RASKAUS – KYSYMYKSET & VASTAUKSET

Moikka! Laitoin instagramissa kysymysboksin, jossa saitte kysellä raskauteen liittyviä asioita ja niitähän tipahteli aivan tosi paljon. Yhtä kysymystä kysyttiin kaikista eniten ja vastaankin siihen aivan ensimmäisenä. Mennään siis suoraan asiaan, tässä kysymykset ja niiden vastaukset!

Mikä on fiilis, odotatko tyttöä vai poikaa?

Alusta asti on ollut fiilis, että poika on tulossa. En tiedä mistä tämä fiilis on peräisin, mutta jokin jännä kutina!

Haluatteko tietää sukupuolen etukäteen?

Minä haluan, mutta mies on sitä mieltä että ei tarvitse tietää etukäteen. Uskon kuitenkin, että kun se mahdollisuus tulee, myös hän haluaa sen tietää. :D

Sanoit, että raskaus oli iso yllätys niin mitkä on fiilikset nyt? Miten olet käsitellyt asiaa?

Raskaus oli toki yllätys, mutta toivottu sellainen. Se oli lähinnä yllätys siksi, että olin juuri päättänyt lakata stressaamasta raskaaksi tulemisesta ja sittenhän siinä niin kävi. Epäusko on aika kuvaava sana nykyisistäkin fiiliksistä, en tiedä miksi sitä on niin vaikea tajuta. Lisäksi tietynlainen pelko ja epävarmuus, että kaikki menee oikeasti hyvin. Ensimmäisen ultran jälkeen päätin kuitenkin, että pysyn nyt vain positiivisena sillä ei se murehtiminen auta mitään.

Koska sulla on laskettu aika?

Laskettu aika on 25.6.2020.

Jännittääkö oman kehon muutokset?

Yllättävän vähän jännittää! Näin kolmen kuukauden jälkeen ei ole tapahtunut vielä kovinkaan paljon muutoksia, mutta eiköhän niitä pian ala huomata enemmän. Uskon kuitenkin, että terveelliset elämäntavat, eli aktiivisena pysyminen ja hyvä ruokavalio edesauttavat sitä että olo on edelleen hyvä omassa kehossa, vaikka se muuttuukin!

Mitä ravinto- ja vitamiinilisiä syöt raskauden aikana?

Käytössä on ollut raskausvitamiini, omega-3, d-vitamiini, rautalisä, magnesium ja satunnaisemmin b -ja c-vitamiiniporeet. Omegan jätän tässä jossain vaiheessa pois, muuten noilla mennään. Olen lisäksi käyttänyt pinaatti- ja nokkosjauhetta satunnaisesti (kylmäkuivattua) koska niistä saa monen muun vitamiinin lisäksi raskauden aikana erittäin tärkeää ja hyödyllistä folaattia ja mm. rautaa! Muutenkin olen pyrkinyt syömään paljon parsakaalia ja vihreitä vihanneksia, sillä niiden avulla saa monia hyödyllisiä ravinteita helposti.

Onko ollut jotain raskaushimoja? 

Ei oikeastaan ole ollut toistaiseksi. Eiku! Salmiakki, mutta sitä ei saa syödä. :D Lisäksi mun on tehnyt mieli hedelmiä enemmän kuin yleensä. Salaatti on ollut sellainen, että sitä oon kaivannut melkein kaikkeen ruokaan.

Syötkö enemmän nyt raskaana ollessa?

Oon yrittänyt kyllä, mutta aluksi se oli aika vaikeaa pahoinvoinnin ja etomisen vuoksi. Valmistan samoja ruokia kuin aiemminkin, mutta oon muuttanut hieman koostumusta niin että käytän mm. enemmän pastaa ja lisäilen ruokakermaa tai vaikka kookosmaitoa kastikkeeksi ruokiin, näin saan niistä hieman enemmän energiaa. Periaatteessahan vielä ei edes tarvitse enemmän energiaa kuin normaalisti, mutta koska mulla on tämä kulutuspuoli sen verran korkea niin oon pyrkinyt nostamaan energiamääriä aavistuksen.

Aiemmin söin miinuksilla viikolla ja tankkailin vajeet täyteen vloppuna, mutta nyt ei ole oikein pystynyt tankkailemaan, eikä herkutkaan maistu, joten pyrin päivittäin syömään riittävästi.

Noudatatko neuvolan ja thl:n ohjeistusta odottavan äidin ruokavaliota koskien?

Täytyy myöntää, etten ole perehtynyt ohjeisiin mitenkään kovin tarkkaan, muuta kuin kieltojen osalta. Eli en tietenkään syö ”kiellettyjä” ruoka-aineita ja muuten ruokavalioni on sen verran hyvällä tolalla, että uskon noiden suosituksien täyttyvän helposti. Olen hyvin tietoinen mitä ravinteita tarvitsen ja mistä ruuista niitä esimerkiksi saa, joten sanoisin tämän olevan kunnossa.

Saitko lääkäriltä apua nenän tukkoisuuteen?

Tarkennan siis hieman tätä, että mulla on ollut oireena erittäin tukkoinen nenä ja nyt kun sain flunssan, se paheni entisestään. Kävin eilen lääkärillä ja sain sopivan kortisolisuihkeen ja lisäksi hänen mukaansa nenäsuihkeiden käyttö on ok tarvittaessa. Vaikuttavat kuulemma paikallisesti, eivätkä imeydy verenkiertoon.

ID

Millä viikolla olet?

Raskausviikko 13 (12+6) eli huomenna vaihtuu raskausviikko 14.

Kauanko yrititte lasta?

Tämän vuoden alkupuolella päätimme, että saa tulla kun on tullakseen!

Mitä ehkäisyä käytit aiemmin?

En ole käyttänyt hormonaalista ehkäisyä. Aiemmin mulla oli käytössä Lady-comp hedelmällisyystietokone.

Mikä on yllättänyt eniten raskaudessa?

Huoli. Olin ajatellut, että tullaan raskaaksi ja sitten tyyliin ollaan ja odotellaan synnytystä. En voinut kuvitella miten paljon huolta ja pelkoa voi liittyä tähän jo ensimmäisistä hetkistä lähtien.

Miten isä reagoi uutiseen?

Oli todella iloinen kun kerroin uutisen! En voisi kuvitella parempaa isää lapselleni, sillä olen jo nähnyt miten hän toimii lapsensa kanssa. :)

Jännittääkö synnytys? 

Ei jännitä, sillä se tuntuu vielä niin kaukaiselta asialta, etten ole edes ehtinyt miettiä koko asiaa. Ehkä kun synnytys lähenee, alkaa  jännittää enemmän.

Instagram: ainorouhiainen 

Facebook


5 Responses to “RASKAUS – KYSYMYKSET & VASTAUKSET”

 1. Avatar Elina sanoo:

  Paljon onnea! <3 On mukava seurata raskauttasi, täällä odotellaan myös esikoista ja la on 22.6. eli aika samoissa mennään! :)
  Pystyn niin allekirjoittamaan tuon alkuraskauden huolen, olin siihen nt-ultraan asti aivan hullun stressaantunut ja sen jälkeen joutunut pakottautumaan rauhallisempaan moodiin. Eipä tässä oikein pysty itse vaikuttamaan, kuin syömällä fiksusti, liikkumalla ja lepäämällä ja toivoa että kaikki menisi loppuun asti hyvin.
  Hyvää odotusaikaa ja innolla jään odottelemaan raskauteen liittyviä postauksia! :)

 2. Oi onneksi olkoon :) ja niin muistan ton ölllötysolon hyi,onneksi pystyt jo syömään normisti :)

 3. Avatar Ansku sanoo:

  Hurjasti onnea! Miksi aiot jättâä omegan pois? Omega3:han on sikiön kehityksen kannalta yksi tärkeimmistä ja raskauden edetessä annostusta pitäisi nostaa koska sikiö imee sieltä niin ison osan.

  • Kiitos! Kirjoitin ehkä vähn hölmösti tuon, mutta tarkoitin että jätän omegat pois odotetun synnytyksen lähestyessä verenvuotoriskin vuoksi. :)

Kommentoi