TEHOKKAIN RYHMÄLIIKUNTATUNTI?

Heippa! Nyt olisi aika laittaa ryhmäliikuntatunnit tehokkuusjärjestykseen. Olen viime viikkojen aikana mittaillut eri tuntien sykkeitä ja kulutuksia ja teen niistä teille yhteenvedon. Tässä on kuitenkin mukana vain tunnit, joita itse ohjaan, joten ulkopuolelle jää toki monia tehokkaita jumppia. Ohjasin eilen spinning-bodypumpin ja soosasin sen verran, että bodypumpin alkulämmittely ei tallentunut mukaan. Tehokkuus on tietenkin myös aika moniulotteinen juttu. Mikä määrittää tehokkuuden? Korkea syke vai se että lihakset väsyvät. Siitä voi olla montaa eri mieltä ja siinä mielessä on vaikea laittaa tunteja tai eri treenejä järjestykseen, mutta tässä kuitenkin vähän viitettä, millaisia sykkeitä ja kulutuksia minä olen saanut aikaiseksi. Mainittakoon vielä, että maksimisyke on yksilöllinen, eikä verrattavissa toisen kanssa. Kulutus perustuu myös henkilön ikään, sukupuoleen, aktiivisuuteen ja painoon. Oma maksimisykkeeni on 185.

_MG_8753

Anna Snickars©

Kaikki tunnit eivät myöskään ole saman pituisia, jolloin kulutusmäärät eivät ole verrattavissa toisiinsa, joten laskin jokaisen tunnin kulutuksen minuuttia kohden. Olen merkannut jokaisen tunnin perään sen keston. Esimerkiksi LesMills-tunnit ovat periaattteessa 60 minuutin pituisia, mutta ohjelmista riippuen, kesto voi vaihdella. Olen painanut mittarin päälle tunnin alkaessa ja tallennuksen pois, kun tunti on päättynyt. Näin saadaan tarkat kulutukset minuuttia kohden.

 • BODYATTACK 60′ : maks.syke 179, keskisyke 150, kalorit 670, kulutus minuuttia kohden: 11,17 kcal
 • BODYCOMBAT 56 : maks. syke 167, keskisyke 140, kalorit 550, kulutus minuuttia kohden: 9,8 kcal
 • BODYSTEP – atleettinen 57′: maks.syke 172, keskisyke 151, kalorit 645, kulutus minuuttia kohden: 11,3 kcal
 • BODYSTEP – perinteinen 59′: maks.syke 166, keskisyke 141, kalorit 577, kulutus minuuttia kohden: 9,7 kcal
 • BODYPUMP 45 : (lämmittely puuttuu, mutta laskin sen mukaan minuuttiarvion perusteella): maks.syke 160, keskisyke 128, kalorit 330, kulutus minuuttia kohden: 7,7 kcal
 • BODYBALANCE 60: maks.syke 108, keskisyke 77, alin syke 44 :D, kalorit 66, kulutus minuuttia kohden: 1,1
 • Spinning 44′: maks.syke 177, keskisyke 156, kalorit 540, kulutus minuuttia kohden 12,3 kcal
 • Spinning 30: maks.syke 167, keskisyke 147, kalorit 344, kulutus minuuttia kohden 11,5 kcal
 • RPV 54′: maks.syke 167, keskisyke 142, kalorit 567, kulutus minuuttia kohden 10,5 kcal
 • Body 57′: maks.syke 162, keskisyke 136, kalorit 516, kulutus minuuttia kohden 9,1
 • TBC 60′: maks.syke 168, keskisyke 141, kalorit 587, kulutus minuuttia kohden 9,8 kcal
 • Bikini Body Bootcamp 50′: maks.syke 179 , keskisyke 157 , kalorit 650, kulutus minuuttia kohden 13 kcal
 • Core 28′: maks.syke 141, keskisyke 118, kalorit 180, kulutus minuuttia kohden 6,4 kcal

Haluan vielä mainita, että sykkeisiin ja kulutukseen vaikuttaa todella paljon se, miten sielä tunnilla tekee. Onko tekniikka oikea, tai onko huono päivä. Huomaan ainakin itse, että välillä syke nousee helpommin ja välillä vaikeammin. Itse olen esimerkiksi teknillisesti parempi Bodyattackissa kuin vaikka combatissa, jolloin saan attackissa hieman paremmat tehot.

IMG_7419_Fotor_Collage

Näiden mittauksien mukaan, kalorinkulutuksen kannalta tehokkain kolmikko on selvitetty!

 1. Bikini Body Bootcamp
 2. Spinning 
 3. Bodyattack  Bodystep – atleettinen

EDIT: Meikäläisen matemaattinen lahjakkuus ei taida olla ihan priimaa, ja täällähän löytyi virhe. Stepin atleettisessa onkin minimaalisesti suurempi kulutus, kuin attackissa. 

Olin yllättynyt, kuinka ”suuri” ero oli perinteisen bodystepin ja atleettisen välillä. Juuri sanoin torstain tunnilla, etten huomaa kovin suurta eroa tehollisesti, mutta kyllähän sielä sykkeet on korkeemmalla atleettisessa versiossa. Monet tunnit menevät aika samaan kategoriaan kulutuksen kannalta. Bodybalance luonnollisesti kuluttaa hyvin vähän, eikä siinä ole pointtinakaan mikään teholiikunta. Myös tunnit, jotka sisältävät lihaskuntoa, kuluttavat hieman vähemmän, sillä syke paukuttaa hieman alempana lihaskunto-osuuksissa. Bodypumpissa saan itse hyvät tehot, jos vedän spinningin ensin, jolloin sykkeet pysyvät hyvin ylhäällä myös pumpissa. Itse tykkään ehdottomasti enemmän spinning-bodypumpista kuin pelkästä tunnin pumpista.

Kuten huomaatte, mä sytyn kovasykkeisista jutuista ja oonkin parhaimmillani kun sydän hakkaa tuhatta ja sataa ja endorfiinit jyllää päästä varpaisiin. Teholiikunnan lisäksi on kuitenkin tärkeää tehdä myös kevyempiä treenejä ihan vain peruskuntoalueella, unohtamatta kehonhuoltoa. Kuten huomaatte, kävin tällä viikolla Bodybalancessa. Edellisestä kerrasta on päässyt kulumaan jo muutama vuosi, joten oli aikalailla uutta koko tunnin sisältö. Ihanasti sai kuitenkin paikkoja avattua ja loppurentoutuksen jälkeen oli tosi rela olo!

IMG_7463


18 Responses to “TEHOKKAIN RYHMÄLIIKUNTATUNTI?”

 1. Pia sanoo:

  Mielenkiintoinen juttu!
  Olen itsekin testaillut viime viikkoina sykkeitä eri tunneilla, ja spinnissä on myös mulla hyvät tehot. Kaikista kovinta on kuitenkin ollut Grit-tunneilla (-strength ja cardio), jotka ovat aika tykitystä alusta loppuun. Oletko kokeillut?
  Kiitti innostavasta blogista!
  Pia

  • ainorouhiainen sanoo:

   Kiitti=) Oon käynyt gritin strengthissä ja cardiossa, jälkimmäinen etenkin veti kyllä sykkeet ylös ja kropan hapoille 😀

 2. tarkkasilmäinen sanoo:

  Heippa, taitaa olla vähän alempi ton atleettisen stepin keskisyke, kuin 251 😀

  Muuten kyllä mielenkiintoinen blogikirjoitus! Hauska nähdä että kyllä teillä huippukuntoisillakin sydän hakkaa kun mennään kovaa 🙂

  • ainorouhiainen sanoo:

   Hups, mennyt vähän nappulat sekaisin kun näpyttelin noita. Kakkosen tilalle siis ykkönen (151) 😀 Kiitti korjauksesta!

 3. Henna sanoo:

  Nää tulokset oli aika mielenkiintoisia, mun tulokset on ihan eri luokkaa. Voiko ne oikeasti vaihdella niin paljon yksilöllisesti? Mulla on itsellä rasvaa about 18-20% ja hyvin lihasmassaa, liikun viikossa 10-15h (salilla, ryhmäliikunnoissa ja hyötyliikunta). Syön tiukan ruokavalion mukaan ja pidän itseäni melko kovakuntoisena. Käytän silloin tällöin polarin kelloa ja sykevyötä juuri sykkeiden ja kulutuksen seurantaan ihan mielenkiinnosta. Näiden mukaan korkeimmillaan sykkeeni on ollut 206 (jolloin hengitys oli jo haukkovaa ja vaikeaa), eli maksimisykkeeni on huomattavasti korkeampi kuin sinun (mikäli kello ja vyö pitivät paikkaansa). Nykyisessä bodypump ohjelmassa mulla ei oo ollut näitä mukana, mutta esimerkiksi viime ohjelmassa mun kulutus oli 60min tunnilla 700kcal ja balancessa 500-600kcal, attackissa 800kcal..

  • ainorouhiainen sanoo:

   Moi! Maksimisyke on tosiaan yksilöllinen, eikä se kerro kuntotasosta mitään.Mitä nyt laskee hieman iän mukana. Sykekellot taas laskevat kulutuksen pitkälle sykkeen mukaan, jolloin korkean maksimisykkeen omaavilla, kulutukset ovat suurempia. Sen vuoksi sykekellot ovat suuntaa antavia, mutta on toki mielenkiintoista seurailla esim. eri tuntien eroja! Tuo balance oli kyllä aika ylläri, itsellä kun ei noussut sielä syke lainkaan, toisaalta ohjatessa syke on aina korkeammalla kuin tunnilla mukana ollessa ja juuri balancessa olin itse osallistujan roolissa. 🙂

   • Henna sanoo:

    Aivan! Mulla syke nousee ihan hyvin balancessa ja sen huomaa ilman kelloja tai sykevöitäkin!

 4. Laura sanoo:

  Moikka! Oliko tuo bodybalancen 66 kaloria ihan paikkansapitävä? :O itselläni kalorit siinä 300 paikkeilla. Toki sykkeet itselläni myös korkeammat, joten siitä varmaan johtunee 😀

 5. Maija sanoo:

  Kiinnostava postaus! Harmi kun ei ollut rpm tai shbam -tunteja, mutta eihän niitä tunteja ees oo vissiin teiän salilla.
  Toi Balance oli totaaliyllätys! Joskus oon pari kertaa käyny siinä.

 6. Julle sanoo:

  Siis eihän lihaskuntotunnin ja aerobisen spinningin tarkoitus ole lainkaan sama? Siis tehokkuutta mitattaessa ethän sä voi puhua montako kaloria poltat spinningissä vrt. pumpissa?! Pumpissa pumpataan lihaksia, spinningissä poltetaan kaloreita. Jotenkin erittäin erikoinen tää sun tuntien vertailu 🙂

  • ainorouhiainen sanoo:

   Ootko koskaan ajatellut, että millä sä niitä spinning-pyörän polkimia pyörität? Jalkojen lihaksilla. Sitäpaitsi Bodypump on nimenomaan kestävyystreeniä (lihaskestävyys), kuten lähes kaikki ryhmäliikunta. Kirjoitin jo alkuun että tehokkuutta voi ajatella monelta eri kantilta. =)

 7. Liisa sanoo:

  Heips,
  Hyvä ja mielenkiintoinen postaus!
  Kannattaa myös huomioida sykemittarien erot. Ts. ei kannata masentua, vaikka itsellä ei kellon mukaan palaisikaan kaloreita yhtä reippaasti kuin kirjoittajalla.
  Itselläni oli eilen 66min treenissä sykemittarit molemmissa käsissä.
  Toinen Suunto sanoi 350kcal ja toinen 490kcal.

 8. Varvana sanoo:

  Mielenkiintoisia lukuja nuo keskiarvo- ja maksimisykkeet! Näistä näkee aika hyvin, että tehotunneilla liikutaan selvästi VK / MK -sykealueilla. Mikä tarkoittaa sitä, että viikottain ei saisi liikaa tahkota BodyAttackia / BodySteppiä / spinningiä, vaan pitäisi valtaosaltaan käydä tekemässä iisimpiä tunteja / hölkkää, jotta syke pysyy PK-alueella. Lisäksi toki lihaskuntoa (esim. punttis) ja lihashuoltoa (esim. BodyBalance tai putkirullaus).

  ”Kestävyysurheilijan harjoittelusta tulisi olla 70-80% peruskestävyyttä eli PALJON.”
  http://www.fitlandia.fi/sykerajat-ja-harjoittelu/
  Toki kaikki eivät tähtää kestävyyskunnon kohottamiseen, mutta ainakin terveyshyötyjen kannalta tämä olisi optimaalinen tavoitetaso. Lisäksi monissa urheilulajeissa korostetaan valmennuksessa, että hyvä VK/MK-kunto rakentuu hyvän PK-kunnon päälle.

  Eli siinä mielessä: pelkästään tehotunneilla käyminen rakentaa kuntopohjaa väärällä tavalla, ja johtaa helpommin ylikuntoon (nimim. omakohtaista karvasta kokemusta asiasta). Tämä on sääli, että itse tykkään juurikin vetää ns. sata lasissa hikisenä ja isoilla tehoilla. Terveyden kannalta tämä vaan ei ole pitemmän päälle (ja riittävän isoissa määrin, itselläni 7h/vko) hyvä juttu.

  • ainorouhiainen sanoo:

   Oikeessa oot. Monilla jotka käy vaan jumpissa puuttuu ns. peruskunto kokonaan, eli kun lähetään tekemään syke nousee heti sinne VK-alueelle. Oon tästäkin kirjoitellut joskus, mutta en muista otsikkoa 😀

   Monipuolinen treenaaminen on tosi tärkeetä, jos haluaa pysyä terveenä ja saada parhaat tulokset! 🙂

 9. Hanne sanoo:

  Kokeilin eilen huvikseni mitä saan lukemiksi BODYATTACKista. Mun luvut oli sykkeiden osalta isommat mutta kalorien osalta pienemmät kuin sulla, mistähän tuo johtuisi? Olen kumminkin sua paljon isompi (66kg). Keskisyke 161, max syke 191 ja kalorit 582kcal. Tuossa on melkein 100 kcal vähemmän kuin sulla!

  • ainorouhiainen sanoo:

   Jahas! Kuinka tarkat tiedot sun sykemittari ottaa? Mulla on lyöty esim. oma aktiivisuustaso, mikä on se korkein mahdollinen, uskon että sekin osallaan nostaa kulutusta. Toki valmistajien välillä on varmasti eroja, sen vuoksi nää on aika suuntaa antavia, mutta näkee ainakin lajien välisen eron. 🙂

 10. Anitta Erenius sanoo:

  Saako podypump lihasmassaa lisää?

Kommentoi