MIKSI KANNATTAA SYÖDÄ AAMUPALA?

Vaikka olen sitä mieltä, että päivän tärkein ateria on treenin jälkeinen ateria, en voi silti vähätellä aamupalan potentiaalia. Kun aloittaa päivän täyttävällä ja ravitsevalla aamiaisella, voin vaikka vannoa, että ateriarytmi säilyy helpommin ja turhat napostelut jäävät välistä. Jostain syystä monilla on sellainen tyyli, että ruokaa ikään kuin säästellään pitkin päivää. Aamiainen jää ehkä välistä, lounaalla kevyt salaatti, välipalaksi omena ja sitten illalla onkin sellainen nälkä, että homma repeää helposti käsiin, mikä johtaa taas siihen että seuraava päivä lähtee samalla metodilla käyntiin. Mikäli tavoitteena on esimerkiksi painonpudotus tai kiristely, sanoisin että runsas ja täyttävä aamiainen on hyvin tehokas ase ja tekee tulevasta päivästä helpomman ja energisemmän.

Aamupalan syöminen rytmittää hyvin myös loppupäivän syömistä. Kun syö kunnollisen aamupalan, on helpompi syödä kevyemmin illalla, mikäli se on tarpeen. Mikäli treenailee iltapäivällä tai illalla, tulee toki syödä myös silloin kunnolla. Itse panostan aina suurimmat energiamäärät juuri treenin jälkeiselle aterialla ja pidän huolen siitä, että palautuminen on mahdollisimman tehokasta!

On tietysti hyvin yksilöllistä millainen aamupala toimii parhaiten juuri sinulle. Liian hiilaripitoinen annos voi saada olon väsyneeksi heti aamusta, jolloin kannattaa panostaa enemmänkin proteiinipitoiseen settiin, etenkin jos aktiivisuus on hyvin vähäistä aamiaisen jälkeen. Smoothieen saa helposti upotettua protskut ja rasvat juotavaan muotoon ja toimii myös niille, joiden on vaikea syödä heti herättyään. Mikäli kyseessä on paljon urheilua harrastava henkilö, kannattaa myös aamiaisen sisältää hiilareita. Itselläni uppoaa tällä hetkellä useimmiten kaurapuuro, mutta välillä saatan myös surautella smoothieita, riippuu hieman fiiliksestä. Tällä hetkellä syön puuroa aamulla, illalla ja välillä myös päivällä. :D

Aamiaisen syöminen saattaa olla haasteellista sellaisille, jotka eivät ole tottuneet sitä syömään. Usein aamiasen skippaaminen johtaa myös iltasyömiseen, mikä johtaa siihen ettei taas seuraavana aamuna ole nälkä. Kun ateriarytmi on kunnossa, eli syödään säännöllisesti, ovat kaikki ateriat sopivan kokoisia ja luonnollinen näläntunne toimii paremmin. En väitä, että jokainen ihminen voisi paremmin syömällä aamiaista, sillä tiedän, että osalla toimii erilaiset tavat paremmin. Mikäli kuitenkin ongelmana on napostelu ja jatkuvat ruokahimot sekä pikkunälkä, kannattaa kokeilla nauttia runsas, terveellinen aamiainen ja katsoa miten se vaikuttaa omaan toimintaan!

Jos perinteiset brekkarit kyllästyttää, voi kokeilla vaikka yllä olevissa kuvissa näkyvää banaanileipää!

Banaanileipä:

 • 2 banaania
 • 2 dl kauraleseitä
 • kauhallinen (30g) vaniljan makuista heraproteiinia
 • 1 kananmuna
 • n. 3 dl Santa Maria kevyt kookosmaitoa / kaurajuomaa
 • 1 tl leivinjauhetta
 • 1 rkl psylliumia
 • reilusti kanelia, ripaus suolaa
 • 1 rkl maapähkinävoita
 • 3 tuoretta taatelia (kivet pois)

Sekoita tehosekoittimessa kaikki muu paitsi maapähkinävoi ja taatelit. Kun seos on taikinamaista lisää vielä kaksi viimeistä ja blendaa kevyellä teholla, jotta jäävät sattumiksi taikinaan. Kaada voideltuun leipävuokaan ja 200 asteisessa uunissa 20-30 min.

instagram: ainorouhiainen 

snapchat: ainopaino

Jos haluat tiedon uusista postauksista nopeasti, käy tykkäämässä blogin FB-sivusta TÄÄLLÄ.


2 Responses to “MIKSI KANNATTAA SYÖDÄ AAMUPALA?”

 1. Avatar Hannah-Tuulia sanoo:

  Mulla on kans menossa puuron aikakausi :) alkoi niin tympiä aina samankaltainen aamupala. Vaihtelun vuoksi oli kiva palata kaurapuuron maailmaan :)

  Itsellä on kyllä niin vahva tapa syödä aina aamupala. Juurikin sen takia, että jaksaa pitkälle päivään. Ilman ei meinaa saada kunnollista starttia. Aamukahvi on kyllä ehdoton. Aamusin kyllä väsyttää mutta paras herätys tulee aamulenkillä koiran kanssa :)

 2. Avatar Laura sanoo:

  Tää banaanileipä meni just uuniin. Taikina oli ainakin niin herkullista etten malta oottaa, että saan banaanileivän uunista! :D

Kommentoi