KAIKKI KEINOT KÄYTTÖÖN

Tänään paneudutaan oikeen kunnolla suoliston ja vatsan hyvinvointiin. Yllättävän monet ongelmat kehossa voivat johtua suoliston huonosta kunnosta, tai vaikka siitä että syödyt ravinteet eivät imeydy. Vaikka ruoan söisi, se ei takaa vielä ravinteiden tehokasta käyttöön pääsyä. Ravinteiden on nimittäin myös imeydyttävä. Mahahapolla on osuutensa ainakin tiettyjen ravinteiden imeytymisessä. Voit siis syödä vaikka kuinka terveellisesti, mutta jos vatsa ei toimi oikein, ei ravinteet imeydy.

Olette varmasti kuulleet sanonnan ”olet mitä imeytät”. Kirjoittelin aikaisemmin, että söin viime vuonna kaksi antibioottikuuria ja nyt kun olen miettinyt asiaa, varsinaiset kehon ongelmat alkoivat toisen kuurin jälkeen ja oma diagnoosini onkin seuraavanlainen. Antibiottikuurin vuoksi suoliston bakteerikanta huononi, tähän päälle pamahti suuret elämänmuutokset ja stressi, mikä vei tilaa vain huonompaan suuntaan. Tästä johtuen ravinteiden imeytyvyys huononi, joka vaikutti palautumiseen, mikä johti ylirasitustilaan/väsymiseen. Tätä teoriaa tukee myös mm. se, että esimerkiksi hiukset ovat menneet huonompaan kuntoon ja mielialat tosiaan olleet välillä vähän maassa.

Collage_Fotor

Mulla ei ole koskaan ollut sen kummemmin ongelmia vatsan kanssa. En ole kokenut mitään erityisempia ruoka-aine herkkyyksiä, mitä nyt gluteeniton (vehnätön) ruokavalio toimii kyllä olon kannalta parhaiten. Tein joskus vatsahappotestinjonka vuoksi tuli ostettua noita Solgarin Betaine hydrochloride tabujakin. Olen kyllä syönyt säännöllisesti probiootteja, mutta nyt kun muistelen, mulla taisi tulla pidempi tauko juuri niihin aikoihin kun vedin tuon viimeisimmän antibioottikuurin.

Nyt ajattelinkin panostaa oikeen isolla kädellä siihen, että saisin tämän asian kuntoon. Tunnen kroppani hyvin ja olo alkaa olla jo melko hyvä, mutta silti huomaan, että joku tässä vielä mättää. Toisina päivinä olo on tosi jees, mutta sitten saattaa ilmaantua outoja tuntemuksia/ongelmia, joiden arvioin johtuvan tästä asiasta.

P1281045

Ensimmäisenä asiana laitoin tuon probioottipuolen kuntoon ja nostin hieman annoskokoa. Tähän saakka oon ottanut BioSignature-mittauksen ohjeistuksen mukaan yhden kapselin iltaisin ennen nukkumaanmenoa. Nyt lisäsin määrää niin, että otan myös yhden kapselin aamulla tyhjään vatsaan, lisäksi juon kapselin oton jälkeen juoman, jossa on viherjauhetta, psylliumia ja optiMSM-jauhetta (ihan hirveen makuista!! :D).

Kuidut toimivat hyvien pöpöjen kasvualustana, joten niiden avulla saa näistä kapseleista enemmän irti. Lisäksi oon ottanut päivän aikana 1-3 kapselia noita Living Nutritionin kefiirillä ja kombuchalla fermentoituja ravintolisiä. Living Nutritionin tuotteet sisältävät ainoastaan luonnollisia ainesosia, jotka mukautuvat luontaisesti suoliston ekosysteemiin ja tukevat yksilöllisesti sen hyvinvointia. Tuottet sisältävät fermentoituja luomuravintoaineita, kuten artisokan lehteä, baobabia, sikurijuurta ja soijapapua. Näitä saa ainakin PUR-kaupasta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Living nutrition tuotteet sekä Poliquinin probiootti

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Feelvividin Super Green & Puhdistamon super-vihreä ovat päivittäisessä käytössä.

Kuiduilla on muutenkin todella suuri rooli kaiken kannalta, sillä suoliston toiminnalla on myös suuri vaikutus hormonitasapainoon. Usein erilaiset vatsaongelmat viestivät siitä, että jokin on pielessä. Ongelmat suolistossa lisäävät stressihormoni kortisolin eritystä sekä mm. estrogeenin poistumista elimistöstä ja näin ollen heijastuvat erityisesti vyötärön alueelle ja alavartaloon kertyneenä rasvana. Suoliston kunnosta riippuu mitkä ravinteet imeytyvät verenkiertoon ja mitkä haitta-aineet poistuvat vaikuttaen myös immunipuolustukseen. Esimerkiksi toistuvat flunssat, voivat siis johtua suoliston huonosta kunnosta. Itse huomaan juurikin, että keskivartaloon ja alavartaloon on kerääntynyt enemmän rasvaa kuin mulla normaalisti on.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Juon siis aamulla tuon seoksen, johon sekoitan lusikallisen psylliumia. Muuten syön päivän aikana todella paljon vihanneksia, joista saan myös kuitua. Lisäksi lisään iltapuuroon lusikallisen chian-siemeniä. Fibrexiä (vasemmalla) tulee käytettyä esimerkiksi pizzapohjassa tai esim. smoothien seassa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kolmantena aseena oon ottanut käyttööni enstyymit ja nuo Solgarin Betaine tabut. Ennen jokaista suurempaa ateriaa otan yhden  Puhdistamon entsyymin ja yhden suolahappo tabletin. Tuo suolahappo vaikuttaa erityisesti proteiinien imeytymiseen. Joskus närästys saattaa johtua suolahapon puutteesta. Suolahappo auttaa myös kalsiumia imeytymään. Entsyymejä taas tarvitaan ruuan sulattamiseen ja siinä astuu kuvaan alla näkyvä Puhdistamon valmiste. Vitamiinit ja mineraalit tarvitsevat entsyymejä toimiakseen ja päästäkseen kaikkiin elimistön osiin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Näiden juttujen lisäksi, aion myös jättää hiivaa ruokkivat ruoka-aineet minimiin. Kaikki lisätyt sokerit, hedelmiä myöten ovat nyt hetken pannassa. Lisäksi makeutusaineita tulisi välttää ja tämä on mulle ehkä se haastavin juttu, mutta ei auta kuin yrittää. Kahvi ja hera pitäisi laittaa myös minimiin ja nyt ennen kuin jätän heran kokonaan pois, ajattelin kokeilla siirtyä Puhdistamon luomu heraan, joka on makeutettu stevialla. Haasteita tulee olemaan ja ihan täydellisesti en varmaan pysty kaikkea mahdollista välttää, mutta testaan nyt pienen ajanjakson ja katson miten homma lähtee toimimaan. En tiedä, mutta aivan kuin olisin huomannut eron jo nyt, vaikka oon noudattanut tätä vasta tämän viikon ajan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mun ruoka- ja treenipainotteisia touhuja voi seurata myös instagramista: ainorouhiainen sekä snapchatista: ainopaino.

Jos haluat tiedon uusista postauksista nopeasti, käy tykkäämässä blogin FB-sivusta TÄÄLLÄ.


18 Responses to “KAIKKI KEINOT KÄYTTÖÖN”

 1. Avatar Anitta sanoo:

  Minulla oli 2012 keväällä divertikuliitti tulehdus minkä takia sain suonen sisäisen antibioottikuurin.
  Kukaan ystävä eivät usko , että anbioottikuuri laittaa suoliston bakteerin sekaisin.

 2. Avatar Hanna sanoo:

  Mistä kannattaisi lähteä liikkeelle kun alkaa parantamaan vastustuskykyä? Luulen myös että suolisto ei oo itelläkään oikein kunnossa. Pitkä stressikierre on tehnyt sen että koko aika väsyttää, mikään ei huvita ja olo on vetämätön. Se terä vireystilasta on poissa. Sairastuin rankkaan flunssaan ja tuntu että kyllä lepo tuli tarpeeseen. Antibioottikuuriin hain apteekista Precosaa joka tuntuu toimineen hyvin. Vaikka syön pääosin terveellisesti niin juuri tuntuu ettei ravintoaineet imeydy kunnolla. Voi olla myös että kun saan stressin kuriin ja jatkuvat painajaiset loppumaan niin olo alkaa kohentumaan :)

  Ajatuksia herättävä teksti! :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Lähtisin tietysti ensin ihan siitä ravinnosta ja kun se puoli on kunnossa, esimerkiksi näillä postauksessa mainituilla jutuilla saa lisäapua. Kuituihin kannattaa panostaa ja sitten tietysti riittävään vedenjuontiin, ne toimii ikään kuin combona! Jos tuntuu ettei ravinteet imeydy, kokeileppa tehdä tuo vatsahappo-testi, johon linkkasin tekstissä!

 3. Avatar Jenni sanoo:

  Super hyvä postaus, tää on mullekin tällä hetkellä niin ajankohtanen juttu! Osaakko sanoa, kauanko tulisi oottaa ennen aamusmoothien juomista sen jälkeen kun on juonut probiootin alas? Oon yleensä ottanut kapselin sisällön veteen sekoitettuna aina just ennen nukkumaanmenoa paljon paljon iltapalan jälkeen ja tänään koitin testata ottaa sen aamulla, mutta tosiaan kun sit juo/syö aamupalan sen jälkeen niin sittenhän muodostuu mahan pepsiinejä joten mietityttää että nehän ehtii tuhota kaiken probiootin vaikutuksen, vai oonko väärässä? Toivottavasti selitin tän selkeästi :D

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Noin 15 minuuttia on varmaan riittävä aika probiootin ja syömisen välillä. Nyt kysyit niin vaikeen kysymyksen, että en osaa sanoa tuohon mitään. :D Monestihan suositellaan ottamaan probiotti illalla viimeisenä, joten varmaan joku idea siinä on??

 4. Avatar Ra sanoo:

  Hyvä postaus ja ajankohtainen itsellenikin! Kiitos tästä :) Muutamia kysymyksiä heräsi: onko probiootti sama asia kuin maitohappobakteeri? :D Ja sitten, missä määrin noita vitamiineja yms. uskaltaa syödä enemmän kuin mitä käyttöohjeissa lukee? Monesti pakkauksissa lukee että 1/pv

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kyllä, probiootti = maitohappobakteeri. Määrät riippuu hyvin pitkälti vitamiinista ja valmisteesta ja sen määristä, eli vaikea sanoa mitään tiettyä kaavaa tähän. :)

 5. Avatar Annina sanoo:

  Itse olen syönyt jo pitkään Optimsm:ää (voimaruoka merkkiä) ja huomasin tuossa pussin takana tekstin, ettei sitä suositella syötävän puolta vuotta kauempaa yhteen menoon. Itse olen kyllä syönyt enkä tuollaista ole aiemmin huomannut pakkausselosteessa. Voiko siis pidempiaikaisesta käytöstä olla jotain haittaa?

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   En usko että haittaa, mutta hyöyty on varmasti parempi jos välillä pitää kausia ilman MSM:ää. :)

  • Avatar Jenna sanoo:

   Luulisin itse, että tärkein syy miksi msm käytöstä kannattaa/ suositellaan pidettävän taukoa aina välillä on se, että pitkäaikainen käyttö voi kuluttaa molybdeeni (hivenaine) varastoja ihmisen kropasta.. molybdeeniä myydään myös erikseen tai sitten puhdistamolta löytyy paketti missä msm sekaan on lisätty valmiiksi tätä :)

 6. Avatar Anu sanoo:

  Hei! Kuulostaa aikamoiselta määrältä kaikkea mitä syöt ylimääräisinä lisinä ruuan lisäksi. Oon aina ajatellut että kun ihminen syö tarpeeksi monipuolisesti; ei tarvitse mitään muuta. Ja siihen nähden kaikki mitä syöt normaaliruuan lisäksi; entsyymit, chiat yms, joita en osaa edes kirjoittaa; tuntuu aivan hurjalta määrältä.
  Eikö ihminen pysy enää terveenä ja hyvinvoivana ilman kaikkea tätä?
  Jossain vaiheessa alkoi ilmestyä opti-msm ym. vastaavat joka paikkaan. Ja nyt tuntuu että kun niitä joka tuutista tulee; niin eikö me tavalliset tallaajat, normiruualla pärjäävät; pärjätäkään ilman niitä? Minäkin, perusterve ihminen; voisinko paremmin jos alkaisin käyttää opti-msm-jauhetta, chiaa, green mixiä? Kuinka paljon rahaa saisin niihin kulumaan? Ja tuleeko musta sitten terveempi; hyvinvoivampi?

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   En usko että on olemassa yksi tapa joka sopii kaikille – omalla kohdalla oon saanut apua lisävitamiineista ja mineraaleista, mutta en toki sano että kaikkien tulisi tehdä kuten minä teen. Tässäkin postauksessa ideana on parantaa suoliston hyvinvointia tietyn ajanjakson ajan, eli en ole syömässä tätä määrää loputtomasti. Mielestäni kokeilemalla erilaisia juttuja löytää sen itselle sopivimman elämäntyylin ja tavan. =)

  • Avatar Laura sanoo:

   Antibioottikuurit ei ole normaalia keholle, joten ne laittavat elimistön sekaisin. Sen normaalitilan saavuttaminen voi tarvita lisäboostia. Sanoisin myös, että ammatikseen liikkuvien on pidettävä ihan eri tavalla huolta kehostaan. Palautumisen on oltava paljon nopeampaa ja tehostetumpaa kuin ihan normi kuntoilijalla. En ole mikään ammattilainen, mutta näin asian järkeilisin.

 7. Avatar Ak sanoo:

  On kyllä iso määrä kaikkea purnukkaa ja jauhetta. Melkoinen kaava, mitä milloinkin pitää napsia ennen, jälkeen tai normaaliruuan aikana. En ymmärrä, miksi terveellisyys ei voi tarkoittaa itsestä huolehtimista maalaisjärjellä ja luonnonmukaisesti. Eli ei jatkuvaa liikaa rääkkiä ja kaikki keinot käyttöön, että sitä sitten jaksaa. Ehkä tämä onkin vain länsimainen ilmiö, kun meillä on mahdollisuus kikkailla pikkujutuilla ja ihmetellä kun ei silti jaksa. Köyhemmissä maissa tai esim aasiassa saatetaan syödä paljon simppelimmin ja olla silti hyvinvoivempia. Hyvinvointia ei mielestäni pitäisi suorittaa.

 8. Avatar ongelma sanoo:

  Moi!

  Vaikuttaa siltä että tiedät tosi paljon noista ravintoasioista, niin mietin että osaisitko antaa jotain neuvoa mulle. Mulla on siis se ongelma, että vatsa turpoaa ihan järjettönmästi HETI aamulla kun oon syönyt. Siis jos oisin ihan rentona niin ihmiset varmaan luulis että oon raskaana…. Mitään kipuja tms ei ole, mutta tosi ikävä vaiva esteettisistä syistä, myös ilmavaivoja on välillä epänormaalin paljon. Tää vaiva on ollut mulla ihan pienestä asti, muistan joskus ihmetelleeni että miksi mahani on niin suuri vaikka muuten olin normaalia hoikempi :D Harrastan kilpaurheilua, tarkemmin kestävyysjuoksua.

  En syö leipää koska oon todennut ettei sen mun vatsalle sovi enkä myöskään juo maitoa paitsi kahvissa (2-3 kuppia/päivä). Lisättyä sokeriakin tulee tosi harvakseltaan. Koitan syödä mahdollisimman paljon vihanneksia ja marjoja. Hiilareita tulee syötyä paljon erilaisista lähteistä, puuroa ja bataattia kuluu paljon. Myös rahkaa menee ehkä 2/päivä, koska se on nopea, helppo ja täyttävä välipala. Joudun siis syömään päivän aikana tosi paljon, välillä tuntuu etten tule millään täyteen. Mun aineenvaihdunta on ehkä melkein turhankin vilkas.. Syön maitohappobakteereita ja monivitamiinia. Myös palautusjuoman ja bcaa:n otan treenin jälkeen.

  Olisi ihanaa jos osaisit jonkun vinkin tähän kertoa että mitä kannattaisi kokeilla! :)

 9. Avatar Jenna sanoo:

  Hei! Olipas hyvä juttu. Voin antaa vinkkinä että se MSM-jauhe maistuu vähän paremmalle jos sen sekoittaa C-vitamiini poreen joukkoon. Sekoittuu paremmin ja ei ole ihan niin hyytävän karmean makuinen.

 10. Avatar mandi sanoo:

  Hei,

  tämä oli hirmu mielenkiintoinen postaus!
  Olen pitkään miettinyt, että mitä voisin tehdä pitkään jatkuneille oireille. Mulla on todettu ärtyneen suolen oireyhtymä, ja elän jatkuvassa flunssakierteessä. Kokoajan on pieni nuha päällä. Lisäksi mulla on välillä todella pahoja univaikeuksia. Tiedän, että nämä johtuvat kuormittavasta elämäntilanteesta/pitkään jatkuneesta stressistä. Helpotusta elämän kuormittaviin asioihin (puolison mielenterveysongelmat) ei ole varmasti pitkään aikaam luvassa, joten mun olisi tehtävä jotain muuta että saisin itseni parempaan kuntoon. Pyrin noudattamaan mahdollisimman järkevää ja puhdasta ruokavaliota (paljon kasviksia, viherjuttuja, viljat pois), mutta tuntuu että se ei riitä. Tosin noin kerran viikossa sorrun syömään suklaata tms mättöä. Mua kiinnostaa hirveästi nämä lisäravinneasiat, mutta jotenkin tuntuu että en saa kiinni siitä mistä kannattaisi aloittaa. Lisäksi en pysty kovin isoja summia näihin laittamaan. Osaisitko suositella paria juttua, joilla olisi hyvä aloittaa ihan puhtaan ruokavalion lisäksi (tarkoitus on siis siivota ruokavaliosta kaikki turha pois). Tarvitsisin todella lisää energiaa elämään.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   No mä lähtisin ehkä ensimmäisenä lisäämään noita kuituja ruokavalioon (+riittävästi nestettä) esim. psyllium on aika edullinen vaihtoehto! Lisäksi hyvä maitohappobakteeri ja ehkä joku lyhyempi kausi kun käyttää ruokailun yhteydessä entsyymiä/suolahappolisää jolloin huomaat nopeasti onko niistä sulle hyöytyä, nimittäin mä huomasin eron jo viikossa. Nuo suolatabutkaan eivät ole kalliita ja purkista riittää tosi pitkäks aikaa. :)

Kommentoi