HAASTEET DIEETILLÄ OSA 2.

Dieettihaasteiden osa kaksi. Kehon muokkaamiseen ja diettaamiseen liittyy myös paljon psyykkisiä haasteita, jotka ovat aivan yhtä vaikeita kuin fyysiset jutut. Epävarmuus on varmasti yksi haastavimmista asioista juuri motivaation suhteen, jos tuloksia ei näy ja olo on epävarma kaikesta mitä tekee, helposti tuleekin jätettyä hommat kesken. Tässä loput haasteet teidän suusta sanottuna ja minun vinkkini niiden selättämiseen!

Tuloksien junnaaminen, epävarmuus tekeekö oikein, tylsyys

Olen painottanut paljon, että kun tekee jotain, kannattaa se tehdä alusta asti kunnolla, eikä vain sinne päin. Kun tekee sinne päin, myös tulokset ovat sinne päin. Vielä tänäkin päivänä, kun kaikki mahdollinen informaatio on saatavilla helposti, törmää siihen kuinka monesti ihmiset ovat aika pihalla, etenkin niistä tärkeistä perusasioista. Koska erikoiset asiat ovat trendikkäitä, niitä viljellään somessa ja se saa monien pään sekaisin. Mikäli on epävarma omista taidoistaan, kannattaa palkata valmentaja tai apua sellaiselta henkilöltä johon luottaa ja uskoo. Näin voit vain luottaa prosessiin ja keskittyä tekemiseen.

Tuloksien junnaaminen kuuluu usein asiaan, ainakin jossain vaiheessa. Siltikin tähän pitäisi regoida muutoksilla esimerkiksi ruokavalion osalta. Ei tietenkään jatkuvasti, mutta jos tulee pidempi tasanne, ettei mitään tapahdu, vaaditaan muutoksia. Energiataspaino on asia, joka ei ole aina laskennallinen, vaan yksilön elämäntavat, historia jne vaikuttaa asiaan ja tuloksien junnaaminen voi ja usein johtuu siitä, että energiaa tulee liikaa kulutukseen nähden.

Usein kun tulokset junnaa, aletaan maalaamaan kaikenlaisia kauhukuvia erilaisista sairauksista ja ongelmista kehossa, kun totuus on se että suurimmassa osassa tapauksista yksinkertaisesti energiaa tulee liian paljon kulutukseen nähden. Omaan kulutukseen pystyy vaikuttaa aktiivisuudella ja tällä en tarkoita yksin treeniä, vaan kaikkea sitä mitä tapahtuu päivän aikana. Loppupeleissä se mitä teet heräämisen ja nukkumaan menon välillä on paljon ratkaisevampaa kuin yksi tunnin treeni (Tämä siis kulutuksen näkökulmasta).

Tylsyys! Ruoka, syöminen ja herkuttelu ovat mitä mukavimpia ajanvietteitä ja onhan se nyt hieman tylsää makoilla sohvalla ilman mässyjä. Mun vinkki on pitää itsensä aktiivisena, liikkua, harrastaa, tehdä kivoja juttuja, jolloin ruoka ja syöminen ei pyöri jatkuvasti mielessä. Kova treeni vie pahimmankin makeanhimon ja saa aikaan sellaisen voittajafiiliksen, jonka muistaa taas seuraavalla kerralla kun heikko hetki iskee. Tästä syntyy hyvä kierre ja itsekuri vahvistuu jatkuvasti.

Vierystilan lasku, tehoton treeni, terveysongelmat kuten päänsärky ja unettomuus

Pitkään dieettiin saattaa kuulua vierystilan laskua sekä treenitehojen laskua. Tähän kannattaa ottaa käyttöön tankkauspäivä, joka on siis eri asia kuin herkkupäivä. Yhtenä tai useampana päivänä lasketaan rasvan ja proteiinin määrää, mutta nostetaan hiilarien määrä mahdollisimman korkeaksi, jolloin keho saa uutta potkua ja usein myös aineenvaihdunta herää ihan uudella tavalla. Hiilaritankkauksesta olen kirjoitellut tarkemmin täällä.

Päänsärky on usein alkudieetin riesa, jonka pitäisi mennä ohi viikossa ja juomalla riittävästi vettä. Jatkuva päänsärky tai ja unettomuus on merkki liian alhaisista kaloreista ja kehon stressitilasta. Kun kyseessä on ihan tavan tallaajan dieetti, eikä mikään kisoihin tähtäävä suoritus, täytyy muistaa että terveys edellä pitäisi olla kaiken pohja. Uniongelmat ovat sellaisia joihin tulisi aina reagoida mahdollisimman nopeasti.

Dieettijaksoihin, jotka kestävät kuukaudesta ylöspäin (enemmän kuin n. 6-8 vk) kannattaa sisällyttää dieettitaukoja. Tunnetaan myös ”diet breaks” nimellä, joka tarkoittaa kaikessa yksinkertaisuudessaan, että kalorit nostetaan tietoisesti ylläpitoon, yleensä hiilareita lisäämällä. Tällainen tauko voi kestää viikosta kahteen viikkoon, riippuen kauanko ollaan oltu miinuksilla ja miten kaukana tavoitteesta ollaan. Näin pystytään minimoida vireystilan lasku ja aineenvaihdunnan hidastuminen. Olen kirjoittanut dieettitauosta ja sen hyödyistä täällä. 

ID

dieetin jälkeinen aika

Osa vastaajista oli sitä mieltä, että itse diettaaminen on helppoa, mutta aika sen jälkeen haastavinta. Uskon, että monilla ”joko tai” – tyypeillä tämä on se haaste. Pystytään noudattaa ohjeita ja tehdä kaikki säntillisesti, mutta kun ohjeet loppuu, on vaikea pitää hommaa hallinnassa.

Jos dieetti on suunniteltu fiksusti alusta saakka, myös ylläpito ja jatkaminen on helpompaa. Dieetin ruokavalion pohja säilyy, mutta määriä lisätään joko reversenä pikkuhiljaa tai kertalaakista ylös. Kun muistetaan että kyse on jälleen energiatasapainosta, ”kaikki ei tule heti takaisin” vaikka energiamäärä nousee kerrasta ylös. Paino alkaa nousta, jos jatkuvasti aletaan syömään kulutuksen yli. Aineenvaihdunta saattaa olla dieetin jälkeen hitaampi, mutta liikkumalla säännöllisesti, palautumalla ja syömällä runsaammin, sekin tehostuu aika nopeasti.

kuvat 2,3,4: Anna Riska / Annmarias

instagram: ainorouhiainen 

Facebook


One Response to “HAASTEET DIEETILLÄ OSA 2.”

  1. Mari sanoo:

    Moikka! Hei osittain aiheeseen liittyen ajattelin kysäistä sulta yhtä juttua, sulla kun on ollut joskus ongelmia mm. palautumisen kanssa. Pari vuotta sitten treenasin kovaa (liikaa) ja energiansaantini kulutukseeni nähden oli aivan liian pieni. Tätä elämäntapaa kesti vajaan vuoden ja siitä ajasta noin puolet kärsin uniongelmista. Tiedostin jo silloin että kroppani on todennäköisesti alipalautunut ja jonkinlaisessa stressitilassa sillä illalla en saanut unta, heräilin yöllä toodella usein, olo oli levoton ja aamulla heräsin aina ennen kuutta. No tuo vaihe on takanapäin ja nykyään elän ”normaalia” elämää:D Kuitenkin vielä tänäpäivänäkin huomaan, että jos liikun, sanotaanko viikon, ahkerasti (6 rankkaa treeniä viikkoon) ja syön kutakuinkin +-0 kaloreilla niin se heijastuu heti uneeni. Samalla tavalla kuin tuolloin pari vuotta sitten. En keksi mistä tämä voi johtua kun tuosta on kuitenkin sen verran aikaa, ja energiansaantini olen laskenut vastaavaan hyvin kulutustani. En tiedä osaatko antaa minkään laisia vinkkejä, mutta ajattelimpa kysäistä:) Oikeen hyvää kevään jatkoa sulle!!:)

Kommentoi