TREENAAVA NAINEN & KULUTUS

Vitsi miten paljon ideoita saan tuolta kommenttiboksista jatkuvasti. Ilman teidän kommentteja olisin täysin hukassa, joten kaikki kysymykset ja pohtimiset ovat enemmän kuin sallittuja. :D Kulutus on sellainen asia, jota mietitään ja mitataan paljon. Netti on täynnä erilaisia laskureita, jotka laskevat henkilön kulutuksen suuntaa antavasti. Ongelma on se, että laskurit ovat tosiaan suuntaa antavia, samoin kuin sykemittarit. Mittarit eivät tiedä henkilön kehonkoostumusta tai esimerkiksi urheilutaustaa, jolloin luvut voivat myös heittää todella paljon. Monet laitteet mittaavat kulutuksen sykkeen avulla ja joillakin henkilöillä voi olla poikkeuksellisen korkea tai matala syke, jolloin lukemat eivät ole aina ihan todenmukaisia. Esimerkiksi mun kroppa on tottunut vauhtikestävyysalueella (ryhmäliikunta) treenaamiseen ja oma kulutukseni Bodyattack – tunnilla ei varmasti ole sama kuin sellaisella joka ei ole paljoa jumppaillut. Kulutukseen vaikuttaa siis aika moni asia.

oispa kesä :D

Useimmiten treenaavilla henkilöillä kulutus on korkeampi kuin laskurit antavat ymmärtää. Jos minä lyön sulamon laskuriin tiedot, niin sen mukaan mun pitäis syödä noin 1800 kaloria, jos haluan olla miinuksilla -500 kalorin verran. Mainitsin edellisessä postauksessa, että edellisellä dieetillä ollessani söin 3000 kcal ja rasva paloi. Pari vuotta sitten kävin Es-teck kehoskannauksessa. Tämä laite toimii myös kehonkoostumuksen mittaukseen ja sen tarkkuutta on verrattu DXA-laitteeseen (hyvin tarkka). Sain tuolloin arvion omasta energiankulutuksesta, jonka mukaan kulutan lepopäivänä noin 2640 kaloria vuorokaudessa. Treenien kanssa kulutus menee 3500 paikkeilla, riippuen tietysti mitä treenaan ja paljonko. Useimmat treenipäiväni sisältävät kuitenkin vähintään kahden tunnin verran tehokasta liikkumista. Omalla kohdalla kulutusta nostaa melko suuri lihasmassan määrä ja se että hyväkuntoisena, pystyn tehdä pitkiäkin suorituksia todella kovilla tehoilla. Toisaalta hyvä kunto tarkoittaa myös sitä, että mun syke ei esimerkiksi nouse kovin helposti VK- alueelle, etenkään kun olen tottunut tekemään niin paljon intervalltreeniä, jonka aikana vielä puhun jatkuvaan tahtiin.

Miten sitten voisi saada osviittaa siitä omasta kulutuksesta? Mittarit ja laskurit auttavat tietysti alkuun, mutta mun mielestä ihan kokeilemallakin voi löytyä se optimaalisin kalorimäärä. Jos esimerkiksi haluaa polttaa rasvaa, jolloin tarvitaan miinuskaloreita, kannattaa mun mielestä lähteä aina mahdollisimman korkeista kaloreista ja sitten alkaa viilaamaan niitä alaspäin tarvittaessa. Kuka tahansa voi lyödä sulle käteen 1500 kalorin ohjelman jolla saat varmasti nopeasti ”tuloksia”, mutta asioita kannattaa katsoa aina hieman pidemmälle. Jos laihduttaa nopeasti pienillä kaloreilla, on se usein vain hetkellinen ratkaisu. Tähän täytyy vielä sanoa että 1500 kcal voi toki olla jollekin juuri optimaalinen määrä. Jos kyseessä on pienikokoinen henkilö varustettuna vähäisellä aktiivisuudella, ei silloin luonnollisesti kulutuskaan pyöri kovin suurissa numeroissa. Kaikki on siis todella yksilöllistä ja riippuu monesta eri asiasta.

Nettiohjelmien ja valmennuksien ongelma on osittain se, että kaikille lyödään sama ruokavalio, jota sitten vedetään se 8 vkoa. Kalorit ovat samat kaikilla, koko kahdeksan viikon ajan. Tietysti osa onnistuu, mutta sitten taas osa ei. Tämän vuoksi suunnittelin Lean&Toned valmennukseen kolmen syklin ruokavalion ja kolme erilaista painoluokkaa. 10 kilon välillä (esim 60 kg vs 70 kg) on melko pieni ero, mutta esimerkiksi 50 kiloisen ja 80 kiloisen kulutuksessa alkaa olla jo sen verran eroa, että itse en laittaisi samaa ruokavaliota molemmille. :D Toki se 1500 kcal toimii molemmille, mutta luultavasti 80 kiloiselle tuo alkaa olla jo aikamoinen kitudieetti.

Mun mielestä ei kannata juuttua liikaa esim. sykemittarien antamaan lukemaan, sillä tiedän että ne ovat todella koukuttavia kapistuksia ja hetken kuluttua sitä menee treenit vain syke edellä. Ihmisen on niin helppo jumittua lukuihin, oli ne sitten vaa’an lukemia tai sen mittarin näyttämä kulutus. Mittaaminen on ihan hyvä tapa, kun tavoitellaan jotain, mutta mittaamiseen voi myös sokeutua, jolloin jää helposti todelliset tulokset huomaamatta!

Oman kokemuksen mukaan siis treenaava naishenkilö saa syödä oikeasti paljon. Voisin tehdä pitkästä aikaa postauksen omista ruokailuistani ja näyttää paljonko sitä muonaa mahtuu kunnon treenipäivän sisälle. :D

instagram: ainorouhiainen 

snapchat: ainopaino

Facebook: TÄÄLLÄ.


4 Responses to “TREENAAVA NAINEN & KULUTUS”

 1. Avatar Hanna sanoo:

  Joo en tosiaan tiedä miten toi mun polarin kello tota kalorikulutusta laskee, mutta viakka päivän aktiivisuus ois 150%, mulla ois ollut jalkapäivä ja askelia ois tullut 25 000 , niin kalorikulutus näyttää 1500, hmm… :D Että joo, siihen ei ihan ole uskomista! Se on myös semmonen kapistus, että tosiaan huomaa, että esim päivän aktiivisuuteen jää vähän koukkuun. Siksipä en sitä jokapäivä pidäkään, jottei sitten esim lepopäivänä lähde rääkille vaan sen takia .. :)

 2. Avatar LM sanoo:

  Kiinnostavaa! Yritän itsekin nyt kasvattaa voimatasoja ja huomasin, että Fitbitin näyttämä kulutus (n. 1800-2500 kcal/päivä) oli kohdallani liian vähän, kun paino alkoi tippumaan ja herkkuhimot iskivät, vaikkei painon pudottaminen ollut edes tavoitteeni. Sen jälkeen olen nostanut kaloreita tasaisesti viikottain, jotta löytäisin tason, jolla paino pysyisi suunnilleen samana tai lähtisi nousuun.

  Kiinnostaisi kuulla, että oletko pitänyt säännöllisesti kevennettyjä viikkoja salitreenissä vai oman fiiliksen mukaan? Kuinka olet toteuttanut kevennetyt viikot? Entä miten nyt, kun noin hyvät painolukemat maastavedosta on saavutettu – vieläkö tavoitteena on saada enemmän rautaa ylös vai koitatko enemmän ylläpitää saavutettuja tuloksia? Olen itse nyt ollut tosi motivoitunut käymään salilla nimenomaan siksi, että kyykyn, maven ja penkin voimatasot nousevat, niin olen mietiskellyt, että mistä saan motivaatiota sitten, kun kilot menevät niin suuriksi, että edistyminen hidastuu huomattavasti.

 3. Avatar Piya sanoo:

  Hyvä postaus Aino jälleen! Pitäisi tosiaan kuunnella enemmäm omaa kehoa, eikä tuijotella lukemia ja ruokavalio-ohjeita sokeasti.

  Voisitko kirjoitella joskus ”sokerikoukusta” kaikkea, mitä itse tiedät tai olet oppinut aiheesta? :D tuntuu, että aihe on täysin mustavalkoinen, joko pitää lopettaa karkkipäivät yms. normi leivonnaisten syöminen kokonaan tai sit syö ja saa varmasti kaikki terveysongelmat riesaksi!? Mikä on kohtuus ja miten hetken mielijohteista selviää.. Ruotsissa on kuulema ihan vieroitusklinikoita sokeriaddikteille! :O

 4. Avatar :) sanoo:

  Ite oon useita vuosia treenaillut aktiivisesti salilla ja toki ollut aina liikunnallinen. Mun ihanteellinen treeni viikko näyttää tällä hetkellä tältä: 3x sali treenit, bodybalance, hiit ja kävelylenkkejä sekä toki muuten arkiaktiivisuutta. Eli en koe olevani mikään himo treenaaja, ja aktiivisuus vaihtelee hieman muun elämäntilanteen takia/myötäilee sitä. Olen n. 165 senttinen ja aika pienikokoinen, kyllä saan töissä ihmetystä osaksi, että miten voin syödä niin paljon ja usein, ja silti olla niin ’pieni’. Syön fiiliksen mukaan, en punnitse tms. ruokia, toki pyrin puhtaisiin vaihtoehtoisin pääsääntöisesti.Ei hajua kulutuksesta, mutta olisi kyllä kiinnostavaa dataa.

  Ja sananen vielä tosta, kun mainitsit että esim. 50 ja 80 kiloiselle ei ole hyvä löydä samaa lappua kouraan. Erittäin tärkeä aihe, kaveri otti eräästä nettivalmennuksesta ruokavalion, jossa ei huomiota mitään aktiivisuutta,painoa tms. Ja noudatti toki itsekin sitä liian kirjaimellisesti. Ihan hirveän aktiivinen ja valmiiksi hyväkuntoinen kaveri, joka on nyt sairastanut ylikuntoa ja muita tuon ruokavalion noudattamisen seurauksena puhjenneita ongelmia vuosia.. Nettivalmennukset on tosi jees, kunhan on järkikädessä ostajalla! Tästäkin puolesta pitäisi ehkä keskustella enemmän, jotta ihmiset ymmärtäisivät, että vaikka on dieettillä, niin jos meno alkaa näyttää ihan hullulta, niin siitä saa ja pitääkin sitten luistaa. Ehkä ongelma on juuri se, että nettivalmennuksessa sun pitäisi itse osata tehdä arviota tilanteesta ja moni kuvittelee sitten päästävänsä itsensä helpolla, jos yhtään höllää

  Tulipa pitkä kommentti. Hyvää kevättä! :)

Kommentoi