EN OSAISI ENÄÄ EDES KUVITELLA ELÄMÄÄ ILMAN

Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä DNA kanssa.

Mitähän TV:stä tulee?

..Internettiä!

Muistatko aikaa ennen nettiä? Itse olen elänyt lapsuuden ja nuoruuden silloin, kun netti oli olemassa (tuli Suomeen 1988), mutta sen käyttö rajoittui tietokoneeseen ja silloinkin perheessä oli yksi ainoa kone, jota pääsi käyttämään vain tunnin tai pari päivässä. Itse aloin aktiivisesti käyttää nettiä vasta joskus ylä-asteella. Muistan, kun kone yhdistettiin nettiin, meni puhelinlinja varatuksi. 😀 Äitini aina huikkasi, että lopetappa jo se netti, pitää soittaa.

Aika pitkälle ollaan tultu noista ajoista ja nykyään internetti on aika suuri osa mun ja varmaan myös sun elämää. Kaupallisen yhteistyön tiimoilta DNA kanssa mä aloin pohtia millaista mun elämä olisi, jos nettiä ei olisi. Eniten se vaikuttaisi tietysti arkeen, sillä mun työt vähenisi huomattavasti. Jumppia pystyisin ohjaamaan ja tekemään töitä salilla, mutta hankaloittaisi myös näitä hommia, sillä mistä hankkisin musiikin tunneille? Mistä hankkisin esimerkiksi PT-asiakkaita, kun kaikki markkinointi tapahtuu nykyään sosiaalisessa mediassa? Blogia tai online-valmennuksia en pystyisi tekemään, joten ainakin mulla olisi paljon vapaa-aikaa ja vähän rahaa, hah! 😀

No, jos sitä vapaa-aikaa olisi runsaasti, miten sen käyttäisi? Treenaaminen onnistuisi entiseen malliin, paitsi ei olisi Spotifyta tai Deezeriä vauhdittamassa urheilemista. Telkkarista katsottaisiin ainoastaan tv-ohjelmia, sillä suoratoistopalvelut olisivat pois pelistä. TV-ohjelmat pitäisit tarkistaa päivän lehdestä tai teksti-tv:stä. Siitä puheen ollen, uutiset luettaisiin myös päivän lehdestä ja uutiset katsottaisiin telkkarista, silloin kun ne sieltä tulevat.  Äänikirjojen kuuntelu ei onnistuisi, vaan pitäisi kaivaa esiin vanha kunnon kirja. Joutuisi nähdä hieman vaivaa, että saisi yhteyden kavereihin, joiden kanssa viettää aikaa.

Toisaalta uskon, että ilman jatkuvaa yhteydenpitoa, sitä osaisi ehkä suunnitella ja arvostaa ystävien ja läheisten aikaa enemmän. Jos et voisi tekstata lähemmin, että ehditäänkö nähdä, olisi aina sovittava valmiiksi treffit ja pidettävä niistä kiinni.

No, mitäs jos haluaisi järjestää juhlat, miten ihmeessä saisi informaation kaikille kutsutuille? Pitäisi lähettää kutsut postitse ja, mistä ihmeestä saisit kaivettua kaikkien osoitetiedot esiin? Ilmeisesti puhelinluettelot löytyisivät kodeista ja hyvällä säkällä sieltä löytyisi ainakin suurimman osan tiedot.

Netin avulla töitä voi tehdä vaikka kotisohvalta käsin.

Muistan lapsuudesta, kun isäni aina pyysi mua tuomaan puhelinluettelon ja sitten alkoi etsiä henkilöä, joka piti saada kiinni, lankapuhelimella tietysti. Kun tulit illalla kotiin, et voinut jatkaa yhteydenpitoa kavereiden kanssa Whatsapissa, vaan olit vain perheen kesken ja tekemistä oli juuri sen verran kuin oma mielikuvitus sitä keksi. Ihastukselle piti kertoa face to face tunteista, etkä voinut stalkata netistä kaikkea mitä hänen elämään milloinkin kuului.

Kaikki piti aina sopia etukäteen, sillä toisiin ihmisiin ei saatu yhteyttä kuin puhelimitse (kotipuhelimet ennen kännyköitä :D) tai menemällä heidän kotiin. Oli ihan normaalia, että kamut tulivat soittamaan ovikelloa ja pyytämään ulos. Edellisenä päivänä sovittiin ”voidaanko olla” myös huomenna ja mihin aikaan. Tavallaan tuo oli aika ihanaa, mutta ehkä siltikin valitsen mielummin nykyaikaisen helppouden.

Musiikkia voi kuunnella missä tahansa, kiitos internetin!

Ei tarvitse mennä pankkiin maksamaan laskuja tai siirtämään rahaa, vaan voit avata kännykän sovelluksen ja lukea sieltä viivakoodin laskuun. Mä en ole enää hetkeen käyttänyt fyysistä pankkikorttia ollenkaan, vaan maksan puhelimen Wallet – ominaisuudella ostokset, tämäkään ei olisi mahdollista ilman nettiä.

Voin tehdä töitä kotona, tai melkein missä tahansa kunhan tietokone ja netti on mukana. Voin tarkistaa lähestulkoon minkä tahansa asian netistä ja Google kertoo vastauksen, jos jokin asia askarruttaa. Omalla kohdalla siis arki ja elämä kokisi aikamoisen muutoksen ilman internettiä, en osaa edes kuvitella elämää ilman sitä!

Mites te nuoremmat lukijat, jotka olette eläneet vain internetin aikakautta, millaisena näkisit oman arkesi ilman nettiä?

instagram: ainorouhiainen 

Facebook


One Response to “EN OSAISI ENÄÄ EDES KUVITELLA ELÄMÄÄ ILMAN”

  1. Eeva sanoo:

    Hei!
    Muistan myös ne ajat, kun internetti oli jotain ihmeellistä (tai kait se vieläkin on ihmeellinen asia). Meillä meni niin päin, että puhelinta ei saanut käyttää kun isän piti maksaa laskut tietokoneella, ja siinä meni aikaa! Ennen kaikkea aikaa, ennen kuin ”pääsi nettiin”.
    Itse sain ensimmäisen kännykän, ja hankin ensimmäisen sähköpostin vasta lukiossa 🙂 Mielestäni netti, digitalisaatio ja sovellukset sekä helpottaa että rajoittaa – elämä on muuttunut. Toisaalta, minä voin verrata siihen, miten oli ennen.

Kommentoi