RYHMÄLIIKUNTATUNNIT JÄRJESTYKSEEN – MIKÄ LAJI KULUTTI ENITEN?

Vuonna 2015 tein postauksen, jossa vertailin kaikki ohjaamani ryhmäliikuntatunnit, niiden kulutuksen ja sykkeet. Ajattelin tehdä saman näin kolme vuotta myöhemmin ja vertailla puhtaasti kulutuksen kannalta, millä tunneilla niitä kaloreita palaa eniten. Olen laskenut jokaisen tunnin kulutuksen per minuutti, näin pystyn vertailla tunteja, jotka saattavat olla kestoltaan eri pituisia. Vanhaa postausta katsellessa huomasin, että silloin mun sykealueet ovat olleet korkeampia kuin nyt, jolloin myös kulutus tietysti kovempi. Tässä on kuitenkin ideana vertailu, jolloin suurempi merkitys on verrata tunteja toisiinsa, kuin siihen paljonko se kulutus on.

TEHOKKAIN RYHMÄLIIKUNTATUNTI 2015 TÄÄLTÄ.

Erot eivät tokikaan ole kovin suuria näin kun ne on muutettu kulutus per minuutti, mutta pidemmällä ajalla eroja näkyy hieman suuremmin. Pidetään mielessä, että harjoittelun tehoa voi mitata monella eri tavalla, esimerkiksi kuntosalitreenin tehoa en lähtisi mittaamaan sykkeen perusteella, sillä vaikka syke nousee myös voimaharjoittelussa, niin silti siinä toiset asiat ovat ensisijaisia. Treeni voi siis olla tehokas monella eri tavalla, mutta koska kyseessä on aerobinen harjoittelu, mittaan tässä tehoa juuri sen mukaan missä on korkeimmat maksimisykkeet sekä korkein keskisyke ja näin ollen suurin kulutus.

Here we go, tunnit ovat järjestyksessä kovimmasta kulutuksesta pienimpään(luku tunnin perässä on tunnin kesto) :

SPINNING 45 = 9,17

BODYATTACK 45′ 8,68

BODYATTACK = 8,54

BOOTY WORKOUT = 8,53

BODYSTEP (atleettinen) = 8,44

TBC  = 7,78

RPV30 = 7,70

RPV55= 7,65

SPRINT30 (ohjaajana kulutus pienempi, sillä tunnilla lattialla valmennusta) = 7,61

CORE30 = 6,61

Les Mills Sprint on kovatehoinen harjoitus, mutta koska ohjaajana mukana on paljon ”floor coachingia” eli ohjaan ja koutsaan lattialla, tällöin tietysti mun sykkeet ja kulutus on pienempää. Pitääkin mennä itse asiakkaaksi tunnille ja katsoa kuinka suuri ero näille tulee. Jännää oli, että nelivitosen attack on asteen kovempi kuin tunnin veto, vaikka molemmissa on kaksi lihaskuntobiisiä mukana. Lihaskuntoa enemmän sisältävät ovatkin usein hieman matalammalla kulutuksella kuin puhtaat aerobiset treenit.

Sykkeeseen vaikuttaa moni asia ja joskus ihan päivien välillä saattaa olla eroja (ainakin mulla). Väsyneenä saattaa olla vaikea saada sykettä ylös, sillä kropasta ei vaan saa irti tarvittavaa. Sykettä ei kannata myöskään vertailla toisen sykkeeseen, sillä maksimisyke on sekä ikäsidonnainen että myös hyvin yksilöllinen. Mulla on esimerkiksi melko matala maksimisyke, siitä ei ole tällä hetkellä tarkkaa varmuutta, mutta veikkaisin jotain 175-178 välille. Laskin itseasiassa sykealueita omaan kellooni juuri äsken ja tämän pitäisi antaa nyt vielä parempaa dataa siitä mikä on kovatehoista ja mikä palauttavaa harjoittelua. :)

Onko täällä muita jumppamimmejä tai miehiä, jotka seuraa sykkeitä tunneilla? Les Mills tunnit lienee vertailukelpoisia, sillä niissä on suunnilleen samat ohjemat käytössä. Ohjaajien omat tunnit vaihtelevatkin sitten sen mukaan mitä kukin on omaan jumppaan keksinyt! :) Tässä kun jumpista höpisen niin mainostelen vielä pikaisesti ensi viikon muutamaa kivaa tapahtumaa!

Torstaina 14.2 (ystävänpäivä) ohjaan ylimääräisen Spinning-tunnin kl. 6:45 aamulla, jonka jälkeen tarjolla on ilmainen aamiaisbuffee! Kelatkaa kuinka siistiä. Siis se fiilis että teet kunnon hikitreenin, käyt suihkussa ja saat vielä ravitsevan brekkarin päälle, eikä kello ole paljoa kahdeksaa enempää aamulla?!? En itse ole mikään aikaisten aamujen lintu, mutta eiköhän tuollaisen kerran rykäse! :D

Perjantaina 15.2 kl 16:30 meillä on Les Mills – marathon, eli viidestä lajista koostuva kahden tunnin jumppa-maraton! Lajeina SH’BAM, BODYATTACK, TONE, BODYSTEP & BODYBALANCE. Viisi ohjaajaa, itseni mukaan lukien ja toivottavasti sali täynnä reippaita tyyppejä!

Molemmat tunnit ovat siis WSC – Ladies Clubilla, jonne pääsee muuten koko ensi viikon ma-pe 6€:n kertamaksulla treenailemaan! :)

Huikeeta viikonlopun kaverit!

instagram: ainorouhiainen 

snapchat: ainopaino

Facebook


6 Responses to “RYHMÄLIIKUNTATUNNIT JÄRJESTYKSEEN – MIKÄ LAJI KULUTTI ENITEN?”

 1. Avatar Elina sanoo:

  Mielenkiintoinen postaus. Toki jokaisella kulutus voi olla erilainen samallakin tunnilla ja paljon vaikuttaa myös se, miten täysillä jaksaa vetää. Miten arvioisit pump-tunnin sijoittuvan tähän janalle?

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kiitos! Totta puhut, tekeminen toki vaikuttaa ja myös esim teknillinen taito –> jos osaa liikkeet hyvin, saa helpommin tehot ja sykkeen ylös! Tuossa vanhemmassa postauksessa oli myös pumppi mukana. Arvelisin sen tuonne aika loppupäähän, tosin en ole käynyt nyt uusimmissa ohjelmissa pariin vuoteen, eli en tiedä minkämoista meininkiä siellä nykyään vedetään!

 2. Avatar Moi moi sanoo:

  Moi! Mä käyn paljon Les Mills tunneilla ja seuraan mun sykkeitä ja kulutusta nykyään polarin vantage m kellolla! Suurimman kulutuksen antaa aina attackissa ja mullakin toi että 45min tunnilla korkeampi ku tunnin versiossa mutta meidän salilla ohjaajat pitää nelivitosen silleen, että yks lihaskunto, yleesä punnerrus ja sit yks juoksubiisi jää pois että vatsoja ei oo, onko siinä sitten joku sääntö miten pitäis lyhemmät pitää?

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Les Millsin sääntö on että pitäs olla biisit, 1,2,4,5,6,7,9,10 :) Eli molemmat lihaskuntobiisit pitäisi siis tämän säännön mukaan olla!

   • Avatar moi sanoo:

    aijaa :D en kyllä tätä tiennyt! meillä saattaa joskus olla jopa niin, että kaikki juoksubiisit tehdään eikä lihaskuntoja, ohjaaja yleensä kysyy, että miten jumpparit toivois. samoin joissain puolen tunnin versioissa, joita kyllä on vähän, niin tehdään esim 1-6 kappaleet ja sitten taas toisella salilla varmaan on menty Les Millsin ohjeiden mukaan, kun biisit saattaa olla eri järjestyksessä ja lihaskuntoakin mukana.
    Mitä sä itse ajattelet jos lyhyempiä versioita tehdään eri tavalla, kuin ”pitäisi”?

    • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

     Ahaa, no näissä voi kai olla salikohtaisiakin eroja, jos salilla on yhdessä päätetty miten tehdään? No oma sooloilu tunnin rakenteen suhteen aiheuttaa juuri sitä että ihmiset eivät ymmärä konseptin ideaa, esim nelivitosen tarkoitus olisi saada tunnin tehot lyhyempään pakettiin ja siksi se on suunniteltu näin. Itsekin saatan joskus tehdä pieniä sooloiluja, mutta nämä harvoin ja silloin kun ohjelmat vaihtumassa, eli olen muutenkin miksannut ohjelmaa paljon.

Kommentoi