä tarkoitan lähinnä pidempiä jumppaputkia, eli jos on monta ohjausta putkeen.

Säännöllinen syöminen on saanut kyllä aivan uuden merkityksen! Mähän oon normaalisti sellainen, että ei paljon tunnu vaikka skippaan aamupalan ja meen suoraan treenaamaan tai jos ateriavälit vähän venyy, niin ei vaikuta juuri mihinkään. No, nyt kyllä vaikuttaa niinkin paljon, että välillä on ihan stressiä tästä että saa riittävän nopeasti ruokaa. Liian pitkä ruokailuväli nimittäin kostautuu aika nopeasti karseana olona, etenkin treenipäivinä.

Pikkuhiljaa on kuitenkin oppinut hyvät tavat ja sopivan rytmin. Pystyn syömään samoja ruokia joita syön muutenkin normaalisti. Suklaan, jäätelön ja karkin syönti tuntuu epämukavalle, sillä mulla alkaa erittyä (ilmeisesti runsas rasva+sokeri aiheuttaa tämän?) todella paljon limaa kurkkuun, joka aiheuttaa oksennusrefleksin. Eli jos syön suklaata, tiedän että sen seurauksena saan kakoa vessassa seuraavan tunnin ajan. Onneksi ei ole tehnyt edes mieli mitään makeaa, mutta kunnon kotiruoka sen sijaan uppooa hyvin ja salaatti on pakollinen. Salaatti on muutenkin maistunut koko raskauden ajan erityisen hyvin. Oon tehnyt paljon mm. lihapullia ja muusia, lasagnea, makaronilaatikkoa jne. Mun IG:ssä jakamat #ainonviikonloppuresepti tägin alla olevat reseptit ovat olleet paljon käytössä viime aikoina. :)

Yleinen jaksaminen on ollut alusta asti hyvää, en ole kokenut mitään järkkyä raskausväsymystä missään vaiheessa. Mun päivät tosin jakautuu niin, että aamulla ja päivällä on paras olo ja iltaa kohden tulee vetämättömämpi fiilis. Iltasin oon kuitenkin treenaamassa (=ohjaamassa) niin en juurikaan ehdi potemaan mitään oloja. :D

Treenit ja jumpat ovat edelleen tuntuneet hyvälle, välillä joudun vähän himmailla innostumistani esimerkiksi spinningissä, sillä mulla on aika voimakas ”athletic mentality” eli automaattisesti adrenaliinin virratessa pusken itseäni (ja muita) tekemään kovia suorituksia. Oon kuitenkin ajatellut, että niin kauan kun pystyn puhua ja olo ei ole huono, on meno ihan ok. Harjoitteluun tottuneen naisen keho pystyy yleensä mukautumaan treenin lisäämään hapen tarpeeseen ja elimistö pyrkii varmistamaan sikiön hapensaannin joka tilanteessa.

Ohjaaminen on myös siinä mielessä turvallista, että siinä pitää puhua, jolloin en edes voi vetää itseäni tilaan jossa happi ei kulje. :D Oon tehnyt kaikki jumpat edelleen ihan kuten ennen, tosin suoria vatsalihaksia en enää treenaa kuin sen verran että näytän muutaman toiston alkuun ja ohjaan suullisesti loput. 

Vessassa saa edelleen rampata, etenkin öisin. Onneksi oon jo tavallaan tottunut tähän, joten saan nopeasti unta uudelleen. Yöheräämisetkin ovat vähentyneet viime aikoina ja toivotaan niiden pysyvän poissa! Olo on siis yleisesti ottaen oikein hyvä.

Onko ruudun takana ketään samoilla viikoilla meneviä? :)

instagram: ainorouhiainen 

Facebook


9 Responses to “16. RASKAUSVIIKKO”

 1. Avatar Katja sanoo:

  Täällä Vaasassa asuva toinen odottaja :) rv 13+6 tänään. Eli noin viikko sun perästä tullaan. Toinen raskaus, mutta edellinen oli 7v sitten. Maha tuli näkyviin paljon nopeammin kun ekassa raskaudessa :o

  En oo ennen kommentoinut, mutta enemmän ja vähemmän seurannut sun blogia jo vuosia. Aiemmin (vajaa vuosi sitten vielä) myös treenasin ladies clubilla. Ollaan ohimennen nähty, mutta ei koskaan juteltu.

  Sama juttu mulla, että lähes kellon tarkasti on pakko syödä, muuten iskee huono olo. Ja salaattia ja raikasta vaan tekee mieli (vesimeloni ja kurkku ihan parhaat). Kiva lukea sulta näitä raskauspäivityksiä!

  • Noniin kivaa, vielä vaasasta! :) Tuo säännöllinen syöminen taita olla aika monella sama, että muuten iskee olot. Ja sama täällä, en yleensä syö hirveen paljon hedelmiä, mutta nyt on tehnyt mieli just kaikkia raikkaita hedelmiä ja mm. hedelmäsoseita. :D

 2. Avatar Leena sanoo:

  Mulla viikkoja tänään 14+0 ja esikoinen tulossa :) tosi kiva seurata kuinka sulla raskaus etenee kun viikot on melkein samat. Tsemppiä meille molemmille että etenee yhtä mallikkaasti loppuun kuin tähänkin asti :D

 3. Avatar Kaitlin sanoo:

  Saako udella että mistä oot ostanu noi sisustustikkaat?

 4. Avatar Susanna sanoo:

  Täällä mennään viikoilla 14+3 esikoista odotan minäkin. Mua vaivaa myös yölliset vessakäynnit ja kun nälkä iskee, on se valtava :)

  Sain neuvolasta ohjeet raskausajan liikuntaan, ja siinähän kiellettiin suurin osa vatsalihasliikkeistä. Sen verran pelästyin, että pari viikkoa sitten jätin paitsi suorien vatsalihasten liikkeet, myös mm. lankut ja vuorikiipeilyn pois. Kiinnostaisi tietää, että kuinka pitkään olet itse ajatellut harjoittaa vatsalihaksia? Mitä vatsalihasliikettä suosittaisit nyt tässä vaiheessa, kun maha on vielä aika pieni?

  • Moi! Paljon onnea esikoisen odotukseen!:) Olen itse alkanut jättämään jo vatsarutistukset ja vuorikiipeilijät yms minimiin. Tunneilla olen näyttänyt liikkeen ja sitten ohjannut vaan suullisesti. Lankkuja olen tehnyt kevyemmin, eli polvet maassa ja melko lyhyitä aikoja. Tästä aiheesta on aika poikkeavia ohjeita, jossain kehotetaan tekemään juuri staattisia lankkuja yms ja jossain kielletään ne kokonaan. Itse en koe että vatsojen treenaamisesta olisi enää mitään hyötyä tässä vaiheessa, joten en niitä erikseen tekisi, ellei noissa ohjauksissa ne olisi mukana. :)

 5. Avatar Eevi sanoo:

  Hei olipa kiva huomata, että sinäkin olet raskaana. Olen itse nyt viikolla 20+. Sun ruokaohjeet on ihan huippuja ja nyt siis odotettavissa vielä raskauteen sopivia versioita! :) Mulla alkuraskaus oli tosi väsyttävää ja jaksoin huonosti liikkua. Ja sen seurauksena olo oli entistä kauheampi. Nyt muutaman viikon ajan on ollut taas energisempää ja sun esimerkistä saan varmasti voimaa treenata kevään aikana, toki omaa kehoa kuunnellen.

Kommentoi