DETOX-KUURIT OVAT HÖPÖHÖPÖ HOMMAA

Syksy on tammikuun tavoin uudistumisen aikaa, sillä kesä ja sen mukana tuomat lomat ja muutokset arjessa ovat voineet vaikuttaa omaan hyvinvointiin, kehonkoostumukseen ja yleiseen habitukseen. Tässä vaiheessa kropan puhdistaminen ja freesaaminen tuntuu erittäin hyvältä idealta ja aletaan helposti miettiä erilaisia detox-kuureja tai ateriankorvikkeita, joilla saisi nopeasti tuloksia. Usein nämä kuurit ovat kalliita ja loppujenlopuksi niiden sisältämät ”superaineet” saattavat olla ihan tavallisia vitamiineja, joita saa ruuasta tai halvemmista vitamiinilisistä!

Meillä jokaisella on ikioma jätteenpuhdistuslaitos, eli maksa, sillä kaikki elimistön veri kulkee maksan läpi. Maksalla on kyky poistaa kuona-aineita, vanhoja hormoneja, kemikaaleja ja muita myrkkyjä. Se myös muuntaa rasvasoluista puretun rasvan käytettäväksi energiaksi ja aktivoi rasvanpolttoon vaikuttavia hormoneja, lisäksi se säätelee proteiinien, hiilareiden ja rasvojen aineenvaihduntaa, varastoi tiettyjä vitamiineja ja mineraaleja ja valmistaa kolesterolia. Ihmisen ei tarvitse erikseen tehdä detox-kuureja, se on täysin höpö höpö hommaa, jos multa kysytään!

On totta, että maksan toimintakykyä eli sitä puhdistamisprosessia voi heikentää tai parantaa omilla elämäntavoillaan, mutta tähän ei tarvita kalliita detox- tai puhdistuskuureja sitä tekemään. Nimittäin mikäli elimistön ravinnetasapaino on huono, ei maksa pysty toimimaan optimaalisesti, tällöin vanhat hormonit ja muut myrkyt palaavat takaisin elimistöön, jolloin voi syntyä erilaisia ongelmia. Yleisimpiä syitä maksan huonolle toiminnalle on puutteellinen ruokavalio, erityisesti kasvisten ja proteiinien puute sekä liiallinen alkoholin käyttö. Haitta-aineet varastoituvat minnekäs muualle kuin rasvasoluihin. 

Ravinnetasapaino tarkoittaa siis ruoka-aineita joita syödään ja niiden kautta saatavia mikroravinteita, vitamiineja ja mineraaleja. Yleensä erilaisilla puhdistuskuureilla vedetään energiansaanti minimiin, joka varmasti saa olon kevyeksi koska keho alkaa menettää massaa vähäisen energiansaannin vuoksi. Ongelmana tässä on kuitenkin saada riittävästi niitä ravinteita, joita esimerkiksi maksa tai vaikka aineenvaihdunta tarvitsee optimaaliseen toimintaan.

Maksa pitää siis huolta siitä, että kehossa syntyvät aineenvaihduntajätteet ja kuona-aineet tai ulkoapäin tulevat myrkyt eivät jää rasitteeksi elimistöön ja tätä toimenpidettä kutsutaan; 1 faasi & 2 faasi. Faasi ykkösessä maksa ”esipesee” myrkyt. Tähän toimintaan tarvitaan antioksidantteja ja vitamiineja! Faasi kakkonen taas tekee ykkösvaiheen myrkyistä harmittomia. Tähän toimenpiteeseen tarvitaan aminohappoja ja vitamiineja. Tämän jälkeen ”jätteet” poistuvat sappirakon tuottaman nesteen avulla ja suoliston kautta, sekä virtsarakon tuottaman virtsan kautta.

Jos kehossa ei ole riittävästi faaseihin tarvittavia ravinteita, ei yllä mainitut toimenpiteet tapahdu. Jos palataan takaisin esimerkiksi niukkakalorisiin pussikeittokuureihin tai detox-kuureihin, joissa esimerkiksi proteiininsaanti on heikkoa, eikä keholla ole käytössä riittävästi aminohappoja niin miten käy faasi kakkosen toiminnalle? 

Elimistön ”puhdistamiseen” tai kevyempään oloon ei siis tarvitse ostaa kalliita, mutta tyhjiä lupauksia, vaan ruokavalion ryhtiliike hoitaa homman ihan varmasti! Googlettelin tuossa, että esimerkiksi yksi nimeltä mainitsematon kuuri maksaa noin 400 € (!!) ja perustuu kuurin sisältämiin pulvereihin jotka ”puhdistavat” kehoa.

Mun ilmainen ohje tällaiseen puhdistukseen on syödä runsaasti ravitsevaa ruokaa, reilusti kuituja ja riittävästi vettä. Erityisesti seuraavat ruoka-aineet tukevat maksan toimintaa: parsakaali ja muut kaalit, vihreä tee, kurkumiini, marjat, kanamunat, sipuli, valkosipuli, artisokka, sitrushedelmät, porkkana, bataatti, omega-3 rasvat, proteiininlähteet kuten esim. liha, kala, kana, kalkkuna jne. Vihreät vihannekset ovat aina hyvä idea ja jos niiden syöminen tuottaa vaikeuksia on monipuolinen viherjauhe hyvä vaihtoehto. Jos ongelmana on kerääntynyt paino, on kaloreiden pudottaminen maltillisesti paljon parempi vaihtoehto kuin syödä 500 kaloria jauheen muodossa. 

Kuvat 1 & 2: Anna Riska / Annmarias

instagram: ainorouhiainen 

snapchat: ainopaino

Facebook


Kommentoi