MULTISPORTKELLON AVULLA LISÄÄ TEHOA OMAAN LAJIIN!


Postaus toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Polarin kanssa.

Vihdoin pääsen kirjoittelemaan enemmän tästä muutamia viikkoja käytössä olleesta Polarin Vantage M- urheilukellosta, josta oonkin saanut ihan ennätysmäärän kyselyjä Instagramin puolella. Kyseessä on siis Polarin uusi multisport kello, joka on ollut mulla ranteessa kolmisen viikkoa ihan 24/7, muutamaa saunomiskertaa lukuunottamatta.

Oon jo pitkään treenannut hyvin samalla tavalla, sillä mulla on tietyt jumpat aina tiettyinä päivinä ja kellonaikoina. Treenirutiini on siis välilä jopa liian tuttua ja joskus tuntuu, että ryhmäliikunnassa mun on vaikea saada itsestäni enää mitään uutta irti. Ranteesta sykkeen mittaava kello, joka mittaa myös kuormitusta sekä palautumista on tuonut mulle ihan uutta puhtia myös niin tuttuun ryhmäliikuntaan!

Oon jo pitkään ajatellut, että suurin osa jumpista menee kovatehoisuutensa ansiosta samaan kategoriaan, mikä tekee mun harjoittelusta myös hieman yksipuolista. Multisportkellon avulla olen todistanut väittämän vääräksi ja oppinut kuinka voin saada hyvinkin monipuolisia treenejä pelkkien jumppien kautta. Sykettä seuraamalla olen myös löytänyt itsestäni ihan uusia ulottuvuuksia; Kun luulin treenaavani kovaa, kello kertoi että pystyn vielä parempaankin ja näin myös tapahtui.

Kellossa oleva uusi Polar Precision Prime™ -yhdistelmäanturiteknologia varmistaa, että Polar Vantage M mittaa sykkeen ranteesta tarkasti haastavimmissakin olosuhteissa. Tosin rannesykkeenmittaus ei toimi kaikista optimaalisimmin intervallityyppisessä treenissä, jossa haetaan sykehuippuja ja syke laskee ja nousee nopeasti. Ryhmäliikunnassa kello on kuitenkin pysynyt aika hyvin mukana, sillä sykeosuudet kestävät yleensä vähän pidempään! Kelloon asetetaan lajit, joita itse treenaa ja lajiprofiileja on jopa 130, myös kaikki Les Millsin jumpat löytyvät valikoimasta.

Treenin jälkeen Polar Flow sovellus (toimii mobiilissa ja tietokoneessa) antaa enemmän infoa treenin vaikuksista sekä sykkeen kulusta treenin aikana. Itse oon ihan fiiliksissä seurannut miten eri tunneilla syke kulkee ja huomannut, että jotkut tunnit joita piti hieman helpompina kuluttavatkin todellisuudessa enemmän energiaa kuin joku toinen, jota oli taas pitänyt erittäin kovatehoisena.

Kaikista tiukin on tietysti puhtaasti kovatehoinen harjoitus, jonka olen saanut vain spinningissä ja muutaman kerran attackissa aikaiseksi.

”Tämä harjoitus lisäsi kehosi kykyä kestää anaerobista rasitusta. Se paransi maksimihapenottokykyäsi (VO2max) ja tehokkuuttasi. Se myös auttoi parantamaan nopeutta, jolla maitohappoa ei vielä muodostu. Harjoituksen pitkä kesto lisää rasituksen sietokykyä tällä nopeudella. Tällä harjoitusteholla keho käyttää energialähteenään pääasiassa hiilihydraatteja.”

Sen lisäksi, että oon saanut harjoitteluuni monipuolisuutta ja lisää tehoa, olen seurannut tiiviisti myös aktiivisuuttani sekä unen määrää ja laatua. Koska kelloa pidetään ranteessa 24/7, on jatkuva sykkenseuranta käytössä, jolloin näkee mm. vuorokauden alhaisimman sykkeen, sekä sen missä tilassa keho milloinkin on. Olen liputtanut paljon arkiaktiivisuuden puolesta ja nyt tämä seuranta on vahvistanut tätä entisestään.

Jos ajattellaan ihan vaan kulutusta, eli kaloreiden polttoa, on paljon tärkeämpää olla yleisesti aktiivinen kuin treenata kovaa silloin tällöin. Esimerkkinä kaksi päivää, joista toisena ohjasin jopa neljä jumppaa ja toisena tein vain yhden jumpan ja yhden salitreenin, mutta liikuin muuten paljon päivän aikana. Näiden päivien kulutus oli lähestulkoon sama, mutta tuo yhden jumpan päivä oli varmasti kehittävämpi, sillä se sisälsi sekä hengästyttävää liikuntaa, mutta myös niin tärkeää palauttavaa liikuntaa! Enemmän ja täysillä ei todellakaan ole aina tehokkaampaa tai edes kuluttavampaa energiatasapainon kannalta.

Unenseuranta on ollut myös tarkassa syynissä, taidan olla ihminen joka rakastaa tutkia lukuja ja tuloksia. 😀 Vakkarilukijathan tietää, että oon oikea unifriikki. Monestihan sitä ajattelee, että tulee nukuttua riittävästi, mutta tässäkin tapauksessa totuus voi olla toinen! Kello tunnistaa, koska on nukahtanut ja milloin herää. Varsinaisen uniajan lisäksi, se kertoo montako prosenttia unesta oli varsinaista unta.

Minunkin kuvitellut kymmenen tunnin unet ovat saattaneet todellisuudessa olla vain kahdeksan tuntia ja risat. Voisi siis sanoa, että olen saanut motivaatiota panostaa myös tähän ruutuun, sekä mennyt aikaisin sänkyyn, sillä uniaika ei todellakaan ala siitä kun sinne sänkyyn kömpii! 🙂 Määrän lisäksi dataa tulee myös unen laadusta ja näkee kuinka monta kertaa yön aikana  tulee heräiltyä huomaamattaan.

Hieman uneen liittyen palaan vielä tuohon harjoituskuormitukseen, joka on äärimmäisen tärkeässä roolissa silloin kun harjoittellaan tiettyä tavoitetta varten. Palautuminen on osa kehitystä, joten täytyy tietää, miten treeni rasittaa kehoa, jotta voit löytää tasapainon erityyppisten harjoitusten ja levon välillä.

Polar Vantage M näyttää, miten harjoittelukerrat rasittavat kehoasi ja miten rasitus vaikuttaa suoritukseen. Itse teen paljon aerobista harjoittelua, joten oonkin seurannut eri treenien kardiokuormitusta. Jokaisen jumpan jälkeen kello kysyy myös miten rankalta harjoitus tuntui ja näihin vastaaminen parantaa kokonaiskuormituksen laskemista. Kardiokuormitusarvo kertoo, miten paljon kukin harjoituskerta rasittaa sydän- ja verenkiertoelimistön säätelyjärjestelmää. Mitä pidempään tämä on käytössä, sen tarkempaa dataa saa omasta harjoittelustaan!

instagram: ainorouhiainen 

snapchat: ainopaino

Facebook

 

 

 


8 Responses to “MULTISPORTKELLON AVULLA LISÄÄ TEHOA OMAAN LAJIIN!”

  1. Mari sanoo:

    Saatko itse valita mitä tunteja ohjaat? Ohjaatko enään pumppia? Tai kehonhuoltotunteja? Mulla kans sama kello käytössä ja tykännyt ihan älyttömästi. Mietin vain noilla treenimäärillä, että näyttääkö sulla kello rasitustason jo ylikuormana? Mitä aktiivisuustasoa köytätä? 🙂

    • ainorouhiainen sanoo:

      Saan valita aika pitkälle tunnit joita ohjaan! Pumppia en ohjaa tällä hetkellä, lisenssi tauolla, eikä oo myöskään kehonhuoltoa ohjelmassa. Joskus oon ohjannut pilatest ja venyttelyä mutta en tällä hetkellä! Mulla on se korkein aktiivisuustaso, olikohan se joku ”ammattimainen treenaus” ! Kello näyttää kyllä välillä että olis ylikuormitustila, mutta pääosin kehittävä on ollut😊

  2. Katri sanoo:

    Moi,

    Kuinka usein kelloa pitää ladata sun käyttömäärällä?

    • ainorouhiainen sanoo:

      Hei! Aika harvoin täytyy. Synkkailen sitä tosi koneeseen välillä jolloin se myös latautuu, mutta itse asiassa eilen latasin sitä ekan kerran näin kolmen viikon käytän jälkeen, eikä akku ollut ees loppu vielä, joten kestävä akku on!

  3. maikki sanoo:

    Kaupassa muutamaan otteeseen tuota katellut, mutta mm. näyttö ja sen reunat vaikuttaa kovin muovisilta, ja mietityttää et miten kestää

    • ainorouhiainen sanoo:

      Aah, siis reunathan tässä on metallia osittain, tosin näyttö taitaa olla muovia. Katsotaan miten kestää pidemmässä käytössä! 🙂

  4. Hanna sanoo:

    Mä aloin seuraamaan omaan palautumista ja unta Oura-sormuksen avulla. Tuli kyllä yllätyksenä oma syvän unen vähyys, vaikka oon pitänyt itseäni hyvä unisena. Näyttääkö sun kello unen eri vaiheita? Ja toisekseen oletko muuttanut omia rutiineja kellon ansiosta?

    • ainorouhiainen sanoo:

      No siis sama juttu, eli tän mukaan mun uni ei ole kovin syvää, vaan heräilen (tai liikun) paljon yön aikana. En sitten tiedä kuinka tarkkaa infoa tämä on todellisuudessa. Tää näyttää paljonko on varsinaista unta ja kohdat kun on heräillyt tai uni katkennut yön aikana, mutta muuten ei näytä vaiheita!

      Mitä rutiineihin tulee niin ehkä oon saattanut olla hieman aktiivisempi, eli sellainen yleinen arkiliikunta ja aktiivisuus lisääntynyt kun on ollut jotain mistä seurata prosentteja. 😀

Kommentoi