KUN SUUNNITELMA EI TOIMI?

Tavoitteiden saavuttaminen ei ole aina yksinkertaista ja joskus sitä joutuu hakata päätä seinään hyvänkin tovin, ennen kuin alkaa näkyä tuloksia. Etenkin kehon muokkaamisessa ei aina päde matikan lait ja joskus sitä saa tsempata pitkänkin aikaa, ennen kuin saadaan toivottua tulosta. Ongelma tässä on se, että moni aloittaa projektin ja kun tulosta ei heti tule, loppuu motivaatio ja hetken kuluttua loppuu myös projekti. Mitä tällaisessa tilanteessa pitäisi sitten tehdä, kun eihän sitä jaksa tehdä duunia tyhjänkään vuoksi?

Olette ehkä kuulleet sanonnan change the plan, not the goal. Eli jos suunnitelma ei toimi, ei kannata heti heittää hanskoja tiskiin, vaan miettiä mitä voisi tehdä toisin tai paremmin. Tässä tulee muistaa myös se, että joskus tilanne vaatii malttia, eikä suunnitelmaa kannata vaihtaa joka toinen päivä ja kokeilla kaikkea mahdollista jos hommat ei heti mene niinku strömsössä. Jotkut asiat kestävät aikansa ja jokainen keho on erilainen. Oon tässä vuosien aikana nähnyt niin paljon erilaisia tapoja keho voi toimia, ettei siihen aina ole järkevää selitystä. Saatat olla miinuksilla monta viikkoa pudottamatta painoa juurikaan, kun toinen on pudottanut samassa ajassa – 4 kg. Jossain vaiheessa kuitenkin tulosta alkaa takuulla näkyä, se on varma. Niin kauan kun ei lopeta, ei voi hävitä.

Jos kuitenkin on taottu kuukausikaupalla hommaa, eikä ole tapahtunut mieluisia muutoksia, kannattaa luovuttamisen sijaan laittaa suunnitelma uusiksi tai vähintääkin hioa sitä paremmaksi. Oletko tehnyt jo vuosia samalla kaavalla asioita? Jos tekee kaiken aina kuten ennenkin, kaikki tulee menemään juuri kuten tähänkin saakka.

Voisitko kokeilla uusia treenimetodeja tai ehkä lisätä harjoituksien tehoa? Vai oletko takonut vuosikaupalla hullun määrän treenejä, mutta silti kroppa ei näytä siltä miltä sillä työmäärällä kuuluisi näyttää? Ehkä tässä vaiheessa oikea ratkaisu olisi vähentää harjoitusmäärää ja muokata ohjelmaa niin, että treenejä tulee monipuolisemmin ja vaihtelevammin. Syöt terveellisesti, mutta silti läskit on ja pysyy? Syötkö silti ”terveelliseksi” luokiteltuja ruokia runsaasti, jolloin energiamäärä on kuitenkin liian korkea? Joskus kaloreiden ja makrojen perusteellinen tarkistus auttaa huomaamaan mikä on pielessä, oli ruokaa sitten liikaa, liian vähän tai makrot pielessä. Syitä ja tapoja on monia, mutta pieni pysähtyminen ja asioiden tarkastaminen on joskus ihan hyvä juttu meille kaikille. Tiedän itsekin miten sitä juuttuu niihin omiin tapoihin ja on niin helppo tehdä kaikki aina samalla tavalla. Joskus kuitenkin uuden kokeileminen voi avartaa paljonkin tai vähintään siinä oppii, että tää juttu ei ollut mulle! Pois mukavuusalueelta rohkeasti!

Joskus kuitenkin oma silmä sokaistuu tuloksille pahasti, eikä huomaa muutoksia vaikka niitä tapahtuu. Etenkin rasvanpoltossa tämä on hyvin yleistä, sillä kun se vaakalukema ei pienene jatkuvasti, aletaan pohtia ettei tässä tapahdu mitään. Muistan viime keväänä kun mulla oli projekti ”lisää lihasta, vähemmän rasvaa” ja kuukausien jälkeen, paino ei ollut muuttunut juurikaan (vaikka kroppa oli tiivistynyt selkeästi). Oli kyllä pari tilannetta jolloin vitutti niin, ettei tiennyt mitä olisi tehnyt. :D Jatkoin kuitenkin sinnikkäästi reilun viiden kuukauden ajan ja kyllä se palkinto sieltä lopulta tuli kuin tulikin. Luota projektiin ja ennen kaikkea luota itseesi!

instagram: ainorouhiainen 

snapchat: ainopaino

Facebook: TÄÄLLÄ.


2 Responses to “KUN SUUNNITELMA EI TOIMI?”

  1. Avatar I sanoo:

    Moikka Aino!
    Mulla on ollut ongelmana juurikin tuo, että tulokset junnaavat paikallaan. Tavoitteena olisi kiristellä kroppaa rasvattomampaan kuntoon, ja kiloja olenkin onnistunut ihan hyvin pudottamaan. Nyt kehitys kuitenkin junnaa paikallaan, ja vaakalukema ei ole muutamaan viikkoon liikkunut juurikaan alemmaksi. Syön jo tällä hetkellä melko matalilla kaloreilla, mutta kiristeltävää olisi vielä muutama kilo. Mitä neuvoisit tekemään tilanteessani? :-)

    • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

      Moi! Mikäli ruokaa ei halua vähentää niin toinen keino on lisätä kulutusta, esimeriksi kevyempiä aerobisia jotka eivät lisää nälkää samalla tavalla kun kovasykkeiset. Toinen vaihtoehto on ottaa kiristelystä pieni tauko, nostaa kaloreita ylös ja jatkaa kun kroppa on palautunut hieman! :)

Kommentoi