MITEN RAVINNON LAATU VAIKUTTAA KEHONKOOSTUMUKSEEN?

Hellurei vaan blogikansa! Täällä on vietetty erittäin epäproduktiivista päivää, eli toisin sanoen en ole saanut aikaiseksi yhtään mitään. :D Meinasin jättää tämänkin tekstin kirjoittamatta, mutta tuli selattua tylsyyteen omia vanhoja tekstejä ja siitä se ajatus lähti. Ärsyttää, kun ei saa aikaiseksi mitään ja siirtää vain kaikkea tuonnemmaksi. Mun piti siis lähteä 17:30 spinningiin, se meni ohi. Seuraavaksi ajattelin mennä combattiin 18:45 ja no, sekin meni ohi. Sitten kelasin että voisin heittää lenkin ja tässä istun koneen ääressä, kello 20:05 ja tuskin tulee sitäkään tehtyä. Aivan sama jos jää treeni väliin, mutta tällainen joo-ei-vatvominen aiheuttaa vaan stressiä. No toivotaan, että huomenna parempi päivä! :D

Aiheeseen siis! Bongasin tosiaan vanhan tekstin jossa vertailin ”onko kalori kalori – meiningillä” erilaisia elämänvaiheita ja esimerkiksi sitä, että voiko puhdasta ruokaa syödä kalorillisesti enemmän lihomatta? Mielestäni tämä on hyvin mielenkiintoinen aihe ja koska itse luin mielenkiinnolla tekstin, ajattelin että se saattaa kiinnostaa myös muita!

Sittemminhän olen siirtynyt enemmän makrojen laskeskeluun, mutta tästä heräsin taas inspiraatio ja jopa kaipuu siihen aikaan, kun en edes omistanut ruoka-aine vaakaa, eikä mulla ollut hajuakaan paljonko kaloreita päivässä söin! Tämä teksti siis vuodelta 2014! :D

IMG_5504_Fotor_Collage

Tulen pohtimaan ja havainnollistamaan erilaisia ruokailutyylejä tässä tekstissä myös kuvin. Onko kaloriteoria siis aina oikea, eli jos syö tietyn määrän kaloreita, lihoo, pysyy samassa painossa tai laihtuu. Mutta onko sillä väliä mistä ne kalorit tulevat?  Eli jos dieettiruokavalio on 1500 kcal päivässä, onko väliä syökö sen suklaasta vai monipuolisemmin monista lähteistä? Se, mitä syö vaikuttaa toki oloon ja energisyyteen, mutta myös ulkomuotoon. Joku voi miettiä, että suklaassa ja raakasuklaassa on sama määrä kaloreita, joten mitä väliä kumpaa nauttii? Tuotteet kuitenkin koostuvat täysin eri ainesosista. Raakasuklaan energia tulee paremmista lähteistä, lisäksi mukana on rutkasti vitamiineja ja muita hyödyllisiä aineita. Energiasta on jotain hyötyä, se menee keholle hyödyllisiin tarkoituksiin, toisin kuin tavallinen suklaa, joka koostuu lähinnä sokerista, rasvasta ja lisäaineista.

Oman elämän testikaniinina, olen vuosien aikana kokeillut erilaisia tyylejä ja tarkkaillut miten ne vaikuttavat kehoon ja ulkomuotoon. 2014 keväänä vedin kiristelykauden, jonka aikana en laskenut kaloreita lainkaan, eikä ollut makroistakaan sen kummempaa hajua. Siltikin vedin kropan melko kireeseen kuntoon. Tällöin jätin pois kaikki nautintoaineet sokerista, raakasuklaaseen. Siltä ajalta alla olevat kuvat..

IMG_5466 IMG_5469 DSC01571 IMG_6571

Treenaan sen verran paljon, että mun pitää oikeestaan vaan jättää ne herkuttelut pois, niin kroppa lähtee kiristymään aika nopeesti. Kiristelykauden jälkeisellä kesällä viettelin silloinkin lomaa, jonka vuoksi treenimäärät putosi rutkasti pienemmäksi. Treenasin noin 4-5 krt viikosssa ja otin rennommin muutenkin. Kalorimäärä oli kuitenkin suhteessa sama kuin treenatessa paljon.

Tiputin siis kevyemmällä vaiheella kalorimäärää, söin huonommista lähteistä ja käytin myös alkoholia. Tällainen (alkoholi + sokeri) näkyy mulla helposti keskivartalossa. Oikeestaan muualla en edes huomaa muutoksia kovinkaan paljon, mutta keskivartalo kerää kaiken aina heti ekana.

10735879_10154679541445577_1141948076_n

Kun palasin töihin, palasin myös rutiineihin ja halusinkin ”pöhöstä” eroon mahdollisimman pikaisesti. Aloin syödä taas normaaliin tapaan, mutta söin sokeria viikonloppuisin, lähinnä yhtenä päivänä. Tuloksia ei alkanut näkyä, ennen kuin jätin sokerin kokonaan pois.

IMG_6890 IMG_6897

Jätin siis sokerin pois, mutta nautin aika runsaissakin määrin erilaisia raakaleivonnaisia ja sitä raakasuklaata! Vaikka kalorit meni varmasti ylikin kulutuksen, kroppa ei reagoinut siihen negatiivisesti. Ihmettelin silloin, että miten hitossa pysyn samoissa mitoissa, vaikka oon vetänyt joka päivä ihan liikaa raakasuklaata. Mun tapauksessa kyseessä ei ole mikään muutama pala, vaan sellaisia piirakkavuoan kokoisia levyjä menee kun suklaapuuhiin ryhdyn. Rasvan määrä on siis ollut aika lailla liian suuri, enkä nyt tosiaan halua että kukaan ottaa musta mallia, mutta halusin vain tuoda tällaisen näkökulman esiin. Suklaan lisäksi mun ruoka-annokset olivat suuria. Jouduin ostaa IKEAsta jättilautaset, kun annokset ei enää mahtuneet tavalliselle lauatselle. :D Ja samat lautaset edelleen käytössä! ;)

20141002_220322

Söin paljon, mutta söin myös hyvin ”puhtaasti” ja terveellisesti. Tällä perusteella olen sitä mieltä, että kalori ei aina ole vain kalori, vaan myös lähteellä on oikeasti väliä. Hyviä ja ravintorikkaita ruokia voi syödä enemmän.

Ulkomuoto ei ole aina ainoa asia mihin ravinto vaikuttaa, enkä ota nyt kantaa muihin asioihin, vaan halusin käsitellä tässä tekstissä lähinnä ulkomuodossa tapahtuvia muutoksia, sen perusteella miten syö. Painotan jälleen, että jos on tavoitteena pudottaa painoa, homma toimii parhaiten kaloriteorian mukaan, syö vähemmän kuin kulutata ja laihdut. Normaalipainossa olevia ja muuten hyvinvointiin panostavia, suosittelen miettimään niitä lähteitä mistä herkuttelee. Eat clean, live lean! ;)

instagram: ainorouhiainen 

snapchat: ainopaino

Facebook


4 Responses to “MITEN RAVINNON LAATU VAIKUTTAA KEHONKOOSTUMUKSEEN?”

 1. Avatar Hanna sanoo:

  Erittäin mielenkiintoinen postaus ja ajatus! Itseasiassa itse myös olen hyvin aktiivinen ja treenaan paljon (myös työn puolesta) joten kulutus on kovaa ja lasken täten kaloreita, ettei jäisi liian vähäiseksi niiden saanti. Syön hyvinkin puhtaasti, enkä ole vuosiin syönyt ns. ”normiherkkuja”, kun ei vain maistu. Herkuttelen kuitenkin juurikin sillä raakasuklaalla ja raakaherkuilla, sekä jäätelöillä viikottain. Painon / massan kasvu olisi tarkoituksena ja ongelma tässä tuleekin, kun ei itsellä mikään näy missään. Välillä on sitten ”kaiholla” pohtinut, että mitä tapahtuisi jos jäittäisi sen träkkäilyn pois ja söisi vaan niin paljon kuin napa vetää. Se voisi olla joko ojasta allikkoon tai sitten vaan vapauttaa pään ja saaattaisi ikään kuin sattumalta saada niistä puhtaistakin lähteistä riittävästi yli sen kulutuksen. Että se määrä pähkinöitä ei olisikaan tarkka 20g vaan niitä tulisikin kuin huomaamatta 32g.

  Mutta hei, summasummaarum, hyvä ja ajatuksia herättävä postaus!

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kiitos! Ehdottomasti suosittelisin kokeilemaan tuota vapaammin syömistä! Oon tehnyt tällaisia kausia myös itse ja tekee kaikella tavoin hyvää. Keholla on kyky löytää se balanssi ihan itsekin ja kun onglemana ei ole esmerkiksi ylensyönti/lihomisen pelko jne, niin ei varmasti tekisi huonoa. :)

 2. Avatar Anni sanoo:

  Moikka! Vähän asian vierestä kyssäri, mutta oletko testaillut rasvanpolttajia ja jos olet, niin onko sulla joku tietty brändi mitä suosittelisit? Itselläni on vähän tiukempi treenikausi menossa, ja olisi kiva kokeilla että tuoko rasvanpolttajat tähän mitään lisäarvoa :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Oon testaillut jonkun verran ja viimeisimpänä mulla olu Oxy Shred – niminen tuote ja se oli ainakin ihan positiivinen kokemus, tuote antoi energiaa ja sain ihan hyvät tulokset kiristelyn aikana muutenkin!

Kommentoi