ONNELLISEN VATSAN ABC

Yksi mun ruokavalion tärkeimpiä kulmakivia on runsas kuidun saanti. Syön kuitupitoista ruokaa ja joskus lisäisen vielä lisäkuituja smoothieen tai muihin ruokiin. Koen, että runsas kuidunsaanti on avain tyytyväiseen ja hyvin toimivaan vatsaan.

Useimmat meistä tietääkin, että ravintokuidut ovat tärkeä osa ruokavaliota. Jos kysytään miksi, tiedetään että ne edistävät vatsan toimintaa. Monesti kuidut yhdistetään ruisleipään ja viljatuotteisiin, mutta parempiakin lähteitä (etenkin vatsan hyvinvoinnin kannalta) on olemassa.

Yleisten suosituksien mukaan kuituja tulisi saada 25-35 g vuorokaudessa. Täytyy kuitenkin muistaa, että yleiset suositukset ovat usein minimisuosituksia ja kuten sanoin, itse koen, että runsaammalla määrällä saa enemmän positiivisia vaikutuksia.

Ravintokuituja on olemassa kahta laatua, liukenemattomia sekä liukenevia. Molempia olisi hyvä saada, sillä molemmilla on omat hyvät puolensa. Liukenematon kuitu sitoo itseensä runsaasti vettä, mikä lisää ulostemassaa ja ehkäisee ummetusta sekä auttaa ehkäisemään mm. diabeteksen puhkeamista. Vesiliukoinen kuitu hidastaa verensokerin nousua ja alentaa veren kolesterolia kuljettamalla sitä pois elimistöstä. Liukenemattoman kuidun lähteitä ovat mm. kookos- ja mantelijauho sekä täysjyväviljat. Liukenevaa kuitua saa kasviksista, hedelmistä, marjoista, kaurasta, chian siemenistä ja psylliumista. 

Suoliston hyvinvointi vaikuttaa voimakkaasti meidän oloon ja kehon toimintaan. Suoliston toiminnalla on myös suuri vaikutus hormonitasapainoon. Usein erilaiset vatsaongelmat viestivät siitä, että jokin on pielessä. Ongelmat suolistossa taas lisäävät stressihormoni kortisolin eritystä. Suoliston kunnosta riippuu myös mitkä ravinteet imeytyvät verenkiertoon ja mitkä haitta-aineet poistuvat vaikuttaen myös immunipuolustukseen eli vastustuskykyyn. Toistuvat flunssat ja huono vastustuskyky voivat siis johtua suoliston huonosta kunnosta. Kuitujen lisäksi maitohappobaakteerien avulla voi edesauttaa suoliston hyvinvointia. Suoliston bakteeritasapainoa huonontavat mm. sokeri, liiallinen viljatuotteiden syöminen, yliherkkyyksiä aiheuttavat ruoka-aineet sekä lääkkeet ja stressi.

Itse saan suurimman osan kuiduista kasviksista ja vihanneksista. Käytän myös Fibrexiä, psylliumia, chiansiemeniä, sunwiciä sekä pellavansiemenrouhetta. Sokerijuurikaskuitu, eli Fibrex, sekä pellava sisältävät sekä liukenematonta, että liukenevaa kuitua. Chiansiemenet sekä psyllium sisältävät runsaammin liukenevaa kuitua ja psylliumin on sanottu mm. helpottavan ärtyvää suolta ja olevan tehokkain kuitu ummetuksen hoidossa. Aiemmin mainitut kookos- ja mantelijauhot ovat myös hyviä kuidunlähteitä!

Mun mielestä on erittäin tärkeää, että vatsa voi hyvin. Turvotus, ilmavaivat, ummetus tai vaikka jatkuvasti kipeytyvä vatsa aiheuttavat paljon turhia ongelmia ja voivat jopa vaikeuttaa arkisten asioiden hoitamista. Koen, että olen saanut pienillä jutuilla suuren positiivisen vaikutuksen vatsan hyvinvointiin, vaikka en koskaan ole suuremmin mistään vakavista ongelmista kärsinytkään. Liikunta, riittävä vedenjuonti, monipuolisesti kuituja ja maitohappobakteerit jeesaavat jo hyvin pitkälle! :)

Kuitujen lisääminen kannattaa tehdä pikkuhiljaa ja muistaa nauttia riittävästi nestettä! Kuvissa esiintyvän pizzan pohja on todellinen kuitupommi. Sen lisäksi se on herkullinen ja kevyt, joten käy tsekkaamassa koko resepti mun instagramista!

instagram: ainorouhiainen 

Facebook


Kommentoi